Aamodt om sin Vonn-spådom: – Helt på jordet

ÅRE/OSLO (NRK): Da Kjetil André Aamodt møtte Lindsey Vonn for første gang i 2003, så han ikke konturene av det som skulle bli tidenes beste kvinnelige alpinist.

Lindsey Vonn.

TIDENES BESTE: Lindsey Vonn har en solid samling med edelt metall.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

De to møtte hverandre for første gang i 2003 på en trening i Monaco. På dette tidspunktet var Vonn 19 år gammel.

– Det var litt tårer på trening. Vi trente tre timer av gangen, og det var tre timer med melkesyre. I tillegg var hun ung og langt hjemmefra. Jeg tenkte «jøss, har du ikke kjent på melkesyre før. Denne dama her kommer ikke til å vinne noen skirenn». Så feil kan man ta, sier Aamodt.

– Man skal ikke dømme for tidlig, man må være forsiktig med det, legger han til.

Amerikanske Vonn kjørte søndag sitt siste renn som aktiv utøver under VM-utforen i Åre. Vonn kjørte inn til bronse, bak Ilka Stuhec og Corinne Suter.

– Det er jo helt på jordet

34-åringen kan se tilbake på en svært innholdsrik karriere, som blant annet inneholder elleve medaljer i VM og OL, samt 82 seire i verdenscupen.

Under VM i 2007 i Åre tok Vonn to sølv. Da fikk Aamodt et nytt syn på alpindronningen fra USA.

KJETIL ANDRE AAMODT I ST. MORITZ

TOK FEIL: Lindsey Vonn fikk en mye bedre karriere enn det Kjetil André Aamodt trodde hun skulle få.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Da skjønte jeg at her er det litt mer enn de tårene jeg så i Monaco fire år tidligere, sier han.

– Har du noen gang tatt mer feil av en person?

– Nei, det går jo ikke det. Det er jo helt på jordet. Jeg er jo den såkalte eksperten, ler Aamodt.

Alpinlegender samlet på Vonn-fest

Søndag kveld ble Vonn feiret i Åre. Blant annet var Aksel Lund Svindal og den svenske alpinlegenden Ingemar Stenmark til stede. Stenmark var full av lovord om Svindal, som kjørte sitt siste renn lørdag. Det endte med sølv i utforen i Åre, kun slått av lagkamerat Kjetil Jansrud.

Lund Svindal og Stenmark.

Aksel Lund Svindal og Ingemar Stenmark på Lindsey Vonns avskjedsfest søndag kveld.

Foto: NRK

– Før eller senere er det på tide å slutte, og det er jo fantastisk å kunne avslutte på toppen, sier Stenmark, som har 86 verdenscupseire.

Svindal, som har vært en av alpinsportens største profiler det siste tiåret, benyttet anledningen til å si noen ord om Lindsey Vonn.

– For alpinsporten har hun vært stor, men hun har også vært stor utenfor.

Hovedpersonen selv er fornøyd med sin siste dag som alpinist.

– Det føles veldig bra. Det ble den avslutningen som jeg hadde håpet på. Jeg kunne ikke bedt om mer, så jeg er veldig takknemlig, sier Vonn til NRK.

Siste nytt

 • Verdensrekordholder mister VM

  Verdensrekordholderen på 1500-meter, Genzebe Dibaba (28) fra Etiopia, trekker seg fra VM i Doha. I en pressemelding hun har lagt ut på Instagram, forteller Dibaba at hun har fått diagnosen plantar fascitt, en fotskade som er relativt vanlig i friidrett. Hun pådro seg skaden under Diamond League-finalen i Zürich. Den tidligere verdensmesteren har verdens nest beste tid på 1500 neter i år.

  ATHLETICS-DIAMOND/LAUSANNE
  Foto: DENIS BALIBOUSE
 • Sa nei til Manchester City

  Bodø/Glimt sin Håkon Evjen skal ha takka nei til å spele for Manchester City. I staden valte han den nederlandske klubben AZ Alkmaar, skriv VG. – Eg er veldig nøgd med valet, sjølv om det var freistande med ein av verdas største klubbar, seier han til avisa. 19-åringen skreiv denne veka ein kontrakt på fire og eit halv år med AZ Alkmaar. Bodø/Glimt skal ha fått rundt 25 millionar kroner for Evjen.

  Bodø/Glimts Håkon Evjen
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Atletico reddet poeng på overtid

  Juventus fikk en god start på årets mesterligasesong da de tok ledelsen 2–0 mot Atlético Madrid på bortebane, men hjemmelaget kom knallsterkt tilbake. Juan Cuadrado og Blaise Matuidi sørget en 2-0-ledelse til laget fra Torino, mens Stefan Savic reduserte til 2-1 20 minutter før full tid. På overtid sørget Hector Herrera for at det ble ett poeng til begge lagene i sesongdebuten. I den andre kampen i gruppen sørget Lokomotiv Moskva for en fin start på turneringen, da de slo Bayer Leverkusen 2–1 i Tyskland.

  X01622
  Foto: SUSANA VERA

Sendeplan

Kl. Program Kanal