Hopp til innhold

«Scoret da det gjaldt som mest»

ANALYSE: Siden mesterligafinalen i fjor hadde Real Madrid brukt 718 minutter over åtte kamper på leting etter et vinnermål mot Atlético Madrid. De fant det da det gjaldt som mest.

Spain Soccer Champions League

KOKTE: Hernández fikk Santiago Bernabéu til å koke da han satte inn vinnermålet.

Foto: Andres Kudacki / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

Det er noe med Carlo Ancelotti og mesterligaen. Siden italieneren ankom Real Madrid sommeren 2013 har de hvitkledde tapt tre av fire kamper mot Atlético Madrid i La Liga, og denne sesongen hadde byrivalene møtt hverandre syv ganger uten at Madrid hadde vunnet.

Men som i fjor seiret Ancelottis menn i mesterligaen. Som i finalen i Lisboa, kom målet sent.

Den første kampen av denne kvartfinalen var Madrids beste på Vicente Calderón denne sesongen. Den endte 0-0. Spesielt i første omgang presset de et vaklende Atlético og skapte flere fine muligheter. Vertenes frelser ble keeperen Jan Oblak, som leverte en rekke store redninger.

I kveld var det igjen Oblak som holdt Atlético inne i kampen. Et skadeskutt Madrid reproduserte aldri toppnivået fra forrige uke – til tross for Ancelottis forhåpninger – men da Arda Turan ble utvist for Atlético sent i andre omgang begynte hjemmelaget et stormløp som gjorde seg tellende. Allerede før det kunne Javier Hernández ha skutt Madrid i ledelsen, hadde det ikke vært for Oblak.

Ikke at det betydde noe. Mexicaneren avgjorde to minutter før slutt. Og avansementet var fortjent.

Bilder med tillatelse fra Viasat Fotball.

VIDEO: Se scoringen til Javier Hernández her (video med tillatelse fra Viasat Fotball).

Uten Modrić

De europeiske mesterne visste at oppgaven ville bli vanskelig. Ancelotti hevdet før oppgjøret at han hadde «verdens beste stall», men mannen som har vunnet turneringen tre ganger manglet fire medlemmer av sin foretrukne lagoppstilling. Både Luka Modrić, Gareth Bale og Karim Benzema var ute med skader, mens Marcelo var suspendert.

For en trener som i praksis risikerte sparken ved tap, kunne timingen knapt vært verre.

Løsningen ble å sette Sergio Ramos opp som sentral midtbane, mens Hernández startet på topp med Cristiano Ronaldo i en 4-4-2. Diego Simeone brukte samme formasjon, men med andre instrukser: ligg dypt og tett; vent på dødballer, kontringer og defensive feil. Det vanlige. Utfordringen for Madrid var å flytte ballen kjapt nok til å trenge gjennom en lagstruktur den spanske journalisten Diego Torres nylig beskrev som «mer kompakt enn stein».

Dette ble vanskelig uten ballfordelingen til Modrić – lagets viktigste spiller utenom Ronaldo – som er en mester i å finne lagkamerater med stikkere i mellomrommet. Innledningen bar preg av dette. Madrid kontrollerte kampen og drev opp tempoet ved enhver anledning, men foruten Ronaldos langskudd skapte de lite. Atlético lå dypt, men virket komfortable.

Faktisk presset Atlético hjemmelaget i en liten periode, men før pause var de heldige som ikke slapp inn. Et sjeldent balltap på egen halvdel ga Ronaldo en enorm sjanse, men Oblak reddet portugiserens skudd fra skrått hold.

Sent med godt

En av Ancelottis favorittord er «intensitet», og Madrid fløy ut av startblokkene etter pause. Isco, som hadde skapt lite i første omgang, driblet fremover i kjent stil og spilte fri Hernández, som smalt en volley utenfor fra god posisjon.

I en liten periode slo Madrid leir rundt Atléticos straffefelt, men ingen lag i verden forsvarer seg som Simeones mannskap. Selv når de ser ut til å bli rundspilt, slipper de til få klare sjanser. De farligste situasjonene var to headinger fra Sergio Ramos og Raphaël Varane som gikk rett i klypene til Oblak.

Senere hevet Atlético sitt spill og truet med et par cornere. Med litt hell kunne Koke ha flikket et innlegg forbi Iker Casillas. I det kampen svingte fra side til side, ble Turan utvist for å vise knotter mot Sergio Ramos. Den slepne playmakeren var lagets fremste kreative kilde, og det hjalp ikke for de offensive ambisjonene at Simeone hadde byttet ut sin bevegelige toppscorer Antoine Griezmann med den mer statiske Raúl García. Atlético la seg ned i en 4-4-1.

En sluttspurt fra Madrid var naturlig, men Oblak var seig og vartet opp med en ny vanvittig redning mot Hernández. Det holdt likevel ikke for Atlético. Ronaldo spilte vegg med James Rodríguez og stormet inn i feltet. Alene med keeper spilte han til Hernández, som trillet ballen i åpent mål.

Den kunne selv ikke Oblak gjøre noe med.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal