Advarer Norge mot Nilsson før sesongstarten: – Alt er mulig for henne

Stina Nilssons første sesong som skiskytter bød på motstand, likevel har hun en drøm om OL i februar. Og både trener og lagvenninner er imponert over utviklingen.

Stina Nilsson

NY SESONG: Mange har tro på Stina Nilsson før hennes andre sesong som skiskytter.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

Den tidligere langrennsstjernen fikk bare gå verdenscupavslutningen i Östersund i sin debutsesong som skiskytter, selv om flere mente også det var ufortjent.

Men etter nok en sommer i hardtrening med gevær på ryggen, får Nilsson nå muligheten i første verdenscuphelg på hjemmebane. Den starter med normaldistanse lørdag og sprint søndag.

Jeg ble veldig stolt og glad da jeg fikk beskjeden, for jeg trodde ikke jeg skulle få gå normalen. Fordi bommene er dyre på normalen, med et minutts tillegg, og jeg vet vi har mange gode skyttere i laget, forteller hun til NRK.

Utvikler seg raskt

Skidskytte, Världscupen, Pressträff

BEDRE FØLELSE: Stina Nilsson er stolt over å ha blitt tatt ut til første verdenscuprunde.

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Men både i testrenn i høst og sesongåpningen i sprint, har Nilsson vært raskest av samtlige i løypa. Hun føler seg langt mer forberedt nå, og det samme mener lagvenninner og trenere.

Å ta seg inn på verdenscuplaget på halvannet år, er så klart bra, for det er stor forskjell på langrenn og skiskyting. Hun utvikler seg raskt, mener Elvira Öberg.

Nå ser hun definitivt ut som en skiskytter og det har vært veldig kult å se den utviklingen. Hun tar steg hele tiden, roser Hanna Öberg.

Sveriges skytetrener, Jean-Marc Chabloz, trekker faktisk frem Nilsson som en av de sterke Norge bør frykte. Det fordi hun har utviklet seg stort den siste tiden.

Alt er mulig for henne. Hun har det høyeste nivået der hun kan skyte 0–0 på en sprint, men neste dag kan det bli fire bom. Det er veldig opp og ned, og det forsøker vi å forbedre, forklarer han.

Skiskyting Sverige

FININNSTILLING: Stina Nilsson er fortsatt ustabil på standplass, men blir stadig bedre.

Foto: Nisse Schmidt/TT / NTB

Tror på toppløp

De norske skiskytterkvinnene utelukker ikke at de må passe seg for Nilsson allerede denne sesongen.

– Jeg tror absolutt Stina Nilsson kan være en utfordrer og en underdog man alltid må ha øynene åpne for. Det fordi vi vet fra før at hun har en kapasitet på ski vi at er kjempegod. Så handler det om å treffe blinkene, og jeg tipper at hun kan ha noen gode toppløp, tror Ingrid Tandrevold.

– Men jeg blir imponert om hun klarer å finne stabiliteten som jeg fortsatt prøver å finne allerede i år, legger hun til.

– Hun har fått ett år til, så det er mulig. Jeg gleder meg veldig til å se hvordan hun kan gjøre det i år. Det blir spennende å se, Marte Olsbu Røiseland, som har mest tro på Elvira Öberg av de svenske konkurrentene.

En liten drøm om OL

Men det gikk ikke spesielt bra for Nilsson i svenskenes sesongåpning i Idre for snart to uker siden. Hun fikk fire bom på sprinten og ble bare nummer 26, mens det ble med en 22.-plass på normaldistansen dagen etter. Det lot hun seg derimot ikke skremme av, for kroppen ga svarene hun ønsket seg.

Jeg går nå faktisk heller med våpen på ryggen enn uten. Det har jeg lært meg i år, for det var nytt og den bare hang og slang i fjor. Det gjør den fortsatt noen ganger, men jeg er bekvem med den, sier 28-åringen.

Biathlon, Season Opening, Idre

BAK: Stina Nilsson måtte nøye seg med en 26.-plass i sesongåpningen.

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

– Hvordan er selvtilliten på standplass?

Jeg har dager som er veldig bra, og dager der ingenting stemmer. Når det stemmer går det veldig bra.

Hovedmålet denne sesongen er å få gå mer verdenscup, men på spørsmål om OL, smiler hun.

Det er jo også absolutt en drøm, men jeg tenker at med forrige sesong i bagasjen og hvordan jeg gjorde det da, så tar jeg ett steg av gangen, sier Nilsson.

Treneren vil heller ikke utelukke at en OL-plass kan bli aktuelt, selv om han mener hun per dags dato ikke er inne på et stafettlag. Skytehastigheten er fortsatt ikke rask nok.

– Det finnes en sjanse, men den er lik en del andre kvinners, sier Chabloz.

Sportsnyheter

Reddet seg inn i lufta: – Der holdt OL og Riiber på å ryke

Jarl Magnus Riiber så ut til å miste kontrollen fullstendig i hoppbakken i Seefeld. Heldigvis reddet han seg inn igjen, men at Riiber fikk hoppe, skaper reaksjoner

Siste nytt

 • Tønseth og Nyenget dropper Marcialonga etter norsk OL-smitte

  Både Didrik Tønseth og Martin Løwstrøm Nyenget har valgt å droppe årets 70 kilometer lange Marcialonga i Italia. Det gjør duoen for å ikke risikere å bli nærkontakt til eventuelt smittede i forbindelse med langløpet, bekrefter begge til NRK.

  Det velger de å gjøre for å holde seg i full beredskap fordi de begge kan ende med å bli sendt til OL i Beijing i løpet av neste uke. Derfor drar duoen nå til høyden i Seiser Alm. Simen Hegstad Krüger har Allerde testet positivt fra den norske herretroppen til OL.

  Landslagslege Øystein Andersen ville ikke bli overrasket om det kom flere tilfeller i landslaget. De tester seg nå hver dag før avreise mandag.

  Didrik Tønseth
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Dramatisk for Riiber - nesten tatt av vinden

  Jarl Magnus Riiber får store problemer i Seefeld-vinden og er nær ved å bli blåst over ende i lufta. Han henter seg imidlertid inn og lander på beina, men hoppet hans er fullstendig ødelagt.

  – Der holdt OL og Riiber på å ryke, utbryter NRK-kommentator Christian Nilssen på direkten.

  – Her spiller de hasard med Jarl Magnus Riiber.

 • Her blir den japanske treneren tatt av et lite snøskred ved hoppbakken

  Mens løperne ventet på at juryen skulle avgjøre om hoppdelen i lørdagens kombinertrenn i Seefeld kunne fortsette, gikk et lite snøskred ved siden av hoppbakken.

  TV-bildene viste at en person i det japanske støtteapparatet ble dratt med ned skråningen. Mannen kom seg derimot opp igjen, og han framsto som uskadd.

Sendeplan

Kl. Program Kanal