Andersen varslet oppvask med Aambø - toppidrettssjefen beklaget

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund krevde en forklaring på hvorfor toppidrettssjef Jarle Aambø ikke varslet om Petar Vukicevic’ angivelige dopingspørsmål i fjor. Tirsdag kom beklagelsen fra Aambø.

Andersen

Toppidrettssjef Jarle Aambø (innfelt) visste om Petar Vukicevic' angivelige dopingkorrespondanse i fjor, men unnlot å varsle generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Vukicevic

Petar Vukicevic står fast på at e-postkorrespondansene fra 2001 til 2003 er manipulert.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Tirsdag skrev Dagbladet at toppidrettssjef Jarle Aambø allerede i fjor visste at hekkeløpstrener Petar Vukicevic hadde forhørt seg om ulovlige stoffer.

Ifølge avisen innrømmet Vukicevic at han hadde stilt spørsmål om doping, men at store deler av innholdet var forfalsket.

Til tross for innrømmelsen, tok ikke Aambø saken videre til sin sjef Inge Andersen i NIF.

–Jeg vil ha full oversikt over hvilke opplysninger toppidrettssjefen faktisk fikk, og hvordan det ble tatt videre, enten internt eller andre veier. Jeg har hatt og vil ha mange samtaler med Aambø de neste dagene, og jeg har sagt at jeg vil til bunns i dette, sier Andersen til NRK tidligere tirsdag.

Hastemøte

Tirsdag ettermiddag hadde Presidentskapet i Norges Idrettsforbund et møte, der Aambø var til stede.

– Vi startet møtet med halvannen times gjennomgang med Aambø, slik at vi har fått all dokumentasjon på hva som faktisk har skjedd. Aambø har beklaget at han ikke har informert generalsekretæren og idrettsstyret tidligere, og vi har akseptert hans forklaring, sa idrettspresident Børre Rognlien etter møtet.

Rognlien opplyste at det er flere saker som skal tas opp på styremøte 5. desember. Standardkontrakter for trenere i norsk idrett, forholdet til Antidoping Norge og foreldelsesfristen er blant sakene som skal diskuteres.

– Her er det en stor rengjøring på gang, og vi får gjort det meste før jul. Da skal det lukte grønnsåpe i alle rom, sa Rognlien.

Aambø var gjest i Dagsnytt atten på NRK tirsdag ettermiddag, der Vukcevic-saken også var tema.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Studiodebatt med Svein Arne Hansen, Jarle Aambø og Esten O. Sæther.

Friidrettspresident Svein Arne Hansen, toppidrettssjef Jarle Aambø og Dagbladet-kommentator Esten O. Sæther stilte til debatt i Dagsnytt atten tirsdag ettermiddag.

– Ville reagert annerledes

Aambø forklarer at han ikke varslet forbundet fordi han ikke visste like mye som han gjør i dag.

– Den første henvendelsen bygde på små elementer som jeg oppfattet som uklare og uten substans. Samtidig ga jeg uttrykk for at det var en spesiell og uvanlig kommunikasjon, sier Aambø til NRK, og legger til:

– I etterpåklokskapens lys kunne jeg ha tatt det videre til Norges Idrettsforbund og Andersen. Hvis jeg hadde visst mer på det tidspunktet, ville jeg reagert annerledes.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Jarle Aambø har kjent til e-postene til Vukicevic i et år.

- Jeg burde kanskje handlet annerledes, sier Jarle Aambø som har kjent til e-postene til Vukcevic i et år.

Inge Andersen setter pris på at toppidrettssjefen tar selvkritikk.

– Det er flott at det er en ydmykhet i en slik sak, men jeg vil ikke kommentere saken ytterligere før jeg har den fullstendige og hele oversikten, sier Andersen.

Sportskommentator Kjetil Kroksæter i Adresseavisen sier til VG at han tror Aambø nå må fratre som toppidrettssjef etter behandlingen av Vukicevic-saken.

– Det styrker i alle fall ikke posisjonen hans. Men det er som jeg har sagt før, jeg tviler på at toppidrettssjefen overlever den vurderingen han skal gjennom, sier han.

– Vi ble sjokkerte

Petar Vukicevic har hele tiden hevdet at deler av e-postkorrespondansen med trenerkollega og lege Sjrdan Djordjevic ble manipulert av ekskona Turid Syftestad.

Syftestad avviser imidlertid anklagene, og tirsdag skrev Dagbladet at Vukicevic fikk gjennomført hormontester av en utøver hos fastlegen.

Vukicevic har vært tilknyttet Ski IL siden 1987, og har i tillegg hatt en rekke samarbeid med andre klubber før han etter planen skulle ansettes i Sportsklubben Vidar fra november.

Overgangen ble imidlertid satt på vent da Vukicevic ble permittert fra stillingen i Norges Friidrettsforbund.

– Det kom som en like stor bombe på meg som alle andre. Alle er uforstående til det som har kommet frem. Jeg har selv en datter som har trent under Vukicevic, og vi har aldri hatt mistanker mot ham, sier Stein Engen, leder i Ski IL Friidrett, til NRK.

Han får støtte av sportslig leder Jo Nesse i IL Tyrving hvor Vukicevic var engasjert fra 2004-2007.

– Vi hadde ingen mistanker mot ham da han var hos oss. Nå må vi la undersøkelsene gå sin gang, og så får vi se om det kommer konklusjoner. Men vi er rystet over det som har kommet frem, sier Nesse.

Siste nytt

 • Slik lader Spania opp mot Norge

  Landslagssjef Luis Enrique overrasket mange med å ta ut åtte nye spillere til troppen mot Norge. Det «nye» laget må sveises sammen, og onsdag ladet stjernene opp med paintball i Madrid. Så er spørsmålet om landslagssjefen treffer blink med lagbyggingen. Bildene er brukt med tillatelse fra Det spanske fotballforbundet.

 • Norge rundspilte Danmark

  Det norske kvinnelandslaget i håndball fikk en strålende start på Golden League-turneringen da Danmark ble slått 31–20 torsdag.

  Videre i Golden League skal Norge møte Romania (lørdag) og vertsnasjon Frankrike (søndag).

  Håndball kvinner.Golden League i Frankrike 18.25. mars.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Pedersen vant i Frankrike

  Jesper Saltvik Pedersen vant onsdag verdenscupen i para-alpint sammenlagt. Torsdag rundet 19-åringen av en kjempesesong med seier i Frankrike.

  Nordmannen vant slalåmrennet på tiden 51,14 og var 84 hundredeler foran nederlandske Jeroen Kampschreur.

  Saltvik Pedersen.
  Foto: Jessica Gow/tt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal