Hopp til innhold

Advokat: – Det kan bety slutten på skikarrieren til Northug

Gunnar-Martin Kjenner mener Petter Northug vil vinne en eventuell rettssak mot Norges Skiforbund. Men det kan bety slutten på en innholdsrik karriere.

Northug

PROBLEMATISK: Petter Northug har sagt at han vil fortsette med Coop-avtalen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Gunnar Martin Kjenner

ADVARER: Advokat Gunnar-Martin Kjenner tror Petter Northug jr. må ofre skikarrieren om han tar tvisten med skiforbundet til retten.

Foto: NRK

– Flere dommer i EU går i retning av at Petter vil få medhold, sier advokat Gunnar-Martin Kjenner til NRK.

Han mener Norges Skiforbund har gått altfor langt i å kneble utøverne og stilt altfor strenge krav for deltagelse på landslaget, med begrunnelse i konkurranseretten. Kjenner har tidligere uttalt at Northug må avfinne seg med det skiforbundet bestemmer.

– I utgangspunktet står jeg for det, og på kort sikt er det lurt av han fordi skiforbundet bestemmer hvem som skal være med på landslaget og hvem som får gå verdenscup, sier advokaten.

– Men problemet er om skiforbundets reglement er forenlig med jussen ellers i samfunnet, legger han til.

– Ny «Bosman»

Hvis tvisten mellom Northug og skiforbundet ikke får en løsning og ender i retten, mener Gunnar-Martin Kjenner at dommen vil få enorm betydning for skiidretten.

– Jeg tror Petter vinner til slutt og dommen vil kunne få samme størrelse og betydning som det Bosman-dommen fikk for fotballen, sier han.

Samtidig mener advokaten at en rettsak av en slik dimensjon ikke vil være forenlig med å være skiløper i verdenstoppen - med alt det medietrykket og oppmerksomheten som vil følge med.

– Hvis Petter velger å ta denne fighten, og det går utover skikarrieren og han taper økonomisk på det, kan han reise et erstatningskrav mot skiforbundet som er så stort at skiforbundet kan gå konkurs, slår Kjenner fast.

– Taper ikke omdømme

Trond Blindheim

ADVARER: Rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen mener flere parter har noe å tape om det ikke blir enighet mellom Petter Northug og skiforbundet.

Foto: www.mh.no

Sosiolog, reklamemann og rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim, tror verken Northug eller skiforbundet omdømme- eller markedsmessig har mye å tape på den vedvarende uenigheten - heller ikke om den skulle føre til rettssak.

– Hundretusener liker å se Petter Northug spurte forbi alle de andre. Om ikke han går verdenscup neste år vil skiforbundet tape fordi det er trist for skisporten, samtidig vil Northug selv tape fordi han nettopp ikke får gå, sier Blindheim.

– Men Northugs veier er uransakelige. Med mer sirkus blir hans navn mer kjent. For skiforbundet er Northug dessuten veldig mye verd selv om han ikke går på ski. Det er en enorm oppmerksomhet rundt alt han foretar seg.

Siste nytt

 • Uno-X-rytter imponerte: På pallen i Dauphiné

  Fjorårets Tour de France-vinner Jonas Vingegaard tok en suveren soloseier på den femte etappen i Critérium Dauphiné. Et drøyt halvminutt bak kom det en mindre gruppe som spurtet om de gjenværende plassene på podiet.

  Der viste norske Tobias Halland Johannessen seg frem. Tidligere verdensmester Julian Alaphilippe klarte akkurat å slå Johannessen i spurten, men nordmannen tok med seg en svært fin tredjeplass.

  Det er 23-åringens første pallplass for sesongen.

  Johannessen blir etter alle solemerker en av de viktigste rytterne til Uno-X i sommerens Tour de France, hvor laget deltar for første gang.

  Rittet avsluttes søndag.

  Tobias Halland Johannessen
  Foto: Tuva Åserud / NTB
 • Svimlet på startstreken - så tok nordmannen VM-gull

  Stian Hovind Angermund (36) ble torsdag verdensmester i fjelløp.

  – Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Det var et virkelig tøft løp, da er det deilig å klare målet jeg hadde satt meg, sier han til NRK.

  På engelsk kalles det VM i «mountain and trail running», mens det på norsk kan oversettes med fjell- og terrengløp. Arrangøren opererer med en lengde på den korte løypa på 40 kilometer.

  Angermund klokket inn på 4 timer og 19 minutter i Innsbruck-Stubai, og han slo annenmann Thomas Roach fra Storbritannia med 2.18 minutter.

  For å klare det måtte nordmannen grave dypt.

  – Jeg var meget langt nede i kjelleren i dag. Jeg følte meg dårlig på start. Jeg var svimmel og følte at jeg skulle gå i bakken. Heldigvis bedret det seg etter hvert og jeg fikk en luke halvveis. Jeg måtte gi alt for å holde de andre bak meg, forteller han.

  Italieneren Luca Del Pero tok bronsen med 3.04 minutter opp til vinneren fra Norge. (NRK/NTB)

  Stian Hovind Angermund
  Foto: Norsk Friidrett
 • Granerud dropper sommer-EM

  Verdenscupvinner Halvor Egner Granerud er ikke med i den norske hopptroppen til European Games i Krakow, som arrangeres i perioden 27. juni til 1. juli. Årsaken er fallet på trening i Lysgårdsbakken tirsdag.

  – Han er forslått og får ikke trent som normalt, og derfor har han selv valgt å ikke delta, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til NRK.

  Norge stiller med åtte utøvere.

  Kvinner: Anna Odine Strøm, Thea Minyan Bjørseth, Eirin Kvandal og Kjersti Græsli.

  Menn: Johann André Forfang, Daniel-André Tande, Marius Lindvik og Bendik Jakobsen Heggli.

  Det skal gjennomføres totalt fem hoppkonkurranser i anleggene i Zakopane.

  Halvor Granerud
  Foto: Frode Søreide / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste