Hopp til innhold

«Hulken» skal ned 50 kilo for å løpe New York Marathon

– Jeg vil ikke veie 150 kilo og se ut som et dyr. Dette er min billett tilbake til et normalt liv, sier Arild «Hulken» Haugen til NRK.no.

Geoffrey Mutai og Arild Haugen

Et år før startskuddet går i New York Marathon veide Arild Haugen (th.) 150 kilo. Han skal ned en tredal av vekten før han skal konkurrere mot fjorårets vinner Geoffrey Mutais likemenn.

Arild Hulken Haugen

Arild Haugen gir ikke ved dørene, vinduene eller nøkkelhullene når han forsøker å bli verdens beste. Her under verdens sterkeste mann-konkurransen i 2008.

Foto: Flickr/creative commons/Arild Haugen - 2008 World's Strongest Man Competition

Etter å ha blitt kåret til Norges sterkeste mann to ganger og ha kommet på 8.-plass i verdens sterkeste mann, gjør Arild Haugen en total omveltning.

Den 150 kilo tunge bulldoseren av en mann skal gå ned 50 kilo for å løpe New York Marathon 4. november. Før den tid skal sirdølen gå det 52 kilometer lange skiløpet Sesilåmi på under fire timer, delta på høydetrening i Marokko og trene kondisjon over ti timer i uken.

Vi snakker altså om en mann som har løftet 400 kilo i markløft, 400 kilo i knebøy og 250 kilo i benkpress.

Haugen understreker at dette ikke er et nytt «prosjekt» på lik linje med Strongman-satsingen.

– Du ikke sammenligne løpinga med Strongman, dette er en hobby. Men det er hele tiden noe som driver meg, jeg vil gjøre det umulige. Jeg vil ikke veie 150 kilo og se ut som et dyr. Dette er min billett tilbake til et normalt liv, sier Haugen til NRK.no.

Siden Haugen ikke har deltatt i maratonen før må han søke. New York City Marathon er ekstremt populært, men Haugen er sikker på at han får plass.

– Jeg har laget en historie med den sportslige bakgrunnen min, at jeg skal gå fra 150 til 100 kilo og så videre. Jeg håper jeg har en fordel, siden jeg har en solid idrettsbakgrunn. Jo da, jeg regner med at jeg får være med.

– Hvis jeg ikke får være med i New York skal jeg finne et annet stort maraton.

– Trodde ikke på meg

I tiden før løpetreningen begynte var Haugen i kontakt med TV 2, der han pitchet ideen om å filme treningen hele veien og avslutte med at han fullfører New York Marathon. Responsen fra TV 2 var hard og direkte.

– De ville ikke ha det, fordi de var sikre på at jeg ikke kom til å kunne fullføre.

Haugen sier dette bare tente han enda mer. Nå trener 26-åringen 3–4 timer kondisjon hver eneste dag. Siden november har han gått ned fra 150 til 118 kilo.

– Treningen går jævlig bra. Vekttapet går bra. Nå er jeg ca. 118 kilo. Jeg vil være så nært 100 som mulig ved utgangen av sommeren. På den måten kan jeg stabilisere vekten og gjøre meg kjent med den.

Les videre under bildet!

Arild Haugen

Arild Haugen løfter en bil under Verdens Sterkeste Mann-konkurransen i 2008.

Foto: Jason Means, Creative Commons / Flickr

– Nok styrke nå, «Hulken»

Rogalendingen Gjermund Groven ble beste nordmann i maratonen i 2010. Han mener «Hulken» har gode sjanser.

– Han trenger veldig mye beintrening, men hvis han investerer like mye tid til løping som han har gjort til styrke tror jeg bare han selv kan sette begrensningene, sier Groven til NRK.no.

Men før den tid kreves det mye trening.

– Det kreves en god del langturer med løping først. Man må venne beinene til den harde asfalten. Man blir veldig sliten i låra av alle slagene man får.

Vekten kan også bli et problem. Men hvis Haugen når målet om 100 kilo, ser det lysere ut.

– Jeg veide 70 kg da jeg løp. 100 kilo høres faktisk greit ut. Men det har utrolig mye å si at han går ned fra 150 kilo.

Har du noen tips til «Hulken»?

– Rå styrke har ikke så mye å si, så det trenger han i hvert fall ikke mer av. Han er nødt til å drikke mye.

– De som bruker mer enn tre timer trenger å spise litt underveis. Jeg vet ikke om han kommer til å bruke mer enn tre timer, men det er nok sannsynlig. Tre timer er en veldig god tid.

Haugens historie

Som barn var Haugen aktiv innenfor langrenn, skiskyting, slalåm, skyting og løping. Da han flyttet hjemmefra som 15-åring var det styrke som fascinerte rogalendingen.

Med en enorm treningsvilje og viljestyrke steg trofeene i takt med vekten. Han ble kåret til Jærens sterkeste, Stavangers sterkeste og Norges sterkeste junior. I 2007 og igjen i 2008 ble han kåret til Norges sterkeste.

I verdensmesterskapet i 2008 ble han nummer åtte i verden. Men så kom smellen.

– Jeg følte jeg gav så mye, trente så mye, uten å få noe tilbake. Både økonomisk og generell «kred». Jeg synes ikke jeg fikk skryten jeg fortjente. Det var ikke så mye ære og berømmelse i Strongman.

Strongman, der man gjennom å løfte eller trekke ting skal vise sin styrke, er ikke under idrettsforbundets vinger - blant annet fordi man ikke har vært villige til å gjennomføre dopingtesting av utøverne. Derfor har det også vært lite dekning på de store norske TV-kanalene, og dermed lite oppmerksomhet rundt aktiviteten.

Så «Hulken» bestemte seg for å prøve boksing. Han gikk inn i bokseringen med en fryktinngytende størrelse. Få sa det bedre enn hans første motstander.

– Jeg har aldri møtt en så sterk bokser i mitt liv. Han slo så hardt at det var vondt alle gangene han traff meg, sa Pavels Doglovs, ifølge fvn.no.

– Jeg ga det en real sjanse, men jeg visste ikke hva jeg kastet meg ut i. Jeg fullførte tre kamper og fikk nok. Sporten er brutal og kynisk. Hvis du skal komme deg noen vei i proffboksing kreves det tid og penger. Jeg prøvde å gjøre det på 356 dager, sier Haugen.

– Kan ikke veie 150 kilo når jeg blir 40

Etter et par opptredener på diverse Strongman-stevner satte Haugen punktum med å vinne det nordiske mesterskapet 5. august i fjor. Nå har han lagt om livet sitt.

– Jeg kan ikke veie 150 kilo og se ut som et dyr når jeg er 40 og har barn. Så nå tar jeg tak i det. Når jeg gjør det på denne måten legger jeg litt ekstra i det. Hele opplevelsen gir meg litt mer og jeg lærer noe av det.

Svaret på om Haugen klarer målet får vi ikke før søndag 4. november. Men frem mot den tiden er det mulig å følge hans utvikling. Første skritt på veien er Sesilåmi 24. mars.

– Man blir ikke så god som jeg har blitt uten å ha hodet på rett plass. Jeg tror jeg kommer til å klare det. Målet er bare å gjøre det på under fire timer.

Siste nytt

 • Grøvdal dropper Monaco-start

  Karoline Bjerkeli Grøvdal kommer likevel ikke til start på 1500-meteren under Diamond League-stevnet i friidrett i Monaco onsdag.

  Det bekrefter friidrettsprofilens trener Knut Jæger Hansen i en melding til VG mandag.

  – Kutter Monaco og fokuserer på EM, skriver han til avisen.

  Grøvdal er kvalifisert for både 1500 meter, 5000 meter og 10.000 meter under EM i München senere denne måneden. Det skal foreløpig ikke være tatt noen endelig beslutning om hvilke distanser friidrettsprofilen skal løpe.

  Grøvdal
  Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
 • Alexis Sanchez ferdig i Inter

  Den chilenske fotballstjernen Alexis Sánchez kan gå gratis til en ny klubb etter at Inter mandag terminerte kontrakten hans.

  I en uttalelse opplyser Serie A-klubben at den har forhandlet fram en enighet med Sanchez om at han forlater klubben. Det åpner for at chileneren kan signere for franske Marseille.

  Ifølge italienske medier har Inter gått med på å betale Sanchez fem millioner euro for å terminere avtalen. Til gjengjeld slipper Inter utgiftsposten lønnen til Sanchez har utgjort. Spissen skal være blant de best betalte i Milano-klubben.

  33-åringen, som signerte for Inter i 2019, etablerte seg aldri i startoppstillingen. (NTB)

  Alexis Sánchez
  Foto: Claudio Cruz / AP
 • Nora Mørk kåret til verdens beste

  Nettstedet Handball Planet har kåret Nora Mørk til verdens beste kvinnelige håndballspiller.

  Det er andre gang Mørk vinner prisen.

  31-åringen vant med 22 stemmer foran Henny Reistad (19) og Stine Bredal Oftedal og Kari Brattset Dale (17), ifølge TV 2.

  Nathalie Hagman og Katrine Lunde fikk 14 stemmer i kåringen.

  Håndball kvinner, Champions League semifinale Metz - Vipers Kristiansand (27-33)
  Foto: Nikola Krstic / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste