Måper over «Teddy Bear» (140 kg): – Han er verdens beste idrettsutøver

RIO DE JANEIRO (NRK): Judofenomenet Teddy Riner (27) tok OL-gull med sin 128. seier på rad. Franskmennene mener han er på høyde med Usain Bolt og Michael Phelps.

Teddy Riner

INTENS: Teddy Riner brøler mot publikum etter gullet i judo for menn over 100 kilo.

Foto: TORU HANAI / Reuters

Å komme inn i judohallen i Rio de Janeiro er en opplevelse. Menn og kvinner langt over 100 kilo står og dytter på hverandre som om de prøver å flytte kjøleskap, mens tusenvis av fans skriker på dem så høyt lungene kan bære.

Det første man tenker er at dette er helt enormt store mennesker.

Det andre man tenker er at en av dem er mye større enn de andre.

Det tredje man tenker er at kampen er ferdig.

Teddy Riner

MASSIV: Teddy Riner er ofte minst et hode høyere enn konkurrentene – og veier 140 kilo.

Foto: Markus Schreiber / Ap

Kort prosess

Teddy Riner er nemlig i en klasse for seg i judo på en måte som nesten ingen andre idrettsutøvere.

Åttedelsfinalen i Rio var over etter bare 65 sekunder. Tre kamper senere hadde Riner feid all motstand til side og blitt OL-mester i den tyngste vektklassen.

– Jeg mener han er verdens beste idrettsutøver. Han er mer overlegen enn noen annen. Han taper jo aldri, sier trener Franck Chambly til NRK.

Riner har ikke tapt på 128 kamper. Han er 204 centimeter høy og 140 kilo tung.

Smak litt på den. Hver kamp varer bare i fem minutter, så i prinsippet skal det være små marginer og tilfeldigheter som avgjør. Men Riner har ikke tapt siden september 2010.

Gullgrossist

Riner er rask og smidig nok til at han spilte basketball med landslagsspillerne Tony Parker og Boris Diaw da han var yngre. For å få motstand på trening kjemper han mot opptil fem personer om gangen.

Det hele har resultert i åtte VM-titler, og nå også to OL-gull.

– Hva er det som gjør det så god?

– Vel ...

Teddy Riner tenker seg om og ler litt av NRKs umulige spørsmål.

– Det er jo fordi jeg vinner, da! Men jeg har store drømmer. Og dette gullet er den aller største drømmen jeg har hatt, sier han med et bredt smil.

Teddy Riner

På forhånd var det noe håp om at japanske Hisayoshi Harawasa skulle ha sjans mot Riner, for han hadde over 30 kamper på rad uten tap, og hadde aldri møtt franskmannen. Men han ble et nummer for liten i finalen.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

– Frankrikes største sportsstjerne

Flere titalls franske journalister nærmest kastet seg over Riner i pressesonen.

Flere av dem sier til NRK at han er Frankrikes største idrettsstjerne.

– For oss er han som Bolt eller Phelps. Judo er faktisk ganske stort i Frankrike. For meg er han den største sportsstjernen i landet, sier sportsjournalist Amyr Hamoudi til NRK.

– Virkelig? Større enn fotballstjerner som Paul Pogba?

– Ja, virkelig. På forsiden av L'Equipe er det som regel bare fotballspillere, men Teddy Riner kommer til å være der to dager på rad denne uka. Han er spesiell, sier Hamoudi.

– Han er en legende. Det er ikke noe annet å si. Og en fin fyr også, sier Bruno Salomon i FTV.

Siste nytt

 • Skistad får gå sprint i Davos

  Kristine Stavås Skistad og Thomas Helland Larsen får begge muligheten i sprinten under verdenscupen i Davos kommende helg.

  Skistad slo gjennom med et brak og fikk gå VM-sprinten i Seefel som junior i 2019. I etterkant har det derimot gått tyngre for drammenseren, men hun viste oppløfte takter på Lillehammer fredag der hun endte på 16.-plass etter å ha blitt nummer 9 i prologen.

  Helland Larsen overrasket stort da han ble nummer to i sprinten, kun slått av Johannes Høsflot Klæbo. Løperen som står utenfor forbundsstyrte lag gikk seg dermed inn i OL-diskusjonen.

  Disse går i Davos:

  Sprint, kvinner: Maiken Caspersen Falla, Mathilde Myhrvold, Kristine Stavås Skistad, Ane Appelkvist Stenseth, Lotta Udnes Weng, Tiril Udnes Weng.

  10 kilometer fri, kvinner: Helene Marie Fossesholm, Ragnhild Haga, Therese Johaug, Anne Kjersti Kalvå, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg.

  Sprint, menn: Pål Golberg, Thomas Helland Larsen, Johannes Høsflot Klæbo, Sindre Bjørnestad Skar, Håvard Solås Taugbøl, Erik Valnes.

  15 kilometer fri, menn: Harald Østberg Amundsen, Hans Christer Holund, Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, Martin Løwstrøm Nyenget, Sjur Røthe.

  Verdenscup i langrenn på Lillehammer
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Ti hoppere til felles verdenscup

  Sju menn og tre kvinner er tatt ut til helgens verdenscuprenn i hopp i tyske Klingenthal.

  For herrene er det samme mannskap som konkurrerte i Wisla i helgen, der Marius Lindvik fikk en opptur med 2.-plass søndag.

  Han får med seg Halvor Egner Granerud, som har slitt den siste tiden, samt Anders Fannemel, Johann Forfang, Robert Johansson, Daniel-André Tande og Fredrik Villumstad.

  For kvinnene fikk Silje Opseth med seg 4.- og 3.-plass på Lillehammer sist helg. Hun reiser til Klingenthal med Thea Minyan Bjørseth og Anna Odine Strøm.

  Marius Lindvik
  Foto: AGENCJA WYBORCZA.PL / Reuters
 • Rangert som nummer 7

  Viktor Hovland er 7.-mann på den siste verdensrankingen i golf. Det er bestenotering for nordmannen.

  Hovland har holdt 9.-plassen de to siste ukene, men med helgens triumf i Tiger Woods-turneringen på Bahamas hopper han altså to plasser opp.

  Hovland har nå kun den spanske verdenseneren Jon Rahm og fem amerikanere foran seg.

  Seieren i turneringen var Hovlands tredje for sesongen. For fire uker siden forsvarte han fjorårets seier på Mayakoba i Mexico.

  Helgens turnering, der kun 20 spillere deltok, var en del av PGAs terminliste, men Hovlands seier blir likevel ikke tatt med i PGA-statistikken.

  Espen Kofstad er nest beste nordmann på 318.-plass. Kristian Krogh Johannessen følger like bak på 325.-plass.

  Hero World Challenge - Final Round
  Foto: Mike Ehrmann / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal