– Det målet fortjener en lydeffekt

NRK.no gjør sitt for å døyve de verste VM-abstinensene. Sammen med Heia fotball-programlederne Tete Lidbom og Sven Bisgaard Sundet gir vi dere de fineste målene.

Tim Cahill mot Nederland

NRK.no og Heia fotball presenterer VMs ti fineste målene. De kommer i følgende rekkefølge: James Rodríguez, Robin van Persie, Tim Cahill, James Rodríguez, Granit Xhaka, David Luiz, Xherdan Shaqiri, Mario Götze, David Villa og André Schürrle,

Heia fotball

Tete Lidbom og Sven Bisgaard Sundet er programledere i Heia fotball.

– Det er vanskelig å rangere mål fordi settingen er så forskjellig. Noen mål er imponerende på grunn av team work og mange trekk. Et tap-in-mål som scores på overtid kan være imponerende på grunn av presset og tidspunktet. Langskudd og avslutninger er imponerende på grunn av teknisk utførelse.

Sven Bisgaard Sundet setter ord på det mange tenker i tiden der alt skal rangeres. Han er sammen med Tete Lidbom programledere i NRK P3s podkast Heia fotball.

– Det er tricky, for noen liker mora og andre liker dattera. Men jeg personlig synes det er ganske lett å rangere. Og da baserer jeg meg på mitt indre gledes-, måpes- og frysnings-barometer, sier en engasjert Lidbom.

De har nå fått noen dager på å summe seg og NRK.no har invitert programlederne inn for å døyve de verste VM-abstinensene. NRK.no har forsøkt å samle sammen de ti beste målene, og bedt Lidbom og Sundet kommentere underveis.

 • Se alle målene i videovinduet over og utfordrerne lenger ned i saken.

Dette er ingen endelig rangering. Hvilke mål savner du? Kommenter nederst i saken!

James Rodríguez, 1–0 mot Uruguay

Demper ballen på brystet med ryggen mot mål, deretter snur han seg rundt og sender i vei et skudd på hel volley som suser i mål. Kontrollert, vakkert og spektakulært.

– Helt unikt mål. Det er den roen som er så vill. Jeg er ikke vanligvis så imponert over skudd, men dette er så kontrollert. Han bestemmer seg så god tid i forveien og vet akkurat hvor keeperen står, sier Sven Sundet i Heia Fotball.

– Jeg er enig, det er det blikket han kaster bak seg før han demper ballen. han ser åpningen og ser krysset. Det minner litt om Zlatan-brassen mot Tyskland. Han har den totale oversikten, istemmer Tete Lidbom.

Robin van Persie, 1–1 mot Spania

Robin van Persie flyr inn målet mot Spania

Robin van Persie flyr inn målet mot Spania

Foto: LLUIS GENE / Afp

Stupheadingen alle husker. En vanvittig pasning fra nesten midtstreken sender den flyvende hollender i et perfekt timet svalestup mot ballen. Det overrasker Casillas på halvdistanse og ballen seiler over veteranen og i mål.

– Pasningen er helt vill. Han drar faktisk et breakdance-move også. Han kjører rett og slett «the Worm» idet han lander, sier Lidbom.

– Ja det er et vilt mål. Noe av det ville er at det er helt unaturlig å trene på det. Han må liksom ta ballen bakfra, og det der krever ekstrem timing, sier Sundet.

Tim Cahill, 1–1 mot Nederland

Tim Cahill gjør omtrent en motsatt «Marco van Basten». På hel volley og litt skrå vinkel måker han til og sender ballen i mål via tverrliggeren. Reaksjonssterke Cillessen rekker omtrent ikke få opp armene.

– Det målet fortjener en lydeffekt. BOINK! Det som er med Tim Cahill er at han er en ganske kjedelig spiller, men scorer sånne ekstreme mål. Igjen en helt vill pasning som skytes rett frem, konkluderer Lidbom.

James Rodríguez, 4–1 mot Japan

Etter et pent colombiansk pasningsspill er Rodriguez en-mot-en mot en forsvarsspiller. En overstegsfinte senere er han alene med keeper som blir liggende og sprelle da VMs toppscorer elegant chipper ballen over ham.

– Det der er et Messi-mål. «Blueprint» Messi. De unge spillerne har sett så mye Messi og de tar det til et nytt nivå, mens han var litt blekere i dette VM, sier Lidbom og fortsetter.

– Det er like morsomt å se på forsvareren og keeperen som begge er klar over at de er på dypt vann, sier en lattermild Lidbom.

Granit Xhaka, 2–3 mot Frankrike

En pen langpasning sender Xhaka igjennom. På elleve meter og på hel volley smeller han ballen i mål, lavt i nærmeste hjørne.

Han er så langt bak og henter den. Hva er det han gjør? Det er så mange som ville stoppet og klønet det til, bare tenk Giroud i samme situasjon. Pasningen er også her en stor del av målet, det er så presist, sier Lidbom.

David Luiz, 2–0 mot Columbia

David Luiz feirer etter målet mot Columbia

Slik feirer David Luiz etter målet mot Columbia.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / Afp

Frisparkperlen fra midtstopperen der feiringen er omtrent så vill som målet. Så hardt, så presist, så utagbart. Et utrolig viktig mål gjør det enda bedre.

– Det som er morsomst med målet er at alle andre ser kule ut når de skyter frispark, men Luiz ser jo bare dum ut, gliser Lidbom.

– Jeg er ikke så glad i det målet. Blir ikke imponert over det, men det er bare meg da, ler Sundet som sjelden lar seg imponere så mye av langskudd.

– Men hva er det Thiago Silva gjør? Kapteinen ber Fred flytte seg fordi han står i veien, sier Lidbom når han får se på reprisen.

