Hopp til innhold
Kommentar

«Rekordene i VM er en stor seier for kvinnefotballen»

Selv om tilskuertallene har skuffet, har VM i Frankrike knust nok TV-rekorder til å kunne gi kvinnefotballen en forvandlende effekt.

Morgan

SVEVER HØYT: Her har Alex Morgan nettopp scoret mot England i VM-semifinalen. Nå venter Nederland i finalen.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

Spør du fotballfølgere av en viss generasjon hva som er tidenes beste lag på herresiden, vil flere av dem svare Brasil i VM i 1970.

Hvorfor? Brasil spilte ikke alltid bra i Mexico. De møtte land som Peru og Uruguay i utslagsrundene. De spilte kun seks kamper i turneringen.

Men i finalen mot Italia var Brasil magiske. Folk husker dem for de spesielle øyeblikkene, som da Pelé ruvet med en heading og feiret ved å strekke hånden i været, og da Carlos Alberto kom som en kanon langs høyresiden og fastsatte resultatet til 4–1.

Folk husker det grønne gresset i Mexico. De husker de skinnende gule draktene.

Folk husker ikke Brasil bare fordi Brasil var gode.

De husker Brasil fordi Mexico 1970 var det første VM-et som ble sendt på TV i farger.

Pele

IKONISK: Her feirer Pele og Brasil VM-gullet i 1970.

Foto: AP

Det glemte laget i Sverige

Så mye kan TV påvirke våre minner. Mange historikere og spillere mener at Brasil-laget som vant VM i 1958, faktisk var bedre enn det i 1970. Men i 1958 ble VM arrangert i Sverige, uten et stort, globalt TV-publikum.

Folk kan ikke huske noe de aldri har sett.

I flere tiår har TV drevet VMs vekst som pengemaskin og global begivenhet. Pelé og Diego Maradona anses som to av tidenes beste spillere, i stor grad basert på øyeblikk i VM. De som briljerte i svart og hvitt, huskes på langt nær like godt.

Mens VM har vokst, har fotball som sport gjort det samme. Barn har begynt å drømme etter å ha sett stjerner trylle og triumfere i den største turneringen av dem alle.

Og derfor er seertallene til VM for kvinner i Frankrike så oppmuntrende.

Rekorder i øst og vest

For om målet med turneringen var å akselerere interessen i kvinnefotball som har bygget seg opp på klubbsiden de siste årene, kan VM allerede sies å ha vært en suksess.

I Norge fulgte 718.000 med da kvinnelandslaget tapte mot England i kvartfinalen, og på NRK ble Norges seier mot Australia i åttedelsfinalen på det meste sett av 895.000, en markedsandel på 79 prosent.

Totalt var seertallene for Norges kamper høyere enn i VM i 2015 og nesten dobbelt så høye som i EM i 2017.

Norge

UTSLÅTT: Lisa-Marie Utland gir noen trøstende ord til Isabell Herlovsen etter tapet for England i kvartfinalen.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I Storbritannia så 11,7 millioner Englands semifinale mot USA, noe som gjorde kampen til det mest sette programmet der i 2019. I Nederland så fem millioner semifinalen mot Sverige, en markedsandel på 78,5 prosent.

I Italia valgte Rai for første gang å vise det italienske kvinnelandslaget på sin hovedkanal. De fikk over seks millioner seere.

I USA ble semifinalen mot England sett av mer enn syv millioner, det høyeste seertallet for en fotballkamp siden VM-finalen for herrer i fjor.

I Brasil så 35 millioner åttedelsfinalen mot Frankrike. Rekorder har også blitt satt i Tyskland, Frankrike og Kina.

Og dette er før søndagens finale mellom USA og Nederland.

Dramaet vi ønsker oss

Det er en grunn til at så mange har fulgt VM. Utenom nasjonal stolthet, som alltid er en faktor, har turneringen gitt oss strålende fotball og vakre historier.

Få hadde trodd at Argentina skulle ta poeng mot Japan i gruppe. Italia imponerte ved å slå Kina 2–0 og nå utslagsrundene, hvor de ga Nederland tøff kamp. Thailand rørte alle da de feiret sitt første VM-mål i 5–1-tapet mot Sverige.

Japan viste et mot i pasningsspillet som kun en håndfull topplag på herresiden kan matche.

Kamper som USA 2–1 England, Norge 1–1 Australia og Nederland 2–1 Japan har vært noen av de mest underholdende vi har sett i fotballåret 2019.

Disse øyeblikkene har ikke bare blitt fanget av de drøyt 200 TV-stasjonene på plass i Frankrike. De har blitt kommentert, rapportert og knipset av personene bak de 1 300 pressepassene FIFA har delt ut i turneringen – over dobbelt så mange som i VM i 2015.

Den eneste skuffelsen med VM er alle de tomme setene.

Men det sier mindre om interessen enn om FIFA, som organiserer turneringen.

USA spiller to finaler på én dag

Allerede før en ball var sparket, hadde FIFA klart å skape surr med billettene. Folk som hadde bestilt billetter i grupper, fikk vite at de ikke fikk sitte ved siden av hverandre.

Flere har kritisert FIFAS markedsføring. Phil Neville, treneren til England, som var basert med sitt lag i Nice, sa at man av og til knapt kunne vite at en turnering foregikk i Frankrike.

FIFA, som er ansvarlige for den globale fotballkalenderen, har også klart å legge dagens VM-finale på samme dato som finalene i mesterskapene for Sør-Amerika (Copa América) samt Nord- og Mellom-Amerika og de karibiske øyene (Gold Cup).

I Gold Cup spiller USAs herrelandslag mot Mexico, så amerikanere har to finaler på samme dag.

Det er ikke rart at USAs stjerne Megan Rapinoe har kalt planleggingen «latterlig og skuffende».

Vil utvide VM

Uansett har ikke FIFAs prioriteringer dempet interessen for VM, som sammen med økt finansiering er nøkkelen til langsiktig vekst. Jenter må inspireres til å bli med på fotballag, med hodene fulle av drømmer, helter og ambisjoner.

Slik sett vil effekten av dette mesterskapet ikke tre i kraft før om flere år.

Men det vil også ha konsekvenser på kort sikt.

FIFAs president Gianni Infantino sier at han ønsker å utvide VM for kvinner fra 24 til 32 lag i 2023. En slik utvidelse vil bety mer penger for FIFA, men det vil også oppfordre fotballforbund til å investere mer i sine kvinnelandslag.

I USA vil kvinnelandslaget snart fortsette sitt søksmål mot det amerikanske fotballforbundet for å få like økonomiske betingelser som herrelandslaget.

I Europa vil interessen for VM oppfordre sponsorer og TV-selskaper til å bli med på moroa. Toppligaene i England, Italia og Spania var i ferd med å eksplodere før VM. De vil bare få mer vann på mølla av det som har skjedd i Frankrike.

Har innfridd forventningene

På mange måter ligger kvinnefotballens største utfordring i land utenfor Europa. Flere fotballforbund i Sør-Amerika henger håpløst langt etter, for ikke å snakke om de i Midtøsten.

Denne uken publiserte den britiske avisen The Guardian en sak skrevet av treneren til Afghanistans kvinnelandslag, Kelly Lindsey, hvor hun fortalte om hva kvinner sliter med der: diskriminering, trakassering og en kultur som straffer de som tør å si ifra.

Afghanistan er ikke alene om disse problemene. Utfordringene i slike land er en større kamp som i større grad involverer politiske og sosiale faktorer – og som vil kreve mer tid.

Enn så lenge har VM i Frankrike i det minste vist hvor utdaterte slike holdninger har blitt. Turneringen har bidratt til at kvinnefotballen vil vokse ytterlige de neste årene.

Slik sett har VM innridd forventningene. Og det er en stor seier i seg selv.

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring: – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) løftet det regnbuefargede kapteinsbindet mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Supportere bortvist – skal ha kommet med rasistiske tilrop

  Ørn-Horten slo Arendal 8-1 i 2. divisjon lørdag, men det var dommerens bortvisning av om lag 30 bortefans for mulige rasistiske rop som stjal fokuset.

  Hendelsen skal ha skjedd ti minutter før hvilen, da Ørn-Hortens Seihou Leroy Sillah Nilsen økte hjemmelagets ledelse til 4-0 og feiret foran Arendals supportere, ifølge Agderposten.

  Avisen skriver at flere som var på stadion, har opplyst at det ble laget apelyder mot spilleren, og dommer Herman Aass bekrefter at publikum ble bortvist.

  Sportssjef Børge Fedje i Arendal sier klubben fordømmer alle former for rasisme og hets.

  – Vi har fått framstilt påstander om hva som skal ha skjedd, og jeg kan ikke uttale meg om det er sant eller ikke. Jeg vet bare at Arendal Fotball som klubb er opptatt av mangfold og respekt og vil være gode representanter både på og utenfor banen, sier han til Agderposten.

 • Solberg hadde store utfordringer med sikten

  Oliver Solberg inntok 6.-plassen på resultatlistene før siste dagen i Safari Rally Kenya i Nairobi, men tapte tid til toppen.

  – I dag var en av de sykeste dagene på rallybanen i mitt liv, men med seks nye runder i morgen er jeg sikker på at det kommer flere overraskelser og utfordringer i tiden som kommer, skriver den svensknorske rallyføreren på Twitter etter tredje dagen i Rally Kenya.

  Solberg skriver videre at han hadde store utfordringer med sikten i deler av fartsprøvene ettersom det både sprutet jord og vann opp på frontruta.

  Tross forholdene klatret Solberg opp på 6.-plass, og ligger 12.19 minutter bak Kalle Rovanperä som leder. Før dagens prøver var forspranget opp til finnen 4.27 minutter.

  Opp til Thierry Neuville på 5.-plass er det 1.19 minutter. (NTB)

  Oliver Solberg kjører i Kenya
  Foto: TONY KARUMBA / AFP
 • Nepomnjatsjtsjij og Caruana økte luken i VM-jakten

  Jan Nepomnjasjtsjij og Fabiano Caruana økte luken til resten i VM-kandidatturneringen i sjakk med seire lørdag. Hikaru Nakamura er treer, 1,5 poeng bak.

  «Nepo» er fortsatt alene på topp med 5,5 poeng på sju runder, etter en kontrollert seier med svarte brikker over ungarske Richard Rapport.

  Caruana lå lenge an til gevinst, men måtte slite lenge for seieren med hvite brikker mot aserbajanske Teimur Radjabov. Amerikaneren står med fem poeng.

  Deretter følger landsmannen Nakamura, som spilte remis med svarte brikker mot Jan-Krzysztof Duda lørdag. Tre spillere har tre poeng etter halvspilt turnering i Madrid.

  Vinneren av turneringen skal etter planen møte verdensmester Magnus Carlsen til VM-kamp i starten av 2023, men Carlsens foretrukne motstander i Alireza Firouzja, ligger dårlig an. Han har kun 2,5 poeng, etter remis mot kinesiske Ding Liren.

  Kandidatturneringen i den spanske hovedstaden varer fram til 5. juli. (NTB)

  Jan Nepo
  Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste