Agdestein om Carlsen-kritikk: – Det er noe ordentlig tull!

Magnus Carlsen (23) har måttet tåle en del kritikk etter at det ble klart at han gir seg i sjakk-OL. Lagkompis Simen Agdestein kommer nå med et brennende forsvar av Carlsen.

Magnus Carlsen Simen Agdestein t.h.

Simen Agdestein (t.h.) liker dårlig at noen mener Magnus Carlsen svikter laget når han nå forlater sjakk-OL før slutt.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har spilt sin siste kamp i sjakk-OL. Han står over torsdagens siste runde og drar hjem til Bærum.

Foto: Mads Støstad / NRK

– Det er noe ordentlig tull! Han (Carlsen) har gjort en kjempeinnsats for laget og det er helt utenkelig at han skal spille mot Malaysia. Han har presset seg hardt og man så at han var helt utslitt i de to siste rundene, sier Simen Agdestein til NRK.no.

Tidligere i dag ble det altså klart at sjakkesset Magnus Carlsen har spilt sin siste kamp i sjakk-OL på hjemmebane.

Han ville fått en motstander fra et svakt lag fra Malaysia – som er rangert som nummer 100 i verden – i torsdagens kamp, og velger heller å dra hjem til Bærum.

Mener kritikken er urettferdig

Da nyheten sprakk onsdag, skrev flere norske og utenlandske nettaviser at Carlsen trekker seg fra mesterskapet.

Han har også fått en del tyn på sosiale medier av sjakkfølgere som mener at han svikter det norske laget.

Simen Agdestein mener det er feil å si at Carlsen trekker seg. Og han er i hvert fall ikke enig i at lagkompisen svikter laget.

– Jeg synes det er veldig urettferdig og dårlig gjort. Han har gjort veldig mye for laget, så det blir helt feil, sier Agdestein og legger til:

– Han har gjort det kjempebra – bortsett fra i den siste runden, som han tapte, da han spilte i en helt utslitt tilstand.

Carlsen: – Ingen dramatikk

Magnus Carlsen møtte pressen i Tromsø onsdag ettermiddag før avreise til østlandet. Han mener selv at han ikke forlater OL, men at det var hans tur til å stå over runden.

– Jeg synes det er blitt litt feil fremstilt i mediene. Sånn jeg ser det, er det ikke noen dramatikk i at jeg står over siste runde. Jeg er sikker på at resten av laget vil gjøre en god jobb, sier Carlsen.

På spørsmål om Carlsen føler han svikter laget, svarer 23-åringen:

– Det ville heller vært å svikte laget om jeg stilte til start i et nytt parti jeg ikke var motivert for å spille.

Manager Espen Agdestein ha registrert de mange avisoppslagene og er noe overrasket over oppstyret.

– Jeg ser at flere har reagert. Når Norge ligger på 39. plass og byen er full av journalister, må de vel finne noe å skrive om. Men dette er helt uskyldig. Simen stod over i går, og Magnus har spilt ni på rad. Ideelt sett kunne han kanskje vært her i byen litt til, men to hviledager er veldig verdifullt for Magnus når han snart skal til St. Louis, sier Agdestein.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen har variert litt i prestasjoner i sjakk-OL. Tirsdag gikk Carlsen på et sjokktap mot kroatiske Ivan Saric, nordmannens andre tap i OL.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Gikk på sjokktap

Verdensmesteren ligger på fjerdeplass av de sterkeste spillerne i åpen klasse, men har ikke vært fornøyd med eget spill i Tromsø.

Tirsdag gikk Carlsen på et sjokktap mot kroatiske Ivan Saric, nordmannens andre tap i OL. Etter partiet fortalte 23-åringen at «hjernen ikke fungerte».

– Hvordan vil du oppsummere sjakk-OL?

– Det startet bra både for meg og for laget. Men etter hvert ble det et problem at vi ikke klarte å spille to gode matcher på rad. Da ble det dårlig, svarer han.

Drar til USA i slutten av august

Carlsens neste store turnering blir Sinquefield Cup i St. Louis 27. august til 7. september.

– Det har vært morsomt å spille på hjemmebane, men det blir spille turneringer jeg er litt mer vant til, sier han.

Torsdag arrangeres den siste runden i sjakk-OL. Der stiller Norge nå med Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer, Leif Erlend Johannessen og Kjetil Lie.

Siste nytt

 • Utestenges i fire år

  De to østerrikske langrennsløperne Max Hauke og Dominik Baldauf har fått fire års utestengelse etter dopingskandalen i ski-VM i Seefeld i februar, skriver den tyske avisen Der Spiegel. Hauke ble tatt på fersken av politiet med en nål i armen.

  Max Hauke
 • Ny etappeseier til Ewan

  Australske Caleb Ewan spurtet inn til sin andre etappeseier på den 16. etappen av Tour de France. Alexander Kristoff ble frakjørt på oppløpet, og endte på niendeplass. Elia Viviani og Dylan Groenewegen ble nummer to og tre.

  Tour de France - The 177-km Stage 16 from Nimes to Nimes
  Foto: Christian Hartmann / Reuters
 • Fuglsang ute av Tour de France

  Astana-rytter Jakob Fuglsang har brutt Tour de France etter en velt på den 16. etappen. Dansken, som var nummer ni sammenlagt før tirsdagens etappe, gikk i bakken drøye to mil før mål og brøt kort tid etter. Fuglsang veltet også på den 1. etappen.

  Jakob Fuglsang etter en velt på den 16. etappen av Tour de France
  Foto: Anne-christine Poujoulat / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal