Kommentar

«Selv ikke for Haaland var denne debuten normal»

Spisser som signerer for en ny klubb trenger ofte både uker og måneder for å finne rytmen. I dag trengte Erling Braut Haaland tre minutter.

Germany Soccer Bundesliga

DRØMMESTART: Erling Braut Haaland debuterte med hat trick for Borussia Dortmund.

Foto: Stefan Puchner / AP

Med 34 minutter igjen mot Augsburg kom Erling Braut Haaland inn for Borussia Dortmund, scoret tre mål og snudde 1–3 til 5–3.

Ikke i sine villeste drømmer kunne 19-åringen drømt om en bedre debut.

Selv ikke Haalands største fans kunne forvente en så umiddelbar effekt.

Laster Twitter-innhold

Selv om Dortmund virker som en perfekt klubb for Haaland, fantes det spørsmål rundt nordmannen. Ville han slå til med en gang? Ville han ta steget opp fra den østerrikske ligaen til tysk Bundesliga?

Med norske øyne kunne man håpe at Haaland ville besvare disse spørsmålene innen uker og måneder.

Etter denne halvtimen virker de bare tåpelige.

Over all forventning

Selv ikke for Haaland var denne debuten normal.

Da han dro til Salzburg fra Molde for ett år siden, brukte han et halvt år på å finne seg til rette i sin nye klubb. De første seks månedene spilte han knapt kamper for dem. Først et halvt år senere, fra og med forrige sommer, begynte han å herje.

Det var først da at han scoret hattrick i debuten i mesterligaen, tre av hans 28 mål på 22 kamper for Salzburg denne sesongen.

I Dortmund er forholdene sammenlignbare. Som i Salzburg har Haaland funnet et offensivt lag med tekniske og talentfulle støttespillere rundt seg.

Erling Braut Haaland

Haaland tar med seg ballen ut fra mål etter det første målet - det skulle bli to til.

Foto: Michaela Rehle / Reuters

Men Dortmund er midt i sesongen. Haaland har kun trent med laget i to uker. I løpet av de tre vennskapskampene de spilte i vinterpausen i Spania, spilte han én omgang, blant annet fordi han har slitt med en kneskade.

Meningen var at han skulle komme innpå i dag, få et par minutter for sitt nye lag, og kanskje scoret ett mål.

Ikke tre.

Snudde kampen

Hva gjør dette hattricket for Haaland? Det letter presset på ham. Den gir ham mer energi og selvtillit – som om han ikke hadde nok fra før.

Playmakerne i Dortmund vet allerede nå hva den nye spissen deres er kapabel til.

Haalands spissrival i Dortmund, Paco Alcácer, har en jobb å gjøre.

Laster Twitter-innhold

Dortmund trenger åpenbart Haaland minst like mye som Haaland trenger dem. Da han kom inn i dag, ga han laget et referansepunkt på topp, en trussel i bakrom, en målmaskin inne i boksen.

Avslutningen etter to minutter var klassisk Haaland – en stikker i bakrom, lange klyv og en nådeløs avslutning.

Laster Twitter-innhold

Like etter rundet Thorgan Hazard keeper og ga ballen til Haaland foran åpent mål. De som har omtalt Haalands lagkamerater på midtbanen som servitører av store sjanser, har ikke overdrevet.

Det tredje målet viste igjen hva Haaland byr på; en ny ball inn bak forsvaret, før Haaland spurtet unna alt og alle og plasserte ballen forbi keeper.

Haalands neste kamp er fredag, når Dortmund møter Köln hjemme på Westfalenstadion.

Der starter han nok neppe på benken.

Les også denne: Haalands tyske mesterplan

Erling Braut Haaland

Erling Braut Haaland imponerte det tyske publikumet i sin debut.

Foto: Thomas Kienzle / AFP

Siste nytt

 • Liverpool snur - permitterer ikke

  Liverpool har fått kraftig kritikk for at de permitterte 200 ansatte lørdag. Nå melder klubben på sine sider at de snur og dropper permitteringene. Samtidig beklager klubben.

  – Vi mener vi kom til feil beslutning forrige uke. Vi beklager. Våre intensjoner var, og er fortsatt, å forsikre at hele staben skal unngå tap av inntekt i denne tiden, skriver klubben i en pressemelding.

  FILE PHOTO: Anfield General Views
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters
 • Fikk sparken på grunn av korona

  Ivan Jovanović har fått sparken som landslagsjef for De forente arabiske emirater, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Serberen rakk aldri å lede laget i en kamp.

  – Fotballforbundet har terminert kontrakten til Ivan og hans støtteapparat. Vi ønsker å takke han for hans innsats og ønsker ham lykke til videre, skriver de i en uttalelse.

  Jovanovic skulle lede oljestatene til store mesterskap, men på grunn av koronapandemien har VM-kvalifisering og Asia Cup-kvalifiseringen blitt utsatt på ubestemt tid.

  SONdxI8FGss. Ivan Jovanović, former UAE-coach.
  Foto: Robert Pratta / Reuters
 • Vil ha «El Clásico» for veldedighet

  Real Madrid-legenden Iker Casillas utfordrer Barcelona-legender til å bli med på en «El Clásico»-kamp til inntekt for personer i nød på grunn av koronakrisen.

  – Når dette marerittet er slutt, burde vi samle alle legendene fra noen år tilbake og spille en El Clásico av fin gammel årgang. Pengeinnsamling til folk som trenger det, tvitret den tidligere keeperen med 167 landskamper for Spania.

  tIDlxEAvQeY casillas, puyol
  Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal