Hopp til innhold

«Den ekte hestehviskeren» forbauser med uvanlig hestehold

CAEN (NRK.no): Carl Hester eier verdens beste dressurhest, men selv foretrekker han «umulige» Nip Tuc - som han lar leve et helt spesielt fritt liv.

Photo Shoot with Olympic Dressage Gold Medalists Charlotte Dujardin and Carl Hester

Nip Tuck var en vanskelig hest, akkurat slik suksesstreneren Carl Hester foretrekker dem. Den nederlandske varmblodshesten får finne roen blant annet ved å gå ut på gresset store deler av døgnet, noe som er uvanlig for konkurransehester.

Foto: Michael Steele / Getty Images

– Det er typisk Hester. Han har en spesiell evne til å se hva som fungerer for hver enkelt hest, sier Siril Helljesen, den norske dressurrytteren som er NRKs ekspert under VM i hestersport.

Hun har fått med seg at den anerkjente dressurrytteren, treneren og hesteeieren Carl Hester både overrasker og sparker opp til debatt med livsstilen han har valgt for sin VM-hest, Nip Tuck.

– Tenker mer på velferd

Sommer OL i London 2012

Norske Siril Helljesen mener Hester har en spesiell evne til å finne løsninger som passer perfekt for de ulike hestene han jobber med.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Den britiske 47-åringen lar nemlig hesten være utendørs nesten hele døgnet, hvor han får gå ganske så fritt ute på beite sammen med en annen hest.

For de fleste høres det nok naturlig og svært lite oppsiktsvekkende ut at en hest får gå ute på beite, men dette er uvanlig for internasjonale konkurransehester.

De står som regel innendørs i stall store deler av døgnet. Når de er ute, er det ofte i relativt små paddocker. Grunnen er at man prøver å unngå skader, samt at hesten kan bruke for mye energi ved å gå ute.

– Det er uvanlig, men sannsynligvis er Nip Tuck en hest som trenger å være i bevegelse hele tiden. Da tar han heller risikoen med skader enn å stenge en energibombe som ham inne, sier Helljesen.

«Er han den eneste konkurrerende Grand Prix-hesten som får stå ute om natten?», skrev Hester da han postet et bilde av Nip Tuck på sin egen Facebook-side.

Hester har forklart at en av årsakene til at han får gå utendørs er at det passer denne hesten spesielt godt, men han virker også å mene at det er noe konkurransehester bør få gjøre i større grad.

– Ting er i forandring. I all hestesport tenker de nye trenerne mer på velferd nå, sier han til The Daily Mail.

Eier verdens beste hest

Hester er kjent som en litt uortodoks trener, men han har hatt enorm suksess.

I stallen hjemme har han superstjernen Valegro, som vant OL-gull med Charlotte Dujardin i 2012. Hester eier og trener Valegro, men har aldri vært særlig

EQUESTRIAN-GER-CHIO-DRESSAGE

Charlotte Dujardin og Valegro regnes som verdens beste ekvipasje i dressur. Carl Hester eier Valegro og trener duoen, men i VM er de også konkurrenter.

Foto: UWE ANSPACH / Afp

interessert i å ri verdens beste dressurhest selv.

Han foretrekker nemlig å nærmest gjøre gull av gråstein med «vanskelige» hester - som Nip Tuck. Han har vært sta og svært utfordrende å trene.

– Han kom til meg da han var fire år gammel, og han var helt klart vanskelig. Jeg har definitivt likt å ri vanskelige hester. De har hjulpet meg til å utvikle meg selv, og til å bli en person som kan utvikle andre, sier Hester til Horse Sports.

– Når folk sier «du kan ikke klare det med de hesten, den er for dårlig»... Da sier jeg «det er absolutt mulig», og så går jeg bare og trener den hesten, legger han til.

Nip Tucks vanskelige gemytt kan kanskje spores tilbake til Norge. Morfaren hans var nemlig norskeide Animo, som også var kjent for å være ganske vilter av seg. Animo var eid og ridd av norske Morten Aasen i OL.

«Hestehvisker»

Helljesen mener Hester er en spesiell trener og rytter, med en helt unik evne til å se tilpassede løsninger.

Han blir også ofte kalt «den ekte hestehviskeren» fordi han er så god til å kommunisere med hestene sine at han bare trenger å hviske kommandoene.

– Et av hans kjennemerker er at hestene hans beveger seg på lette signaler. Han hvisker signalene til hestene sine. Det er vanskelig. Alle vil få det til, men det er slett ikke alle som gjør det. Han er også presis og har en utrolig ridefølelse, sier Helljesen.

Hester har flere mesterskapsmedaljer, men har likevel så langt hatt aller størst suksess som trener. I VM er hans egen hest Valegro og rytter Charlotte Dujardin, som han også trener, de store favorittene - og dermed også hans argeste konkurrenter.

Siste nytt

  • Vålerenga lett videre i cupen

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal