Normal

Kramer: – Slik vil ISU utrydde 10.000-meteren

I distanse-VM på skøyter i februar blir 10.000-meteren den første øvelsen. Det kan bety at flere av de beste løperne ikke stiller. Blant dem er langdistansekongen selv, Sven Kramer.

Sven Kramer

Sven Kramer er skøytesportens fremste profil, men han vurderer sterkt å droppe 10.000-meteren i VM på hjemmebane i februar. - Dette er et forsøk fra ISU på å skvise øvelsen ut av programmet, mener han.

Foto: Patrick Semansky / Ap

– Dette er helt nytt av året, og det er ikke noe vi setter pris på. 10.000-meteren er kongedistansen, og den burde ha vært avslutningsdistansen som den har vært tidligere, sier landslagstrener Sondre Skarli til NRK.

Problemet er at 10.000-meteren går torsdag 12. februar, den dagen VM i Heerenveen blir innledet. Dagen etter er det 1500 meter, og lørdag går 5000-meteren. Dette er distanser som flere av de beste ønsker å prioritere. Da er det dårlig nytt at de må gjennom den tøffeste øvelsen allerede en dag eller to tidligere.

Kramer vurderer å droppe mila

Den nederlandske langdistansekongen Sven Kramer en en av dem som tror han kommer til å stå over milløpet under VM på hjemmebane. Han vil satse mest på 1500 og 5000 meter, og frykter at en tøff 10.000-meter vil gå ut over dette.

Han mener det er nesten umulig å kombinere disse løpene i den rekkefølgen. Og han har sin klare mening om hvorfor det internasjonale skøyteforbundet (ISU) har valgt å gjøre det slik.

– Jeg tror ISU har som mål å få 10.000 meter vekk fra hurtigløpsprogrammet. Nå legger de det på et tidspunkt som fører til at mange av de beste står over. I neste omgang viser de til at deltakelsen er dårlig, og sier vek med det på neste konferanse, sier Kramer til nettstedet schaatsen.nl .

Kramer ble forøvrig nederlandsk allround-mester i romjula, men uten å vinne en eneste distanse.

Utfordring også for de norske løperne

Skarli ser problemet, men den norske landslagsledelsen og løperne har foreløpig ikke kommet til noen konklusjon.

– Men selvfølgelig er det en utfordring også for oss. Vi har som mål å ta medaljer i VM, og 1500 og 5000 m er våre viktigste distanser. Vi må sette oss ned og bestemme oss for hvordan vi skal angripe det, sier Skarli.

Han var ikke trener i fjor, men da opplevde norsk skøytesport for første gang å ikke ha deltakere på 10.000 m i OL. Nå blir det nye utfordringer for deltakelsen på mila.

– Prioriterer fellesstarten

– Hva tror du er årsaken til at ISU har gjort det slik?

– Jeg tror at de i år vil sette mest mulig fokus på fellsstarten, som er ny VM-øvelse. Derfor har de lagt den til avslutningsdagen og flyttet den tradisjonelle 10.000-meteren. Men vi liker det ikke, sier Skarli.

Siste nytt

 • Russland tar friidretten til CAS

  Russlands friidrettsforbund tar utestenginga frå det internasjonale friidrettforbundet (IAAF) til idrettens valdgiftsdomstol CAS, melder AP.

  IAAF utestengde Russland i 2015. No vil Russland inn igjen på bakgrunn av at landet er inne igjen i Wada.

 • Mener Tyrkia fortjener fotball-EM

  Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan forventer at UEFA gir landets søknad en rettferdig sjanse i dragkampen med Tyskland om å få arrangere fotball-EM i 2024. Torsdag blir det klart hvem av dem som blir tildelt mesterskapet.

  Erdogan
  Foto: Kayhan Ozer / AFP
 • «Tutta» usikker på videre satsing

  Suzann Pettersen vet ikke om hun kommer til å satse videre på golfkarrieren. Den nybakte moren sier til VG at hun ikke har slått en golfball siden februar.

  – For å si det sånn, jeg gidder ikke å komme tilbake halvveis, sier hun.

  Tutta
  Foto: Thomas J. Russo / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: kvartfinale Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Start - Bodø/Glimt
Cupen: Kvartfinale, Rosenborg - Vålerenga
Cupen: kvartfinale Rosenborg - Vålerenga
Cupen: Kvartfinale, Rosenborg - Vålerenga
Team Ingebrigtsen