NRK Meny
Normal

Milans ekstreme forvandling: Fra en «blodfattig gjeng» til seiersmaskin

Hvis det er noe AC Milan og klubbeier Silvio Berlusconi har til felles, er det å evnen til å slå tilbake når det blåser som verst.

Milan-spissen Mario Balotelli. Foto: AFP, NTB Scanpix

Mario Balotelli har fått en flott start i Milan-trøyen.

Foto: GIUSEPPE CACACE / Afp

Forrige sommer gjennomførte Milano-klubben tidenes ryddesjau i egne rekker. Gamle helter og ringrever måtte forlate motebyen. Det samme måtte klubbens største og viktigste spillere – Zlatan Ibrahimovic og Thiago Silva.

Igjen stod et lag ribbet for stjerner. Og da gikk det som det måtte gå: Sesongkortsalget stupte i takt med forventningene. Laget fikk en horribel start og slet med ujevne prestasjoner hele høstsesongen. Og pressen fråtset i rykter om misnøye og krangling.

Det meste lå an til en marerittsesong for Milan.

Ekstrem forvandling

Det lå an til...

For i løpet av få måneder har laget kavet seg ut av «midt på tabellen»-suppa, og spist opp det gigantiske forspranget til Napoli på andreplass (Juventus kan ingen gjøre noe med). I tillegg sørget de rødsorte for et lite fotballsjokk da Messi & co. ble avkledd i første møte i mesterligaen.

Fotballkommentator i C More, Per-Jarle Heggelund

Serie A-ekspert og kommentator Per-Jarle Heggelund.

Foto: C More

De ti siste ligakampene står laget med sju seire og tre uavgjort. På de 20 siste kampene i alle turneringer viser statistikken imponerende 14-3-3. Tapene kom i den italienske cupen (Juventus), Champions League-gruppespillet (Zenit) og ligakampen mot Roma i desember.

– Milan har gjennomgått en smått ubeskrivelig forvandling fra den blodfattige gjengen med triste fjes vi så i høst. Da hadde klubben solgt sine stjernespillere og vinket farvel til en ekstrem mengde med vinnerkultur i Pippo Inzaghi, Alessandro Nesta, Gennaro Gattuso, Mark van Bommel, Gianluca Zambrotta og Clarence Seedorf. Det så veldig mørkt ut, sier C More-kommentator Per-Jarle Heggelund til NRK.no.

Les også: – Milan-stallen minner om fatet etter du har raidet en hotellbuffet

Stephan El Shaarawy og Mario Balotelli tar opp arven etter ringrevene Gattuso og Inzaghi

Arven etter ringrevene: Gennaro Gattuso og Filipo Inzaghi spilte sin siste Milan-kamp mai 2012. Nå handler det meste om Milan- og Italia-duoen El Shaarawy og Mario Balotelli.

Foto: Ap og AFP

– Fremtiden er sim sala bim lys

Serie A-kommentatoren får støtte av supporterlederen for den norske AC Milan-klubben, Bår Frislid Sveinhaug.

 Bår Frislid Sveinhaug, supporterlederen for den norske AC Milan-klubben

Bår Frislid Sveinhaug, klubbpresident for Milan Club Norvegia.

Foto: Privat

– Milan var et lag uten identitet og en plan, at vi i det hele tatt tok poeng var spissen Shaarawys fortjeneste. Men vi kunne ikke forvente at de skulle prestere med en gang etter så store omveltninger i klubben, sier Sveinhaug.

Supporterlederen er likevel overrasket over hvor dårlig det skulle bli – og like overrasket over den imponerende snuoperasjonen.

– Jeg tror mesteparten handler om at de har tilpasset seg de nye realitetene. Trener Massimiliano Allegri har vært flink til å holde laget stabilt. Milan var dårlige borte mot Genoa i helgen, men vinner likevel 2-0. Det forteller om medgangen laget nå er i, at de vinner på en så dårlig dag, sier han.

Milan-spissen Stephan El Shaarawy

– Milans unge spillere har tatt hele Serie A med storm, forteller Heggelund. Her feirer Stephan El Shaarawy en av sine 18 ligascoringer så langt.

Foto: Antonio Calanni / Ap

AC Milan spiller nå med en selvtillit som man kjenner igjen fra storhetsdagene, mener Per-Jarle Heggelund.

– De stoler på hverandre, de gjør hverandre gode og de har en stolthet over å bære drakten. Det er tydelig at noen av vinnerkulturen ble igjen til tross for alle som forlot klubben. Dette er en ny generasjon med vinnere og fremtiden er sim sala bim lys, sier Serie A-kommentatoren

AC Milan-eier Silvio Berlusconi

VIL HA MER: AC Milan-eier Silvio Berlusconi er sulten på flere trofeer.

Foto: Luca Bruno / Ap

– Balotelli smiler fra øre til øre

Det som kan vise seg å være en veldig viktig forsterkning for klubben, er urokråka Mario Balotelli. Den tidligere Manchester City-spissen ble klar for Milano-klubben i januarvinduet, og overgangen har så langt vært bra for både spiller og klubb. Angriperen står med fem mål på fem kamper.

– Han er sterk, skapende og scorer hele tiden. Og dette er nok bare starten. Noen kontroverser får vi sikkert med på kjøpet, men det er jo Mario, sier Heggelund.

– Det er veldig positivt at Balotelli har kommet inn og prestert med en gang. Han smiler fra øre til øre. Det virker som han trives godt og det er veldig viktig for en spiller som ham, sier Sveinhaug.

Gigantduellen

Siden Balotelli har spilt mesterligafotball for Manchester City denne sesongen, må Milan klare seg uten spissjuvelen i returmøtet borte mot Barcelona.

De tradisjonsrike klubbene har møtt hverandre 16 ganger – 6 seire til Barcelona, 5 til Milan. I fjor røk Milan ut mot samme klubb i kvartfinalen. Da spilte lagene uavgjort i Milano – nå drar italienerne til Spania med 2-0 i bagasjen.

– Det er i utgangspunktet 50-50. Selv om Barcelona har en dalende formkurve for tiden, kan de snu denne kampen på fem minutter om de er i ok form. Jeg er langt i fra sikker på avansement. Hvis vi skal forsvare oss hele kampen, vil Barca score minst to mål, mener Bår Frislid Sveinhaug.

– Det er enkelt, scorer Milan ett mål så må Barcelona score fire. Jeg håper og tror at de tar seg videre, på en klassisk Milan-måte med rak rygg, verdighet og en fotball som oser av stil og klasse, sier Per-Jarle Heggelund.

Milan-Barcelona: Lionel Messi og Daniel Alves ligger nede.

NEDE FOR TELLING: Lionel Messi og Daniel Alves vil revansjere 0-2 tapet i Milano.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM Bryting