Aamodt om Kristoffersen-hemmelighet: – Bra han tør

NRK-ekspert Kjetil André Aamodt forklarer at Henrik Kristoffersens «ski-stenger» kan ha to positive effekter.

Henrik Kristoffersen

SUKSESS: Henrik Kristoffersen kjørte ned til en 3.-plass med de nye stengene.

Foto: Nathan Bilow / Ap

Kjetil Andre Aamodt

SKRYTER: NRK-ekspert og tidligere alpiness Kjetil André Aamodt.

Foto: NRK

– Hundredeler kan utgjøre forskjellen. Du må hele tiden være på jakt etter bedre utstyr. Så det er bra han tør og ikke er redd for å prøve nye ting, sier tidenes mestvinnende VM- og OL-alpinist.

Mandag skrev NRK om Kristoffersens «mystiske stenger» på skiene. 21-åringen ville ikke at NRK skulle filme utstyret etter 3.-plassen i Beaver Creek.

Aamodt påpeker at lignende stenger har vært en del av en lang rekke gimmicker i alpinverden. Det nye med Kristoffersens utstyrsforsøk, er størrelsen. Aamodt har aldri sett en større konstruksjon på skiene.

Han tror Kristoffersen håper på to effekter:

– At stengene skal gjøre det mer stabilt og rolig, og i tillegg gi deg mer kraft. Når du bøyer skiene, har du en stang som gir litt trykk ned. Det kan ha en trampolineeffekt ut av svingen.

– Når du bøyer en ski, får du et spenn, som gjør at spennet i disse skiene kanskje er enda større, sier Aamodt.

Henrik Kristoffersen kjørte i går storslalåm med en nyutviklet ski, som han prøver å skjule for konkurrentene. Han avslører hememligheten for oss, men ikke hele.

Mentalt overtak?

Eksperten understreker at det aller viktigste er hvordan skiene er bygd innvendig, men han utelukker ikke at stengene kan gi en effekt siden Kristoffersen tross alt valgte å kjøre med dem.

Tom Stiansen, tidligere verdensmester i slalåm, tror stengene først og fremst kan gi en mental fordel.

– Hvis du får en god følelse med skiene når du kjører første gang, kan det mentale spille en større rolle enn det praktiske, sier Stiansen.

Han er nemlig skeptisk til stengene og tror ikke på en stor effekt, men samtidig trekker han frem at 3.-plassen søndag ble sikret med en fattig hundredel foran Sveriges André Myhrer.

Kristoffersen går inn til ledelse i Beaver Creek.

– Mest for show

Og nettopp svenskene har bitt seg særlig merke i Kristoffersens stenger. Dagens Nyheter, Aftonbladet og Expressen har alle omtalt NRKs sak.

– At de gjemmer skiene er nok mest for at det skal bli et show. (Marcel) Hirscher gjør akkurat det samme, sier Sveriges slalåmtrener Magnus Andersson til DN.

Han får delvis støtte av Kjetil André Aamodt, som også peker på to andre forklaringer.

– Ofte handler det mer om at produktet ikke er til salgs ennå. Eller så kan de bruke et produkt som er konkurrentenes. Du kan finne noe som er bra, men som din sponsor ikke har patentet eller agenturet på. Det tror jeg er tilfelle med Hirscher, sier Aamodt.

Eksperten tror uansett det vil ta tid før vi får svaret på om stengene faktisk har en effekt eller ikke.

– Det er litt vanskelig å teste, fordi det kan fungere under noen forhold og ikke under andre, sier Aamodt.

Skiene

STORE STENGER: De som virkelig ønsker å studere stengene, har mange bilder tilgjengelig fra selve rennet.

Foto: NRK

Siste nytt

 • Snudde til etterlengtet seier

  Southampton har vært Premier Leagues svakeste lag i 2021, men fikk en liten opptur ved å vende til 3-1-seier over Crystal Palace i tirsdagens hengekamp.

  Christian Benteke sendte gjestene i ledelsen etter bare to minutter, men to mål fra Danny Ings og ett fra Che Adams sendte Southampton opp på 14.-plass på tabellen. Laget hadde bare tatt 11 poeng i 2021.

  Ings og Minamino
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Foss mistet den hvite trøya

  Tobias Foss falt i sammendraget på den fjerde etappen av Giro d`Italia. Nordmannen lå som nummer to i sammendraget, kun 16 sekunder bak italienske Filippo Ganna før etappen, men fikk det tungt inn i den siste bakken for dagen.

  23-åringen seilet akterut etter å ha beskyttet lagets kaptein George Bennett hele dagen. I mål var nordmannen rett over tre minutter bak etappevinner Joe Dombrowski.

  Dermed ligger Foss på en 31. plass i sammendraget etter fire etapper. Samtidig seilet italienske Alessandro De Marchi inn i den rosa ledertrøyen etter at han ble nummer to på etappen.

  Italy Giro Cycling
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Helomvending rundt Bråtveit

  Tirsdag meldte VG at målvakten Per Kristian Bråtveit (25) kan bli Brann-keeper før overgangsvinduet stenger onsdag kveld. Djurgåden bekrefter interessen fra Bergen overfor avisen.

  Det er derimot ikke opp til Stockholms-klubben å bestemme det, men nederlandske Groningen. Bråtveit ble lånt ut til klubben og avtalen varer fram til 30. juni.

  Og tirsdag ettermiddag kom beskjeden om Groningen ikke vil slippe keeperen, melder VG.

  Landslaget trener før kampen mot Sverige.
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal