”Selskapet” favoritt i eliten

Det ligger an til en sterk og spennende eliteserie i sjakk, men også i år må Oslo Schakselskap tåle favorittstempelet før man starter.

Eliteserien i sjakk
Foto: NSF

Mens Magnus Carlsen spiller i Moskva er den norske sjakkeliten samlet for de første rundene av Eliteserien i sjakk.

I løpet av helgen spilles tre runder, og den første starter i kveld klokken 18.00.

OSS favoritt

NRK sjakk har snakket med flere av spillerne i årets eliteserie, og samtlige stalltipps går i retning Oslo Schakselskap (OSS).

Også i fjor ble det holdt en del knapper på OSS, men da gikk gullet til Østfold og Moss.

Les: Moss seriemester

- Moss var eneste lag med innlede spillere i fjor, OSS svarer i år på dette med å hente inn svenske Emanuel Berg, det sier Hans Olav Lahlum til NRK.

Moss har også forsterket laget ved å hente inn Finlands beste spiller Tomi Nybäck og de har nå tre utenlandske spillere i stallen. Regelverket sier likevel at kun to av dem kan spille på laget samtidig, så derfor holder Lahlum på OSS.

Og for ”Selskapet” er målet klart, de skal vinne serien:

- Vi har som uttalt mål å kvalifisere oss til Europamesterskapet for klubblag (ECC) hvert år, sier Ole Christian Moen fra OSS til NRK Sjakk.

- Det klarte vi ikke under NM for lag, der var Asker best. For Oslo Schakselskap er det derfor viktigere å vinne eliteserien i år enn det var i fjor.

Kamp om bronsen

- Men kampen om bronsen er åpen, sier Lahlum.

- Asker vant nylig NM for lag, og også Bergens må medregnes. Nyopprykkede Kristiansund har gode spillere på de to øverste bordene, men det blir nok litt tynt lengre ned.

Les mer om Eliteserien hos Norges Sjakkforbund!

Og Bergens Schakklubb må absolutt regnes med i bronsekampen.

Eirik Gullaksen

Eirik T.Gullaksen

Foto: Bjørn Berg Johansen

- Vi ble nummer fire sist og har styrket laget siden da. Da er det naturlig å gå for medalje denne gang.

Det sier Eirik T.Gullaksen, som mener at lagets to kvinnelige spillere er de man bør følge med på:

- Engelske IM Jovanka Houska er vår eneste nye spiller i år. Hun er den klart høyest ratede kvinne bosatt i Norge og det skal bli spennende å se hva hun kan få til i Eliteserien. Det blir også interessant å følge Katrine Tjølsen og de andre juniorspillerne våre.

Tungt for emigrantene

Både Gullaksen og Lahlum er enige om at klubben SOSS (som står for Selskabet for Osloemigrerte SørlandsSjakkspillere) er det laget som vil slite mest med å unngå nedrykk, men også Oslo Vest og ASKO bør passe seg, mener de to.

Bjarne Zachariasen i SOSS har følgende oppskrift på hvordan klubben skal klare seg:

- Planen til SOSS for å beholde plassen i eliten er å fighte som spenstig sørlandsmakrell og å holde god stemning internt i stimen.

Les: Sørlendingene rykket opp

Ikke bare positivt

Til sammen er 8 utenlandske spillere å finne på startstreken i årets Eliteserie, og dette er ikke udelt positivt mener Lahlum.

- Jeg liker ikke en trend hvor klubbene bruker penger på spillere, slik at de unge lokale talentene ikke slipper til.

- Min personlige mening er at vi er i ferd med å få et klasseskille i Eliteserien. Dette er ikke et positivt skille.

Lahlums synspunkter får støtte hos Eirik T. Gullaksen fra Bergens.

- Jeg synes dette er en negativ utvikling og helt feil bruk av ressurser.

- Det er svært skuffende at også OSS nå hiver seg på denne karusellen, sier Gullaksen til NRK Sjakk.

Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Lagleder for OSS, Ole Christian Moen, kommenterer saken slik:

- Det har etter min oppfatning vært positivt at det er noen utenlandske spillere som deltar i eliteserien. Det har blant annet bidratt til at serien har vært stormesterkvalifiserende.

- Tidligere ble miljøet noe smalt - man møtte i den gamle NM-finalen ofte de samme spillerne år etter år. Andelen utledninger bør ikke være for stor, og det kan være uheldig at klubber med et etablert lag skal bli skjøvet ut av klubber som ikke egentlig representerer norsk sjakkliv.

-Stort sett ser jeg det altså de regler vi har i dag for bruk av spillere som ikke er bosatt i Norge som hensiktsmessige. Den satsingen Kristiansund nå gjør er spennende, hvor de forsøker å bygge opp et bredt sjakkmiljø ved hjelp av utenlandsk ekspertise.

Spenning i Kristiansund

Kristiansund er nyopprykket til Eliteserien, men blir neppe å finne nederst på tabellen av den grunn.

Klubben har tre stormestere (GM) og en internasjonal mester (IM) på startstreken. Svenskene Nils Grandelius og Tiger Hillarp Person er to spillere som har vist at de kan bite fra seg tidligere.

Veteranen på laget er den rumenske stormesteren Mihai Suba.
IM Alex Smith fra Sverige er lagleder for Nordmøringene:

Axel Smith

Axel Smith

- Det er vanskelig å si hvor bra vi kommer til å gjøre det, sier han til NRK Sjakk.

- Vi skal unngå nedrykk, men har også forhåpninger om å kunne kikke litt opp på tabellen, sier han.

- Det blir spennende å se hvordan Nils Grandelius vil gjøre det. Han imponerte under lag-NM med full pott etter å ha slått både berge Østenstad og Emanuel Berg. Men det blir også morsomt å følge de lokale spillerne på laget, som Brede Kvisvik og Edwin David.

Sjakkblomstring

Kristiansund har opplevd en sjakkoppblomstring det siste året og dette er resultatet av hard arbeid fra klubbens ildsjeler sier Smith:

- Aage Sivertsen, Tore Kristiansen, Per-Erik Hoem og Roger Hojem har jobbet hard. De har delt ut sjakkutstyr til byens skoler og arrangert turneringer.

- Dermed har sjakkinteressen økt. Lokalavisen har også gitt sjakken god dekning, hvilket har gjort det lettere å få inn sponsormidler.

Helgas runder er:

Runde 1. fredag klokken 18.00:

 • OSS – Asker
 • Moss – SOSS
 • Porsgrunn – SK 1911
 • ASKO – Kristiansund
 • Bergens – Oslo Vest


Runde 2.lørdag klokken 12.00

 • Kristiansund – OSS
 • Moss – Bergens
 • SK 1911 – ASKO
 • SOSS – Asker
 • Oslo Vest – Porsgrunn


Runde 3.søndag klokken 10.00

 • OSS – SK 1911
 • Bergens – SOSS
 • Porsgrunn – Moss
 • ASKO – Oslo Vest
 • Asker –Kristiansund

Det er håp om at enkelte kamper blir overført direkte .

Sportsnyheter

Roy Keane kritiserer Nederland: – Dei blir avslørte når dei møter topplaga

Då Nederland var i ferd med å rote bort ein sikker siger fordi forsvaret ikkje heldt mål, fann Denzel Dumfries tida inne til å score sitt første landslagsmål.

Siste nytt

 • Målløs Sarpsborg-debut for Bohinen

  Den ferske Sarpsborg-treneren Lars Bohinen fikk se sine elever spille 0-0 hjemme mot Brann i Eliteserien søndag.

  Det skjedde i en kamp uten mange store sjanser, men der Sarpsborg kan være noe lettet over at Branns Moonga Simba ble stoppet av tverrliggeren drøye ti minutter før slutt.

  – Det var vel kanskje ikke festspill, men jeg synes vi spesielt i første omgang prøver på en del av det vi har trent på og avtalt. I 2. omgang mister vi litt struktur, gir bort ballen for tidlig og klarer ikke å etablere nok angrep, sa Bohinen til Discovery.

  Vertene hadde lenge god kontroll defensivt og var også det lille hakket bedre enn gjestene fra Bergen i første omgang.

  Ibrahima Koné headet like over etter et kvarter, mens Ole Jørgen Halvorsen ble stoppet av keeper da han kom alene igjennom like før pause.

  Etter en drøy time skulle Brann muligens hatt straffe da Koné ble dyttet hardt i ryggen av Vegard Forren på et innlegg i Brann-boksen, men dommer vinket spillet videre.

  Brann noterte ikke et eneste skudd på mål, men kom likevel svært nær scoring etter 78 minutter. I et flott angrep headet Daniel Pedersen ballen via hodet til Simba og opp i tverrliggeren bak en utspilt Anders Kristiansen.

  Også en Koné-heading på tampen strøk tverrliggeren, og Sarpsborg lyktes ikke i å vinne i Bohinens trenerdebut.

  For Brann fikk Niklas Jensen Wassberg (17) sin første kamp fra start. Han er barnebarnet til Roald "Kniksen" Jensen, som også Brann-debuterte som 17-åring, skriver BT.

  diLSqske_Q8
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Sørli-dobbel sendte Glimt til topps

  Bodø/Glimt kjempet mot Mjøndalen-muren i nesten en hel omgang. Så utnyttet Sondre Sørli en gratissjanse på vei mot 2-0-seier i Eliteserien. I forkant av 1-0 gjorde nemlig Nikolas Walstad en grov feilvurdering som ryddet vei for Sørli. Ulrik Saltnes sto bak Sørlis andre mål for kvelden. Et frispark fant Sørli som kontant overlistet Makani.

  Sørli
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Rødt kort og straffedrama på Åråsen

  Lillestrøm vant fortjent 2-1 mot Haugesund søndag kveld.

  Lillestrøm har fått mye kritikk for forsvarsspillet denne sesongen, og med rette. LSK-trener Geir Bakke eksperimenterte før kampen og la om til tre stoppere og en 3-4-3-formasjon, men forsvarstrøbbelet forsvant nemlig ikke av den grunn.

  Etter 21 minutters spill skulle Lars Ranger heade ballen tilbake til Philip Slørdahl, men klønet det til og sendte i stedet Sondre Liseth alene gjennom. Alene med Mads Hedenstad Christiansen satte han inn 1-0.

  – Herregud, Lillestrøm. Hvis dere lurer på hvorfor dere ligger på nedrykkssplass, er svaret der. fryktelig forsvarsspill, et nedrykks-forsvarsspill, sa Eurosport-ekspert Joacim Jonsson etter scoringen.

  – Klovner i kamp, illustrerte Bengt Eriksen.

  Thomas Lehne Olsen slo tilbake kort tid senere og utlignet til 1-1 for LSK da en heading fra spissen skiftet retning og havnet i mål.

  Samme mann økte til 2-1 på straffespark rett før pause. Dommeren pekte korrekt på ellevemeteren da Alexander Stølås hadde felt Lars Ranger i boksen.

  LSK kunne øke til 3-1 da Lehne Olsen gikk i bakken i starten av andre omgang, men Egil Selvik reddet forsøket fra Kaan Kairinen enkelt.

  Alioune «Badou» Ndour ble byttet inn for Haugesund i det 72. minutt, men etter kun åtte minutter ble han utvist etter å ha havnet i tumulter med LSK-spillere.

  – Det er fullstendig hodemist av oss som lag å havne i slike situasjoner. Når du jager mål lager du ikke frispark eller løper bort og dytter på folk. Det er for dårlig, sa Haugesunds Sondre Liseth etter kampen til Eurosport.

  Dermed ebbet kampen ut med fortjent 2-1-seier til hjemmelaget.

  LRq-v6qqb-E
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal