«Shampo» mener Northug og Bjørgen får for mye oppmerksomhet: – Man blir forbanna

Vålerenga-trener Espen «Shampo» Knutsen mener skisporten får altfor mye oppmerksomhet i Norge, på bekostning av ishockeyen. NRK-redaktør Rune Haug tror ikke media er det største problemet.

Knutsen, Northug og Bjørgen

Espen Knutsen mener mediene er altfor opptatt av langrennsstjernene Petter Northug og Marit Bjørgen. Her poserer de to sistnevnte sammen for fotografene i 2011.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Norge - Russland

Det norske ishockeylandslaget har imponert i VM de siste årene. Her er Mads Hansen (t.v.) og Patrick Thoresen i aksjon i kvartfinalen mot Russland.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

– Det virker som man i Norge tror at skisport er verdens største idrett. Man satser så mye på det, sier Knutsen i et lengre intervju med den svenske avisen Expressen.

Knutsen mener at dette går utover ishockeysporten, som er langt mer populær på andre siden av grensen.

– Vi ligger så mange år etter Sverige at det er flaut. Vi har ikke sjangs til å konkurrere på samme nivå. Den norske nasjonalarenaen er fra 1952, sier Knutsen, med adresse til Jordal Amfi.

– Blir forbannet

Arenaen ble bygget til Oslo-OL i '52, men ble riktignok oppgradert med tak i 1971. Knutsen er uansett ikke helt fornøyd med standarden.

– Om Sverige skulle kommet hit for å spille blir det flaut, med garderoben og de andre omstendighetene, sier «Shampo».

På spørsmål om hvorfor han tror det har blitt slik, svarer Knutsen at man i Norge tror skisport er det største i verden.

– Du mener Northug og Bjørgen får alt?

– Ja, nettopp. Man blir forbannet. Jeg mener de får alt for mye oppmerksomhet i media. Det samme gjelder fotballen.

Den tidligere NHL-proffen påpeker at ishockeylandslaget samtidig har gjort det «veldig, veldig bra» i de siste verdensmesterskapene, med referanse til at laget har nådd kvartfinalen i tre av de fem siste VM.

Mener forbundet prioriterer penger

Rune Haug

NRKs sportsredaktør, Rune Haug.

Foto: NRK

Sportsredaktør i NRK, Rune Haug, kan ikke love noen ting når han blir presentert misnøyen fra Knutsen.

– Først vil jeg si at det er flott med engasjementet, og også at NRK nok kunne vært flinkere i nyhetsdekningen av norsk ishockey iblant, men det foreligger ingen planer om en vesentlig økning i ishockeydekningen. Til det er ikke interessen for ishockey hos det norske publikum stor nok, sier Haug til NRK.no.

Han mener uansett at Knutsen også må lete i eget miljø for å finne årsakene til den labre hockey-interessen i Norge.

– En av grunnene er til at interessen i Norge ikke er større er at Det internasjonale ishockeyforbund – i motsetning til sine søsterforbund for ski og skiskyting – i mange år har vært mer opptatt av penger enn av antall TV-seere, sier Haug.

– Ikke imponerende tall

Han viser til at VM-kvartfinalen mellom Norge og Russland i 2012 hadde beskjedne 153 000 seere på MAX.

– Det er ikke akkurat imponerende, sier Haug.

Han mener forbundet burde fokusere mer på å få de viktige kampene vist på kanaler som når ut til mange seere.

– Etter min mening er denne bevisste jakten på penger, framfor å vise fram idretten til flest mulig, en del av årsaken til den lave interessen, sier han.

«Shampo» sine uttalelser kommer forøvrig like før ski- og vintersportsdekningen når årets høysesong – februar byr nemlig på verdensmesterskap på rekke og rad.

Espen Knutsen har ikke besvart NRK.nos henvendelser mandag.

Siste nytt

 • Tønseth med ny løyperekord

  Langrennsløpar Didrik Tønset viste seg fram like før sesongstart om to månader. Torsdag sette han ny løyperekord i løpet Bråtesten. Han slo den gamle rekorden til Johan Bugge på 17 minutt og 51 sekund med fem sekund. Johannes Høsflot Klæbo kom i mål til ein 4.-plass med 19,14 på den fem kilometer lange løpet.

  Toppidrettsveka Aure fredag 23 august 2019.
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Raudt kort til Svensson

  AZ Alkmaars Jonas Svensson blei utvist etter berre 28 minutt i AZs europaligakamp motPartizan Beograd. Men AZ leia kampen 1-0.

  Svensson var berre ein av mange nordmenn på bana eller benken i europaligaen i kveld. 10 norske spelarar var i troppen til utanlandske klubbar.

  Jonas Svensson rødt kort
  Foto: Marko Djurica / Reuters
 • Narvik med historisk seier

  Narvik vant sin første kamp i eliteserien i ishockey noensinne da Stjernen ble slått 2-0 torsdag.

  De satte inn 1-0 fem minutter før slutt. Wade Murphy scoret på pasning fra Viktor Jornevik. Seinere økte hjemmelaget til 2-0. (NTB)

  Narvik har en seier og to tap.

  I kveldens andre kamp tok Frisk Asker sin andre strake seier med 2-1 over Manglerud Star.

  Narvik Arctic Eagles og Ringerike Panthers
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal