Hopp til innhold

Advarte mot overbelastning på Djupvik

Da skiskytterforbundet måtte spare penger fjernet de Morten Aa Djupviks assistent Arne Idland. Idland tror nedbemanningen bidro til at sjefen nå takker for seg.

Arne Idland

BLE FJERNET: Arne Idland avlastet avtroppende skiskyttersjef Morten Aa Djupvik som hans assistent. Idland har jobbet i Skiskytterforbundet i 17 år, første gang i 1996. Da han mistet jobben som elite coach takket han nei til en ny jobb i markedsavdeligen og er ikke lenger ansatt i forbundet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg mente det var en risiko å la Morten stå igjen alene, sier Arne Idland til NRK.

Frem til juni var han assistenten til skiskyttersjef Morten Aa Djupvik. De snakket sammen nesten daglig og Idland var med på enkelte samlinger og avlastet også skiskyttersjefen på reiser i verdenscupen.

Idland ble ansatt i stillingen etter ønske fra Djupvik, men på forsommeren ble stillingen, som formelt ble kalt elite coach, plutselig fjernet. Årsaken var at forbundet måtte spare penger siden de mistet en av sine viktigste sponsorer i Statkraft.

– Da ga Morten uttrykk for at det var uheldig for hans situasjon at han mistet sin nærmeste underordnede. Belastningen på Morten ble større, sier Idland og legger til:

– Man burde nok forutsett at det ble mye på Morten inn i en OL-sesong.

Morten Aa Djupvik

GIR SEG: Morten Aa Djupvik.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Endret stillingen etter kontraktsignering

Torsdag ble det kjent at Djupvik trekker seg som skiskyttersjef - til løpernes store overraskelse. Djupvik forklarer avgangen med at han fikk et tilbud som HR-ansvarlig i fotballklubben Start, i sin nye hjemby Kristiansand, som han ikke kunne si nei til.

Men etter det NRK erfarer har arbeidsoppgavene og belastning over tid blitt større enn det han ble forespeilet i jobben som skiskyttersjef.

Utfordringene skal ha blitt enda større da Idland forsvant i sommer, men de startet faktisk allerede før Djupvik tiltrådte i jobben i mars 2015.

For da Djupvik takket ja til å bli skiskytternes idrettssjef før jul i 2014 ble han forespeilet en stilling med langt mindre reisebelastning enn han endte opp med.

Etter det NRK erfarer skulle han ha et overordnet strategisk ansvar for skiskyting, ved å blant annet være norsk skiskytings ansikt utad.

Men på grunn av en omorganisering i forbundet mot slutten av sesongen ble Djupviks stilling endret etter at han hadde signert kontrakten.

– Ba om hjelp

– Da ble han i tillegg fungerende landslagssjef. Det vil si at han nesten fikk to stillinger da han begynte i jobben, med en helt annen reisebelastning og andre oppgaver enn det han ble ansatt i, sier Idland som var med i ansettelsesprosessen.

Men han likte ikke at stillingen ble endret med tanke på Djupvik.

– Jeg tenker at det var uheldig for Morten at han måtte gå inn i en annen type jobb enn det han ble ansatt i. Det er ikke tvil om det, sier han og legger til:

– Morten kom da til meg og ba om hjelp.

Hjelp i den forstand at han trengte en assistent som kunne avlaste ham. Idland ble da flyttet over fra en jobb som fag- og utviklingsansvarlig til en femti prosent stilling som elite coach.

Rakel Rauntun

GENERALSEKRETÆR: Rakel Rauntun.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Djupvik så det var nødvendig

Generalsekretær Rakel Rauntun innrømmer at det ble mer reisebelastning på Djupvik enn først tenkt.

– Ja, det ble det, men samtidig var vi enige om at det var det han ville gjøre. Han så at det var nødvendig og det var ingenting vi pushet på ham, hevder Rauntun som er ansvarlig for ansettelsen av Djupvik.

Rauntun innrømmer også at fjerningen av elite coach-stillingen førte til mer belastning på Djupvik.

– Ja, han får jo totalansvaret på en annen måte, men han var motivert for det da vi måtte kutte kostnader.

Hun mener likevel at det er flere årsaker til at han gir seg.

– Etter å ha snakket med Morten de siste dagene har jeg ikke oppfattet at dét er en direkte årsak. Morten kjenner på at det over tid har vært en belastning, samtidig har han vært topp motivert til å være med i en OL-sesong. Men da det kom et spennende tilbud som gir en hverdag med mye mindre reising så er det forståelig at han tar det, sier Rauntun.

– Det at stillingen min ble fjernet er ikke alene årsaken, idrettssjef er jo en belastende jobb, men det var sannsynligvis en faktor til at det gikk som det gikk nå, sier Arne Idland på sin side.

Morten Aa Djupvik bekrefter at belastningen i jobben som sportssjef til slutt ble for tøff.

– Belastningen med den jobben jeg har hatt er veldig stor. Og jeg har kjent på det over tid. Jeg har følt at jeg ikke har strukket til. Men det har ingenting direkte med at Arne valgte å slutte. Men jeg legger heller ikke skjul på at Arne og jeg har en veldig god personlig relasjon, sånn sett synes jeg det var trist at han sluttet, sier Morten Aa Djupvik til NRK.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal