Åge Hareide ut mot pride-markeringer i fotballen

Åge Hareide går hardt ut mot pride-markeringer i idretten i et intervju. NRKs sportskommentator Jan P. Saltvedt kaller uttalelsene provoserende.

Eliteserien i fotball 2021: Strømsgodset - Rosenborg

ØNSKER IKKE MARKERINGER: Åge Hareide.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

I intervjuet tar RBK-treneren til orde for å ikke blande markeringer inn på idrettens arena.

– Man bør holde idretten og fotballen helt fri for politikk og andre propagandasaker, som pride er. Pride er på mange måter en propaganda for at folk skal være glad i hverandre. Det er ok, men ikke bruk idretten til det, forklarer RBK-sjefen i et intervju med Adresseavisen.

Til avisen Nidaros sier Hareide at det er flott med pride-markeringer, men at det ikke bør skje i fotballen.

Uefa har fått hard kritikk etter at de nylig nektet München å lyse opp Allianz Arena i regnbuefarger under EM-kampen mellom Ungarn og Tyskland.

Norge protesterte blant annet i brevs form mot vedtaket, og en av Norges beste spillere, Caroline Graham Hansen, uttalte at Uefa burde skamme seg. Flere har også endret profilbilder i sosiale medier til regnbuens farger.

Les også: Ungarn vedtok lov som forbyr «promotering av homofili»

Allianz

Arrangøren i München ville lyse opp Allianz arena i regnbuefargene, men fikk nei fra UEFA.

Foto: Andreas Gebert / Reuters

– Ikke nødvendig

Hareide mener imidlertid at idretten bør bli helt ren fra markeringer og politikk.

– De trenger ikke gå inn på vår arena. Det er ikke nødvendig, hos oss har det aldri vært en diskusjon, legger han til i intervjuet.

Hareide understreker likevel at han er opptatt av mangfold i idretten.

– Idretten er en plass for alle mennesker, jeg har aldri hatt noe problem med det. Folk som går inn i en garderobe, om du er fattig eller rik, mørk eller lys, hvilken legning du har. Det er det ingen som spør om når du kommer inn. Vi spør om du er glad i å spille fotball, sier en engasjert Åge Hareide.

Beklager «propaganda»-uttalelse

I ettertid av intervjuet har Hareide beklaget ordbruken da han brukte ordet «propaganda» om pride-markeringen. Han har også reagert på ting i sakene til Adressa og Nidaros, der han mener at han har blitt feilsitert.

I Dagsnytt 18 beklager Hareide også ordbruken han kom med tidligere torsdag, og forsøker å presisere hva han egentlig mente.

– Det med propaganda kom feil ut, og det beklager jeg. Utgangspunktet mitt var alle ting som blir diskutert i samfunnet vårt, med motstandere for og imot, slik at det blir en bevegelse av det. Det mener jeg bør holdes borte fra idretten, sier Hareide.

Han presiserer at han ville fokusere på hva Uefa bør gjøre for å få i stand klare retningslinjer for hvordan klubbene skal forholde seg til politiske saker eller bevegelser.

– Det handler ikke om at vi ikke skal engasjere oss, men det handler mer om antallet. Det kan bli enda mer av dette fremover, og hvis det ikke er klare retningslinjer for hvordan klubber skal håndtere alt, kan det bli kaotisk. Til slutt har vi så mange saker vi skal forholde oss til at det kan bli for mye, mener Hareide.

RBK Twitter

Rosenborg, Hareides arbeidsgiver, har som mange andre endret logoen til regnbuefarger på sin Twitter-profil.

– Kan dokumentere uttalelsene

Til NTB tidligere i dag sa Hareide at han ville ta kontakt med de to Trondheim-avisene for å reagere på det han mener er feilsitering.

Ifølge utviklingsredaktør i Adresseavisen, Christer Johnsen, tar Hareide feil når han mener at de har sitert han galt.

– Vi registrerer at Hareide mener seg feilsitert i dagens intervju, dette stemmer ikke. Intervjuet er basert på hans egne sitater og vi kan dokumentere dette. Det er også Hareide som selv i intervjuet kaller pride for propaganda, noe han har beklaget i ettertid, sier Johnsen.

Rosenborg og Ivar Koteng melder torsdag kveld at klubben støtter pride.

– Dette er Åges mening og ikke klubbens ståsted. Vi mener dessverre at det er slik at det fremdeles er behov for ulike markeringer i fotballen – også pride. Rosenborg har en sterk stemme og er et forbilde. Da er det viktig at vi bruker vår posisjon til å bidra til at det blir likeverd i samfunnet.

Ikke regnbueflagg på cornerflagg

Hareide trekker også frem boikott-spørsmålene knyttet til Qatar-VM i intervjuet. Han mener at andre enn idretten bør avgjøre som er rett å gjøre i disse sakene.

– Det spørsmålet må rettes til Norges utenriksdepartement, og hva dem vil gjøre med disse sakene som hvert enkelt land har, ellers så får vi problemer i idretten, sier Hareide, som mener det heller ikke er behov for mindre markeringer som regnbueflagg på cornerflagg og kapteinsbind.

– Det er ikke nødvendig. Jeg tror idretten i seg selv aksepterer alle typer mennesker, så lenge de har interesse rundt det vi holder på med, sier han i intervjuet med Adresseavisen.

Jan P Saltvedt

NRKs sportskommentator Jan P. Saltvedt reagerer sterkt.

Foto: NRK

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt kan knapt tro at Hareide kommer med disse uttalelsene.

– Han er helt fullstendig på bærtur. At en mann som er så respektert, klarer å si dette, er dypt skuffende og ekstremt provoserende. Det mest provoserende er å kalle støtten til hvem du ønsker å være sammen med i livet for propaganda. Det lyder så reaksjonært og utdatert at jeg ikke helt tror på at han sier det, sier Saltvedt.

– Dette er ikke politikk. Det er respekt for menneskeverd. Hvis ikke idretten kan være en plass der vi kan uttrykke slike ting, får han alene prøve å rette opp forholdet til regimer han åpenbart setter pris på, som Kina og Hviterussland, sier Saltvedt.

– Bakoverlent

Leder for Trondheim Pride, Ina Hauk, kaller Hareides uttalelse bakoverlent.

– Jeg synes det er bakoverlent å si at den skeive bevegelsen er en propaganda. For det er det ikke, fastslår hun.

Pride-sjefen i Trondheim, Ina Hauk, står i Trondheim sentrum med en paraply i regnbuenes farger.

Ina Hauk er tydelig uenig i Hareides uttalelser.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Hun understreker at pride handler om kjærlighet – men også om retten til å leve fullverdige liv.

– Det å være skeiv er en ting å ha til felles. Men skeive stemmer ulikt, og er helt forskjellige mennesker. Vi må ha en felles skeiv kamp. Vi håper idretten, og Rosenborg, vil samarbeide med oss som de har gjort. Med regnbueflagg og regnbuekapteinmerke, sier Hauk.

Gjert Moldestad er ressursperson for Norsk Supporterallianse. Han har også engasjert seg i dette temaet i flere år. Han mener Hareides uttalelser er svært uheldige.

– Jeg foreslår at noen setter seg ned og tar en alvorsprat med Åge Hareide. Han er nå bare et menneske han også, selv om han er hovedtrener i Rosenborg. Jeg antar at hans uttalelser er basert på uvitenhet og at han egentlig er enig i det disse markeringene står for. Og så håper jeg at han kan, etter han har fått en forklaring på hva det betyr, kommer med en beklagelse, sier han.

– Jeg ser også nå at det er flere nå på sosiale medier som følger Rosenborg tett, som er svært skuffet. Det er jeg også.

Kommentar: Europamesterskapet i homofobi

Sportsnyheter

fJr7446t9tw

Norske seglarar forbanna etter kollisjon: – Heilt «crazy» forhold

TOKYO/OSLO (NRK): Segleduoen Marie Rønningen og Helene Næss fekk ikkje ein optimal start på OL. Sistnemnde datt uti vatnet rett før konkurrenten deisa i båten.

Siste nytt

 • Bommet i kvalifiseringen igjen

  Henrik Christiansen var på defensiven i store deler av tirsdagens finalejakt på 800-meteren i OL. Tiden 7.48,37 holdt ikke til avansement.

  Etter en grei start lå plutselig Christiansen helt sist i feltet. Det ga et klart tegn på at svømmingen ikke satt slik 24-åringen hadde håpet på.

  Han klatret mot slutten, men det ble bare en femteplass i det fjerde og nest siste heatet. Romerikingen var avhengig av at ikke flere enn tre svømmere var kjappere enn ham i det siste heatet. Det ble for mye å håpe på.

  – Jeg er litt tom for ord, sa en skuffet Christiansen til NRK.

  Tidligere i lekene var Christiansen langt unna finaleplass på 400 meter fri. Han ble nummer 21 i kvalifiseringen.

  – Det er skuffende, jeg ville være bedre enn dette. Men det er jeg ikke akkurat nå. Jeg har ikke funnet flyten, sier svømmeren, som ikke har noen forklaring på hvorfor han ikke har fått det til så langt i OL.

  – Men jeg har en sjanse til, påpeker han.

  Christiansen avslutter OL på favorittdistansen 1500 meter. Der er det forsøk fredag ettermiddag og finale natt til lørdag norsk tid.

  Henrik Christiansen
  Foto: Attila Kisbenedek / AFP
 • Biles trakk seg fra USAs finalelag

  USAs superstjerne Simone Biles gjorde en grov bom i starten på tirsdagens lagfinale i turn. Senere ble hun tatt ut av laget med en trolig skade.

  Biles er en av OLs aller største profiler. Tirsdag ga hun USA en dårlig innledning på lagkonkurransen da hun misset i den innledende sprangøvelsen.

  24-åringen fikk ikke til landingen skikkelig. Der pådro hun seg samtidig en skade. Etterpå gikk Biles ut med en fysioterapeut, og senere var den ene foten hennes teipet stramt.

  Tokyo Olympics Artistic Gymnastics
  Foto: Gregory Bull / AP
 • Jarstein tilbake i trening

  Fire måneder etter at Rune Almenning Jarstein ble smittet av korona, er landslagskeeperen endelig tilbake i trening for klubblaget Hertha Berlin.

  Det melder Jarstein selv på sin Instagram.

  – Etter fire måneder uten trening på grunn av myokarditt etter koronasykdom, fikk jeg gode nyheter i dag om at hjertet mitt er bra igjen, og at jeg kan starte med lett trening for å bygge meg opp igjen. Ser frem til å være med laget igjen, skriver Jarstein.

  Jarstein ble så syk at han ble innlagt på sykehus. Etter 14 dager i sykesengen i dårlig form, har han brukt lang tid på å komme seg på bena igjen.

  Han mistet resten av sesongen, men nå skal altså 36-åringen være klar til å trene seg opp til en ny sesong.

  Semifinale EM playoff Norge - Serbia (1 - 2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal