Hopp til innhold

– Det målet fortjener en lydeffekt

NRK.no gjør sitt for å døyve de verste VM-abstinensene. Sammen med Heia fotball-programlederne Tete Lidbom og Sven Bisgaard Sundet gir vi dere de fineste målene.

Tim Cahill mot Nederland

NRK.no og Heia fotball presenterer VMs ti fineste målene. De kommer i følgende rekkefølge: James Rodríguez, Robin van Persie, Tim Cahill, James Rodríguez, Granit Xhaka, David Luiz, Xherdan Shaqiri, Mario Götze, David Villa og André Schürrle,

Heia fotball

Tete Lidbom og Sven Bisgaard Sundet er programledere i Heia fotball.

– Det er vanskelig å rangere mål fordi settingen er så forskjellig. Noen mål er imponerende på grunn av team work og mange trekk. Et tap-in-mål som scores på overtid kan være imponerende på grunn av presset og tidspunktet. Langskudd og avslutninger er imponerende på grunn av teknisk utførelse.

Sven Bisgaard Sundet setter ord på det mange tenker i tiden der alt skal rangeres. Han er sammen med Tete Lidbom programledere i NRK P3s podkast Heia fotball.

– Det er tricky, for noen liker mora og andre liker dattera. Men jeg personlig synes det er ganske lett å rangere. Og da baserer jeg meg på mitt indre gledes-, måpes- og frysnings-barometer, sier en engasjert Lidbom.

De har nå fått noen dager på å summe seg og NRK.no har invitert programlederne inn for å døyve de verste VM-abstinensene. NRK.no har forsøkt å samle sammen de ti beste målene, og bedt Lidbom og Sundet kommentere underveis.

  • Se alle målene i videovinduet over og utfordrerne lenger ned i saken.

Dette er ingen endelig rangering. Hvilke mål savner du? Kommenter nederst i saken!

James Rodríguez, 1–0 mot Uruguay

Demper ballen på brystet med ryggen mot mål, deretter snur han seg rundt og sender i vei et skudd på hel volley som suser i mål. Kontrollert, vakkert og spektakulært.

– Helt unikt mål. Det er den roen som er så vill. Jeg er ikke vanligvis så imponert over skudd, men dette er så kontrollert. Han bestemmer seg så god tid i forveien og vet akkurat hvor keeperen står, sier Sven Sundet i Heia Fotball.

– Jeg er enig, det er det blikket han kaster bak seg før han demper ballen. han ser åpningen og ser krysset. Det minner litt om Zlatan-brassen mot Tyskland. Han har den totale oversikten, istemmer Tete Lidbom.

Robin van Persie, 1–1 mot Spania

Robin van Persie flyr inn målet mot Spania

Robin van Persie flyr inn målet mot Spania

Foto: LLUIS GENE / Afp

Stupheadingen alle husker. En vanvittig pasning fra nesten midtstreken sender den flyvende hollender i et perfekt timet svalestup mot ballen. Det overrasker Casillas på halvdistanse og ballen seiler over veteranen og i mål.

– Pasningen er helt vill. Han drar faktisk et breakdance-move også. Han kjører rett og slett «the Worm» idet han lander, sier Lidbom.

– Ja det er et vilt mål. Noe av det ville er at det er helt unaturlig å trene på det. Han må liksom ta ballen bakfra, og det der krever ekstrem timing, sier Sundet.

Tim Cahill, 1–1 mot Nederland

Tim Cahill gjør omtrent en motsatt «Marco van Basten». På hel volley og litt skrå vinkel måker han til og sender ballen i mål via tverrliggeren. Reaksjonssterke Cillessen rekker omtrent ikke få opp armene.

– Det målet fortjener en lydeffekt. BOINK! Det som er med Tim Cahill er at han er en ganske kjedelig spiller, men scorer sånne ekstreme mål. Igjen en helt vill pasning som skytes rett frem, konkluderer Lidbom.

James Rodríguez, 4–1 mot Japan

Etter et pent colombiansk pasningsspill er Rodriguez en-mot-en mot en forsvarsspiller. En overstegsfinte senere er han alene med keeper som blir liggende og sprelle da VMs toppscorer elegant chipper ballen over ham.

– Det der er et Messi-mål. «Blueprint» Messi. De unge spillerne har sett så mye Messi og de tar det til et nytt nivå, mens han var litt blekere i dette VM, sier Lidbom og fortsetter.

– Det er like morsomt å se på forsvareren og keeperen som begge er klar over at de er på dypt vann, sier en lattermild Lidbom.

Granit Xhaka, 2–3 mot Frankrike

En pen langpasning sender Xhaka igjennom. På elleve meter og på hel volley smeller han ballen i mål, lavt i nærmeste hjørne.

Han er så langt bak og henter den. Hva er det han gjør? Det er så mange som ville stoppet og klønet det til, bare tenk Giroud i samme situasjon. Pasningen er også her en stor del av målet, det er så presist, sier Lidbom.

David Luiz, 2–0 mot Columbia

David Luiz feirer etter målet mot Columbia

Slik feirer David Luiz etter målet mot Columbia.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / Afp

Frisparkperlen fra midtstopperen der feiringen er omtrent så vill som målet. Så hardt, så presist, så utagbart. Et utrolig viktig mål gjør det enda bedre.

– Det som er morsomst med målet er at alle andre ser kule ut når de skyter frispark, men Luiz ser jo bare dum ut, gliser Lidbom.

– Jeg er ikke så glad i det målet. Blir ikke imponert over det, men det er bare meg da, ler Sundet som sjelden lar seg imponere så mye av langskudd.

– Men hva er det Thiago Silva gjør? Kapteinen ber Fred flytte seg fordi han står i veien, sier Lidbom når han får se på reprisen.

Xherdan Shaqiri, 1–0 mot Honduras

Han trekker seg inn fra høyrekanten. Med mann i rygg og uten særlig fart smeller han til med venstrebeinet. Helt oppe i motsatt hjørne.

– Det her er sånt jeg elsker. Igjen, det er en Messi-spesial, men hardere. Han vet hva han vil. Der kan Sven bare holde kjeft med at han ikke liker langskudd. Det er alltid ledig i krysset, sier en engasjert Lidbom når han får se målet på nytt.

Mario Götze, 1–0 mot Argentina

Her avgjøres VM i det 113. minutt med en leken gjennombruddspasning og nedtak og avslutning over Romero på to berøringer. Viktig, pent og effektivt.

Ahhh, hva skal man si? Det er en ren bevegelse. Vakkert. Schürrle fortjener kred, men Romero gjør noe rart her. Han er litt Toldo i EM-finalen i 2000. Han står jo riktig, men flytter seg. Han ser nesten redd ut. Det som er fint er jo hvor viktig det er, sier Lidbom om målet som avgjorde VM.

David Villa, 1–0 mot Australia

En leken gjennombruddspasning fra Andre Iniesta til høyre kant. Derfra sendes ballen inn i boksen og David Villa hælflikker ballen i mål.

– Nesten like fint som John Carew på Iker Casillas, bare at det ikke er tunnel. Det er leking og det har det vært mye av i VM. Schürrle som har en lignende en, men det er litt mer tilfeldig. Det var Schürrle på en måte, mens det her er virkelig Villa. Herlig frekt, melder en leken Lidbom.

David Villa

Slik leker David Villa.

Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters

André Schürrle, 7–0 mot Brasil

Han mottar ballen på 16 meter og dundrer ballen i nærmeste kryss og marerittet er komplett for vertsnasjonen i semifinalen.

– Han er jo strengt talt høyrefot, og det der er deilig. Det minner veldig om et annet mål, men jeg kommer ikke på hva, det irriterer meg litt, sier Lidbom.

Utfordrere til topp ti

Det er vanskelig å rangere mål. Derfor har NRK.no satt sammen en liten snaddervideo med flere fine mål som kunne kommet med.

Disse målene nådde bare nesten opp til VMs fineste mål.

Utfordrerne kommer i denne rekkefølgen: Higuain, Messi, Ayew, Messi, Marchisio, Vargas, Jones, Gyan og Valbuena.

Gonzalo Higuaín, 1–0 mot Belgia

En litt heldig touch sender ballen til Higuain som snur seg på 16 meter og hamrer ballen i lengste hjørnet.

Lionel Messi, 2–1 mot Nigeria

Frisparkmålet som sendte Argentina i ledelsen. To skritt tilløp, over muren og i mål. Enkelt, elegant og lekkert.

André Ayew, 1–1 mot USA

Her er spillet like pent som målet. Ghana kommer fint gjennom på venstrekanten. En hælflikk fra Gyan fir Ayew fritt leid og en kald avslutning med yttersiden av venstrebeinet sender ballen i nettet.

Lionel Messi, 2–0 mot Bosnia-Hercegovina

Argentina trer seg gjennom forsvaret og Messi får ballen i en drømmeposisjon. I høy fart driver han ballen innover fra høyrekanten og sender ballen elegant inn via stolpen. En Messi-scoring vi har sett han gjøre mange ganger for Barcelona.

Claudio Marchisio, 1–0 mot England

En kort corner-variant blir spilt mot Pirlo. Han har full oversikt og hopper over ballen. Da ender den hos midtbanekollega Marchisio som driller ballen hardt og lavt i det lengste hjørnet.

Eduardo Vargas. Spania- Chile 0–1

En herlig Chile-overgang der Vargas får æren av å sette inn målet.

Jermaine Jones mot Portugal

– Det er så amerikansk. Det er power og så hardt, er Lidboms kommentar til hvorfor han ville ha det med på listen.

Asamoah Gyan mot Portugal

– Han slår en yttersideinnlegg som blir innoverskrudd. Jeg forstår ikke det målet der. Hvorfor gjør han det? Det ser så vilt ut, sier Lidbom som rister oppgitt på hodet over innlegget til Kwadwo Asamoah.

Mathieu Valbuena mot Sveits

– Kanskje noe som imponerte meg aller mest er kontringen til Frankrike og løpet til Giroud. Giroud skal klarere en corner og fullfører kontringen med et utrolig løp og assist til Valbuena, sier Sven Sundet ivrig.

  • Er du enig eller uenig i listen? Kommenter under.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal