«Jays» kritiserer gamlesjefen: – Trener mye smartere nå

LAUSANNE (NRK.no): Jaysuma Saidy Ndure (29) skylder på sin tidligere trener etter to vanskelige år med skuffende resultater.

Jays

«Jays» forteller til NRK at han sliter voldsomt med starten på løpene sine, men at han er «helt syk» på de siste 50 meterne.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

 • Se Diamond League-stevnet fra Lausanne på NRK1 klokken 20.00!

– Nå har jeg fått tilbake Olav som trener, så nå går ting veldig bra, sier Ndure til NRK.

Den norske sprinteren løp nylig inn til sesongbeste med tiden 10,08 på 100 meteren i Mannheim. Samtidig ligger «Jays» foran rekordskjemaet på 200 meter.

– Det er nesten to år siden jeg løp så fort sist. Kroppen og beina er bra i år, smiler sprinteren.

Æren for oppturen gir han sin tilbakevendte trener Olav Magne Tveitå. Samtidig kritiserer han John Smith som han hadde som trener fra 2011 og til og med OL-nedturen i 2012.

– Jeg trener mye smartere nå, for å si det sånn. Olav har hjulpet meg med å trene på det som virkelig er viktig, sier Ndure.

jays latter

Jaysuma Saidy Ndure sprudler med ny trener. Her er noen av de heftigste latterutbruddene til 'Jays' denne sesongen.

– Mistet eksplosiviteten

Norges raskeste mann legger ikke skjul på at han mener han ble feiltrent av Smith.

– Det ble ikke mye sprinttrening de siste årene, for å si det sånn. Å løpe 350 meter og 450 meter er ikke sprint. Det er langsprint.

– Det ble for mye av det de siste årene. Men det var jo ikke sånn at jeg skulle bli en 400 meter-løper, sier «Jays».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ndure

Jaysuma Saidy Ndure har løpt tre sterke 200-metere denne sesongen. Grafene viser at han er i bedre form nå (blå linje) enn i starten av 2007-sesongen (rød linje), som var hans beste sesong. – Jeg tror jeg er i en mye bedre posisjon nå enn jeg var i 2007, sier Ndure. (Grafikk: NRK)

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

De lange distansene passet dårlig for sprinteren, som kun konkurrerer på 100 og 200 meter.

– Greia er at beina blir vant til det du har løpt. Hvis du løper mye langt, blir ikke beina kjappe nok, forklarer 29-åringen.

NRK.no har forsøkt å komme i kontakt med Jays' tidligere trener John Smith, men har foreløpig ikke lyktes.

– Har en elendig start

Ndure og trener Tveitå har nå tatt grep for å endre opplegget. Duoen har satset mye på å få tilbake de gode avslutningene «Jays» leverte i tidligere sesonger.

– Jeg er kjempefornøyd med utviklingen. Nå er de siste 50 meterne mine helt syke, sier Ndure.

Men satsingen har satt negative spor også. Ndure har rett og slett ikke hatt tid til å trene på startene.

– Akkurat nå er det jo sånn at nesten alle kan slå meg i starten. Hehe! Så dårlig er det, flirer «Jays».

Uten at det bekymrer ham nevneverdig.

– Starten kan man alltid fikse, smiler 29-åringen.

Så gjenstår det å se om Ndure er rask ut av startblokkene på 200 meteren i Lausanne torsdag kveld. Se løpet på NRK1 fra klokken 20.00.

Smilet er tilbake hos Jaysuma Saidy Ndure. Etter en skuffende fjorårssesong er han nå tilbake hos gamletrener Olav Magne Tveitå. De bruker mye tid på å le!

Smilet er tilbake hos Jaysuma Saidy Ndure. Etter en skuffende fjorårssesong er han nå tilbake hos gamletrener Olav Magne Tveitå. De bruker mye tid på å le!

Siste nytt

 • Hestesporten slepp avgift

  Norsk Rikstoto får fritak for å betale totalisatoravgift til staten for heile året 2020. Totalt kan dette utgjere rundt 80 millionar kroner. Ifølge Norsk Rikstoto berører hestenæringa 16.000 arbeidsplasser. Desse står i fare for å bli borte om koronapandemien vedvarer.

  – Dette var svært viktig for Norsk Rikstoto og hestesporten, sier administrerande direktør i Norsk Rikstoto, Camilla Garmann i ei eigen pressemelding.

  Lannem Silje i banen på Biri travbane
  Foto: Lars Bilit Hagen / NRK
 • Åtvaring etter Haaland-kopi

  Paris Saint-Germain har fått ei åtvaring av UEFA etter upassande oppførsel mot Borussia Dortmunds Erling Braut Haaland i meisterligakampen 9. mars, melder bold.dk.

  Etter 2-0-sigeren, og 3-2 samanlagt, kopierte fleire PSG-spelarar Haalands meditasjons-stilling. Haaland scora begge Dortmunds mål i første kamp.

  UEFA meinte det var kritikkverdig av PSG, men meinte det var nok med åtvaring, ikkje bot.

  Erling Braut Haaland
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Får svar fra helsedirektøren onsdag

  Idrettspresident Berit Kjøll har bedt om en straksavklaring fra helsedirektøren om stenging av forskjellige anlegg og aktiviteter. Onsdag får hun svar.

  – Vi gjør en vurdering av dette akkurat nå. Vi har vært i dialog med Berit Kjøll i dag, og så vil vi i løpet av morgendagen komme med en anbefaling når det gjelder idrett, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på spørsmål fra NRK under tirsdagens pressekonferanse.

  41pK-zrGQoU
  Foto: Lise Åserud / Lise Åserud

Sendeplan

Kl. Program Kanal