Hopp til innhold

Agdestein om Carlsen-kritikk: – Det er noe ordentlig tull!

Magnus Carlsen (23) har måttet tåle en del kritikk etter at det ble klart at han gir seg i sjakk-OL. Lagkompis Simen Agdestein kommer nå med et brennende forsvar av Carlsen.

Magnus Carlsen Simen Agdestein t.h.

Simen Agdestein (t.h.) liker dårlig at noen mener Magnus Carlsen svikter laget når han nå forlater sjakk-OL før slutt.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har spilt sin siste kamp i sjakk-OL. Han står over torsdagens siste runde og drar hjem til Bærum.

Foto: Mads Støstad / NRK

– Det er noe ordentlig tull! Han (Carlsen) har gjort en kjempeinnsats for laget og det er helt utenkelig at han skal spille mot Malaysia. Han har presset seg hardt og man så at han var helt utslitt i de to siste rundene, sier Simen Agdestein til NRK.no.

Tidligere i dag ble det altså klart at sjakkesset Magnus Carlsen har spilt sin siste kamp i sjakk-OL på hjemmebane.

Han ville fått en motstander fra et svakt lag fra Malaysia – som er rangert som nummer 100 i verden – i torsdagens kamp, og velger heller å dra hjem til Bærum.

Mener kritikken er urettferdig

Da nyheten sprakk onsdag, skrev flere norske og utenlandske nettaviser at Carlsen trekker seg fra mesterskapet.

Han har også fått en del tyn på sosiale medier av sjakkfølgere som mener at han svikter det norske laget.

Simen Agdestein mener det er feil å si at Carlsen trekker seg. Og han er i hvert fall ikke enig i at lagkompisen svikter laget.

– Jeg synes det er veldig urettferdig og dårlig gjort. Han har gjort veldig mye for laget, så det blir helt feil, sier Agdestein og legger til:

– Han har gjort det kjempebra – bortsett fra i den siste runden, som han tapte, da han spilte i en helt utslitt tilstand.

Carlsen: – Ingen dramatikk

Magnus Carlsen møtte pressen i Tromsø onsdag ettermiddag før avreise til østlandet. Han mener selv at han ikke forlater OL, men at det var hans tur til å stå over runden.

– Jeg synes det er blitt litt feil fremstilt i mediene. Sånn jeg ser det, er det ikke noen dramatikk i at jeg står over siste runde. Jeg er sikker på at resten av laget vil gjøre en god jobb, sier Carlsen.

På spørsmål om Carlsen føler han svikter laget, svarer 23-åringen:

– Det ville heller vært å svikte laget om jeg stilte til start i et nytt parti jeg ikke var motivert for å spille.

Manager Espen Agdestein ha registrert de mange avisoppslagene og er noe overrasket over oppstyret.

– Jeg ser at flere har reagert. Når Norge ligger på 39. plass og byen er full av journalister, må de vel finne noe å skrive om. Men dette er helt uskyldig. Simen stod over i går, og Magnus har spilt ni på rad. Ideelt sett kunne han kanskje vært her i byen litt til, men to hviledager er veldig verdifullt for Magnus når han snart skal til St. Louis, sier Agdestein.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har variert litt i prestasjoner i sjakk-OL. Tirsdag gikk Carlsen på et sjokktap mot kroatiske Ivan Saric, nordmannens andre tap i OL.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Gikk på sjokktap

Verdensmesteren ligger på fjerdeplass av de sterkeste spillerne i åpen klasse, men har ikke vært fornøyd med eget spill i Tromsø.

Tirsdag gikk Carlsen på et sjokktap mot kroatiske Ivan Saric, nordmannens andre tap i OL. Etter partiet fortalte 23-åringen at «hjernen ikke fungerte».

– Hvordan vil du oppsummere sjakk-OL?

– Det startet bra både for meg og for laget. Men etter hvert ble det et problem at vi ikke klarte å spille to gode matcher på rad. Da ble det dårlig, svarer han.

Drar til USA i slutten av august

Carlsens neste store turnering blir Sinquefield Cup i St. Louis 27. august til 7. september.

– Det har vært morsomt å spille på hjemmebane, men det blir spille turneringer jeg er litt mer vant til, sier han.

Torsdag arrangeres den siste runden i sjakk-OL. Der stiller Norge nå med Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer, Leif Erlend Johannessen og Kjetil Lie.

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal