Hopp til innhold
Kommentar

«Historikken gir Real Madrid en fordel»

Det høres rart ut, men triumfer fra 50-tallet kan hjelpe Real Madrid i kveldens mesterligakamp mot Paris Saint-Germain.

FBL-EUR-C1-JUVENTUS-REAL MADRID-TROPHY

DEN 12. TRIUMFEN: Real Madrid vant mesterligaen for andre år på rad da de slo Juventus 4–1 i finalen i fjor.

Foto: HANDOUT / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

Ser man på normale faktorer, er favoritten klar. Paris Saint-Germain leder den franske ligaen med 12 poeng og har vunnet 14 av sine siste 15 kamper.

Real Madrid ligger på fjerdeplass i La Liga, 17 poeng bak Barcelona, og ble slått ut av cupen av lille Leganés.

Basert på form bør PSG ha størst sjanse til å gå videre fra denne åttedelsfinalen.

Men dette er mesterligaen, som Real Madrid har vunnet 12 ganger. Har ikke slikt noe å si? Svaret skal selvsagt være nei: Det virker absurd at kamper for flere tiår siden skal påvirke det som skjer nå.

Men fotballen følger ikke alltid logiske regler.

Suksessfull identitet

Dette er tross alt en sport hvor psykologi veier tungt, hvor myter og historier våkner til liv. Og en av dem er at mesterligaen er «Real Madrids turnering».

SPORT SOCCER CHAMPIONS

I mai 2000 vant Real Madrid 3–0 over Valencia i finalen i Mesterligaen. Det er bare én av 12 titler.

Foto: JACKY NAEGELEN / REUTERS

Den majestetiske prestisjen til Real Madrid – den som gjør at så mange stjerner ønsker å spille der – har sitt opphav i mesterligaen. De vant de fem første utgavene fra 1956 til 1960, en ny en i 1966, og har siden vunnet seks til. Klubben som er nærmest, er AC Milan, med syv titler.

De 12 titlene definerer nå Real Madrid. På treningsanlegget står 12 enorme pokaler stilt opp langs veien til en av banene. Museet ved Santiago Bernabéu er et av de mest storslagne i Europa. Når president Florentino Pérez sender sin julehilsen til fansen, gjør han det foran de 12 trofeene som har gitt klubben sitt gullkantede selvbilde.

Ingen klubb bygger opp sin egen historie på samme måte. Selv hardbarkede nøytrale kan få frysninger av å se målene fra finalene avspilt på storskjermer før kamp. Stemningen på Santiago Bernabéu kan være laber i ligaen, men når flomlysene skrus på i midtuken, forvandles den helt.

Denne historikken skaper ikke bare en ekstra tro blant fansen. Den påvirker også spillerne.

– Alt er mulig i Europa

Ved flere anledninger har nemlig Real Madrid fått et ekstra gir i Europa, selv om formen i hjemlig serie har vært katastrofal. Da de vant mesterligaen i 1998, 2000 og 2002, var lagets tabellplasseringer henholdsvis fjerdeplass, femteplass og tredjeplass.

Det var som om de ble til et annet lag når mesterligahymnen runget.

– Når Real Madrid spiller i mesterligaen, deres turnering, er alt mulig, sa treneren Vicente del Bosque.

Heller ikke da Real Madrid vant mesterligaen i 2014 og 2016, var de best i Spania. Cristiano Ronaldo har blitt toppscorer to av de siste fem årene i La Liga, men i mesterligaen har han enten vunnet eller delt tittelen de siste fem årene.

– Mesterligaen er Real Madrids turnering, sier Ronaldo.

Real Madrid's Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo scoret to av målene da Real Madrid slo Juventus 4–1 i finalen i fjor.

Foto: Carl Recine / Reuters

Alle i Real Madrid læres det samme. Når spillerne går ut på banen, vet de at dette er trofeet de er ment å vinne, cupen hvor ingen er bedre. Spesielt nå som de har vunnet den tre ganger på fire år.

Historikken skal ikke være relevant, men den blir det så sant spillerne tror at den er viktig.

Den engelske parallellen

Dette er ikke et unikt fenomen. Noe lignende skjer i EM og VM.

I boken «Twelve Yards» siterer Ben Lyttleton nordmannen Geir Jordet, som har analysert straffespark i de to turneringene. Jordet har funnet ut at nasjoner som har vunnet sine siste to straffekonker, scorer på 89 prosent av skuddene i den neste. Nasjoner som hadde tapt sine siste to, scorer på 57 prosent.

Tallene er uavhengige av om spillerne som deltar, faktisk var med i noen av de forrige straffekonkene. Konklusjonen var klar: Historikken påvirket utfallet betydelig.

I en annen undersøkelse fant Lyttleton ut at spillernes prestasjoner varierte avhengig av turneringen. Han sammenlignet England, som har tapt seks av syv straffekonker i EM og VM, med Tyskland, som har vunnet fem av seks.

Når de engelske spillerne tok straffer for sine klubblag, scoret de på 82 prosent. Tyskerne scoret kun på 75 prosent. Utenfor konteksten av EM og VM, var altså engelskmennene iskalde.

Men når de engelske spillerne tok på seg landslagsdraktene, falt treffsikkerheten til 66 prosent. Tyskland scoret på 93 prosent.

Ligger 10 år bak

Lyttleton var ikke overrasket. Han mente England og Tyskland hadde utviklet egne «identiteter» i straffekonker. Før hvert EM eller VM skriver den engelske pressen om tidligere flauser fra krittmerket. Så når en ung spiller skal ta sin første straffe, vet han at han representerer et lag som sannsynligvis vil tape.

I motsetning har Tyskland her den samme fordelen som Real Madrid: En suksessfull identitet knyttet opp mot en spesiell turnering. I begge tilfeller gir historikken utslag.

Pep Guardiola nevnte noe lignende i fjor, da han sa at Manchester City lå «10 år bak» sine store rivaler i Europa. Logikken var at de ikke var vant til å slåss i mesterligaen over lang tid.

– Vi har ikke historikken, sa han.

Dette virker egentlig absurd: City fremstår som Europas beste lag og anses som favoritter i turneringen. Men Guardiola mente at de mangler den samme selvsikkerheten som rivalene.

– Det handler om å være i Europa hvert år det neste tiåret. Tro meg, dette er viktigere for klubben enn å vinne én tittel, sa Guardiola.

Form vs. historikk

SOCCER-CHAMPIONS-PSG-CEL/

FARLIG DUO: Edinson Cavani og Neymar har scoret 12 mål til sammen i mesterligaen denne sesongen.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Om dette er en fordel for Real Madrid, kan det motsatte være sant for PSG. Den franske klubben, som ble stiftet i 1970, har brukt enorme summer på å bygge et lag som kan vinne mesterligaen, men har ennå ikke nådd semifinalen.

De vet at det ikke er «normalt» for PSG å vinne den. Og i kveld vil spillerne vite at de møter laget som oftest klarer det.

– Det blir spesielt å spille mot et lag med så mye historie, sier spissen Edinson Cavani.

Real Madrid ser ut til å ha funnet formen i rett tid. De har ofte vært håpløse denne sesongen, men lørdag, i generalprøven før PSG, knuste de Real Sociedad 5–2. Ronaldo, som har bommet og bommet i ligaen siden sommeren, scoret hat trick.

Derfor er det farlig å bedømme Real Madrid basert på fjerdeplassen i La Liga. PSG har formen, men spanjolene har historikken. Begge faktorene vil spille en rolle.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal