NRK Meny
Normal

«Kyllingen» i langt intervju: Ber fansen om unnskyldning

Dopingsynder Michael Rasmussen kryper til korset og beklager bruk av ulovlige midler, men angrer ikke på at han jukset gjennom sykkelkarrieren.

Den danske syklisten Michael Ramussen, kjent som "Kyllingen", tilstod dopingbruk tidligere i år. I et fersk intervju med dansk TV legger han flere kort på bordet.

Michael 'Kyllingen' Rasmussen legger seg flat

– Jeg vet at det er mange mennesker i sykkelmiljøet som med rette ikke kan kjenne seg lurt. Men til alle dem som sitter hjemme i stuene vil jeg si unnskyld, sier Rasmussen.

Han har innrømmet doping tidligere. Men det er første gang han offentlig ber om unnskyldning for å ha dopet seg i sin karriere.

– Dere har vært uvitende om hva som har foregått på hotellrommene, på kontorene til det internasjonale sykkelforbundet og mange andre steder. Alle er uvitende om hvordan sykkelsporten egentlig var på den tid, sier han.

– Angrer du på at du dopet deg?

Michael Rasmussen tar en lang pause.

Bjarne Riis

– Bjarne Riis så meg bruke doping under Giro d'Italia i 2002, hevder Rasmussen.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

– Nei.

Derfor angrer han ikke

«Kyllingen» blir intervjuet av Danmarks Radio i forbindelse med at boka hans kom ut i dag.

Han forteller om dagene han syklet i gul trøye i Tour de France i 2006. Så ble dopingmistankene for sterke, og han ble tatt ut av rittet og fikk sparken fra sitt lag Rabobank.

31. januar i år stod han fram og innrømmet at han hadde dopet seg.

Han utdyper at han ikke angrer:

– Hvis jeg skulle begynne å angre de åtte dagene i gul trøye, måtte jeg også angret de 25 årene av mitt liv som jeg har dedikert til sykkelsporten. Og det gjør jeg ikke, sier Rasmussen i nintervjuet.

– Jeg har jukset. Jeg har snudd på alle håndtakene jeg kunne, også håndtaket for doping, er Rasmussens kommentar.

– Er det okei?

– Nei, det kan man ikke påstå. Det er ikke OK å jukse. Men det handlet kun om å vinne. De forbudene som var der, var flimmer - andre folks følelser ble tilsidesatt. Jeg oppførte meg enormt egoistisk for å oppnå de beste resultatene.

– Riis så med egne øyne at jeg tok doping

Nicki Sørensen

Nicki Sørensen, her under Giro d'Italia i 2010, skal også ha drevet med omfattende dopingbruk, ifølge Rasmussen.

Foto: Luk Beines / Afp

I sin bok «Gul feber» navngir Rasmussen flere personer som skal ha vært involvert i doping i sykkelsporten.

– Er ikke det egoistisk å peke ut folk i boken din?

– Jeg synes tvert imot at det er det motsatte. Hvis vi skal bekjempe doping, er vi nødt til å legge krotene på bordet, sier Rsmussen.

I boken blir nåværende lag-eier og tidligere Tour-vinner Bjarne Riis nevnt. Han har tidligere innrømmet doping i sine aktive dager, men skal også ifølge Rasmussen ha visst om doping også seinere.

– Bjarne har sett det med egne øyne at jeg har tatt doping. Det var under Giro d'Italia i 2002.

– Jeg fikk et «skudd» i skuldrene, og da var Bjarne bare halvannen meter unna, forteller «Kyllingen».

– Visste han at det dreide seg om et ulovlig stoff?

– Det er jeg hundre prosent sikker på han visste. Fordi det var så åpenlyst.

I tillegg hevder han at Nicki Sørensen, som blant annet vant en etappe under Tour de France i 2009, også jukset.

– Jeg er helt sikker på at Nicki Sørensen var dopet. Han kjøpte 120.000 enheter EPO på et apotek i Spania og tok det med til Italia. Det fortalte han meg selv året etter. Han var begynte å bli litt nervøs for de omfattende doping-undersøkelsen som var i Italia. Han hadde gravd det ned i hagen.

– Smuglet doping i diskman

«Kyllingen» forteller også om den tidligere proffsyklisten Frank Høj, som skal ha brukt en diskman til å smugle doping inn i OL-leiren i Athen.

– Under OL i 2004 noen spurte om «er det noen som har noe å kjøre på til lørdag?». Vi var midt i OL-byen Frank Høj rekte hånden i været og sa at "den klarer jeg".

– Han gikk inn på rommet sitt og hentet sin diskman. Da han kom ut igjen, åpnet han rommet der batteriene skulle vært, og plukket ut ampuller som han delte ut.

– Kan folk tro på deg når du nå går ut med så mange navn på denne måten? Du har selv i mange intervjuer tidligere svart overbevisende på spørsmål, men ikke fortalt sannheten. Hvordan kan man tro på deg nå?

– Jeg forstår at det kan være et problem. Selv mener jeg at jeg er en av de mest troverdige personer innen sykkelsporten, ettersom jeg nå tar dette skrittet en gang for alle. Jeg har ambisjoner om å ledet et sykkellag i fremtiden. Det siste jeg vil, er å drive det på de betingelser jeg selv har kjørt under, sier Rasmussen.

Siste nytt

 • Ny verdensrekord og ny norsk rekord

  Ted-Jan Bloemen gikk inn til ny verdensrekord med tiden 6:01.86 på 5000 meteren i Salt Lake City.

  – Et helt sinnssykt skøyteløp, sier NRK-ekspert Even Wetten.

  Blomen gikk i par med Sverre Lunde Pedersen, som hang godt på rekordfarten og suste inn til ny norsk rekord med tiden 6.07.61. Det holdt til en sjetteplass.

  Canada WCup Speedskating Ted-Jan Bloemen
  Foto: Mike Ridewood / AP
 • SK snudde til seier i finalen

  FaZe, med norske Håvard «Rain» Nygaard på laget, tok ledelsen 1-0, men brasilianske SK slo tilbake og vant 3-1 i finalen i CS:GO-turneringen ESL Pro League i Odense søndag kveld.

  Håvard Nygaard
  Foto: NRK
 • Seier til Røiseland

  Snowboardkjøreren Mons Røisland vant søndagens verdenscupkonkurranse i Big Air i Colorado. I kvinneklassen tok Silje Norendal tredjeplassen.

  Det var Røislands andre seier i verdenscupsammenheng.

  Silje Norendal ble treer med poengsummen 156,75.

  Røisland
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal