Aamodt: – Det er noe helt spesielt med Kristoffersen

Kjetil André Aamodt tror unggutten Henrik Kristoffersen kan bli den neste store alpinisten.

Kjetil André Aamodt og Henrik Kristoffersen

Tidligere alpinkonge Kjetil André Aamodt tror bare skader og mangel på motivasjon kan stoppe Henrik Kristoffersen fra å nå langt som alpinist.

Foto: NTB Scanpix / Junge, Heiko / Heikki Saukkomaa

18 år gamle Henrik Kristoffersen imponerte med en 11.-plass i sesongens første slalåmrenn søndag.

Kjetil André Aamodt fikk med seg kjemperennet til unggutten fra Rælingen og sparer ikke på superlativene når han snakker om Kristoffersen.

– Det han gjorde i går var utrolig imponerende. Han er en alpinist med vanvittige kvaliteter, sier Aamodt til NRK.no.

Foran store alpinnavn

– Henrik har gode holdninger, god teknikk, stresser ikke og klarer overgangene fra flatt til bratt terreng på en god måte. I tillegg kjører han nesten aldri ut. Fortsetter han å utvikle seg, kan han nå langt, legger han til.

Kristoffersen er av mange utpekt som Norges neste store alpinnavn. Han markerte seg i fjor med to sterke slalåmseire i europacupen. I går kjørte han sitt andre verdenscuprenn og slo store alpinnavn som Ted Ligety og Benjamin Raich.

Aamodt mener bare skader og mangel på motivasjon kan stoppe Kristoffersen fra å nå langt.

– Vi har juniorer som tidligere har levert gode resultater, men som ikke har slått igjennom senere. Men Kristoffersen er helt spesiell, påpeker Aamodt.

Den tidligere alpinkongen forteller at det er sjeldent at tenåringer gjør det veldig godt i alpint.

– Lasse Kjus kom på pallen som tenåring i 1989 og Marcel Hirscher gjorde det samme i 2008. Nå får vi se om vi får enda en tenåring på pallen snart. Men det er ikke så viktig å fokusere på dette med pallplasser – det viktigste er at han stabiliserer seg blant topp 10 før han fyller 20, så kan han nå så langt han bare vil, sier Aamodt.

23 år gamle Hirscher vant verdenscupen sammenlagt i 2011/2012. Han ble nummer to i gårsdagens slalåmrenn.

Mange gratulasjoner

Hovedpersonen selv sier til NRK.no at gratulasjonene har stått i i kø fra venner og familie, men også fra konkurrenter som blant annet nevnte Marcel Hirscher. Men til tross for mye oppmerksomhet, hevder han at han har landet igjen.

– Jeg fikk kjent litt på godfølelsen i går og det ga definitivt mersmak, sier Henrik Kristoffersen.

Han er selv noe overrasket over at han gjorde det så bra som han gjorde i den finske bakken. Formen i forkant av rennet var nemlig lite å skryte av.

– Jeg vet ikke helt hvorfor jeg har slitt på treningene, men jeg pratet en del med min far – som har vært treneren min siden jeg var født – i dagene før rennet og fant litt ut av det, sier 18-åringen.

Video: Se Henrik Kristoffersens finaleomgang i søndagens verdenscuprenn i slalåm

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Henrik Kristoffersen tok seg til finaleomgangen i verdenscupåpningen i slalåm søndag. Her ser du Kristoffersens finaleomgang.

VIDEO: se Henrik Kristoffersens finaleomgang i verdenscupen i finske Levi.

Store mål

Kristoffersens sterkeste grener er slalåm og storslalåm. Han hadde som mål før sesongen om å ta verdenscuppoeng. Dét har han allerede klart, så nå har han satt seg et nytt mål.

– Det hadde vært morsomt å ende blant de 30 beste i slalåm ved sesongslutt, sier han.

Men når unggutten ser fremover mot sesongene som kommer, har han høyere forventninger enn 30. plasser. Kristoffersen er ambisiøs, og legger ikke skjul på det. Han har tidligere uttalt at han skal bli verdens beste, og sa allerede som 16-åring at han drømte om å vinne verdenscupen innen han er 24 år.

– Jeg føler det er mulig å vinne verdenscupen innen jeg er 24. Hirscher greide det jo da han var 23, sier Kristoffersen.

Junioren blir trolig å se i verdenscupen igjen i Val d Isère i midten av desember.

Siste nytt

 • Rangers-seier uten Zuccarello

  Mats Zuccarello var ikke med da New York Rangers banket New Jersey Devils 5–2 i NHL lørdag kveld. Rangers tok ledelsen 3–0 tidlig. «Zucca» er på vei bort, og kommer trolig til å bytte klubb før overgangsfristen mandag.

  Mats Zuccarello
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Norsk gull i para-VM

  Eirik Bye tok inn 40 sekund på den siste etappen, gjekk forbi Frankrike heilt på slutten og sikra Norge gull i open klasse i stafett i para-VM.

  Trygve Larsen, Håkon Olsrud og Vilde Nilsen gjekk dei første etappene.

  Norsk gull på stafetten i para-VM
  Foto: Norges Skiforbund
 • Syk Skarstein dropper stafetten

  Birgit Skarstein har pådratt seg vond hoste, og Norge har trukket laget fra mixed stafetten i para-VM. Norge stiller lag i åpen klasse, og stiller med Trygve Toskedal Larsen, Håkon Olsrud, Vilde Nilsen og Eirik Bye. Stafetten starter klokken 20.

  Birgit Skarstein
  Foto: Kathrine Baldishol / Norges Skiforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal