«Scoret da det gjaldt som mest»

ANALYSE: Siden mesterligafinalen i fjor hadde Real Madrid brukt 718 minutter over åtte kamper på leting etter et vinnermål mot Atlético Madrid. De fant det da det gjaldt som mest.

Spain Soccer Champions League

KOKTE: Hernández fikk Santiago Bernabéu til å koke da han satte inn vinnermålet.

Foto: Andres Kudacki / Ap

Laster innhold, vennligst vent..

Det er noe med Carlo Ancelotti og mesterligaen. Siden italieneren ankom Real Madrid sommeren 2013 har de hvitkledde tapt tre av fire kamper mot Atlético Madrid i La Liga, og denne sesongen hadde byrivalene møtt hverandre syv ganger uten at Madrid hadde vunnet.

Men som i fjor seiret Ancelottis menn i mesterligaen. Som i finalen i Lisboa, kom målet sent.

Den første kampen av denne kvartfinalen var Madrids beste på Vicente Calderón denne sesongen. Den endte 0-0. Spesielt i første omgang presset de et vaklende Atlético og skapte flere fine muligheter. Vertenes frelser ble keeperen Jan Oblak, som leverte en rekke store redninger.

I kveld var det igjen Oblak som holdt Atlético inne i kampen. Et skadeskutt Madrid reproduserte aldri toppnivået fra forrige uke – til tross for Ancelottis forhåpninger – men da Arda Turan ble utvist for Atlético sent i andre omgang begynte hjemmelaget et stormløp som gjorde seg tellende. Allerede før det kunne Javier Hernández ha skutt Madrid i ledelsen, hadde det ikke vært for Oblak.

Ikke at det betydde noe. Mexicaneren avgjorde to minutter før slutt. Og avansementet var fortjent.

Bilder med tillatelse fra Viasat Fotball.

VIDEO: Se scoringen til Javier Hernández her (video med tillatelse fra Viasat Fotball).

Uten Modrić

De europeiske mesterne visste at oppgaven ville bli vanskelig. Ancelotti hevdet før oppgjøret at han hadde «verdens beste stall», men mannen som har vunnet turneringen tre ganger manglet fire medlemmer av sin foretrukne lagoppstilling. Både Luka Modrić, Gareth Bale og Karim Benzema var ute med skader, mens Marcelo var suspendert.

For en trener som i praksis risikerte sparken ved tap, kunne timingen knapt vært verre.

Løsningen ble å sette Sergio Ramos opp som sentral midtbane, mens Hernández startet på topp med Cristiano Ronaldo i en 4-4-2. Diego Simeone brukte samme formasjon, men med andre instrukser: ligg dypt og tett; vent på dødballer, kontringer og defensive feil. Det vanlige. Utfordringen for Madrid var å flytte ballen kjapt nok til å trenge gjennom en lagstruktur den spanske journalisten Diego Torres nylig beskrev som «mer kompakt enn stein».

Dette ble vanskelig uten ballfordelingen til Modrić – lagets viktigste spiller utenom Ronaldo – som er en mester i å finne lagkamerater med stikkere i mellomrommet. Innledningen bar preg av dette. Madrid kontrollerte kampen og drev opp tempoet ved enhver anledning, men foruten Ronaldos langskudd skapte de lite. Atlético lå dypt, men virket komfortable.

Faktisk presset Atlético hjemmelaget i en liten periode, men før pause var de heldige som ikke slapp inn. Et sjeldent balltap på egen halvdel ga Ronaldo en enorm sjanse, men Oblak reddet portugiserens skudd fra skrått hold.

Sent med godt

En av Ancelottis favorittord er «intensitet», og Madrid fløy ut av startblokkene etter pause. Isco, som hadde skapt lite i første omgang, driblet fremover i kjent stil og spilte fri Hernández, som smalt en volley utenfor fra god posisjon.

I en liten periode slo Madrid leir rundt Atléticos straffefelt, men ingen lag i verden forsvarer seg som Simeones mannskap. Selv når de ser ut til å bli rundspilt, slipper de til få klare sjanser. De farligste situasjonene var to headinger fra Sergio Ramos og Raphaël Varane som gikk rett i klypene til Oblak.

Senere hevet Atlético sitt spill og truet med et par cornere. Med litt hell kunne Koke ha flikket et innlegg forbi Iker Casillas. I det kampen svingte fra side til side, ble Turan utvist for å vise knotter mot Sergio Ramos. Den slepne playmakeren var lagets fremste kreative kilde, og det hjalp ikke for de offensive ambisjonene at Simeone hadde byttet ut sin bevegelige toppscorer Antoine Griezmann med den mer statiske Raúl García. Atlético la seg ned i en 4-4-1.

En sluttspurt fra Madrid var naturlig, men Oblak var seig og vartet opp med en ny vanvittig redning mot Hernández. Det holdt likevel ikke for Atlético. Ronaldo spilte vegg med James Rodríguez og stormet inn i feltet. Alene med keeper spilte han til Hernández, som trillet ballen i åpent mål.

Den kunne selv ikke Oblak gjøre noe med.

Sportsnyheter

Historisk VM-gull til Lundby: – Vinner det rennet hun selv har laget

OBERSTDORF/OSLO (NRK): Maren Lundby skal ha all ære for at storbakke nå sto på programmet for første gang i et VM, og sikret samtidig at den historiske gullmedaljen ble hennes. En nedbrutt Opseth fikk hoppet spolert.

Sportssjef kalles inn på teppet etter brudd på smittevernregel

OBERSTDORF (NRK): Kombinertlandslagets sportssjef Ivar Stuan er én av flere norske ledere og utøvere som har brutt reglene under VM. Det får FIS til å reagere.

Siste nytt

 • Tre målgjevande av Graham Hansen

  Caroline Graham Hansen la tre målgjevande pasningar til Jennifer Hermoso då Barcelona slo danske Fortuna Hjørring 4-0 i meisterligaen i fotball.

  Returkampen går i Danmark i neste veke.

  Caroline Graham Hansen
  Foto: Marc Gonzalez Aloma / Zuma Press
 • Vurderer å kutte tre EM-byar

  UEFA ønskjer å kunne fylle halvparten av tribunene under fotball-EM i juni og juli. Derfor truar dei med å kutte ut tre av dei 12 planlagde vertsbyane, melder nyheitsbyrået AP.

  Det er Bilbao, Dublin og Glasgow som er i faresonen, fordi desse landa ikkje kan gi gode nok lovnader om at det kan la seg gjere.

  England derimot ønskjer fleire kampar etter at statsminister Boris Johnson meier det er gode sjansar for at restriksjonane kan lettast før EM. Men i Skottland er dei lokale styresmaktene mykje meir restriktive.

  I Irland er det forbod mot publikum på tribunene fram til 5. april, og UEFA har ikkje fått signal om at det kan bli oppmjukingar.

  I Spania er det lokalpolitikarane i Baskerland som er negative til å sleppe inn publikum.

  Også Irland har så strenge restriksjonar at UEFA truleg ikkje tek sjansen, seier kjelder AP har hatt kontakt med.

  UEFA vil ha eit revidert EM-opplegg klart seinast i april. Opningskampen skal etter planen gå i Roma 11. juni, etter at meisterskapet blei utsett frå i fjor på grunn av koronaepidemien.

  Fotball-EM 2020
  Foto: Michaela Rehle / Reuters
 • Storbakkegull til Maren Lundby

  Maren Lundby blir første verdsmeister i storbakke, 8,7 poeng framfor Sara Takanashi. Ho avgjorde med 130,5 meter i finaleomgangen.

  Gull til henne som har kjempa fram at kvinnene skulle få lov til å hoppe i storbakken.

  Silje Opseth blei nummre fem. Ho hoppa 138 meter i andre omgang, men fall.

  Thea Bjørseth blei nummer 14 og Anna Odine Strøm 27.

Sendeplan

Kl. Program Kanal