Hopp til innhold
Kommentar

Mest av alt en fjellape

34 kamper uten å tape. Kvalifisert til to av to mulige sluttspill. Beste statistikk for en dansk landslagssjef på 50 år. Men likevel mest av alt en nordmann.

Hareide

SUKSESS: Åge Hareide har hatt enorm suksess som dansk landslagssjef. Likevel får han ikke fortsette. Nå gjør koronaviruset at han ikke får lede de rødhvite i EM.

Foto: Nikolai Linares / Scanpix Denmark / NTB scanpix

Åge Hareide har resultater som man skulle tro hadde gjort ham til dansk nasjonalhelt for lang tid siden. I stedet ble tirsdag 17. mars dagen da han fikk beskjeden om at han har ledet Danmark for siste gang.

Kontrakten hans er akkurat nok til at han skulle få med seg EM-sluttspillet, som tirsdag ble utsatt til 2021. Og ingen av de ansvarlige i det danske fotballforbund, DBU, var interessert i å endre på det.

I EM 2021 blir Danmark ledet av Kasper Hjulmand, som er mest kjent som trener for i Norge ubetydelige FC Nordsjælland, men som mest av alt er dansk. Det betyr mer enn vi nordmenn helt forstår.

Unntatt hvis du heter Ståle Solbakken. Men han har vært så lenge i Danmark at han mer eller mindre regnes som naturalisert.

Beste på 50 år

Så lenge fikk ikke Åge Hareide være der. Han ville gjerne fortsette. Men fikk det ikke. DBU hadde ansatt Hjulmand på en måte som fikk Hareide til å reagere kraftig. Med rette, er det veldig lett å tenke. Hvis man er norsk.

VM fotball 2018, Peru - Danmark.

UT AV VM UTEN TAP: Danmark røk ut av VM 2018 uten å ha tapt på annet enn straffesparkkonkurranse. Danskene spilte uavgjort mot begge finalistene, Frankrike og Kroatia.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix


For oss er nemlig statistikken til Hareide et uslåelig argument. Ingen danske landslagstrenere har like gode tall de siste 50 år. For danskene er det ikke nok.

Hareide har ikke fått nok underholdning ut av sitt mannskap. Eller som Peter Grønborg, mangeårig fotballkommentator og programleder på TV3 i Danmark, forklarer det for NRK:

«For mange danske fotballfans er resultatene ikke nok i seg selv. Danmark skal også spille ‘god fotball’, hva nå enn det er »

Og da ender Hareide mest av alt som nordmann. I fotballsammenheng er det omtrent så lavt som du kan synke hos våre naboer i sør. Skylden kan enkelt tillegges én mann: Egil Olsen.

Danskene har foraktet alt Norge har stått for som fotballnasjon siden Drillo-perioden på 90-tallet. Men det er nok mer sammensatt enn som så.

Arven etter Olsen

Betegnelsen «fjellaber» er en gammel og spøkefull dansk betegnelse på oss her oppe i deres tidligere provins i nord. Spøkefull helt til den tilsynelatende ble lansert for den norske offentlighet av den forrige landslagstrener, Morten Olsen, før Danmark og Norge skulle møtes i 2002.

Selv om Olsen nektet for å ha sagt det, ble betegnelsen stående som en sannhet. Og var plutselig omgjort til en klisjé på det norske synet på hvordan danskene oppfatter oss som fotballnasjon, hvis dere fortsatt er med.

Som fornærmelse var «fjellapene» imidlertid tilsynelatende utryddet. Helt til Hareide til stor skepsis ble ansatt i 2015 ironisk nok etter at samme Morten Olsen måtte gå av, etter at han ikke klarte å ta Danmark til EM i Frankrike i 2016.

Åge Hareide

NORGE NESTE? Hareide er fortsatt bare 66 år, og er blitt nevnt som en mulig arvtaker for Lars Lagerbäck etter VM 2022.

Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix)

Danskene var mer enn lei av sin gamle kaptein Olsen. Men arven etter ham har aldri helt forsvunnet. For laget Olsen ledet, var heltene fra 80-tallet, som forbløffet verden med sin silkefotball i VM i 1986. Dette har siden vært en blanding av ideal og spøkelse i Danmark. Det danske landslag skal ikke bare vinne, det skal begeistre.

