«Jays» har brukt opp reklamepengene – kan ikke trekke seg fra avtalen

Jaysuma Saidy Ndure (30) har allerede brukt pengene han tjente på promotering av det omstridte kosttilskuddet. Nå er sprinteren avhengig av at kosttilskuddet blir godkjent, forteller treneren.

Ndure

BRUDD: Norges Friidrettsforbund og Olympiatoppen har brutt samarbeidet med Jaysuma Saidy Ndure, og sprinteren kan bli nektet å konkurrere både internasjonalt og nasjonalt. Til venstre: Trener Olav Magne Tveitå.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Ronny Nilsen

SPORTSSJEF: Ronny Nilsen i Norges Friidrettsforbund.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Han er ikke i stand til å betale tilbake og trekke seg fra avtalen, sier Ndures trener Olav Magne Tveitå til NRK.no.

Både Olympiatoppen og Norges Friidrettsforbund har brutt samarbeidet med Ndure fordi han promoterer energidrikken «Verve» markedsført av selskapet Vemma.

Det var Dagbladet som først omtalte samarbeidsbruddet.

Har ansatt to personer

Ndure ga kosttilskuddet til Olympiatoppen for å sjekke at produktet var godkjent, men da nordmannen ikke fikk et umiddelbart svar, ifølge Tveitå, startet Ndure satsingen på kosttilskuddet.

Sprinteren ble blant annet betalt for promotering i en reklamevideo, og 30-åringen investerte disse pengene i ansettelsen av to personer, som han ble kjent med på Tenerife.

30-åringen skaffet også de ansatte en leilighet.

– Dette startet i august. De (ansatte) får et halvt år på seg, og de får lønn for å få det i butikkene. Og så får vi plutselig en e-post med krav fra Olympiatoppen, sier Tveitå.

– Trodde ikke det var mulig

Olympiatoppen gir Ndure følgende krav, ifølge treneren: 1. At han slutter å bruke produktet. 2. At han stopper markedsføringen av produktet.

Hvis kravene ikke møtes, må produktet bli godkjent i et laboratorium i England, som Olympiatoppen forholder seg til.

– Det første kravet er enkelt å møte, men det tredje kravet tar tid, fordi det er selskapet som står for den prosessen. Men det er vanskeligere å stoppe markedsføringen, fordi han allerede har fått betalt for det. Og han har brukt pengene han har fått, sier Tveitå.

– Vi har gjort vårt beste for å etterkomme kravene. Når jeg kom hjem fra elgjakt og så at han var utestengt, trodde jeg ikke det var mulig, legger han til.

– Hadde han trekt seg fra promoteringen hvis han hadde hatt pengene?

– Det er hypotetisk. Det har vi ikke diskutert, sier Tveitå.

– Hvor mye penger fikk han?

– Det er irrelevant, fordi pengene er brukt allerede. De (to ansatte) var interessert i jobb, og de ble kamerater der nede. Jays har brukt pengene for sin egen del, selvsagt, og for deres del, sier Tveitå.

Treneren forteller at Ndure har planlagt å gjøre et levebrød av kosttilskuddet når karrieren er over.

Nekter for kort frist

Medierådgiver Halvor Lea i Olympiatoppen bekrefter at det ble stilt konkrete krav til Ndure, men kravene skal ha blitt formidlet i god tid før samarbeidsbruddet.

– Første reaksjon fra Olympiatoppen ble sendt 4. september, hvor det blant annet ble påpekt at markedsføringen måtte opphøre og analyseprosess iverksettes. Samarbeidet opphørte 25. september, skriver Lea i en SMS til NRK.no.

Han forklarer at Olympiatoppen kun forholder seg til ett laboratorium.

Lea

STILLER KRAV: Olympiatoppen og mediekontakt Halvor Lea.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Olympiatoppen har et sett av kriterier vedrørende kosttilskudd, og et analysesystem hvor Informed Sport er eneste godkjente laboratorium, svarer Lea.

– Hva skal til for at det blir godkjent?

– Mattilsynet må svare på hvor dette står i forhold til norsk regelverk. For utøvere kreves analyse i Informed Sport.

Kan bli nektet å representere Norge

Bruddet med Olympiatoppen og Norges Friidrettsforbund betyr at Ndure mister både stipendet og alle treningsgodene gjennom sesongen. Norges Friidrettsforbund vil heller ikke dekke utgifter eller gi ham den oppfølgingen han normalt ville fått.

Sportssjef Ronny Nilsen i friidrettsforbundet forteller til NRK.no at Ndure også kan bli nektet å konkurrere internasjonalt hvis produktet ikke godkjennes. 30-åringen kan i tillegg bli nektet å løpe i Norge.

Ndure må enten si opp avtalen med selskapet, eller så må selskapet få kosttilskuddet godkjent.

Dette må skje før kontrakten skal undertegnes 1. januar 2015.

– Dette er avhengig av to forhold: Vi må vurdere om vi kan gi en ny kontrakt til utøveren, og det kan vi per dags dato ikke gjøre. Vi har også etablert en regel som sier at hvis man har slike avtaler, kan man ikke representere Norge internasjonalt, sier Nilsen.

– Kan han konkurrere nasjonalt?

– Det har vi ikke vurdert ennå, sier Nilsen.

– Gjelder alle

Sportssjefen påpeker at konsekvensene er de samme for alle norske utøvere.

– Straffen gjelder alle utøvere, ikke bare friidrettsutøvere. Gjennom historien har det vært en del saker hvor kosttilskudd har gitt positive dopingprøver, og det er nok én av grunnene til at man er ekstra streng med saker som gjelder kosttilskudd. Saken hadde vært unngått hvis produktet hadde vært godkjent, sier Nilsen.

Selskapet bak kosttilskuddet, Vemma, er dømt for pyramidevirksomhet i Italia og etter markedsføringsloven i USA, ifølge Dagbladet.

NRK.no har ikke fått bekreftet disse opplysningene.

– Jeg kjente ikke til produktet, og jeg kan ikke uttale meg om selskapet, sier Nilsen.

– Utenkelig at de kan utestenge ham

Tveitå sier at produktet kun er en blanding av vitaminer og mineraler, og han er overbevist om at kosttilskuddet blir godkjent.

Treneren hevder det ikke er riktig at selskapet bak er dømt for pyramidevirksomhet.

Han peker også på at Ndure ikke skal drive nettverkssalg.

– Han driver vanlig agentur. Jays jobber i forhold til butikker, helsestudio og så videre. Han skal selge det på den måten, sier Tveitå.

Treneren er overbevist om at Ndure ikke vil bli nektet å konkurrere kommende sesong.

– Jeg tviler på at det kommer til å skje.

– Om det ikke er godkjent på akkurat det laboratoriet, er det godkjent i Köln, så produktet er helt legitimt. Det er helt utenkelig at de har dekning for å utestenge ham, sier Tveitå.

NRK.no har vært i kontakt med Vemmas avdeling i USA, men de henviste til det europeiske kontoret. Dette har ikke NRK.no fått kontakt med.

NRK.no har også forsøkt å komme i kontakt med Ndure uten å lykkes. Tveitå opplyser tirsdag kveld at Ndure ikke vil kommentere saken.

Siste nytt

 • Svak start for Roe

  Martin Roe er på 19. plass blant 22 deltakere etter de tre første øvelsene i mennenes tikamp i OL. Han skal i aksjon ytterlige tre ganger onsdag kveld, før de siste fem øvelsene avvikles torsdag.

  Nordmannen fikk en god start da han ble nummer to i sitt heat på 100 meter, og tiden 10,86 er sesongbeste for ham. Så startet problemene. I lengde hadde han to døde hopp før han fikk opp 7,03 i tredje og siste forsøk. Bare to utøvere gjorde det dårligere i den øvelsen.

  I kule gjentok det seg. Roes to første støt var døde, før det ble 13,98 i siste forsøk. Bare tre utøvere fikk dårligere resultat.

  Damian Warner fra Canada leder.

  Martin Roe
  Foto: JEWEL SAMAD / AFP
 • Reistad tilbake i troppen

  Henny Ella Reistad er tilbake i den norske kamptroppen til OL-kvartfinalen i håndball mot Ungarn i dag. Hun har vært ute av spill i en snau uke på grunn av en skulderskade. Norge er soleklar favoritt til å ta seg til semifinalen.

  Vilde Ingeborg Johansen er tatt ut av kamptroppen på 14 spillere som er lagt ut av arrangøren.

  Henny Reistad
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Mclaughlin knuste verdensrekord

  Amerikanske Sydney Mclaughlin knuste konkurrentene på 400 meter hekk på Olympiastadion i OL og løp inn til ny verdensrekord på 51.46.

  – Tiden er fenomenal. Det er så mange paralleller mellom disse to finalene, roper Jann Post og viser til gårsdagens hekkefinale der Warholm vant.

  Mclaughlins kollega Dalilah Muhammed løp inn til personlig beste på 51.68, og med den tiden slo hun også forrige verdensrekord som lød 51.90.

  Mclaughlin
  Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal