NRK Meny
Normal

Kramer: – Slik vil ISU utrydde 10.000-meteren

I distanse-VM på skøyter i februar blir 10.000-meteren den første øvelsen. Det kan bety at flere av de beste løperne ikke stiller. Blant dem er langdistansekongen selv, Sven Kramer.

Sven Kramer

Sven Kramer er skøytesportens fremste profil, men han vurderer sterkt å droppe 10.000-meteren i VM på hjemmebane i februar. - Dette er et forsøk fra ISU på å skvise øvelsen ut av programmet, mener han.

Foto: Patrick Semansky / Ap

– Dette er helt nytt av året, og det er ikke noe vi setter pris på. 10.000-meteren er kongedistansen, og den burde ha vært avslutningsdistansen som den har vært tidligere, sier landslagstrener Sondre Skarli til NRK.

Problemet er at 10.000-meteren går torsdag 12. februar, den dagen VM i Heerenveen blir innledet. Dagen etter er det 1500 meter, og lørdag går 5000-meteren. Dette er distanser som flere av de beste ønsker å prioritere. Da er det dårlig nytt at de må gjennom den tøffeste øvelsen allerede en dag eller to tidligere.

Kramer vurderer å droppe mila

Den nederlandske langdistansekongen Sven Kramer en en av dem som tror han kommer til å stå over milløpet under VM på hjemmebane. Han vil satse mest på 1500 og 5000 meter, og frykter at en tøff 10.000-meter vil gå ut over dette.

Han mener det er nesten umulig å kombinere disse løpene i den rekkefølgen. Og han har sin klare mening om hvorfor det internasjonale skøyteforbundet (ISU) har valgt å gjøre det slik.

– Jeg tror ISU har som mål å få 10.000 meter vekk fra hurtigløpsprogrammet. Nå legger de det på et tidspunkt som fører til at mange av de beste står over. I neste omgang viser de til at deltakelsen er dårlig, og sier vek med det på neste konferanse, sier Kramer til nettstedet schaatsen.nl .

Kramer ble forøvrig nederlandsk allround-mester i romjula, men uten å vinne en eneste distanse.

Utfordring også for de norske løperne

Skarli ser problemet, men den norske landslagsledelsen og løperne har foreløpig ikke kommet til noen konklusjon.

– Men selvfølgelig er det en utfordring også for oss. Vi har som mål å ta medaljer i VM, og 1500 og 5000 m er våre viktigste distanser. Vi må sette oss ned og bestemme oss for hvordan vi skal angripe det, sier Skarli.

Han var ikke trener i fjor, men da opplevde norsk skøytesport for første gang å ikke ha deltakere på 10.000 m i OL. Nå blir det nye utfordringer for deltakelsen på mila.

– Prioriterer fellesstarten

– Hva tror du er årsaken til at ISU har gjort det slik?

– Jeg tror at de i år vil sette mest mulig fokus på fellsstarten, som er ny VM-øvelse. Derfor har de lagt den til avslutningsdagen og flyttet den tradisjonelle 10.000-meteren. Men vi liker det ikke, sier Skarli.

Siste nytt

 • Solberg leder på Silverstone

  Petter Solberg leder etter første dag i VM-runden i rallycross på legendariske Silverstone lørdag.

  Etter to innledende runder leder østfoldingen foran svenskene Mattias Ekstrom og Timmy Hansen.

  Solberg vant den første runden og kjørte inn til tredjeplass i den neste.

  RALLYCROSS-FRA-MOTOR-RACE
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Chris Froome sikret seieren

  Chris Froome sto imot alle angrep på siste fjelletappe i Giro d'Italia og forsvarte den rosa ledertrøya. Søndag sykler han i mål i Roma som sammenlagtvinner.

  Froome vil dermed være regjerende mester i alle de tre Grand Tour-rittene.

  Chris Froome
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Riccardo i pole position

  Red Bull-føraren Daniel Riccardo var best i kvalifiseringa og startar fremst i Monaco Grand Prix søndag. Ferraris Sebastian Vettel startar ved sida av Riccard i løpet. Vettel vann løpet i fjor.

  Monaco Grand Prix er einaste formel 1-løpet som går i bygater, ikkje på spesielle baner.

  Monaco Grand Prix
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Superhelg
Toppserien fotball kvinner: Lyn - Grand-Bodø
Toppserien: Lyn - Grand-Bodø
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Vålerenga - Trondheims-Ørn
Sportssøndag: Rapporter fra Vålerenga - Trondheims Ørn
VM rallycross
Toppserien: Superhelg
Toppserien: LSK Kvinner - Avaldsnes
Sportssøndag: LSK Kvinner - Avaldsnes
4-4-2 Radiosporten