NRK Meny
Normal

Måper over «Teddy Bear» (140 kg): – Han er verdens beste idrettsutøver

RIO DE JANEIRO (NRK): Judofenomenet Teddy Riner (27) tok OL-gull med sin 128. seier på rad. Franskmennene mener han er på høyde med Usain Bolt og Michael Phelps.

Teddy Riner

INTENS: Teddy Riner brøler mot publikum etter gullet i judo for menn over 100 kilo.

Foto: TORU HANAI / Reuters

Å komme inn i judohallen i Rio de Janeiro er en opplevelse. Menn og kvinner langt over 100 kilo står og dytter på hverandre som om de prøver å flytte kjøleskap, mens tusenvis av fans skriker på dem så høyt lungene kan bære.

Det første man tenker er at dette er helt enormt store mennesker.

Det andre man tenker er at en av dem er mye større enn de andre.

Det tredje man tenker er at kampen er ferdig.

Teddy Riner

MASSIV: Teddy Riner er ofte minst et hode høyere enn konkurrentene – og veier 140 kilo.

Foto: Markus Schreiber / Ap

Kort prosess

Teddy Riner er nemlig i en klasse for seg i judo på en måte som nesten ingen andre idrettsutøvere.

Åttedelsfinalen i Rio var over etter bare 65 sekunder. Tre kamper senere hadde Riner feid all motstand til side og blitt OL-mester i den tyngste vektklassen.

– Jeg mener han er verdens beste idrettsutøver. Han er mer overlegen enn noen annen. Han taper jo aldri, sier trener Franck Chambly til NRK.

Riner har ikke tapt på 128 kamper. Han er 204 centimeter høy og 140 kilo tung.

Smak litt på den. Hver kamp varer bare i fem minutter, så i prinsippet skal det være små marginer og tilfeldigheter som avgjør. Men Riner har ikke tapt siden september 2010.

Gullgrossist

Riner er rask og smidig nok til at han spilte basketball med landslagsspillerne Tony Parker og Boris Diaw da han var yngre. For å få motstand på trening kjemper han mot opptil fem personer om gangen.

Det hele har resultert i åtte VM-titler, og nå også to OL-gull.

– Hva er det som gjør det så god?

– Vel ...

Teddy Riner tenker seg om og ler litt av NRKs umulige spørsmål.

– Det er jo fordi jeg vinner, da! Men jeg har store drømmer. Og dette gullet er den aller største drømmen jeg har hatt, sier han med et bredt smil.

Teddy Riner

På forhånd var det noe håp om at japanske Hisayoshi Harawasa skulle ha sjans mot Riner, for han hadde over 30 kamper på rad uten tap, og hadde aldri møtt franskmannen. Men han ble et nummer for liten i finalen.

Foto: JEFF PACHOUD / Afp

– Frankrikes største sportsstjerne

Flere titalls franske journalister nærmest kastet seg over Riner i pressesonen.

Flere av dem sier til NRK at han er Frankrikes største idrettsstjerne.

– For oss er han som Bolt eller Phelps. Judo er faktisk ganske stort i Frankrike. For meg er han den største sportsstjernen i landet, sier sportsjournalist Amyr Hamoudi til NRK.

– Virkelig? Større enn fotballstjerner som Paul Pogba?

– Ja, virkelig. På forsiden av L'Equipe er det som regel bare fotballspillere, men Teddy Riner kommer til å være der to dager på rad denne uka. Han er spesiell, sier Hamoudi.

– Han er en legende. Det er ikke noe annet å si. Og en fin fyr også, sier Bruno Salomon i FTV.

Siste nytt

 • Sveriges keeper på vei til Roma

  Etter hva Aftonbladet erfarer skal FC København ha blitt enig med Roma om et salg av den svenske målvakten Robin Olsen. Prislappen ligger på rundt 110 millioner kroner. Kjøpet skjer i lys av at Roma trenger ny keeper etter salget av Alisson Becker.

  svensk keeper
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Granerud på pallen

  Halvor Egner Granerud hoppet seg opp til 3.-plassen i det første individuelle rennet i årets Sommer Grand Prix. Polen-stjernen Kamil Stoch vant på hjemmebane. Robert Johansson var nest best blant de norske i Wisla

  Granerud
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sky-rytter ute av Tour de France

  Team Sky-rytter Gianni Moscon (24) er kastet ut av Tour de France fordi han gikk til angrep på en Fortuneo-rytter, Ifølge L'Equipe. Det skal ha skjedd i etterkant av søndagens etappe. Det var Tv2 som meldte om nyheten.

  CYCLING-FRA-TDF2018-SKY-ITA-MOSCON
  Foto: PHILIPPE LOPEZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal