«Joggebuksemannen» med EMs beste keeperprestasjon

Gabor Kiraly reddet og reddet mot Belgia. Hans ti redninger i kampen er det ingen andre keepere i EM som har matchet.

Király, mest kjent som joggebuksekeeperen, stod solid i målet til tross for 4-0 tapet mot Belgia i åttendelsfinalen.

Det er kanskje naturlig å tenke at Gabor Kiraly er ferdig med landslagskarrieren etter kampen mot Belgia. På mange måter er det et naturlig punktum på en lang karriere.

Men Kiraly, eller «joggebuksemannen» som han har blitt kjent som, har faktisk ikke bekreftet at han er ferdig etter EM.

I en alder av 40 var han i dag det ungarske lagets kanskje beste spiller.

Slapp inn fire - hylles for det

Da Kiraly debuterte for Ungarn mot Østerrike for 18 år siden, var hans første ballberøring en strafferedning.

Siden den gang har han spilt over 100 landskamper. 40-åringen startet sin klubbkarriere så langt tilbake som i 1993. I år ble han EM-historiens eldste spiller gjennom tidene.

Marc Wilmots, Belgias trener, scoret faktisk på Kiraly i en Bundesliga-kamp for 19 år siden.

I playoff-kampene mot Norge ble Kiraly den store helten. Det ble han nesten igjen i dag.

Det ble 4-0-tap for Ungarn, men Kiraly hylles allikevel etter EM-exiten, etter ti redninger i én og samme kamp. Ifølge statistikkbyrået opta, er det ingen andre keepere som har hatt flere redninger i en kamp i EM.

Laster Twitter-innhold

Redninger i verdensklasse

Belgia har fått kritikk for ikke å spille godt til nå i EM. Men i den første omgangen stilnet de nok mange av kritikerne. De produserte sjanse på sjanse, fra start til slutt i den første halvdelen.

Men mannen i den velkjente grå joggebuksa, Gabor Kiraly, stod en fantastisk omgang i det ungarske målet. Selv om han ikke reddet målet til Alderweireld, vartet han opp med en knallomgang. Redninger som dette holdt Ungarn inne i kampen:

Kevin de Bruyne. 18 meter. de Bruyne skyter. Via Kiraly i tverrligger! Fantastisk redning!

Men det stoppet ikke der:

Belgia med en kanonade mot Ungarns mål nå. Kiraly redder i første omgang og det ender til slutt opp i corner.

Til slutt klarte han altså ikke stå mot lenger. Med to baklengs i sluttminuttene ble det tap for Ungarn. Men til tross for at han sendte oss ut av EM, er hvertfall noen nordmenn blitt glad i den 40 år gamle keeperkjempen:

• Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

– Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)