Vil vite om Armstrongs kreftleger skjulte doping-løgnen

Lance Armstrongs advokater mener forespørselen fra de amerikanske stadsadvokatene er trakasserende.

Lance Armstrong

KONTROVERSIELL: Lance Armstrong måtte tåle mye kritikk for sitt besøk under Tour de France i sommer. Han syklet i TdF-løypene i to dager til inntekt for kreftsaken.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

De amerikanske statsadvokatene ønsker å vite om legene visste at Lance Armstrong (43) var dopet da han ble behandlet for kreft i 1996.

Dersom journalene viser at legene visste om dopingen, kan det bidra til å bevise at Armstrongs dopingbruk var del av en større operasjon som jobbet for å skjule det for myndighetene, skriver britiske BBC.

Dét kan ha stor innvirkning på etterforskningen, men ifølge BBC omtaler Armstrongs advokater forespørselen som «trakasserende».

Utestengt på livstid

Det har nå gått to og et halvt år siden Armstrong innrømmet å ha dopet seg både før og etter at han ble diagnostisert med testikkelkreft i 1996. Han kom tilbake i 1999 og vant sju strake Tour de France-titler. Disse mistet han etter dopinginnrømmelsene.

43-åringen er utestengt fra all profesjonell sykling på livstid, men han skapte likevel oppstyr på sykkelen da han stilte til start på et veldedighetsløp i forkant av en av årets Tour-etapper.

Risikerer økonomisk ruin

I rettssaken mot Armstrong som avgjøres av en amerikansk jury senere i år, risikerer jukseren og bli dømt til å omlag 800 millioner kroner (100 mill dollar) i erstatning.

Dette fortalte Armstrong selv da han møtte pressen i juni. Han hevdet da samtidig at rettssaken vil kunne ruinere han økonomisk dersom han taper.

– Vi kommer ikke til å kunne sitte noen steder, for jeg har ikke 100 millioner. Jeg mener jeg har en god sak, det er alt jeg vil si. Jeg vil ikke jinxe meg selv, men man vet aldri hvordan disse folkene ser på det hele, sa 43-åringen da.

Det amerikanske Justisdepartementet mener Armstrongs lag US Postal misbrukte sponsorpenger de fikk fra det statlige postvesenet i USA siden flere av løperne på laget dopet seg.

Det er Armstrongs tidligere lagkamerat Floyd Llandis som har saksøkt Armstrong, og han har fått med seg amerikanske myndigheter på søksmålet.

Siste nytt

 • Klubbene stiller VAR-krav

  Klubbene i Eliteserien og 1.-divisjon diskuterte torsdag en mulig innføring av VAR (videodommere) i Norge. Administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball forteller til NRK at det kom tre hovedpunkter ut av møtet:

  1. Norge må følge den europeiske utviklingen, og forbedre kompetansen på dommerne og de som skal sitte i VAR-rommet.

  2. Et tydelig krav om at VAR må være en del av stadionopplevelsen – og forbedre den.

  3. Ingen pilotprosjekt. Eliteserien skal ikke bli en læringsarena for VAR.

  – Fordelingen av kostnadene er ikke ferdigforhandlet mellom TV 2 (kommende rettighetshaver), NFF og NTF. Klubbene har bedt om et notat for å kunne diskutere kostnadene i klubben. Det er ventet mandag, sier Øverland til NRK. Det er NFF-styret som til slutt bestemmer om det blir VAR i Eliteserien fra 2023.

  Eliteserien
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Uefa dobler premiepengene til EM

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har vedtatt å doble premiepengene til lagene som deltar i EM til sommeren.

  Lagene vil nå dele på en pott på 16 millioner euro. I tillegg får klubbene som frigir spillere til mesterskapet for første gang få penger. Lagene vil dele en pott på 4,5 millioner euro.

  – Dette er viktige strategiske initiativ for Uefas kvinnefotball-strategi. Det sikrer mer penger enn noen gang tidligere fordelt av Uefa, skriver de i en pressemelding.

  Norge er kvalifisert til mesterskapet som spilles i England fra 6.-31. juli 2022.

  Fortsatt er det langt opp til herrene. De 24 lagene i sommerens EM fikk nesten 100 millioner kroner kun for å delta. Den totale potten var på over 3,5 milliarder kroner.

  Norge
  Foto: Nikola Krstic / NTB
 • Haas gjør ingen endringer

  Formel 1-laget Haas beholder tyske Mick Schumacher og russeren Nikita Mazepin i den kommende Formel 1-sesongen.

  Den russiske føreren er blitt hardt kritisert av konkurrentene. Den siste tiden har også Schumacher vært kritisk til Mazepins kjørestil etter flere dueller dem imellom.

  Mazepins far er eier av en av lagets største sponsorer.

  Haas F1's German driver Mick Schumacher (C) chats with Haas F1's Russian driver Nikita Mazepin ahead of the first day of the Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 12, 2021. (Photo by Mazen MAHDI / AFP)
  Foto: Mazen Mahdi / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal