NRK Meny
Normal

Aamodt om monsterhoppet: – Du risikerer å lande på ryggen

NRKs alpinekspert Kjetil André Aamodt (42) tror Aksel Lund Svindal (30) vinner suverent i dagens renn i Val Gardena. Men nordmannen må passe seg for «monsterhoppet» som venter ham, sier Aamodt i denne ukas «Tjuvstart».

Aamodt og David Poisson

STYGT FALL: Franske David Poisson fikk kjenne Val Gardenas knallharde utforløype på kroppen. I 2010 falt han stygt. Kjetil André Aamodt (innfelt) kjenner løypa bedre enn de aller fleste.

Foto: NRK

 • Se super-G fra Val Gardena på NRK1 fra kl 12.10!

– I utgangspunktet er det en av de letteste, flateste utforløypene. Du har kamelpuklene, som er veldig kjente i alpinmiljøet, etterfulgt av verdenscupens kanskje lengste hopp, beskriver Kjetil André Aamodt i denne ukens utgave av «Tjuvstart».

Verdenscupsirkuset i alpint har forflyttet seg til Italia, der både super G, utfor og storslalåm står på programmet denne helgen.

Svindal er favoritt

Torsdag er det super G i Val Gardena, og både Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud har vært blant de raskeste på trening de siste dagene.

Aamodt har selv aldri klart å hevde seg i denne løypa, som gjerne utarter seg til å bli et «bingoløp».

I løypa skal utøverne nemlig forsere en rekke store kuler, der det kan skille mye tid. I tillegg venter et stort hopp cirka midtveis i løypa - et hopp som vil skremme vannet av de fleste.

Livsfarlig hopp

– Hoppet er omtrent 60 meter langt og du er veldig høyt oppe i lufta. Hvis du har vekta litt for langt bakpå idet du treffer hoppkanten, vil lufta presse deg bakover. Du risikerer å lande på ryggen, advarer Aamodt.

Et eksempel på dette leverte franske David Poisson i 2010. Franskmannen mistet kontroll på skiene like før hoppet og deiset i bakken på den andre siden etter et svev på nærmere 70-80 meter, ifølge NRKs kommentatorer.

VIDEO: Se David Poissons skrekkfall

(artikkelen fortsetter under videoen)

Video Poisson med spektakulært fall

Aamodt liker risikoen i utfor

Aamodt har 22 enkeltseire i verdenscupen - én av dem i utfor (Chamonix i 1994). 42-åringen mener Val Gardena er en av løypene som kan« lure deg».

– Du kan følge deg veldig trygg, men når det først går galt, kan det gå virkelig galt. Det er best å ha hodet skrudd på når det først smeller, for da svimer du i hvert fall ikke av. Hvis ikke kan du risikere å våkne opp i et helikopter og ikke ane hva som har skjedd, sier Aamodt.

Den tidligere medaljegrossisten synes imidlertid det ikke er galt å arrangere utfor i livsfarlige løyper.

– Utforsporten lever av å være spektakulær. Det skal være stor risiko. Hvis ikke én går i nettet er det litt kjedelig, sier han, og presiserer at han ikke ønsker at noen skal skade seg.

Alpinlegenden er nesten sikker på at Svindal tar seieren på torsdag.

– Jeg regner med at han vinner. Han vant med over ett sekund i fjor, sier Aamodt.

Programleder Andreas Hagen har med seg NRKs alpinekspert Kjetil André Aamodt. Super G-rennet i Val Gardena og noen fryktinngytende kamelpukler er blant dagens samtaleemner. Redigerer: Jan K. Håland.

Tjuvstart episode 8: Andreas Hagen intervjuer Kjetil André Aamodt.

Siste nytt

 • Hockeygutta med full kontroll

  De norske ishockeyherrene viste solide takter mot Frankrike i kveld. Franskmennene ble banket 6-0 etter en norsk kanonstart. – Vi var «på» stort sett i hele kampen, og det er jeg fornøyd med, sier landslagssjef Petter Thoresen til NTB.

  patrick
  Foto: LARSEN, HÃ¥KON MOSVOLD / NTB SCANPIX
 • Lunde irritert over arrangørene

  Katrine Lunde var irritert etter VM-seieren over Nederland i kveld. Dopingkontrollen kom ikke i gang. – Dette tar for lang tid. Ikke får vi restituert heller, sa en litt oppgitt Lunde til NTB i pressesonen.

  Katrine Lunde Haraldsen jubler
  Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpi
 • Christiansen tok også bronse

  Henrik Christiansen tok bronse på 1500 meter fristil under svømme-EM i København i kveld. 21-åringen fra Skjetten svømte inn på 14:25,66, og endte elleve sekunder bak ukrainske Mykhaylo Romanchuk, som vant distansen.

  Henrik Christiansen
  Foto: SVT

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Super-G kvinner
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup kombinert, hopp
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km fri teknikk kvinner
V-cup skiskyting: Jaktstart kvinner
V-cup alpint: Utfor, menn