Hopp til innhold

«Nepo» forbløffet av Carlsens trekk: – En grov tabbe av Magnus

Et vanvittig sjakkdrama utspilte seg i Dubai lørdag: Magnus Carlsen hadde et solid overtak mot Jan Nepomnjasjtsjij, men to tabbetrekk endret alt. Utrolig nok klarte nordmannen å redde remis.

TABBETREKK: Jan Nepomnjasjtsjij trodde knapt det han så i det andre VM-partiet: Magnus Carlsen gjorde to store tabber. Her ser du russerens reaksjon etter det første tabbetrekket.

– Oi, oi! Det er en grov tabbe av Magnus.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae og resten av gjengen i NRK-studio trodde knapt det de så under det andre VM-partiet.

I Dubai gjorde verdenseneren nemlig to store tabber midtveis i spillet, som ga russeren en stor fordel. Heldigvis for Carlsen klarte ikke Nepomnjasjtsjij å utnytte overtaket – og måtte ta til takke med remis.

Dermed står begge spillerne med ett poeng hver etter to spilte partier.

Nepo skjønte ingenting

Carlsen åpnet best og hadde «sjakkpila» godt over på sin side i starten av partiet, men etter snaue to timer spilte Carlsen springer til e5, noe sjakkcomputeren likte dårlig. Plutselig var det russeren som hadde overtaket.

Jeg overså hans motsvar, men synes at jeg gjorde det bra frem til da, sier Carlsen på pressekonferansen og legger til:

Det var en ubehagelig overraskelse.

Nepomnjasjtsjij forsto lite av Carlsen-trekket. Han satt lenge og så på brettet, mens han skar grimaser.

Etter partiet bekreftet Nepomnjasjtsjij at han stusset over valget til Carlsen.

– Det var åpenbart at Magnus ikke så springer til c5, så jeg følte at det plutselig ble veldig bra for svart, sier han.

Men dramatikken stoppet ikke der: Kort tid etter gjorde Carlsen nok et tabbetrekk, som ga Nepomnjasjtsjij enda større fordel.

– Dette ser ikke så bra ut. Nepomnjasjtsjij spiller ekstremt bra med stor selvtillit nå. Dette ser utrolig ubehagelig ut for Magnus, sa sjakkspiller Johan-Sebastian Christiansen i NRKs sjakkstudio.

TABBETREKK: Magnus Carlsen gjorde to store tabber. Her ser du det første tabbetrekket.

Hentet seg inn

Selv om stemningen var på bristepunktet i NRKs studio i Oslo, klarte nordmannen å holde hodet kaldt i Dubai. Carlsen spilte solid etter tabbene og hentet seg gradvis inn i partiet igjen.

Mot slutten av partiet hadde han til og med et overtak og presset russeren kraftig. Men «Nepo» forsvarte seg godt, og etter 58 trekk tok spillerne hverandre i hånden og avtalte remis.

– Jeg følte ikke at jeg hadde noen store sjanser til å vinne. Jeg følte at stillingen min forbedret seg ganske mye etter hvert, men jeg kunne ikke se noen komfortabel måte å forbedre stillingen, og derfor bestemte jeg meg for å tvinge frem remis, sier Carlsen.

Det tredje VM-partiet spilles allerede søndag. Da er det Nepomnjasjtsjij som får fordelen av hvite brikker. Første avbrekk skjer mandag – dette er én av fem planlagte hviledager.

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal