Kommentar

«Selv ikke for Haaland var denne debuten normal»

Spisser som signerer for en ny klubb trenger ofte både uker og måneder for å finne rytmen. I dag trengte Erling Braut Haaland tre minutter.

Germany Soccer Bundesliga

DRØMMESTART: Erling Braut Haaland debuterte med hat trick for Borussia Dortmund.

Foto: Stefan Puchner / AP

Med 34 minutter igjen mot Augsburg kom Erling Braut Haaland inn for Borussia Dortmund, scoret tre mål og snudde 1–3 til 5–3.

Ikke i sine villeste drømmer kunne 19-åringen drømt om en bedre debut.

Selv ikke Haalands største fans kunne forvente en så umiddelbar effekt.

Laster Twitter-innhold

Selv om Dortmund virker som en perfekt klubb for Haaland, fantes det spørsmål rundt nordmannen. Ville han slå til med en gang? Ville han ta steget opp fra den østerrikske ligaen til tysk Bundesliga?

Med norske øyne kunne man håpe at Haaland ville besvare disse spørsmålene innen uker og måneder.

Etter denne halvtimen virker de bare tåpelige.

Over all forventning

Selv ikke for Haaland var denne debuten normal.

Da han dro til Salzburg fra Molde for ett år siden, brukte han et halvt år på å finne seg til rette i sin nye klubb. De første seks månedene spilte han knapt kamper for dem. Først et halvt år senere, fra og med forrige sommer, begynte han å herje.

Det var først da at han scoret hattrick i debuten i mesterligaen, tre av hans 28 mål på 22 kamper for Salzburg denne sesongen.

I Dortmund er forholdene sammenlignbare. Som i Salzburg har Haaland funnet et offensivt lag med tekniske og talentfulle støttespillere rundt seg.

Erling Braut Haaland

Haaland tar med seg ballen ut fra mål etter det første målet - det skulle bli to til.

Foto: Michaela Rehle / Reuters

Men Dortmund er midt i sesongen. Haaland har kun trent med laget i to uker. I løpet av de tre vennskapskampene de spilte i vinterpausen i Spania, spilte han én omgang, blant annet fordi han har slitt med en kneskade.

Meningen var at han skulle komme innpå i dag, få et par minutter for sitt nye lag, og kanskje scoret ett mål.

Ikke tre.

Snudde kampen

Hva gjør dette hattricket for Haaland? Det letter presset på ham. Den gir ham mer energi og selvtillit – som om han ikke hadde nok fra før.

Playmakerne i Dortmund vet allerede nå hva den nye spissen deres er kapabel til.

Haalands spissrival i Dortmund, Paco Alcácer, har en jobb å gjøre.

Laster Twitter-innhold

Dortmund trenger åpenbart Haaland minst like mye som Haaland trenger dem. Da han kom inn i dag, ga han laget et referansepunkt på topp, en trussel i bakrom, en målmaskin inne i boksen.

Avslutningen etter to minutter var klassisk Haaland – en stikker i bakrom, lange klyv og en nådeløs avslutning.

Laster Twitter-innhold

Like etter rundet Thorgan Hazard keeper og ga ballen til Haaland foran åpent mål. De som har omtalt Haalands lagkamerater på midtbanen som servitører av store sjanser, har ikke overdrevet.

Det tredje målet viste igjen hva Haaland byr på; en ny ball inn bak forsvaret, før Haaland spurtet unna alt og alle og plasserte ballen forbi keeper.

Haalands neste kamp er fredag, når Dortmund møter Köln hjemme på Westfalenstadion.

Der starter han nok neppe på benken.

Les også denne: Haalands tyske mesterplan

Erling Braut Haaland

Erling Braut Haaland imponerte det tyske publikumet i sin debut.

Foto: Thomas Kienzle / AFP

Siste nytt

 • Fortsatt koronafast i Alaska

  Thomas Wærner gikk til topps i verdens lengste hundesledeløp Iditarod 18. mars. Turen hjem blir mye mer omfattende og vanskelig enn han hadde sett for seg.

  Det som normalt blir gjort er at en person flyr til Alaska med fire hunder av gangen, ettersom det er maksimalt av hva ham får med seg på en flytur. Da de dro til Alaska var det fire forskjellige personer som fløy over med fire hunder hver på forskjellige dager. Nå er det to personer og 16 hunder igjen i Alaska.

  Thomas Wærner på vei inn til sjekkpunktet Unalakleet
  Foto: Loren Holmes / Loren Holmes
 • Bergen åpner idrettsanleggene

  Fire dager etter at Helsedirektoratet åpnet opp for organisert trening på idrettsanlegg, velger Bergen kommune å gjøre det samme.

  Onsdag åpnet Helsedirektoratet for at det igjen kan drives organisert trening, men innenfor de strenge smittevernrådene helsemyndighetene har gitt.

  Likevel valgte Bergen kommune å vente med å åpne opp for trening i små grupper for å få klarhet i hva direktoratet mente.

  Søndag åpnet kommunen utendørsanleggene for organisert trening. Det innebærer at den tildelte treningstiden igjen kan brukes av idrettslagene.

  Stengt fotballbane korona Møvig skole Kristiansand
  Foto: Thomas Sommerset / NRK
 • Hardt ut mot Premier League-toppene

  Wayne Rooney mener at Premier League kommer til å henge ut spillere etter diskusjonen rundt lønnskutt i kjølvannet av korona-pandemien.

  – Hvorfor er spillerne plutselig de store stygge ulvene? Premier Leagues offentliggjøring av deres ønske (om lønnskutt) legger bare mer press på spillerne og setter dem etter min mening i en umulig situasjon, skriver Rooney i sin spalte i avisen Sunday Times.

  Spillerforeningen ble bedt om å godta lønnskutt på 30 prosent, og nå skal det diskuteres videre mellom spillere og enkelte klubber. Det ventes å bli vanskelige samtaler som vil pågå inn i neste uke.

  Premier League har ikke rett til å beslutte lønnskutt for hele ligaen, og spillerne må gå med på det om det skal gjennomføres.

  Wayne Rooney og Odion Ighalo
  Foto: Rui Vieira / Rui Vieira

Sendeplan

Kl. Program Kanal