Etter noen startvansker, startet Åge Hareide likevel høsten 2016 en rekke, som i dag kan oppsummeres med 34 strake kamper uten tap som landslagstrener – og dét med et mannskap som også danskene selv har betegnet som middelmådig store deler av perioden.

Årets trener på oppsigelse

Hareide har kvalifisert Danmark til de to sluttspillene som har vært mulig, VM i 2018 og EM, nå i 2021. I Russland i 2018 spilte de uavgjort mot begge de senere finalistene, Frankrike og Kroatia. Og ble kun slått ut på straffesparkkonkurranse i åttedelsfinalen mot sistnevnte.

Senere vant danskene sin gruppe i Nasjonsligaen og kvalifiserte seg til høyeste nivå. Med Åge Hareide som landslagssjef.

Men danskene kjedet seg. Seierne var ikke imponerende nok. Spillet ikke fengende. Spillerne støttet Hareide lojalt. Men det var ikke nok.

Derfor kom beskjeden sommeren 2019 om at DBU ikke ville forlenge kontrakten etter 1. august 2020. Til Hareides åpenbare frustrasjon. Som han snart fikk snudd til motivasjon til å lede Danmark gjennom kvalifiseringen til EM.

I februar i år ble han ironisk nok kåret til «Årets trener» i dansk fotball.

Noen uker senere er det i praksis slutt. 66 år gammel er Hareide fortsatt én jobb unna å pensjonere seg i egne øyne. Kanskje blir det som Lars Lagerbäcks etterfølger som norsk landslagstrener – i påvente av at Ståle Solbakken skal bli norsk nok igjen.

Åge Hareide ender i hvert fall sin karriere som dansk landslagstrener som nærmest uslåelig, som uønsket – men mest av alt som nordmann.

Siste nytt

 • Lahm boikottar VM i Qatar

  Tidlegare Bayern München- og Tyskland-stjerne Phillip Lahm seier i eit større intervju med Kicker at han ikkje vil dra til VM i Qatar.

  Han er organisasjonsleiar for EM i Tyskland i 2024.

  – Menneskerettane bør spele ei stor rolle i tildelinga av meisterskap. Når eit land som er blant dei dårlegaste der, tek du til å tenke på kriteria som blei brukt. Det bør ikkje skje igjen i framtida, seier Lahm.

  philip lahm
  Foto: MURAD SEZER / AP
 • 18 månader utestenging for fyllekøyring

  Den koreanske skøytesprintaren Kim Min-seok (23) er utestengd frå idretten i 18 månader for å ha krasja med bil i fylla.

  Han krasja inn i betongskiljet mellom køyrebana og fortauet då han køyrde tre lagkameratar heim att frå ein fest i treningssenteret utanfor Seoul, melder nyheitsbyrået Yonhap.

  Kim tok bronse på 1500 meter i OL både i 2018 og i år, og tok også sølv i lagtempo i 2018.

  Men utestenginga er over i god tid før OL i Cortina og Milano i 2026.

  - Likevel kan ei så lang utestenging få følgjer for karrieren, seier Kim Seong-cheol, leiar i disiplinærkomiteen i forbundet.

  Landslagstrenar Kim Jin-su blei i same saka utestengd i eitt år for «ikkje å ha passa på utøvarane sine godt nok».

  Kim Min-seok
  Foto: Ashley Landis / AP
 • Tøffare kamp for Klaesson

  Leeds har forsterka stallen på keeperplass ved å hente inn rutinerte Joel Robles (32) frå Betis.

  32-åringen skreiv tysdag under på ein eittårskontrakt for Premier League-klubben. Robles' kontrakt med Betis gjekk ut etter førre sesong, og dermed kunne han hentast utan overgangssum.

  Leeds har frå før målvaktene Illan Meslier og Kristoffer Klaesson i A-stallen. Nordmannen, som har stått éin Premier League-kamp for klubben, må belage seg på hardare konkurranse med Robles på plass.

  Spanjolen har tidlegare spilt for Atlético Madrid, Rayo Vallecano, Wigan og Everton, så han er godt kjent med den engelske ligaen frå før.

  Joel Robles
  Foto: Miguel Morenatti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste