Hopp til innhold

«Skrekkbilder» forbløffer utøvere: – Ekstreme tilstander

Det er lite ved bildene fra helgens verdenscupby som skriker vinterstemning. Hvite snøstriper på ellers grønne fjellsider setter en støkk i utøverne.

Adelboden, 2023
Switzerland Alpine Skiing World Cup

KONTRASTER I ADELBODEN: Det første bildet er utsikten ned fra bakken i 2022, mens det andre bildet er opp mot bakken i 2023.

NTB

Jeg tok opp telefonen for å sjekke hvordan det så ut her for to år siden da jeg var her sist, og da var alt dekket av snø. Den kontrasten var ganske ekstrem kan jeg ærlig innrømme, sier Atle Lie McGrath til NRK.

Da de norske utøverne ankom Adelboden ble de møtt med et uvant syn. Bildene av grønt gress og bare trær gir ikke utelukkende assosiasjoner til vintersport.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom

SOMMER ELLER VINTER?: En skiløper på en av de tynne stripene med snø langs løypa 6. januar.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Da Beijing arrangerte vinter-OL forbløffet TV-bildene av tynne, hvite striper med kunstsnø i brune fjellsider. Denne vinteren har det blitt et vanlig syn også flere steder i Europa.

– Det er forskrekkende, samtidig så har vi sett vinteren kan være litt utsatt. Det har skjedd at det har vært dårlig med snø i Wengen, men så plutselig smeller det. Det er trist å se grønne fjellsider med få dager til konkurransene, sier Aleksander Aamodt Kilde til NRK.

Og fjellsidene blir nok ikke farget hvite med det første.

Adelboden, 2023

BARTRÆR: Verdenscup-løypa «Chuenisbärgli» synes ekstra godt blant bare trær og gressflekker.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom

SNØVEIER: Det eneste som er av snø er i rennløypa og et par transportløyper på siden.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom

MELIS: Fjelltoppene er dekket av snø, men nede i dalen er alt bart bortsett fra de konstruerte stripene med snø.

Aldri opplevd lignende

Europa er rekordvarm om dagen, og flere vintersporter har fått merke dette. Bilder fra Oberstdorf har allerede vekket oppsikt, der langrennsløperne nærmest kun gikk på ei hvit stripe.

Nå strekker de hvite stripene seg også oppover i fjellene. I Adelboden er det kun snø innenfor de røde gjerdene til løypa. Første renndag er det meldt opp mot seks varmegrader.

Det blir litt rart når jeg ser bilder og videoer hjemmefra fra Kvitfjell og Hemsedal der folk kjører i en meter pudder. Så står vi her og det er kuer som står og beiter. Det er ikke helt essensen av skisporten det her. Det er jo trist, sier McGrath.

Atle Lie McGrath

KONTRASTFYLT: McGrath får ikke helt vinterstemning av de grønne bakkene i Adelboden. Her er han i Sölden i oktober, da det også var godt og varmt.

Foto: Lise Åserud / NTB

Nylig ble slalåmrenn for kvinner i Zagreb avlyst på grunn av varmt vær og sterk vind. Temperaturene er milde flere steder, også i Kranjska Gora der kvinnene skal kjøre denne helgen.

Det er jo trist, da. Det er rart og så er det trist. Selvfølgelig, enkelte vintere før har vært bedre enn andre og så videre, men nå når det er opp til 20 plussgrader enkelte steder i januar, så synes jeg jo det er trist, sier Ragnhild Mowinckel til NRK.

Mowinckel har vært i verdenscupsirkuset i ti år, men har aldri opplevd lignende som denne sesongen.

– Ikke så ille, det har jeg ikke. Dette tror jeg sånn sett er det verste jeg har opplevd av mangel på snø. Det skifter jo, men jeg tror det er mer ekstreme ytterkanter. Enten er det «megamye» snø eller så er det ingenting. Det er ikke de jevne, stabile forholdene lenger, sier hun.

Heller ikke McGrath har opplevd noe lignende.

Nei, jeg har absolutt ikke opplevd noe av dette kaliberet. På de fire-fem årene jeg har kjørt her nede så er dette det mest ekstreme, sier han.

FIS World Cup - Women's Slalom

VARMT: Også i Zagreb i Kroatia var det varmt i januar. Kvinnenes andre slalåmrenn måtte avlyses grunnet varmen.

Zagreb

SMELTER: Slik så det ut i målområdet etter at slalåmrennet var avlyst i Zagreb.

Croatia Alpine Skiing World Cup Climate Change

VIND OG VÆR: Både vind og varmen var årsaken til at det andre slalåmrennet i Zagreb ble avlyst.

FIS World Cup - Women's Slalom

SNØFLEKKER: I likhet med Adelboden var det kun snø i løypa i Zagreb.

Bekymret for fremtiden

Både i sveitsiske Adelboden og østerrikske Kitzbühel, som har renn neste helg, er det kun snø i løypa og ellers grønt gress. Likevel har begge løypene fått grønt lys til å gjennomføres.

Kitzbühel, 2023

GRØNNE ENGER: Slik ser det ut i Kitzbühel drøye to uker før renn. Der har FIS gitt grønt lys for renn.

Foto: Privat

Flere renn tidligere i sesongen har også blitt avlyst på grunn av varmen og lite snø.

– Det tyder på at ting skjer i verden og at det er klimaendringer. Vi må ha det i bakhodet, og så får vi se. Jeg er ikke ekspert, men jeg er keen på å holde på med sporten videre. Jeg er ikke et godt eksempel med mye reising, men det er viktig at vi gjør det vi kan. Sånn som det ser ut i Norge nå, så ser det lovende ut. Plutselig blir det bra vinter, men akkurat nå ser det tynt ut. Man ser det er en treg vinter, sier Kilde.

Aleksander Aamodt Kilde på plass i Sölden.

BEKYMRET: Kilde synes det er trist å se grønne fjellsider i verdenscupen.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

22-åringen McGrath frykter for fremtiden når han ser hvordan forholdene har vært i Europa denne sesongen.

Man begynner å frykte litt når det er det her man ser, sier han. Det er det som er vanskelig å si, for det er alltid varierende vintere hvert år. Noen år er det mye mer snø, andre år er det mindre snø. Det er sånn det er.

Man blir bekymra, det blir man absolutt. Det vi driver med, ikke bare vi, men alle som driver med vinteridrett, er jo vinter. Akkurat sånn som det er nå ser litt trist ut, selv om det er det samme som skal gjøres.

Les også Fullførte prosjektet til sin tidligere erkerival: – Helt vanvittig

Henrik Kristoffersen med sine Van Deer-ski.

Setter inn militæret

For det er nettopp det. De skal stå på ski, om så på en tynn stripe i grønne fjellsider i alpene. For at det skal gå, tas alle midler i bruk.

De bruker jo ofte militæret og helikopter for å fly inn snø. Det er ikke nok snø i seg selv som er problemet, men det er ikke noen base på en måte. Det ligger ikke nok hard snø under til at det skal få satt seg ordentlig, sier Henrik Kristoffersen til NRK.

Germany Alpine Skiing World Cup

TAKLER ALT: Nå som ting er i orden med utstyret, frykter ikke Kristoffersen noen typer forhold.

Foto: Alessandro Trovati / AP

Og når det gjelder bakken i Adelboden, var det frem til få dager siden ikke noe snø i den nederste delen av løypa. Men det har en forklaring, ifølge Kristoffersen.

Det siste henget er stort sett hele vinteren ikke en bakke. Der går det vanligvis en vei opp til en gård, og da har de ikke lov til å legge snø der før x-antall dager før verdenscuprennet. Resten av traseen har ganske bra forhold, for der har det ligget snø lenge, så du har et grunnlag i bunn som er mye hardere og kompakt. Men i det siste henget har de ikke fått lov til å dose ut snøen før det nå har blitt varmt, forteller han.

Men etter at de fikk lov til å legge snø i den nedre delen, har det vært varmegrader i Adelboden. Dermed blir det noe annerledes forhold i det siste henget.

Det er snø der nå, det er det. Spørsmålet er hvor kompakt. Det er problemet nå. Siden det har vært varmt hele den perioden, så får ikke den snøen satt seg, sier Kristoffersen.

Adelboden, 2023

ENDELIG SNØ: Slik så målområdet i Adelboden ut dagen før renn. Snø helt ned til målområdet, men ikke det harde underlaget som øverst i løypa.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Jobben skal likevel gjøres for alpinistene. Og for nordmenn som er vant til å kjøre på salt vårsnø, skal det være overkommelige forhold – selv når det ikke er helt «Winter Wonderland».

Akkurat nå er det det som er realiteten. Skirenn får de til uansett, for det er de såpass gode på, så som en utøver er man helt innstilt på at man skal kjøre et renn som vanlig. For innenfor de to røde gjerdene som sperrer av bakken så er det likt som vanlig, hvis man kun ser på det, sier McGrath.

Jeg er egentlig imponert over at de har klart å få det til å funke her. For fem dager siden var det ikke snø i målhenget. Det er ekstreme tilstander.

Men som i OL i Beijing plutselig kommer snøen fra himmelen likevel.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal