Hopp til innhold
Kommentar

«Må» Pochettino vinne et trofé med Tottenham?

Flere mener at Mauricio Pochettino må føre Tottenham til en tittel om tiden hans der skal anses som en suksess.

Tottenham-manager Mauricio Pochettino

TOPP ELLER FLOPP? Meningene er delte om Tottenham-manager Mauricio Pochettino.

Foto: Glyn Kirk / AFP

Hver helg i England ser folk på Soccer Saturday, et program hvor et panel bestående av et anker (Jeff Stelling) og tidligere storspillere prater om rundens kamper.

I oktober diskuterte de Tottenham. Stelling ramset opp alle problemene til Spurs denne sesongen – ingen kjøp, skader i fleng, rot med det nye stadionet – og konstaterte at Mauricio Pochettino likevel hadde holdt dem innenfor topp tre.

Så spurte Stelling den tidligere Arsenal-helten Paul Merson om dette var toppen av Tottenhams suksess.

Merson tenkte seg om, ga Stelling et forvirret blikk, og kom så med svaret som skulle gå sin seiersgang på sosiale medier:

– Hvilken suksess?

Mourinho bryr seg ikke om fjerdeplass

Merson har sagt mye rart i sin tid på panelet, men akkurat her har han medhold fra mange. Pochettino har etablert Spurs innenfor topp fire siden han tok jobben i 2014. Men høye plasseringer i ligaen er ikke et trofé.

Premier League - Brighton & Hove Albion v Chelsea

I SAMME BÅT: I semifinalen i ligacupen møter Pochettino en annen manager mange mener må vinne et trofé som manager snart – Chelseas Maurizio Sarri.

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Chelseas trener Maurizio Sarri ble spurt om Pochettino da hans lag møtte Spurs i den første semifinalen i ligacupen for to uker siden.

– Jeg er enig i at han må vinne et trofé, sa Sarri.

Denne uken ble arbeidsløse José Mourinho spurt i et TV-studio om han ville tatt en plassering blant de fire beste i ligaen, eller en tittel som FA-cupen eller ligacupen.

– Å vinne titler, uten tvil, svarte Mourinho.

Har aldri vunnet noe

Det er denne debatten som setter konteksten for den andre semifinalen i ligacupen, som spilles på Stamford Bridge torsdag kveld. Spurs vant den første kampen 1–0 på Wembley og har gode sjanser til å nå finalen, hvor seier vil gjøre slutt på diskusjonen.

Mauricio Pochettino

BEGYNTE I ESPANYOL: Espanyol var et bunnlag i den spanske toppdivisjonen da Pochettino startet sin trenerkarriere der i 2009.

Foto: Manu Fernandez / AP

Enn så lenge må Pochettino, som jaktes av Manchester United og Real Madrid, leve med at han i en alder av 46 år ikke har vunnet noen ting som trener.

Argentineren kan hevde at titler aldri har vært en realistisk målsetting for klubbene hans. Han begynte i Espanyol, da et bunnlag i Spanias toppdivisjon, før han dro til Southampton, som nettopp hadde rykket opp til Premier League.

Nå rår imidlertid Pochettino over et lag som bør vinne troféer. Spurs er tross alt en toppklubb.

Eller er de det?

Ingen stormakt

Statusen til Spurs er mye av opphavet til debatten. Det er lett å anta at de vinne troféer fordi de ligger i toppen. Men slik er det egentlig ikke.

Tradisjonelt sett er ikke Spurs noen stormakt. De har tatt to ligatitler i sin historie, den siste i 1961. Manchester United har 20, Liverpool 18, Arsenal 13; Chelsea har tatt fem siden 2005, Manchester City har tre siden 2012.

Jimmy Greaves (t.h.) og Terry Dyson

UVANLIG SYN: Tottenham har aldri vært trofégrossister. Her poserer Jimmy Greaves (t.h.) og Terry Dyson etter at Tottenham vant cupvinnercupen i 1963.

Foto: Victor Boyton / AP

Samtidig er ikke Spurs noen middelhavsfarere heller: Før Pochettino tok jobben, var tabellposisjonene deres 6, 5, 4, 5 og 4.

I denne perioden var det vanskelig å si om Spurs tilhører teten eller «resten». De lå liksom imellom. Men nå som Pochettino har løftet dem inn i eliten, har forventningene blir skrudd opp som om Spurs alltid har vært der.

På en måte har Pochettino blitt et offer for sin egen suksess. Det kreves plutselig titler nå, til tross for at en femteplass i seg selv hadde vært en sterk prestasjon.

Lite budsjett

Det bør tross alt ikke glemmes at Spurs har de sjette høyeste inntektene i ligaen og det sjette høyeste lønnsbudsjettet. De to Manchester-lagene betaler dobbelt så mye i lønninger.

I mai fant Skysports ut at Spurs hadde hatt et nettoforbruk på spillere på 500 millioner kroner under Pochettino, som var mindre enn Stoke, West Bromwich og Crystal Palace i samme periode.

City hadde brukt ti ganger så mye.

Manchester City skal spille finale i ligacupen etter at de vant 10-0 sammenlagt over Burton.

PENGESTERKE: I løpet av Pochettinos tid i Tottenham, har Manchester City, som onsdag tok seg til finalen i ligacupen, brukt ti ganger så mye på spilleroverganger som Spurs.

Foto: Rui Vieira / AP

At disse resursene ikke gir Spurs gode forutsetninger for å kjempe i toppen, var klart lenge før Pochettino tok jobben. Dette er en liste over antallet poeng Spurs havnet bak seriemesterne i sesongene før 2014:

  • 2013/14: 17
  • 2012/13: 17
  • 2011/12: 20
  • 2010/11: 18
  • 2009/10: 16

Og dette var de gode årene. Før det kom Spurs på åttendeplass og 11. plass.

Det hadde vært lett for Pochettino å sikte seg inn på en cupseier i ny og ne, og si seg tilfreds med sjetteplass, hvor Spurs egentlig hører hjemme. Det at han har prøvd å gjøre dem til et permanent medlem av eliten, er langt mer ambisiøst.

Det at han faktisk har klart det, er et lite mirakel.

Titler og nedrykk

Kan dette mirakelet da anses som suksess i seg selv? Det kommer an på hvilke målsettinger man har.

En tittel skaper større glede og flere minner enn en tredjeplass. Men de fleste lag kan vinne en engelsk cup. Birmingham rykket ned da de vant ligacupen i 2011; Wigan gjort det samme da de vant FA-cupen i 2013.

Juande Ramos

VANT LIGACUPEN: Juande Ramos var sjef da Tottenham gikk til topps i ligacupen i 2008. Klubben har ikke vunnet et trofé siden.

Foto: Matt Dunham / AP

Juande Ramos vant ligacupen med Spurs i 2008, men kom på 11. plass. Få Spurs-fans vil si at de lengter etter Ramos nå.

Innstillingen om at man «må vinne noe» tilhører gjerne et lag som er desperat etter hvilken som helst form for suksess. Louis van Gaal tok United til FA-cupseier i 2016 – og ble sparket like etterpå. Det var ikke nok for United.

Kanskje bør Spurs anses som en av disse desperate lagene. Men Pochettino er det langt viktigere å bygge en plattform for kontinuerlig suksess.

Cupen lyver

Og når man tar en slik målsettinger i betraktning, fremstår Spurs sine sterke plasseringer i ligaen som en større suksess enn det en ligacupseier hadde gjort.

En cupseier er tross alt ingen nøyaktig målestokk på hvor langt en klubb har kommet. I motsetning gir sterke resultater plass i mesterligaen, som igjen fører til økt prestisje og høyere inntekter.

Også det nye stadionet vil øke klubbens finansielle muskler. Laget er fortsatt ungt og sterkt.

– Det er derfor jeg av og til ler når folk sier at vi må vinne et trofe. Se på prosjektet: Vi ligger foran skjema, ikke sant? sier Pochettino.

Selvsagt gjør de det, samme om de vinner ligacupen eller ikke, og derfor vil ikke turneringen fremstå som noe endelig mål for Spurs. For noen år siden hadde en slik tittel kanskje vært det beste de kunne håpt på å vinne.

Det at Spurs allerede har kjempet om ligatittelen, og nå drømmer om de største troféene, viser hvor suksessfull Pochettino allerede har vært.

Siste nytt

  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal