NRK Meny
Normal

"Mr. Nice Guy" satte verdensrekord i VM!

Verdensrekorder i internasjonale mesterskap er faktisk sjelden vare, men det skjer i blant - og da ofte med dunder og brak!

Colin Jackson

Colin Jackson jublet etter å ha vunnet 110 meter hekk under VM i 1999.

Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP

Lars Lystad kommenterer 225
Foto: NRK

Men da briten Colin Jackson toppet sin supersesong i 1993 med både VM-gull og verdensrekord i Stuttgart, klippet han bare ett hundredel av Roger Kingdoms gamle rekord, men 12.91 skulle allikevel bli stående i nesten 13 år.

VM-statistikken på 110 meter hekk domineres av to navn i tillegg til Jackson : Greg Foster, USA - som vant de tre første mesterskapene (1983-91) og hans landsmann Allen Johnson som har vunnet fire VM-gull, men som kanskje er like kjent som den rivende hekkeløper!

I OL- finalen i Atlanta i 1996 rev han samtlige ti hekker, men vant allikevel gull! Johnson er fremdeles aktiv og stilte opp i årets amerikanske mesterskap, men det ble med forsøket.


"Nice guy"-Jackson fra Cardiff i Wales rev nok også hekker i blant, men regnes som en av friidrettshistoriens mest elegante og teknisk begavete hekkespesialister.

Colin Jackson stormer inn til VM-.gull og verdensrekord i 1993.

Colin Jackson stormer inn til VM-.gull og verdensrekord i 1993.

Foto: Gary Hershorn / Scanpix/Reuters

Det kunne ha vært interessant å forestille seg en duell mot årets verdensener, Dayron Robles fra Cuba.

Resultatmessig har det nemlig ikke forandret seg mye siden Colin Jacksons superløp fra bane 3 i Stuttgart for 16 år siden.

Utfordrere skadet

Årets klare VM-favoritt er 10 cm høyere enn Jackson (192 mot 182cm) og er i følge ekspertene teknisk sett minst av samme klasse som briten.

Med kineseren Liu Xiang og amerikanske David Oliver på skadelista kan det nesten virke som mangel på god matching har fratatt Robles noe av inspirasjonen årets i Grand Prix-stevner.

Bevares, han fortsetter å vinne sine løp, men det spruter ikke på samme måte som vi er vant til å se ham. Med et årsbesteresultat på 13.04 før VM-starten er han for eksempel 17/100 sekund bak sin egen bestetid på 12.87 fra i fjor - og 13/100 bak Colin Jacksons 16 år gamle mesterskapsrekord. Det er oppsiktsvekkende mye.

Dayron Robles

Dayron Robles tok OL-gull i Beijing.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Foran de olympiske leker i Beijing i fjor ble store forventninger bygd opp mot duellen mellom verdensrekordholder Robles og verdensmester Liu Xiang. Mediainteressen var enorm foran forsøksheatene på 110 meter hekk, men kineserens skade ble dessverre aldri leget i tide.

"Dark Horse" fra Barbados

Med en ubeseiret Dayron Robles som soleklar gullfavoritt blir det allikevel hard kamp om de nærmeste plassene bak ham.

Vi tenker i første rekke på USAs lag med David Payne, som vant sølv i Beijing i fjor, veteranen Terrence Trammell og Aries Merritt.

Kanskje blir allikevel en fremadstormende 22-åring øvelsens "dark horse": Ryan Brathwaite fra Barbados.

I deres aller siste møte før VM - i sterk motvind på Crystal Palace Stadion i London var det så vidt Robles greidde å holde unna: 13.29 mot 13.31! Motvind minus 2.2.

Et lite poeng til slutt: Skulle Colin Jacksons mesterskapsrekord på 12.91 ryke, så vil det skje på samme dato i Berlin som i Stuttgart for 16 år siden: 20.august!

Siste nytt

 • FIS lar russerne gå verdenscup

  De seks russiske langrennsløperne som er livstidsutestengt fra OL av IOC, får gå verdenscupåpningen i Ruka i helgen. FIS' dopingpanel vil avvente bevismateriale fra IOC før det eventuelt ønsker å utestenge utøverne, skriver de i en pressemelding.

  Belog og Legkov
  Foto: Pierre Teyssot / Afp
 • Bekreftet: Thoresen til Russland

  Storhamar bekrefter på sine nettsider at Patrick Thoresen vender tilbake til SKA St. Petersburg i KHL. – Vi ønsker Patrick masse lykke til i jakten på sitt 3. Gagarin cup-trofe, skriver klubben. Han spiller sin siste kamp for Storhamar på søndag.

  Hockey Classic: GET-Ligaen: Lillehammer - Storhamar
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Norge slo Tyskland

  Norge måtte slå Tyskland for å gå videre til semifinalen i EM, og «Team Ulsrud» innfridde forventningene. Tyskland holdt følge med nordmennene hele veien, men Ulsrud og gjengen holdt hodet kaldt, og vant til slutt 6-4.

  Team Ulsrud
  Foto: Georgios Kefalas / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Firenasjonersturnering håndball kvinner: Norge - Sør-Korea
4-4-2 Europa League: Rosenborg - Real Sociedad