NRK Meny
Normal

«Mange lurte på hva slags spiller Roberto Firmino egentlig var»

KOMMENTAR: Liverpool har scoret flest mål av samtlige Premier League-lag i 2016. En av nøkkelspillerne bak den offensive fremgangen er Roberto Firmino.

Jürgen Klopp og Roberto Firmino

VIKTIG SPILLER: Liverpool-sjef Jürgen Klopp sammen med Roberto Firmino.

Foto: Dylan Martinez / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

Roberto Firmino ankom Anfield sommeren 2015.

Brasilianeren hadde blitt kjøpt fra tyske Hoffenheim for rundt 29 millioner pund, men så ikke ut til å ha en naturlig plass i laget.

Roberto Firmino

Firmino kom til Liverpool fra Hoffenheim.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

Var han en ving? Indreløper? Sentral playmaker? Brendan Rodgers fant aldri svaret.

Nå vet alle hva Firmino tilfører.

Spilleren selv snakket nylig om å bli «Liverpools Neymar», men på mange måter minner han mer om Mesut Özil: En bevegelig playmaker som hever det kollektive spillet med intelligente løp og kjappe kombinasjoner.

Det handler ikke om oppsiktsvekkende driblinger, men om den riktige pasningen i det avgjørende øyeblikket.

Og det er nettopp dette Liverpool har trengt så sårt under Jürgen Klopp.

Tung start

Kanskje forklarer dette hvorfor Klopp hadde så stor tillit til Firmino da treneren skrev under for Liverpool i oktober i fjor.

Det stormet spesielt de første månedene. Laget slet med å score mål og hadde funnet nettet 22 ganger i de første 19 ligakampene.

Likevel valgte Klopp å benke Christian Benteke, lagets ruvende spiss, med en prislapp på 32,5 millioner, til fordel for å bruke lille Firmino, en midtbanespiller, på topp. Det hjalp ikke at Firmino kun hadde scoret ett ligamål.

– Jeg tror de savner en målmaskin i boksen, den typen som kan skaffe deg 20 mål per sesong, sa den tidligere Liverpool-spilleren Paul Ince.

Men Klopp nektet å lytte. Laget som ikke scoret mål, fortsatte å bruke en midtbanespiller på topp.

Katalysatoren

Det hjalp nok at Klopp kjente Firmino fra Bundesliga. Treneren så at spilleren hevet de rundt seg. Ofte var Firmino mannen som startet angrepene, enten ved å dra en midtstopper ut av forsvarslinjen, skape overtall på kant eller spille en smart stikker.

Det var blant annet slik Firmino hadde blitt kjent i Hoffenheim, hvor han noterte seg for 16 mål og 11 målgivende i 2013/14-sesongen.

Firminos første trener i klubben, Holger Stanislawski, kalte ham «utrolig god taktisk sett».

Gradvis fant Liverpool bedre flyt fremover og forbedret formen i mars og april. Firmino endte til slutt på respektable 10 mål og syv målgivende på 31 ligakamper.

– Nå kan man se selvtilliten i Robertos spill. Alle spillerne er mer selvsikre enn før, fordi de har hatt mer tid til å bli samspilte, sa Klopp i mai.

Klopps nye oppskrift

Fire måneder senere kjenner spillerne hverandre enda bedre. I tillegg har Firmino fått

Jürgen Klopp

Klopp kjente Firmino fra tiden i Bundesliga.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

bedre medspillere i form av sommerrekruttene Georginio Wijnaldum og Sadio Mané.

Samtidig har Klopp funnet en ny formel. I sommer byttet han til 4-3-3 med Jordan Henderson som midtbaneanker og Wijnaldum og Adam Lallana som indreløpere. På kantene spiller Philippe Coutinho (venstre) og Mané (høyre), mens Firmino startet sesongen som spiss.

På sine fire første ligakamper har Liverpool slått Arsenal (4–3), Leicester (4–1), spilt uavgjort mot Tottenham (1–1) og tapt mot Burnley (0–2).

Det er ikke så verst når man husker at tre av kampene var borte. Liverpool har produsert nest flest skudd per kamp i ligaen (18) og kun Manchester City har scoret flere mål.

Bevegelsene har vært mer samkjørte og pasningsvalgene smartere. Og Firmino har vært sentral.

Koordinerte bevegelser

Blant de beste eksemplene var kampen mot Spurs, hvor Liverpool burde scoret 2–0-målet før de slapp inn utligningen.

Firmino var en del av to ulike dimensjoner. Da Liverpool prøvde å spille seg forbi vertenes intensive press, vandret han ut på kant for å gi backene en ekstra pasningsmulighet samt skape overtall rundt motstandernes backer.

Målet Liverpool scoret kom nettopp da Firmino mottok en diagonal pasning på venstre og driblet inn i feltet, hvor han skaffet straffespark.

Da Liverpool hadde ballen i mer etablerte angrep, kom han dypt i banen for å dra med seg stopperne. Samtidig sprintet lynkjappe Mané inn i bakrom, og var et par centimeter unna å runde målvakten Michel Vorm ved to anledninger.

Det ble ingen mål, men bevegelsene var lovende.

Roberto Firmino

Firmino hadde en tung start i klubben, men har etter hvert funnet seg til rette i Liverpool.

Foto: Darren Staples / Reuters

Sjanseskaperen

Mot Leicester var prinsippet det samme som på White Hart Lane: Spissen går en vei, midtbanespilleren går i motsatt retning.

Denne gangen viste Firmino at han kan bekle begge roller.

Han ble nemlig brukt på venstre kant, da Daniel Sturridge spilte på topp. Åpningsmålet kom da Sturridge tok et løp som dro Wes Morgan og Danny Simpson ut langs venstre kant, slik at Firmino kunne trekke inn i det ledige rommet sentralt og score.

Utover i kampen var Firmino konstant involvert i sjanser. Han varierte mellom å ligge bredt, komme dypt og trekke innover i banen.

Mot slutten scoret han på en kontring, hans andre mål på fire ligakamper. Det er en god statistikk, men den største overraskelsen er at han ennå ikke har notert seg for en målgivende, foruten straffesparket han skaffet mot Spurs.

Han har lagt opp til 14 skudd fra åpent spill så langt. Det er mest i Premier League.

Effektiv lagspiller

Slike ferdigheter er uvurderlige for et lag som ofte har slitt med å holde hodet kaldt rundt boksen og omsette dominans til klare sjanser. Det var lignende intelligente playmakere som løftet Klopps Dortmund til nye høyder: Mario Götze, Shinji Kagawa, Marco Reus.

Firminos verdi økes også av det faktum at Liverpool ikke har en lignende spiller.

Blant de offensive midtbanespillerne, har Wijnaldum blitt brukt i en mer konservativ rolle, mens Lallana handler mer om løpskraft og initiativer enn små kombinasjoner i mellomrommet.

Spilleren som kanskje ligner mest, Coutinho, sløser bort flere angrep og er mer ustabil.

Vurder for eksempel at Coutinho skjøt mer enn dobbelt så ofte som Firmino forrige sesong (111 skudd mot 63), men scoret færre mål (8 mot 10). I stedet for å avslutte ofte tar Firmino smartere valg mellom skudd og pasninger, og noterte seg for to målgivende mer.

Denne balansen er en betydelig del av hvorfor Firmino er en så effektiv lagspiller. Ett år etter den tunge starten hersker det ikke lenger tvil om hva han tilbyr.

Siste nytt

 • Storseier for Solbakkens menn

  Ståle Solbakken og FC København fikk en strålende start på oppkjøringen til vårsesongen. FCK slo Vejle 4–0 etter mål av Jonas Wind, Andrija Pavlovic og Federico Santander.

  Vårsesongen starter 4. februar. Da venter byrival Brøndby i cupen.

  Solbakken
  Foto: Claus Bech Andersen / NTB scanpix
 • Gjersem videre i EM

  Anne Line Gjersem er klar for friløpet i EM lørdag. Hun fikk 48,70 poeng for kortprogrammet torsdag, og er dermed kvalifisert som nummer 17.

   Anne Line Gjersem
  Foto: Yuri Kadobnov / AFP
 • Kvalifiseringen utsatt til i morgen

  Dårlig vær utsetter kvalifiseringen i VM i skyflygning. Starten er nå flyttet til fredag 14:30. Daniel-André Tande, Johann Forfang, Robert Johansson og Andreas Stjernen hopper for Norge.

  Tande etter siste rennet
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM håndball menn: Kroatia - Hviterussland