Xherdan Shaqiri, 1–0 mot Honduras

Han trekker seg inn fra høyrekanten. Med mann i rygg og uten særlig fart smeller han til med venstrebeinet. Helt oppe i motsatt hjørne.

– Det her er sånt jeg elsker. Igjen, det er en Messi-spesial, men hardere. Han vet hva han vil. Der kan Sven bare holde kjeft med at han ikke liker langskudd. Det er alltid ledig i krysset, sier en engasjert Lidbom når han får se målet på nytt.

Mario Götze, 1–0 mot Argentina

Her avgjøres VM i det 113. minutt med en leken gjennombruddspasning og nedtak og avslutning over Romero på to berøringer. Viktig, pent og effektivt.

Ahhh, hva skal man si? Det er en ren bevegelse. Vakkert. Schürrle fortjener kred, men Romero gjør noe rart her. Han er litt Toldo i EM-finalen i 2000. Han står jo riktig, men flytter seg. Han ser nesten redd ut. Det som er fint er jo hvor viktig det er, sier Lidbom om målet som avgjorde VM.

David Villa, 1–0 mot Australia

En leken gjennombruddspasning fra Andre Iniesta til høyre kant. Derfra sendes ballen inn i boksen og David Villa hælflikker ballen i mål.

– Nesten like fint som John Carew på Iker Casillas, bare at det ikke er tunnel. Det er leking og det har det vært mye av i VM. Schürrle som har en lignende en, men det er litt mer tilfeldig. Det var Schürrle på en måte, mens det her er virkelig Villa. Herlig frekt, melder en leken Lidbom.

David Villa

Slik leker David Villa.

Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters

André Schürrle, 7–0 mot Brasil

Han mottar ballen på 16 meter og dundrer ballen i nærmeste kryss og marerittet er komplett for vertsnasjonen i semifinalen.

– Han er jo strengt talt høyrefot, og det der er deilig. Det minner veldig om et annet mål, men jeg kommer ikke på hva, det irriterer meg litt, sier Lidbom.

Utfordrere til topp ti

Det er vanskelig å rangere mål. Derfor har NRK.no satt sammen en liten snaddervideo med flere fine mål som kunne kommet med.

Disse målene nådde bare nesten opp til VMs fineste mål.

Utfordrerne kommer i denne rekkefølgen: Higuain, Messi, Ayew, Messi, Marchisio, Vargas, Jones, Gyan og Valbuena.

Gonzalo Higuaín, 1–0 mot Belgia

En litt heldig touch sender ballen til Higuain som snur seg på 16 meter og hamrer ballen i lengste hjørnet.

Lionel Messi, 2–1 mot Nigeria

Frisparkmålet som sendte Argentina i ledelsen. To skritt tilløp, over muren og i mål. Enkelt, elegant og lekkert.

André Ayew, 1–1 mot USA

Her er spillet like pent som målet. Ghana kommer fint gjennom på venstrekanten. En hælflikk fra Gyan fir Ayew fritt leid og en kald avslutning med yttersiden av venstrebeinet sender ballen i nettet.

Lionel Messi, 2–0 mot Bosnia-Hercegovina

Argentina trer seg gjennom forsvaret og Messi får ballen i en drømmeposisjon. I høy fart driver han ballen innover fra høyrekanten og sender ballen elegant inn via stolpen. En Messi-scoring vi har sett han gjøre mange ganger for Barcelona.

Claudio Marchisio, 1–0 mot England

En kort corner-variant blir spilt mot Pirlo. Han har full oversikt og hopper over ballen. Da ender den hos midtbanekollega Marchisio som driller ballen hardt og lavt i det lengste hjørnet.

Eduardo Vargas. Spania- Chile 0–1

En herlig Chile-overgang der Vargas får æren av å sette inn målet.

Jermaine Jones mot Portugal

– Det er så amerikansk. Det er power og så hardt, er Lidboms kommentar til hvorfor han ville ha det med på listen.

Asamoah Gyan mot Portugal

– Han slår en yttersideinnlegg som blir innoverskrudd. Jeg forstår ikke det målet der. Hvorfor gjør han det? Det ser så vilt ut, sier Lidbom som rister oppgitt på hodet over innlegget til Kwadwo Asamoah.

Mathieu Valbuena mot Sveits

– Kanskje noe som imponerte meg aller mest er kontringen til Frankrike og løpet til Giroud. Giroud skal klarere en corner og fullfører kontringen med et utrolig løp og assist til Valbuena, sier Sven Sundet ivrig.

 • Er du enig eller uenig i listen? Kommenter under.

Siste nytt

 • Marerittkveld for PSG

  PSG-spillerne Neymar og Kylian Mbappé måtte begge gå av banen med skade for henholdsvis Brasil og Frankrike i kveldens landskamper. Neymar tuslet av banen etter 8 minutter mot Kamerun, mens Mbappé gikk av før pause mot Uruguay.

  Neymar
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Sverige rykket opp

  Sverige måtte slå Russland i den siste nasjonsligakampen for å vinne gruppen, og også rykke opp til øverste nivå. Victor Lindelöf sendte svenskene i føringen tidlig, og Marcus Berg punkterte kampen i 2. omgang. Dermed rykker Sverige opp.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Serbia trolig Norges motstander

  Skottland sørget med seier over Israel for at de er beste gruppevinner i C-divisjonen i nasjonsligaen. Norge er da nummer to, og møter 3.-rangerte Serbia til omspill om EM-plass, med mindre de tar seg videre gjennom den vanlige EM-kvalifiseringen.

  UEFA Nations League - League C - Group 4 - Serbia v Lithuania
  Foto: Marko Djurica / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Line med sjakkekspertene
VM sjakk: Parti 9: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana
VM sjakk: Parti 9 Magnus Carlsen - Fabiano Caruana