NRK Meny
Normal

Advarte mot overbelastning på Djupvik

Da skiskytterforbundet måtte spare penger fjernet de Morten Aa Djupviks assistent Arne Idland. Idland tror nedbemanningen bidro til at sjefen nå takker for seg.

Arne Idland

BLE FJERNET: Arne Idland avlastet avtroppende skiskyttersjef Morten Aa Djupvik som hans assistent. Idland har jobbet i Skiskytterforbundet i 17 år, første gang i 1996. Da han mistet jobben som elite coach takket han nei til en ny jobb i markedsavdeligen og er ikke lenger ansatt i forbundet.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg mente det var en risiko å la Morten stå igjen alene, sier Arne Idland til NRK.

Frem til juni var han assistenten til skiskyttersjef Morten Aa Djupvik. De snakket sammen nesten daglig og Idland var med på enkelte samlinger og avlastet også skiskyttersjefen på reiser i verdenscupen.

Idland ble ansatt i stillingen etter ønske fra Djupvik, men på forsommeren ble stillingen, som formelt ble kalt elite coach, plutselig fjernet. Årsaken var at forbundet måtte spare penger siden de mistet en av sine viktigste sponsorer i Statkraft.

– Da ga Morten uttrykk for at det var uheldig for hans situasjon at han mistet sin nærmeste underordnede. Belastningen på Morten ble større, sier Idland og legger til:

– Man burde nok forutsett at det ble mye på Morten inn i en OL-sesong.

Morten Aa Djupvik

GIR SEG: Morten Aa Djupvik.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Endret stillingen etter kontraktsignering

Torsdag ble det kjent at Djupvik trekker seg som skiskyttersjef - til løpernes store overraskelse. Djupvik forklarer avgangen med at han fikk et tilbud som HR-ansvarlig i fotballklubben Start, i sin nye hjemby Kristiansand, som han ikke kunne si nei til.

Men etter det NRK erfarer har arbeidsoppgavene og belastning over tid blitt større enn det han ble forespeilet i jobben som skiskyttersjef.

Utfordringene skal ha blitt enda større da Idland forsvant i sommer, men de startet faktisk allerede før Djupvik tiltrådte i jobben i mars 2015.

For da Djupvik takket ja til å bli skiskytternes idrettssjef før jul i 2014 ble han forespeilet en stilling med langt mindre reisebelastning enn han endte opp med.

Etter det NRK erfarer skulle han ha et overordnet strategisk ansvar for skiskyting, ved å blant annet være norsk skiskytings ansikt utad.

Men på grunn av en omorganisering i forbundet mot slutten av sesongen ble Djupviks stilling endret etter at han hadde signert kontrakten.

– Ba om hjelp

– Da ble han i tillegg fungerende landslagssjef. Det vil si at han nesten fikk to stillinger da han begynte i jobben, med en helt annen reisebelastning og andre oppgaver enn det han ble ansatt i, sier Idland som var med i ansettelsesprosessen.

Men han likte ikke at stillingen ble endret med tanke på Djupvik.

– Jeg tenker at det var uheldig for Morten at han måtte gå inn i en annen type jobb enn det han ble ansatt i. Det er ikke tvil om det, sier han og legger til:

– Morten kom da til meg og ba om hjelp.

Hjelp i den forstand at han trengte en assistent som kunne avlaste ham. Idland ble da flyttet over fra en jobb som fag- og utviklingsansvarlig til en femti prosent stilling som elite coach.

Rakel Rauntun

GENERALSEKRETÆR: Rakel Rauntun.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Djupvik så det var nødvendig

Generalsekretær Rakel Rauntun innrømmer at det ble mer reisebelastning på Djupvik enn først tenkt.

– Ja, det ble det, men samtidig var vi enige om at det var det han ville gjøre. Han så at det var nødvendig og det var ingenting vi pushet på ham, hevder Rauntun som er ansvarlig for ansettelsen av Djupvik.

Rauntun innrømmer også at fjerningen av elite coach-stillingen førte til mer belastning på Djupvik.

– Ja, han får jo totalansvaret på en annen måte, men han var motivert for det da vi måtte kutte kostnader.

Hun mener likevel at det er flere årsaker til at han gir seg.

– Etter å ha snakket med Morten de siste dagene har jeg ikke oppfattet at dét er en direkte årsak. Morten kjenner på at det over tid har vært en belastning, samtidig har han vært topp motivert til å være med i en OL-sesong. Men da det kom et spennende tilbud som gir en hverdag med mye mindre reising så er det forståelig at han tar det, sier Rauntun.

– Det at stillingen min ble fjernet er ikke alene årsaken, idrettssjef er jo en belastende jobb, men det var sannsynligvis en faktor til at det gikk som det gikk nå, sier Arne Idland på sin side.

Morten Aa Djupvik bekrefter at belastningen i jobben som sportssjef til slutt ble for tøff.

– Belastningen med den jobben jeg har hatt er veldig stor. Og jeg har kjent på det over tid. Jeg har følt at jeg ikke har strukket til. Men det har ingenting direkte med at Arne valgte å slutte. Men jeg legger heller ikke skjul på at Arne og jeg har en veldig god personlig relasjon, sånn sett synes jeg det var trist at han sluttet, sier Morten Aa Djupvik til NRK.

Siste nytt

 • Slovensk hockeyspelar dopingtatt

  Den slovenske ishockeyspelaren Ziga Jeglic har testa positivt for stoffet fenoterol. Han har sjølv vedgått det, og reiser heim i dag.

  Jeglic scora på straffeslaget som gav Slovenia 3-2 over Slovakia og andreplassen i si gruppe i OL.

  Ziga Jeglic
  Foto: Frank Franklin II / AP
 • USA til kvartfinale i ishockey

  USA slo Slovakia 5–1 tirsdag morgen, og tok seg med det til kvartfinalen i ishockeyturneringen. I kvartfinalen venter Tsjekkia for de amerikanske hockeyherrene.

  USA hockey
  Foto: Brendan Smialowski / AFP
 • Sverige vraker sprintspesialistene

  Teodor Peterson og Oskar Svensson var eneste svenske innslag i semifinalen på OL-sprinten, men ingen av dem får gå onsdagens lagsprint.

  Marcus Hellner og Calle Halfvarsson utgjør svenskenes lag.

  Teodor Peterson
  Foto: Andreas Hillergren/tt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Ishockey mellomrunde
OL i Pyeongchang: Kombinert hopp
OL i Pyeongchang: Skiskyting mixed stafett og curling Norge - Italia
OL i Pyeongchang: Kombinert langrenn og curling Norge - Italia
OL i Pyeongchang: Curling Norge - Italia
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
Mester mot legende i vintersport
Mester mot legende i vintersport