Advarer Sverige: – Vi får se om de håndterer presset

FRIENDS ARENA (NRK): Oppgaven ble enda tøffere, men de norske spillerne klamrer seg til EM-håpet. Nå skal toer-favoritten stresses, varsler landslagskaptein Stefan Johansen.

Stefan Johansen

OFFENSIV: Stefan Johansen jubler etter 1-0-scoringen mot Sverige. Norges landslagskaptein mener Norge fortsatt truer Sverige om direkte kvalifiseringsplass til EM.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Vi er fortsatt med, og vi skal passe på at de kjenner oss i nakken hele veien. Så får vi se om de håndterer det presset de har, sier Johansen til NRK.

Norge var nødt til å vinne i Stockholm for å få kontroll på 2.-plassen bak Spania i EM-kvaliken. I stedet endte skjebnekampen 1-1.

Nå har Sverige initiativet med to poengs forsprang. I tillegg vil svenskene gå foran på innbyrdes oppgjør med flere bortemål, noe som betyr at Norge må ta tre poeng mer enn Sverige på fire kamper.

Samtidig er rumenerne i høyeste grad med i kampen om 2.-plassen til tross for at de avslutter kvaliken på spansk jord.

– Det er litt tøft, men både Sverige og Romania har også tøffe kamper. Vi kan også ta poeng mot Spania, så vi må bare gi alt og håpe at det holder, sier Martin Ødegaard, som blir lovpriset av den svenske leiren.

Laster innhold, vennligst vent..

Sverige står overfor de samme oppgjørene som Norge når kvaliken skal avsluttes: Spania (hjemme), Romania (borte), Færøyene (h) og Malta (b).

Forskjellen er at Norge møter Spania og Romania først.

– En fare for det

Hvis Norge klarer å vinne i Romania, og Sverige «bare» tar ett poeng, er Norge fortsatt avhengig av å ta poeng mot Spania. Da legges det til grunn at ingen snubler mot Færøyene eller Malta.

Dermed er Norge fort avhengige av å ta ett eller tre poeng mot de spanske gigantene.

– Det er en fare for det, svarer landslagssjef Lars Lagerbäck på spørsmål om 1-1 i Stockholm betyr at Norge må vinne mot Spania og Romania.

Sverige-back Mikael Lustig slår også fast at Norge er nødt til å gjøre «noe ekstra» for å ta seg forbi svenskene.

Lustig

Sverige og Mikael Lustig (t.h.) var skuffet etter poengtapet hjemme mot Norge søndag. Men tidligere Rosenborg-spiller Lustig understreker at Sverige fortsatt ligger foran Norge i kampen om 2.-plassen i gruppa.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Det er imidlertid ikke en helt umulig oppgave, mener Tarik Elyounoussi.

– Et lite mirakel hadde vært fint. Det er fullt mulig å slå Spania. Hvorfor ikke? Vi er ubeseiret på Ullevaal (under Lagerbäck), og det er en god følelse, sier AIK-spilleren.

Bakveien er Norges største håp

Luka Milivojević

Norge møter trolig Serbia i semifinalen i nasjonsligaen. Serbia sliter i sin EM-kvalifiseringsgruppe og tapte lørdag 4-2 mot Portugal. Her diskuterer Luka Milivojević med dommeren, mens Cristiano Ronaldo sitter på bakken (nede t.h.).

Foto: Darko Vojinovic / Darko Vojinovic

Dersom Norge ikke går direkte til EM som gruppetoer i kvaliken, venter en ekstra mulighet i mars neste år.

Norge vant nemlig sin gruppe i nasjonsligaen, noe som sikret en plass i sluttspillet. Her er det først en semifinale (én kamp) før en eventuell finale om en EM-billett.

Motstanderne er i utgangspunktet gruppevinnerne fra nivå C: Serbia, Skottland og Finland. Men siden Finland er i rute til å kvalifisere seg gjennom EM-kvaliken, kan de bli erstattet av Bulgaria.

I skrivende øyeblikk ligger det an til å bli Norge-Serbia og Skottland-Bulgaria i de to semifinalene, men oppsettet avhenger altså av hvilke nasjoner som sikrer seg en direktebillett i høst.

– Nå er vi avhengig av at Sverige snubler borte mot Romania, og så får vi se hvordan det går, sier Elyounoussi.

Johansen og Henriksen

Stefan Johansen (t.v.) og Markus Henriksen jubler for 1-0-scoring mot Sverige.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Siste nytt

 • Solskjær møter Brugge

  16-delsfinalene i europaligaen ble trukket i ettermiddag. Der ble det blant annet klart at det blir belgisk motstand for Ole Gunnar Solskjærs Manchester United, skotsk motstand for Ståle Solbakkens FC København og tysk motstand for Erling Braut Haalands RB Salzburg.

  Kampene ser slik ut (det første laget har hjemmekamp først):

  ►Wolverhampton-Espanyol.

  ►Sporting Lisboa-Istanbul Basaksehir.

  ►Getafe-Ajax.

  ►Leverkusen-Porto.

  ►København-Celtic.

  ►Apoel-Basel.

  ►Cluj-Sevilla.

  ►Olympiakos-Arsenal.

  ►Alkmaar-LASK Linz.

  ►Club Brugge-Manchester United.

  ►Ludogorets-Inter.

  ►Eintracht Frankfurt-Red Bull Salzburg.

  ►Sjakhtar Donetsk-Benfica.

  ►Wolfsburg-Malmø.

  ►Roma-Gent.

  ►Rangers-Braga.

  ♦ Første kamp spilles 20. februar. Returoppgjøret spilles en uke senere.

  Solskjær
  Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW
 • Tøff trekning for Liverpool

  Åttedelsfinalene i mesterligaen ble trukket i ettermiddag. Oppgjørene ser slik ut:

  ►Borussia Dortmund-PSG.

  ►Real Madrid-Manchester City

  ►Atalanta-Valencia.

  ►Atlético Madrid-Liverpool.

  ►Chelsea-Bayern München.

  ►Lyon-Juventus.

  ►Tottenham-Leipzig.

  ►Napoli-Barcelona.

  ♦ Kampene spilles 18., 19., 25., og 26. februar. Returoppgjørene spilles 10., 11., 17., og 18. mars. Førstnevnte lag spiller hjemme først.
  Regjerende mester Liverpool får tøff motstand i Atlético Madrid, mens det kanskje største oppgjøret blant åttedelsfinalene blir Zinedine Zidanes Real Madrid mot Pep Guardiolas Manchester City.

  Salah
  Foto: Barbara Gindl / AFP
 • Sikret seg kvoteplass til hoppuka

  Etter flere gode resultater i kontinentalcupen har Sondre Ringen sikret seg kvoteplass på det norske laget til den tysk-østerrikske hoppuka. Med 23-åringen inn på kvoteplass. øker den norske kvoten fra seks til sju hoppere i den tysk-østerrikske hoppuka.

  O-Vz-j9H18s
  Foto: Ole Martin Wold / Ole Martin Wold

Sendeplan

Kl. Program Kanal