NRK Meny
Kommentar

«Liverpool hører egentlig ikke hjemme i finalen i mesterligaen»

Selv ikke Liverpools mest krevende fans kunne ha forventet at Jürgen Klopp skulle nå finalen så fort.

FBL-EUR-C1-AS ROMA-LIVERPOOL

MIRAKELMANNEN: Jürgen Klopp avbildet rett etter at mesterligafinalebilletten ble sikret.

Foto: PAUL ELLIS / AFP

Liverpool hører egentlig ikke hjemme i finalen i mesterligaen.

Thore Haugstad

FOTBALLSKRIBENT: Thore Haugstad.

De har ikke budsjettet til supertrioen Real Madrid, Barcelona og Bayern München – lagene som har løftet bøtta de siste fem årene. De har ikke det bunnsolide forsvaret til Atlético Madrid og Juventus – utfordrerne som har tapt finalen de siste fire årene.

De har heller ikke erfaring i å vinne titler eller kjempe regelmessig i mesterligaen. Liverpool har vært i turneringen én gang de siste syv årene før denne sesongen, og da røk de ut i gruppespillet i selskap med Basel og Ludogorets.

Faktisk er det kun én ting Liverpool har til felles med noen av finalistene siden 2013.

De trenes av Jürgen Klopp.

Bisvermen

Vi har nemlig ikke sett et lag utenfor Europas elite nå finalen i så offensiv stil siden Borussia Dortmund, som tapte mot Bayern for fem år siden. Den gangen satte Klopp sammen et slagkraftig lag ved hjelp av slue signeringer, intensivt press og lynkjapp kontringsfotball.

Spain Soccer Champions League Juergen Klopp

BISVERMEN: Klopp ledet Dortmund til mesterligafinale. Nå har han kopiert sin egen bragd.

Foto: Paul White / Ap

Dortmund var den gule bisvermen ingen ønsket å møte. På vei til finalen slo de Shakhtar Donetsk (5–2), Málaga (3–2) og Real Madrid (4–3).

Nå har Klopp klart det igjen. Fargen har bare skiftet til rødt.

På mange måter har Klopp vært heldigere denne gangen. Liverpool har ikke møtt noen av de tre gigantene på vei til finalen. Utenom kvartfinalen mot Manchester City har de vært favoritter i alle rundene. Dessuten er Klopp nå i en klubb med større ressurser enn Dortmund.

Det er imidlertid ikke bare finaleplassen som gjør Klopps arbeid imponerende. Det er måten han har skaffet den på.

Foran skjema

For ingen kunne ha forventet at Liverpool skulle slå så kraftig fra seg i Europa allerede nå. Siden det nåværende formatet i mesterligaen ble innført i 2003/04, har kun Real Madrid-laget fra 2013/14 scoret flere mål på én sesong enn de rødes 40.

Verken Chelsea (0–3), Barça (0–3) eller Atlético (0–0) scoret i sine kamper borte mot Roma denne sesongen. Onsdag kveld trengte Liverpool ni minutter.

Loris Karius

AKILLESEN: Liverpool slipper inn mye mål. Her henter keeper Loris Karius nok en ball ut av nettet.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Ulempen er selvsagt det defensive. Det er ikke normalt å nå finalen ved å slippe inn seks mål i semifinalene – og Liverpool kunne fort røket ut i Roma.

Men så er det heller ikke normalt at Liverpool er i finalen. Klopp sa før kampen at han aldri kunne ha forestilt seg en slik triumf før sesongstart. Selvsagt ikke. I hans andre fulle sesong på Anfield skal laget nå ligge innenfor topp fire i ligaen og bygge mot en tittelkamp.

Det er naturlig progresjon. Ikke finaleplass.

Spesielt ikke når man spiller med en 19-årig høyreback (Trent Alexander-Arnold), en keeper hentet fra 05 Mainz for seks millioner euro (Loris Karius) og en venstreback som for fem år siden spilte i skotsk tredjedivisjon (Andy Robertson).

Derfor sier det litt om treneren når disse navnene presterer så godt. Klopp har nok ønsket revansj fra finaletapet mot Bayern siden 2013.

Det er til hans kreditt at han vil få muligheten allerede i år.

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal