Advarte mot metthetsfølelse: – Jeg har sagt det høyt flere ganger

SANDNES (NRK): Etter å ha gjort rent bord i både verdenscup og VM sist sesong, innrømmer allroundtrener Eirik Myhr Nossum at han høyt i eget lag har advart mot konsekvensene av å velge minste motstands vei i treningsarbeidet.

Røthe og Nossum

ADVARER: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum (t.h.) advarer Sjur Røthe og resten av det norske allroundlaget mot å bli mette etter den enorme suksessen forrige sesong.

– Det er alltid mange utfordringer og fallgruver. Og vi kommer fra en sesong der vi på en måte har konkludert med at vi har gjorde det fryktelig bra. Men en hovedutfordring er at ikke bare utøvere, men også støtteapparat kan bli mette. At det brer seg en metthetsfølelse, sier Nossum engasjert, på spørsmål om hvilke utfordringer det gir at laget hans – nå også med Johannes Høsflot Klæbo – leverte en råsterk vinter.

Gull og kuler

Klæbo vant Tour de Ski, sprintcupen og verdenscupen sammenlagt. Ikke minst sikret 22-åringen norsk stafettseier, teamsprintseier og individuelt sprintgull i VM i Seefeld.

Oppå der leverte Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Hans Christer Holund gull på henholdsvis 15 kilometeren, tremil med skibytte og femmil i samme mesterskap.

STAFETT MENN

FULL KONTROLL: Norge vant alle herreøvelsene i langrenn i Seefeld. På stafetten hadde de god kontroll på motstanderne.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Har sagt ifra

Nossum mener man ikke trenger å være «veldig mett» før man gjør ting 99 prosent og at det kan være en fare for at den siste prosenten blir en snarvei i treningsarbeidet. Han påpeker igjen at det like mye gjelder støtteapparat som utøvere.

– Hvis du tar minste motstands vei og gjør det enkelt for deg selv, så skal du ikke gjøre det lenge før det går utover resultatene. Jeg har sagt det høyt flere ganger, det er den største utfordringen etter den store suksessen vi hadde med ikke bare én enkeltutøver, men alle utøverne, sier han – og legger til:

– Vi har pratet mye om det i gruppa vår. I fjor var det dødsbra, vi kunne kanskje kopiert det i år og gjort det bra, men prøver å finne ting som gjør at vi «holder oss fremme i skoen».

Bra «drive»

Nossum er på plass i Sandnes under Blinkfestivalen. Onsdag fikk han se elevene Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe levere gode prestasjoner i langløpet Blink Classics. Krüger ble beste landslagsløper på 60 kilometeren fra Ålgård til Sandnes med sin andreplass bak vinner Andrew Musgrave. Røthe ble nummer åtte, men var aldri langt bak underveis og i mål.

Torsdag går de to profilene og Hans Christer Holund den knalltøffe Lysebotn Opp-konkurransen.

Femmila

BRONSE OG GULL: Sjur Røthe (t.v.) og Hans Christer Holund sikret seg henholdsvis bronse og gull under VM-femmila i fristil.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Landslagstreneren var godt fornøyd med innsatsen til både Krüger og Røthe. Det er han åpenbart også med de seks andre utøverne på allroundlaget.

Selv om Nossum sier at fasiten ikke foreligger før i april 2020, er han rask med å fortelle om en bra «drive» i gruppen i løpet av de første månedene.

– De små endringene der enkelte skal prøve å trene mer, det har de gjort, sier han.

Ekstremt motivert

Sjur Røthe bedyrer at årets motivasjon er lik den han har hatt i mesterskapssesonger tidligere. Han innrømmer at det var vanskelig rett etter sesongen. Men da første samling var i gang endret det meste seg. Han forteller om hvor givende personlig utvikling er.

– Om ikke hver dag, så føler du på det i små steg. Etter første samling fikk jeg motivasjon – jeg skal ikke si som aldri før - men jeg er ekstremt motivert til å prestere til vinteren, selv om det ikke er mesterskap.

Revansjelysten

Hegstad Krüger sier at en skiløper kan reagere med å bli ekstra gira og motivert, eller bli for fornøyd, etter en sesong som det norske landslaget har lagt bak seg.

– For min del føler jeg at jeg er veldig sulten. Jeg føler jeg hadde mye bra på gang i fjor. Jeg fikk til noen gode skirenn, men noen små prosent manglet for å være helt på topp. Jeg er revansjelysten nå. Jeg var ikke dårlig, men kanskje ikke hundre prosent sist sesong. Det er mye jeg skal ta tak i og forbedre. Jeg er ikke mett, men sulten, sier Krüger.

 • Se høydepunktene fra dagens Lysebotn opp her eller på NRK1 fra klokken 22.00 i kveld.

Siste nytt

 • Sarpsborg reddet poeng mot Brann

  Sarpsborg 08 lå under nesten hele kampen, men skåret minuttet før full tid og sikret 1-1 hjemme mot Brann i eliteserien søndag kveld.

  Dermed ligger laget på kvalikplass med 24 poeng. Både laget under (Strømsgodset) og over (Ranheim) Sarpsborg har like mange poeng.

  Det skiller kun syv poeng fra niendeplassen til sisteplass på tabellen i det det gjenstår fem kamper av sesongen.

  Elitserien i fotball 2019 Sarpsborg 08 og Stabæk
  Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpix
 • Strømsgodset ned på nedrykksplass

  Strømsgodset ledet mot Lillestrøm, men slapp inn mål med 20 minutter igjen å spille i eliteserien søndag kveld.

  Dermed ligger de under nedrykksstreken. De har like mange poeng som Ranheim på kvalifiseringsplassen, og kun fem poeng opp til niendeplass.

  Eliteserien fotball: Strømsgodset-LSK
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Gulljagende Odd tapte mot Ranheim

  Ranheim knuste Odd i eliteserien søndag. Bortelaget måtte i praksis vinne for å henge med i kampen om seriegullet, men med tap er de nå ni poeng bak Molde med fem kamper igjen å spille. Ranheim klatret med seieren opp på kvalifiseringsplass.

  Eliteserien i fotball 2019. Ranheim møter Odd.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal