Hopp til innhold

– I dag fikk vi se vitenskapsmannen Magnus Carlsen

SOTSJI (NRK): Magnus Carlsen gikk rett inn i den dypeste, mørkeste delen av sjakkteorien - den delen av sjakken som blir klekket ut på laboratoriet.

Anand Carlsen

Magnus Carlsen stirret på brettet som en jeger som stirrer på byttet sitt i starten av partiet. Så gikk han rett inn i «løvens hule».

Foto: Mads Støstad / NRK

Espen Agdestein

Espen Agdestein, Magnus Carlsens manager.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Man snakker om sjakk som både sport, kunst og vitenskap. Magnus har hele tiden vært mest sportsmann. Men i dag fikk vi se vitenskapsmannen Magnus Carlsen, sier en overrasket manager Espen Agdestein til NRK.

Carlsen prøver vanligvis unngå de velkjente, teoretiske åpningene som Anand har pugget på forhånd.

På mandag gjorde han det stikk motsatte.

Åpningen Anand har studert mest

Nordmannen gikk med vilje rett inn i Berlinerforsvaret, den åpningen sjakkfolk har forsket aller mest på de siste årene. Åpningen Anand har brukt tusenvis av timer på å «forske» på.

– Siden VM i 2000 har hele sjakkverdenen forsøkt å finne en måte å knekke Berlinerforsvaret på med hvite brikker, uten å egentlig lykkes helt. Dette er en gjennomanalysert variant, sier Agdestein.

Carlsen var åpenbart forberedt til fingerspissene før han gikk inn i løvens hule mot «Tigeren fra Madras». Han brukte nesten ingenting av tenketiden før det 29. trekket.

– Vitenskapelig arbeid ligger bak

– Han ville aldri gått inn i denne varianten hvis de ikke hadde funnet noe nytt. Han spilte laboratoriesjakk, sier manager Espen Agdestein.

– Hva mener du med det?

– Det ligger vitenskapelig arbeid bak et sånt parti. Magnus og sekundantene hans må ha vært på laboratoriet og forsket og analysert og jobbet med denne varianten. Han kommer til brettet med noe de har forsket seg fram til, sier manageren.

Alle timene med forberedelser hjalp Carlsen til et drømmescenario: et langt, slitsomt sluttspill med muligheter for seier og liten fare for tap. Til slutt greide Anand å redde remis, men ikke før han ble presset i over seks timer.

Vishy Anand og Magnus Carlsen

Magnus Carlsen begynte ikke tenke lenge før i det 29. trekket.

Foto: Mads Støstad / NRK

Aner ikke hvorfor Carlsen gikk bort fra egen suksessoppskrift

VM-kamper i sjakk har tidligere vært fulle av slike teoretiske dueller, hvor begge spillerne prøver å finne nye, geniale trekk i de gamle, velkjente variantene. Finner man et slikt trekk i en VM-match, må motstanderen jobbe døgnet rundt med å finne det beste motsvaret til neste parti.

En av de mest kjente teoretiske duellene, VM-kampen mellom Vladimir Kramnik og Garry Kasparov i 2000, handlet om nettopp Berlinervarianten. Kramnik fant et smart forsvar med svart, og Kasparov greide aldri å bryte gjennom.

Men med Magnus Carlsen har de gamle «vitenskapelige» duellene blitt mindre viktige. Han vil heller spille en ukjent åpning, så begge spillerne må improvisere.

– Magnus Carlsen har startet en revolusjon i sjakken, hvor forberedelser ikke er så viktig. Men i dag gjorde han et unntak. Jeg aner ikke hvorfor, men han gikk inn i en vitenskapelig duell, sier Leontxo Garcia, sjakkjournalist i El Pais.

– I dag ser vi hvordan sjakken kan bli i det 21. århundre. Ikke så kunstnerisk, men analysert med supercomputere, sier spanjolen.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Norge avslutter EM-kvaliken i Bergen – første gang på fem år

    Norges fotballkvinner møter Nederland i den siste kvalifiseringskampen til fotball-EM. Det oppgjøret skal spilles på Brann stadion i Bergen.

    Det opplyser Norges Fotballforbund på sine nettsider. Kampen spilles 16. juli.

    – Jeg var selv til stede i Bergen i forbindelse med Champions League-kamp og fikk oppleve hvor stort engasjement og fotballinteresse det er i byen. Vi gleder oss til å komme dit og oppleve den fantastiske støtten selv. Dette kan bli en helt avgjørende kamp i en åpen gruppe, og derfor er det viktig at publikum hjelper oss ekstra på veien, sier landslagssjef Gemma Grainger.

    Sist de norske fotballkvinnene spilt landskamp i Bergen, var helt tilbake i 2019. Da slo de England 2-1 foran 10.830 tilskuere. (NTB)

    Norges landslag kvinner
    Foto: NTB
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    PST-representanten skal fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Det er ikke unikt at PST er med den norske delegasjonen til lekene.

    Nå er lekene tilbake i Europa for første gang på ti år (Sotsji 2014), og det blir det første åpne OL siden 2018.

    – Det betyr at det er flere mulige kontaktpunkter mellom konkurransene og publikum. Det betyr at det må være en litt annen type sikkerhet enn vi har sett før. Det vil minne mer om London. Det gikk jo også bra, sier Øvrebø.

    I franske medier har sikkerhet og risiko for terror vært synlig i nyhetsbildet.

    Øvrebø
    Foto: NTB
  • FA-cupen kutter omkamper – vil skåne spillere etter nytt CL-format

    Omkamper i FA-cupen blir skrinlagt fra neste sesong, melder Det engelske fotballforbundet (FA) torsdag.

    Tiltaket om å avskaffe alle omspillskamper er en del av en ny avtale mellom FA og Premier League. I avtalen inngår det også at Premier League-klubbene skal betale ytterligere 450 millioner norske kroner som skal gå til grasrotfotballen hver sesong.

    FA hadde allerede skrotet omkamper fra femte runde og utover. Grepet med å droppe alle omkamper kommer som følge av de utvidede Uefa-turneringene.

    Neste sesong er det nytt format i mesterligaen, europaligaen og conferenceligaen som fører til enda flere kamper.

    FA informerte også om at alle rundene i cupen nå vil bli spilt i helger. Finalen skal spilles den nest siste helgen i Premier League-sesongen, på en lørdag uten noen toppkamper som skal spilles på samme dag. (NTB)

    Haaland
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal