Kommentar

«Han var den som startet eventyret norsk skiskyting»

Halvard Hanevold endte som en av våre største idrettsmenn gjennom tidene. Uten at man egentlig merket det mens det skjedde. Til det var han for veloppdragen, for hyggelig, for blid.

e

– Han var den som ga oppmuntringer og håp - om at man skulle kunne nå så langt man drømte om, skriver Jan Petter Saltvedt.

Foto: EMMANUEL DUNAND

Det han gjorde var nesten ubegripelig. Det som har skjedd i dag, ér det.

Etter at han endte karrieren- med et bejublet OL-gull i stafett i Vancouver i 2010- ble han ekspertkommentator for NRK.

Og sportens egen gentleman ble bokstavelig talt a gentleman of the press, den som aldri uttalte seg i spissere formuleringer enn det han mente det var rasjonelt grunnlag for.

Aldri det største talentet

Halvard Hanevold

Hanevold var NRKs ekspertkommentator på skiskyting.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Hanevold turte å gjøre ting på sin måte, som var den nøysomme. Hans suksess kom gjennom nitidige forberedelser, som skiskytter som i ekspertrollen- som i hans sivile liv, som investor og foredragsholder.

Ingen stilte bedre forberedt til noe, hvilket også ga enorm suksess som skiskytter. Ikke som det største talentet, men som den som visste hva som krevdes for å nå helt opp til toppen.

Halvard Hanevold var den som startet eventyret norsk skiskyting, da han overraskende vant OL-gull på den den forjettede normaldistansen 20 km i Nagano i 1998. Norges første OL-gull på distansen siden Magnar Solbergs i 1972. En ny æra var innledet. En uke senere vant Ole Einar Bjørndalen sitt første OL-gull på sprinten.

En av Norges beste skiskyttere gjennom tidene, Halvard Hanevold (49), døde tirsdag morgen.

Hanevold tok OL-gull i Nagano.


Og der det virket som om Bjørndalen var den som gikk lengst i treningsmengder, var det i realiteten kanskje Hanevold som ledet an.

Han var aldri det største talentet - og visste det. Men han var den som alltid jobbet i hardest. Han som var villig til å prøve det ekstreme for å bli best. Og aldri ga seg før han ble det.

Grublende, analytisk og nøyaktig

Hvilket gjorde at han vant sitt tredje og siste OL-gull i Vancouver i 2010 i en alder av 40 år. På veien dit hadde han også vunnet fem VM-gull.

Og en enorm mengde respekt blant publikum og kolleger. Han var den som ga oppmuntringer og håp - om at man skulle kunne nå så langt man drømte om selv uten de beste, medfødte forutsetninger.

Grublende, analytisk og ekstremt nøyaktig er ordene hans kommentatorkolleger bruker om Hanevold i kveld. Slik det har vært hele karrieren.

Det ga resultater, som skiskytter, som ekspertkommentator, som investor.

Nå er den som alle syntes var den blideste og hyggeligste av alle borte. Halvard Hanevold ble 49 år gammel.

Hanevold så tilbake på sin egen karrière i forbindelse med en skiskyttersending.

Siste nytt

 • Carlsen nærmer seg rekord

  Magnus Carlsen nedkjempet indiske Surya Shektar Ganguly og tok en viktig seier i sjakkturneringen på Isle of Man mandag. 28-åringen innledet turneringen på Isle of Man med seier mot ukrainske Jurij Kuzubov. Deretter fulgte remiser mot Aleksej Sarana, Rustam Kasimdzjanov og Vladislav Kovalev.

  Mandagens kamp mot Ganguly var Carlsens 95. på rad i langsjakk uten tap. Dermed nærmer han seg å tangere Ding Lirens internasjonalt anerkjente rekord på 100 strake partier uten tap. Kineseren greide den milepælen mellom august 2017 og november 2018.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Skade stopper Zuccarello

  Mats Zuccarello er ikke aktuell for spill i Minnesota Wilds tre kommende bortekamper som følge av en skade.

  NHL-klubben opplyser selv på sin Twitter-konto at lagets norske profil ble igjen hjemme da spillertroppen satte kursen for Ottawa mandag. Der venter kamp mot Senators natt til tirsdag norsk tid.

  Borteturen til Canada inneholder også kamper mot Toronto Maple Leafs tirsdag og Montreal Canadiens torsdag. Heller ikke i de kampene blir Zuccarello å se, fremgår det av meldingen fra Wild-ledelsen.

  Zuccarello opplyses å ha pådratt seg en skade «i underkroppen».

  Mats Zuccarello
  Foto: Andy Clayton-king / AP
 • Neymar ute i fire uker

  Den brasilianske fotballstjernen Neymar må belage seg på et fire uker langt skadeavbrekk. Det anslår Paris Saint-Germain mandag.

  Neymar hinket av banen etter kun 12 minutters spill av Brasils privatlandskamp mot Nigeria i Singapore søndag.

  Neymar
  Foto: Franck Fife / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal