Advarer Sverige: – Vi får se om de håndterer presset

FRIENDS ARENA (NRK): Oppgaven ble enda tøffere, men de norske spillerne klamrer seg til EM-håpet. Nå skal toer-favoritten stresses, varsler landslagskaptein Stefan Johansen.

Stefan Johansen

OFFENSIV: Stefan Johansen jubler etter 1-0-scoringen mot Sverige. Norges landslagskaptein mener Norge fortsatt truer Sverige om direkte kvalifiseringsplass til EM.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Vi er fortsatt med, og vi skal passe på at de kjenner oss i nakken hele veien. Så får vi se om de håndterer det presset de har, sier Johansen til NRK.

Norge var nødt til å vinne i Stockholm for å få kontroll på 2.-plassen bak Spania i EM-kvaliken. I stedet endte skjebnekampen 1-1.

Nå har Sverige initiativet med to poengs forsprang. I tillegg vil svenskene gå foran på innbyrdes oppgjør med flere bortemål, noe som betyr at Norge må ta tre poeng mer enn Sverige på fire kamper.

Samtidig er rumenerne i høyeste grad med i kampen om 2.-plassen til tross for at de avslutter kvaliken på spansk jord.

– Det er litt tøft, men både Sverige og Romania har også tøffe kamper. Vi kan også ta poeng mot Spania, så vi må bare gi alt og håpe at det holder, sier Martin Ødegaard, som blir lovpriset av den svenske leiren.

Laster innhold, vennligst vent..

Sverige står overfor de samme oppgjørene som Norge når kvaliken skal avsluttes: Spania (hjemme), Romania (borte), Færøyene (h) og Malta (b).

Forskjellen er at Norge møter Spania og Romania først.

– En fare for det

Hvis Norge klarer å vinne i Romania, og Sverige «bare» tar ett poeng, er Norge fortsatt avhengig av å ta poeng mot Spania. Da legges det til grunn at ingen snubler mot Færøyene eller Malta.

Dermed er Norge fort avhengige av å ta ett eller tre poeng mot de spanske gigantene.

– Det er en fare for det, svarer landslagssjef Lars Lagerbäck på spørsmål om 1-1 i Stockholm betyr at Norge må vinne mot Spania og Romania.

Sverige-back Mikael Lustig slår også fast at Norge er nødt til å gjøre «noe ekstra» for å ta seg forbi svenskene.

Lustig

Sverige og Mikael Lustig (t.h.) var skuffet etter poengtapet hjemme mot Norge søndag. Men tidligere Rosenborg-spiller Lustig understreker at Sverige fortsatt ligger foran Norge i kampen om 2.-plassen i gruppa.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Det er imidlertid ikke en helt umulig oppgave, mener Tarik Elyounoussi.

– Et lite mirakel hadde vært fint. Det er fullt mulig å slå Spania. Hvorfor ikke? Vi er ubeseiret på Ullevaal (under Lagerbäck), og det er en god følelse, sier AIK-spilleren.

Bakveien er Norges største håp

Luka Milivojević

Norge møter trolig Serbia i semifinalen i nasjonsligaen. Serbia sliter i sin EM-kvalifiseringsgruppe og tapte lørdag 4-2 mot Portugal. Her diskuterer Luka Milivojević med dommeren, mens Cristiano Ronaldo sitter på bakken (nede t.h.).

Foto: Darko Vojinovic / Darko Vojinovic

Dersom Norge ikke går direkte til EM som gruppetoer i kvaliken, venter en ekstra mulighet i mars neste år.

Norge vant nemlig sin gruppe i nasjonsligaen, noe som sikret en plass i sluttspillet. Her er det først en semifinale (én kamp) før en eventuell finale om en EM-billett.

Motstanderne er i utgangspunktet gruppevinnerne fra nivå C: Serbia, Skottland og Finland. Men siden Finland er i rute til å kvalifisere seg gjennom EM-kvaliken, kan de bli erstattet av Bulgaria.

I skrivende øyeblikk ligger det an til å bli Norge-Serbia og Skottland-Bulgaria i de to semifinalene, men oppsettet avhenger altså av hvilke nasjoner som sikrer seg en direktebillett i høst.

– Nå er vi avhengig av at Sverige snubler borte mot Romania, og så får vi se hvordan det går, sier Elyounoussi.

Johansen og Henriksen

Stefan Johansen (t.v.) og Markus Henriksen jubler for 1-0-scoring mot Sverige.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Siste nytt

 • Hovland heng framleis med i teten

  Viktor Hovland gjekk tredje runde i PGA-turneringa i Wentworth i England på to slag under par, og er åtte under par samanlagt før siste runde.

  Han hadde fem birdiar og tre bogeyar på runden. Då han var ferdig, låg han på delt niandeplass, men ikkje alle var ferdige.

  Jon Rahm leier med 16 under par, framfor Danny Willett med 14 og Justin Rose med 13.

  Viktor Hovland
  Foto: Paul Ellis / AFP
 • – Bra tempotrening, sa vinnaren

  Weldu Negash Gebretsadik var suverent best på 10 km under Oslo Maraton og vann på tida 29.21.

  – Bra tempotrening, sa Gebretsadik til NRK etter målgang.

  32-åringen skal springe maraton under VM i friidrett som opnar i slutten av neste veke.

  Gebretsadik kom til Norge frå Eritrea som asylsøkjar, og blei oppdaga då han trena ved asylmottaket i Hurdal. Han blei norsk statsborgar i 2017 etter personleg å ha spurt statsminister Erna Solberg om det. I august i fjor fekk han løyve til å konkurrere for Norge.

  Weldu Negash Gebretsadik
  Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK
 • Landslagskeeperen er tilbake

  Landslagskeeper Cecilie Fiskerstrand er friskmeldt og tilbake i mål for serieleder LSK Kvinner. Hun måtte forlate banen med skade mot Klepp sist helg, og stod over mot Trondheims/Ørn på onsdag.

  LSK Kvinner møter Sandviken i toppkamp klokka 17.00. Kampen kan du se på NRK1 og nrk.no.

  Fiskerstrand
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal