NRK Meny
Normal

- Vi samarbeidet med russerne

Den tidligere finske langrennssjefen Kari-Pekka Kyrö sier at Russland og Finland systemarisk samarbeidet om doping på 90-tallet.

Kari-Pekka Kyrö
Foto: Heikki Saukkomaa / SCANPIX

Kyrö sa på finsk TV tirsdag at samarbeidet pågikk på slutten av 90-tallet og fram mot ski-VM i Lahti i 2001.

Nettradio: - Vi samarbeidet om doping

- Samarbeidet handlet bare om medisin for å holde løperne friske, sier Kyrö, som var ansvarlig langrennstrener for det finske landslaget på 90-tallet.

- Det varierte hvem som skaffet dopingpreparatene. Men som regel var det løperne selv som både skaffet og betalte for det, sier Kyrö.

Da Lahti-VM nærmet seg, begynte finnene med bloddoping. Deler av dette ble finansiert av det finske forbundet, ifølge Kyrö.

- Blodplasmaet var det forbundet som betalte for, sier han.

Timo Seppälä i den finske antidopingkomiteen bekrefter at det i en periode på midten av 90-tallet dukket opp oppsiktsvekkende mange russiske konsulenter i det finske langrennsmiljøet.

- De tok kontakt med ulike trenere og forbund og tilbød ulike medisinske program som var ukjent i vesten, og som skulle forbedre immunforsvaret. Noen av disse stoffene var ulovlige, sier Seppälä.

Siste nytt

 • Sørloth storspilte i dansk toppkamp

  Alexander Sørloth scoret ett og hadde tre målgivende da Midtjylland slo Horsens 4-2 og tok over tabelltoppen i Danmark. Sørloth er nå på delt tredjeplass på toppscorerlisten i den danske eliteserien med åtte mål.

  Alexander Sørloth
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Heintz forlenget med Sarpsborg

  19-åringen Tobias Heintz skrev fredag under en ny fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Unggutten fra Moss har hatt en god sesong og scoret tre mål for Sarpsborg 08. Den nye avtalen varer til sommeren 2019, melder klubben i en pressemelding.

  Eliteserien fotball 2017: Sarpsborg - Lillestrøm.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Islands fotballkvinner slo Tyskland

  Det er ikke bare mennene som kan sørge for fotballsensasjon på Island. Fredag tok kvinnene en svært sterk 3-2-seier borte mot Tyskland. Dermed tok Island sin andre seier i VM-kvalifiseringen.

  Germany Soccer Women WCup Iceland
  Foto: Thomas Frey / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal