Hopp til innhold

Abramovitsj-sanksjoner får følger – hovedsponsor bryter avtale

Sanksjonene mot Chelsea-eier Roman Abramovitsj får konsekvenser for London-klubbens samarbeid med mobilselskapet Three.

FILE PHOTO: Football - Chelsea v Crystal Palace - Barclays Premier League

MISTER HOVEDSPONSOR: Chelsea og Roman Abramovitsj mister samarbeidet med Three.

Foto: John Sibley / Reuters

Hovedsponsoren ønsker ikke å fortsette samarbeidet med Chelsea på ubestemt tid. Det bekrefter Three i en pressemelding torsdag kveld.

Effektene av dette betyr at selskapets logo fjernes fra den blå drakten. Samtidig skal all reklame for Three utenfor Stamford Bridge, klubbens stadion, også bort.

– Vi forstår at denne avgjørelsen påvirker mange Chelsea-supportere som lidenskapelig støtter laget sitt, heter det i pressemeldingen.

– Vi mener likevel at dette er riktig å gjøre tatt i betraktning omstillingene og myndighetenes sanksjoner, skriver Three.

Champions League - Round of 16 First Leg - Chelsea v Lille

Her er Chelsea-spiller Thiago Silva med hovedsponsor Three symbolisert med et tretall på drakten.

Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

Åpner for salg under visse betingelser

Chelsea-eier Roman Abramovitsj er satt på de britiske sanksjonslistene og får ikke lenger drive forretninger i landet. Likevel kan britiske myndigheter komme til å tillate salg av klubben.

Det bekreftet en talsmann for statsminister Boris Johnson overfor nyhetsbyrået PA, skriver NTB.

Abramovitsj har fått fryst sine verdier i landet. Det innebærer at han verken får reiste inn eller ut av landet, og at han kan heller ikke drive forretninger med britiske enkeltpersoner og bedrifter.

Roman Abramovitsj

SANKSJONERT: Roman Abramovitsj.

Foto: BEN STANSALL / AFP

Sanksjonene ble oppfattet som at salgsprosessen nå må settes på vent. Slik er det nødvendigvis ikke.

– Vi har nå samtaler med Chelsea, og de vil fortsette. Vilkårene for en spesifikk lisens som gir tillatelse til at salget kan fortsette, vil være en del av disse diskusjonene, opplyser talsmannen.

– Det viktige er at salget ikke under noen omstendighet skal tillate Roman Abramovitsj å tjene eller få med seg penger, heter det videre i uttalelsen.

Johnsons talsmann sier videre at det er «rimelig å si at regjeringen er åpen for salg av klubben», men at dette vil kreve ytterligere samtaler med finansdepartementet og andre myndighetsorganer.

Abramovitsj, som kjøpte Chelsea i 2003, kunngjorde sist uke at han vil selge klubben.

Får ikke selge billetter

I en pressemelding skriver den britiske regjeringen at Chelsea er gitt en linsens som sørger for at klubben kan fortsette med en rekke fotballrelaterte aktiviteter, inkludert å spille kamper.

– Dette vil beskytte Premier League, den bredere fotballpyramiden, lojale fans og andre klubber, heter det i pressemeldingen.

Chelsea vil imidlertid ikke kunne selge flere billetter. Det betyr at kun sesongkortholdere kan gå på kamper i overskuelig framtid.

De kan heller ikke selge supporterutstyr, gjennomføre overganger eller signere nye kontrakter.

FA Cup - Fourth Round - Chelsea v Plymouth Argyle

STAMFORD BRIDGE: Det blir trolig bedre plass på seteradene på Chelseas hjemmekamper framover.

Foto: PAUL CHILDS / Reuters

– Uholdbart

NRKs fotballskribent Thore Haugstad er klar på at selv om det er sanksjoner som er ment å straffe Abramovitsj, blir også Chelsea indirekte straffet.

– For det første setter det Chelsea i en veldig usikker situasjon, ingen vet hva som vil skje videre, og for det andre er det helt uholdbart for Chelsea å operere under disse sanksjonene over lengre tid, sier han.

Thore Haugstad, NRKs fotballskribent.

SPENT: NRKs fotballskribent Thore Haugstad sier sanksjonene setter Chelsea i en veldig usikker situasjon.

– De kan kanskje halte seg inn til slutten av sesongen og overleve sånn sett, men det har enorm påvirkning på hvordan de opererer som klubb, på stallen og på finansene, sier han.

Styreleder Knut Einar Mjåvatn i Chelsea supporters Norway sier de støtter alle sanksjoner som kan sette en stopper for krigen i Ukraina.

Hvis det inkluderer Abramovitsj, støtter vi selvfølgelig det, sier han til NRK.

– Når det er sagt, er det mye usikkerhet nå. Det er kjedelig for oss som supporterklubb, som tilbyr billetter til supportere i Norge. Set blir nok vanskelig for oss å selge billetter nå. Vi må få en klarhet i hvordan dette vil bli i dagene og ukene som kommer.

– Hvordan er det å være Chelsea-supporter disse dager?

Det har vært usikkert. Vi har en uttrykk som sier at det aldri er kjedelig å være Chelsea-fan. Men dette er ikke denne type spenning man ønsker.

Les også Slutten på Romans rike

Chelsea v Sunderland - Barclays Premier League

Nære Putin-bånd

Abramovitsj er en av flere russiske oligarker Storbritannias regjering har besluttet å iverksette sanksjoner mot. Forretningsmannen har tidligere fått kritikk for sine nære bånd til Russlands president Vladimir Putin.

Statsminister Boris Johnson

TYDELIG: Boris Johnson.

Foto: JESSICA TAYLOR / AFP

– Det kan ikke finnes trygge havner for dem som har støttet Putins grusomme angrep på Ukraina, sier statsminister Boris Johnsen i en pressemelding.

– Dagens sanksjoner er det siste trinnet i Storbritannias urokkelige støtte til det ukrainske folket. Vi vil være hensynsløse i å forfølge dem som muliggjør drap av sivile, ødeleggelse av sykehus og ulovlig okkupasjon av suverene allierte, sier Storbritannias statsminister Boris Johnson.

Les også Abramovitsj vil gi salgsoverskuddet til Ukraina-ofre: – Signaliserer at han er imot invasjonen

Roman Abramovitsj

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal