Hopp til innhold

«Jays» har brukt opp reklamepengene – kan ikke trekke seg fra avtalen

Jaysuma Saidy Ndure (30) har allerede brukt pengene han tjente på promotering av det omstridte kosttilskuddet. Nå er sprinteren avhengig av at kosttilskuddet blir godkjent, forteller treneren.

Ndure

BRUDD: Norges Friidrettsforbund og Olympiatoppen har brutt samarbeidet med Jaysuma Saidy Ndure, og sprinteren kan bli nektet å konkurrere både internasjonalt og nasjonalt. Til venstre: Trener Olav Magne Tveitå.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Ronny Nilsen

SPORTSSJEF: Ronny Nilsen i Norges Friidrettsforbund.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Han er ikke i stand til å betale tilbake og trekke seg fra avtalen, sier Ndures trener Olav Magne Tveitå til NRK.no.

Både Olympiatoppen og Norges Friidrettsforbund har brutt samarbeidet med Ndure fordi han promoterer energidrikken «Verve» markedsført av selskapet Vemma.

Det var Dagbladet som først omtalte samarbeidsbruddet.

Har ansatt to personer

Ndure ga kosttilskuddet til Olympiatoppen for å sjekke at produktet var godkjent, men da nordmannen ikke fikk et umiddelbart svar, ifølge Tveitå, startet Ndure satsingen på kosttilskuddet.

Sprinteren ble blant annet betalt for promotering i en reklamevideo, og 30-åringen investerte disse pengene i ansettelsen av to personer, som han ble kjent med på Tenerife.

30-åringen skaffet også de ansatte en leilighet.

– Dette startet i august. De (ansatte) får et halvt år på seg, og de får lønn for å få det i butikkene. Og så får vi plutselig en e-post med krav fra Olympiatoppen, sier Tveitå.

– Trodde ikke det var mulig

Olympiatoppen gir Ndure følgende krav, ifølge treneren: 1. At han slutter å bruke produktet. 2. At han stopper markedsføringen av produktet.

Hvis kravene ikke møtes, må produktet bli godkjent i et laboratorium i England, som Olympiatoppen forholder seg til.

– Det første kravet er enkelt å møte, men det tredje kravet tar tid, fordi det er selskapet som står for den prosessen. Men det er vanskeligere å stoppe markedsføringen, fordi han allerede har fått betalt for det. Og han har brukt pengene han har fått, sier Tveitå.

– Vi har gjort vårt beste for å etterkomme kravene. Når jeg kom hjem fra elgjakt og så at han var utestengt, trodde jeg ikke det var mulig, legger han til.

– Hadde han trekt seg fra promoteringen hvis han hadde hatt pengene?

– Det er hypotetisk. Det har vi ikke diskutert, sier Tveitå.

– Hvor mye penger fikk han?

– Det er irrelevant, fordi pengene er brukt allerede. De (to ansatte) var interessert i jobb, og de ble kamerater der nede. Jays har brukt pengene for sin egen del, selvsagt, og for deres del, sier Tveitå.

Treneren forteller at Ndure har planlagt å gjøre et levebrød av kosttilskuddet når karrieren er over.

Nekter for kort frist

Medierådgiver Halvor Lea i Olympiatoppen bekrefter at det ble stilt konkrete krav til Ndure, men kravene skal ha blitt formidlet i god tid før samarbeidsbruddet.

– Første reaksjon fra Olympiatoppen ble sendt 4. september, hvor det blant annet ble påpekt at markedsføringen måtte opphøre og analyseprosess iverksettes. Samarbeidet opphørte 25. september, skriver Lea i en SMS til NRK.no.

Han forklarer at Olympiatoppen kun forholder seg til ett laboratorium.

Lea

STILLER KRAV: Olympiatoppen og mediekontakt Halvor Lea.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Olympiatoppen har et sett av kriterier vedrørende kosttilskudd, og et analysesystem hvor Informed Sport er eneste godkjente laboratorium, svarer Lea.

– Hva skal til for at det blir godkjent?

– Mattilsynet må svare på hvor dette står i forhold til norsk regelverk. For utøvere kreves analyse i Informed Sport.

Kan bli nektet å representere Norge

Bruddet med Olympiatoppen og Norges Friidrettsforbund betyr at Ndure mister både stipendet og alle treningsgodene gjennom sesongen. Norges Friidrettsforbund vil heller ikke dekke utgifter eller gi ham den oppfølgingen han normalt ville fått.

Sportssjef Ronny Nilsen i friidrettsforbundet forteller til NRK.no at Ndure også kan bli nektet å konkurrere internasjonalt hvis produktet ikke godkjennes. 30-åringen kan i tillegg bli nektet å løpe i Norge.

Ndure må enten si opp avtalen med selskapet, eller så må selskapet få kosttilskuddet godkjent.

Dette må skje før kontrakten skal undertegnes 1. januar 2015.

– Dette er avhengig av to forhold: Vi må vurdere om vi kan gi en ny kontrakt til utøveren, og det kan vi per dags dato ikke gjøre. Vi har også etablert en regel som sier at hvis man har slike avtaler, kan man ikke representere Norge internasjonalt, sier Nilsen.

– Kan han konkurrere nasjonalt?

– Det har vi ikke vurdert ennå, sier Nilsen.

– Gjelder alle

Sportssjefen påpeker at konsekvensene er de samme for alle norske utøvere.

– Straffen gjelder alle utøvere, ikke bare friidrettsutøvere. Gjennom historien har det vært en del saker hvor kosttilskudd har gitt positive dopingprøver, og det er nok én av grunnene til at man er ekstra streng med saker som gjelder kosttilskudd. Saken hadde vært unngått hvis produktet hadde vært godkjent, sier Nilsen.

Selskapet bak kosttilskuddet, Vemma, er dømt for pyramidevirksomhet i Italia og etter markedsføringsloven i USA, ifølge Dagbladet.

NRK.no har ikke fått bekreftet disse opplysningene.

– Jeg kjente ikke til produktet, og jeg kan ikke uttale meg om selskapet, sier Nilsen.

– Utenkelig at de kan utestenge ham

Tveitå sier at produktet kun er en blanding av vitaminer og mineraler, og han er overbevist om at kosttilskuddet blir godkjent.

Treneren hevder det ikke er riktig at selskapet bak er dømt for pyramidevirksomhet.

Han peker også på at Ndure ikke skal drive nettverkssalg.

– Han driver vanlig agentur. Jays jobber i forhold til butikker, helsestudio og så videre. Han skal selge det på den måten, sier Tveitå.

Treneren er overbevist om at Ndure ikke vil bli nektet å konkurrere kommende sesong.

– Jeg tviler på at det kommer til å skje.

– Om det ikke er godkjent på akkurat det laboratoriet, er det godkjent i Köln, så produktet er helt legitimt. Det er helt utenkelig at de har dekning for å utestenge ham, sier Tveitå.

NRK.no har vært i kontakt med Vemmas avdeling i USA, men de henviste til det europeiske kontoret. Dette har ikke NRK.no fått kontakt med.

NRK.no har også forsøkt å komme i kontakt med Ndure uten å lykkes. Tveitå opplyser tirsdag kveld at Ndure ikke vil kommentere saken.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal