NRK Meny
Normal

- Vi samarbeidet med russerne

Den tidligere finske langrennssjefen Kari-Pekka Kyrö sier at Russland og Finland systemarisk samarbeidet om doping på 90-tallet.

Kari-Pekka Kyrö
Foto: Heikki Saukkomaa / SCANPIX

Kyrö sa på finsk TV tirsdag at samarbeidet pågikk på slutten av 90-tallet og fram mot ski-VM i Lahti i 2001.

Nettradio: - Vi samarbeidet om doping

- Samarbeidet handlet bare om medisin for å holde løperne friske, sier Kyrö, som var ansvarlig langrennstrener for det finske landslaget på 90-tallet.

- Det varierte hvem som skaffet dopingpreparatene. Men som regel var det løperne selv som både skaffet og betalte for det, sier Kyrö.

Da Lahti-VM nærmet seg, begynte finnene med bloddoping. Deler av dette ble finansiert av det finske forbundet, ifølge Kyrö.

- Blodplasmaet var det forbundet som betalte for, sier han.

Timo Seppälä i den finske antidopingkomiteen bekrefter at det i en periode på midten av 90-tallet dukket opp oppsiktsvekkende mange russiske konsulenter i det finske langrennsmiljøet.

- De tok kontakt med ulike trenere og forbund og tilbød ulike medisinske program som var ukjent i vesten, og som skulle forbedre immunforsvaret. Noen av disse stoffene var ulovlige, sier Seppälä.

Siste nytt

 • Gulldén blir best betalt

  Svenske Isabelle Gulldén blir verdens best betalt kvinnelige håndballspiller når hun flytter til franske Brest. Hun får snaut 3 millioner i lønn per sesong. Det er Aftonbladet som erfarer beløpet.

  Isabelle Gulldén
  Foto: Jonas Ekströmer/tt/tt / NTB scanpix
 • Bastiansen sikret Frisk-seier

  Frisk Asker slo Storhamar 4–3 i den tredje NM-semifinalen mandag. De reduserte dermed til 1–2 i kamper.

  Kampen sto 3–3 etter full tid, og kampen gikk til forlengning. Der stupte Anders Bastiansen fram på en retur og sikret Frisk Asker-seier.

  Storhamar og Frisk Asker spilte i dag semifinale tre av syv kamper. Det var uhyre jevnt og kampen måtte til slutt avgjøres på første mål vinner. Storhamars Eirik Skadsdammen ble også hedret for sin kamp nummer 900 før start.
 • Thoresen-assist da SKA slo tilbake

  Patrick Thoresen var nest sist på 2-0-målet da SKA St. Petersburg vant 2–0 borte mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL-sluttspillet mandag.

  SKA leder nå 2–1 i kvartfinaleserien som spilles best av syv kamper.

  Patrick Thoresen
  Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag