NRK Meny
Normal

Aamodt: – Vi blir litt misforstått

Kjetil André Aamodt og faren Finn har for mange vært selve symbolet på tidlig spissing av barneidrett. Selv mener alpinisten mange har fått et feil syn på forholdet deres.

Kjetil Andre Aamodt Finn

Kjetil André Aamodt vant sine to første VM-gull i Japan i 1993. Som så mange ganger før - og senere - var pappa Finn med.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix

– Det vi drev med blir litt misforstått. Jeg følte nesten at min far holdt meg igjen, sier Kjetil André Aamodt til NRK.

KJETIL ANDRE AAMODT

Kjetil André Aamodt ble trent av faren fra han var en liten gutt, og ble til slutt en av verdens beste alpinister.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

De siste dagene har debatten om hvordan barneidrett bør drives blomstret opp i forbindelse med premieren på NRK-serien «Vinn eller forsvinn».

Pusher barna

I serien møter vi både foreldre som må begrense aktiviteten til overivrige barn, men også foreldre som pusher barna til å satse på idretten.

Aamodt har en klar formening om hva som skal til for å dyrke frem neste generasjons topputøvere. Og det er ikke ved at overivrige foreldre pusher barna hardt.

– Pappa fortalte meg selvfølgelig konsekvensene av valgene jeg gjorde, og han spurte om det var nok hvis jeg ville gå for langt? Men da jeg hadde trent litt med ham en dag, så gikk jeg på løkka og spilte fotball eller hockey i mange, mange timer. Det var det jeg likte, og jeg tenkte ikke på at det var trening. Det er hovedgrunnen til at jeg ble en toppidrettsmann, sier Aamodt.

Lager «foreldreguide»

Den firedoble OL-vinneren mener å ha sett så mange eksempler på at Norge har fått frem topputøvere fra en breddesatsing at han ikke er i tvil om at dette er sporet å følge også i fortsettelsen.

– For meg handler barneidrett om å drive breddeidrett. Toppene kommer ut fra breddeidretten.

– Det viktigste er å skape en god arena der man skaper idrettsglede, og at man lærer seg gode, grunnleggende egenskaper. Lærer man seg det, så kan man ta det med seg uansett arena. Det er den gode plattformen jeg mener er viktig i barneidrett, sier han.

Torsdag fortalte NRK om Olympiatoppen som ser behovet for å drive opplæring av hvordan idrettsforeldre best oppfører seg.

Utviklingssjef Hanne Staff fortalte at idretten har sett eksempler på idrettstalenter som forsvinner fra idretten fordi overivrige foreldre gjør mye feil i oppfølgingen.

Olympiatoppen gir derfor ut en «foreldreguide» med informasjon og rettledning til idrettsforeldre.

Video: Se første episode av «Vinn eller forsvinn» (artikkelen fortsetter under)

Norsk dokumentarserie. Et ærlig innblikk i den norske idrettshverdagen i overgangen fra barne- til ungdomsidretten, når alvoret setter inn. Fia hater barmarkstrening, mens Sivert elsker å trene så det gjør vondt. Camilla gir alt for å komme med på elitelaget. (1:5)

Vinn eller forsvinn

– Godt av å kjede seg

Aamodt mener man må være forsiktig med å «organisere i hjel barna». Han oppfordrer til mer lek for barna, og sier de har «godt av å kjede seg litt».

– Noen foreldre sier «barna blir ikke bedre, vi har for dårlige trenere og trener tre ganger i uka». Da spør jeg «spiller sønnen din fotball på egenhånd bak huset?» Det gjør de ofte ikke, og da er de kanskje ikke så interessert i å dyrke fotball og bli en toppidrettsfotballspiller. Da er det bedre at han koser seg med fotballen og dyrker andre interesser senere i livet, sier Aamodt.

Han har liten tro på foreldre som har store ambisjoner på barnas vegne.

– Å kjefte på barna eller å belønne dem med materielle ting hvis de oppnår et resultat eller tar seg en joggetur, det er ikke måten å motivere barna sine på. Man må være der for å involvere dem og glede seg av aktiviteten selv, sier han.

Siste nytt

 • Han kan smile for siste plassen

  FC København slo AGF 4-1 og tok Danmarks siste plass i kvalifiseringa til europaligaen neste sesong.

  Ståle Solbakkens klubb redda dermed årets sesong frå nærmast katastrofe, og kan framleis skryte av å ha vore i europa-kvalifisering kvart år sidan 2001.

  Ståle Solbakken
  Foto: Anders Kjærbye / NTB scanpix
 • Chris Froome vann og leiar

  Chris Froome stakk åtte mil før mål og vann dagens fjelletappe i Giro d'Italia med tre minutts margin. Han overtok også leiartrøya frå Simon Yates som kollapsa totalt.

  Froome leier no med 40 sekund på Tom Dumoulin som no er nr 2.

  Rittet blir avslutta søndag.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Ruud møter Jordan Thompson

  Casper Ruud skal møte australske Jordan Thompson (24) i første runde i Roland Garros-turneringa i tennis. Thompson er rangert som nummer 85 i verda. Kampen går måndag eller tysdag.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal