NRK Meny
Normal

Advokat: – Det kan bety slutten på skikarrieren til Northug

Gunnar-Martin Kjenner mener Petter Northug vil vinne en eventuell rettssak mot Norges Skiforbund. Men det kan bety slutten på en innholdsrik karriere.

Northug

PROBLEMATISK: Petter Northug har sagt at han vil fortsette med Coop-avtalen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Gunnar Martin Kjenner

ADVARER: Advokat Gunnar-Martin Kjenner tror Petter Northug jr. må ofre skikarrieren om han tar tvisten med skiforbundet til retten.

Foto: NRK

– Flere dommer i EU går i retning av at Petter vil få medhold, sier advokat Gunnar-Martin Kjenner til NRK.

Han mener Norges Skiforbund har gått altfor langt i å kneble utøverne og stilt altfor strenge krav for deltagelse på landslaget, med begrunnelse i konkurranseretten. Kjenner har tidligere uttalt at Northug må avfinne seg med det skiforbundet bestemmer.

– I utgangspunktet står jeg for det, og på kort sikt er det lurt av han fordi skiforbundet bestemmer hvem som skal være med på landslaget og hvem som får gå verdenscup, sier advokaten.

– Men problemet er om skiforbundets reglement er forenlig med jussen ellers i samfunnet, legger han til.

– Ny «Bosman»

Hvis tvisten mellom Northug og skiforbundet ikke får en løsning og ender i retten, mener Gunnar-Martin Kjenner at dommen vil få enorm betydning for skiidretten.

– Jeg tror Petter vinner til slutt og dommen vil kunne få samme størrelse og betydning som det Bosman-dommen fikk for fotballen, sier han.

Samtidig mener advokaten at en rettsak av en slik dimensjon ikke vil være forenlig med å være skiløper i verdenstoppen - med alt det medietrykket og oppmerksomheten som vil følge med.

– Hvis Petter velger å ta denne fighten, og det går utover skikarrieren og han taper økonomisk på det, kan han reise et erstatningskrav mot skiforbundet som er så stort at skiforbundet kan gå konkurs, slår Kjenner fast.

– Taper ikke omdømme

Trond Blindheim

ADVARER: Rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen mener flere parter har noe å tape om det ikke blir enighet mellom Petter Northug og skiforbundet.

Foto: www.mh.no

Sosiolog, reklamemann og rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim, tror verken Northug eller skiforbundet omdømme- eller markedsmessig har mye å tape på den vedvarende uenigheten - heller ikke om den skulle føre til rettssak.

– Hundretusener liker å se Petter Northug spurte forbi alle de andre. Om ikke han går verdenscup neste år vil skiforbundet tape fordi det er trist for skisporten, samtidig vil Northug selv tape fordi han nettopp ikke får gå, sier Blindheim.

– Men Northugs veier er uransakelige. Med mer sirkus blir hans navn mer kjent. For skiforbundet er Northug dessuten veldig mye verd selv om han ikke går på ski. Det er en enorm oppmerksomhet rundt alt han foretar seg.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Eliteserien fotball: Sarpsborg 08 - Odd