Hopp til innhold

«Kyllingen» i langt intervju: Ber fansen om unnskyldning

Dopingsynder Michael Rasmussen kryper til korset og beklager bruk av ulovlige midler, men angrer ikke på at han jukset gjennom sykkelkarrieren.

Den danske syklisten Michael Ramussen, kjent som "Kyllingen", tilstod dopingbruk tidligere i år. I et fersk intervju med dansk TV legger han flere kort på bordet.

Michael 'Kyllingen' Rasmussen legger seg flat

– Jeg vet at det er mange mennesker i sykkelmiljøet som med rette ikke kan kjenne seg lurt. Men til alle dem som sitter hjemme i stuene vil jeg si unnskyld, sier Rasmussen.

Han har innrømmet doping tidligere. Men det er første gang han offentlig ber om unnskyldning for å ha dopet seg i sin karriere.

– Dere har vært uvitende om hva som har foregått på hotellrommene, på kontorene til det internasjonale sykkelforbundet og mange andre steder. Alle er uvitende om hvordan sykkelsporten egentlig var på den tid, sier han.

– Angrer du på at du dopet deg?

Michael Rasmussen tar en lang pause.

Bjarne Riis

– Bjarne Riis så meg bruke doping under Giro d'Italia i 2002, hevder Rasmussen.

Foto: Daniel Ochoa de Olza / Ap

– Nei.

Derfor angrer han ikke

«Kyllingen» blir intervjuet av Danmarks Radio i forbindelse med at boka hans kom ut i dag.

Han forteller om dagene han syklet i gul trøye i Tour de France i 2006. Så ble dopingmistankene for sterke, og han ble tatt ut av rittet og fikk sparken fra sitt lag Rabobank.

31. januar i år stod han fram og innrømmet at han hadde dopet seg.

Han utdyper at han ikke angrer:

– Hvis jeg skulle begynne å angre de åtte dagene i gul trøye, måtte jeg også angret de 25 årene av mitt liv som jeg har dedikert til sykkelsporten. Og det gjør jeg ikke, sier Rasmussen i nintervjuet.

– Jeg har jukset. Jeg har snudd på alle håndtakene jeg kunne, også håndtaket for doping, er Rasmussens kommentar.

– Er det okei?

– Nei, det kan man ikke påstå. Det er ikke OK å jukse. Men det handlet kun om å vinne. De forbudene som var der, var flimmer - andre folks følelser ble tilsidesatt. Jeg oppførte meg enormt egoistisk for å oppnå de beste resultatene.

– Riis så med egne øyne at jeg tok doping

Nicki Sørensen

Nicki Sørensen, her under Giro d'Italia i 2010, skal også ha drevet med omfattende dopingbruk, ifølge Rasmussen.

Foto: Luk Beines / Afp

I sin bok «Gul feber» navngir Rasmussen flere personer som skal ha vært involvert i doping i sykkelsporten.

– Er ikke det egoistisk å peke ut folk i boken din?

– Jeg synes tvert imot at det er det motsatte. Hvis vi skal bekjempe doping, er vi nødt til å legge krotene på bordet, sier Rsmussen.

I boken blir nåværende lag-eier og tidligere Tour-vinner Bjarne Riis nevnt. Han har tidligere innrømmet doping i sine aktive dager, men skal også ifølge Rasmussen ha visst om doping også seinere.

– Bjarne har sett det med egne øyne at jeg har tatt doping. Det var under Giro d'Italia i 2002.

– Jeg fikk et «skudd» i skuldrene, og da var Bjarne bare halvannen meter unna, forteller «Kyllingen».

– Visste han at det dreide seg om et ulovlig stoff?

– Det er jeg hundre prosent sikker på han visste. Fordi det var så åpenlyst.

I tillegg hevder han at Nicki Sørensen, som blant annet vant en etappe under Tour de France i 2009, også jukset.

– Jeg er helt sikker på at Nicki Sørensen var dopet. Han kjøpte 120.000 enheter EPO på et apotek i Spania og tok det med til Italia. Det fortalte han meg selv året etter. Han var begynte å bli litt nervøs for de omfattende doping-undersøkelsen som var i Italia. Han hadde gravd det ned i hagen.

– Smuglet doping i diskman

«Kyllingen» forteller også om den tidligere proffsyklisten Frank Høj, som skal ha brukt en diskman til å smugle doping inn i OL-leiren i Athen.

– Under OL i 2004 noen spurte om «er det noen som har noe å kjøre på til lørdag?». Vi var midt i OL-byen Frank Høj rekte hånden i været og sa at "den klarer jeg".

– Han gikk inn på rommet sitt og hentet sin diskman. Da han kom ut igjen, åpnet han rommet der batteriene skulle vært, og plukket ut ampuller som han delte ut.

– Kan folk tro på deg når du nå går ut med så mange navn på denne måten? Du har selv i mange intervjuer tidligere svart overbevisende på spørsmål, men ikke fortalt sannheten. Hvordan kan man tro på deg nå?

– Jeg forstår at det kan være et problem. Selv mener jeg at jeg er en av de mest troverdige personer innen sykkelsporten, ettersom jeg nå tar dette skrittet en gang for alle. Jeg har ambisjoner om å ledet et sykkellag i fremtiden. Det siste jeg vil, er å drive det på de betingelser jeg selv har kjørt under, sier Rasmussen.

Siste nytt

  • Villa forlenger med suksesstreneren

    Unai Emery har skrevet under en ny kontrakt med Premier League-klubben Aston Villa. Den nye avtalen til manageren strekker seg til 2027.

    Emery har ledet Birmingham-klubben med stor suksess etter at han tok over for Steven Gerrard i november 2022. I skrivende stund ligger laget på fjerdeplass i Premier League med fire kamper igjen. Dermed kan klubben sikret sin første mesterligadeltakelse på over 40 år.

    Emery sier til klubbens nettsider at han er veldig fornøyd med å forlenge avtalen sin.

    – Vi nyter tiden i Villa, og vi har en flott gruppe med spillere. Jeg og mitt trenerteam deler visjonen til eierne, og de er veldig støttende og respektfulle. Strukturen er på plass for at vi skal fortsette å utvikle klubben, sier spanjolen. (NTB)

    7ZFc-Z9Pon8
    Foto: AP
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal