Kommentar

«Han var den som startet eventyret norsk skiskyting»

Halvard Hanevold endte som en av våre største idrettsmenn gjennom tidene. Uten at man egentlig merket det mens det skjedde. Til det var han for veloppdragen, for hyggelig, for blid.

e

– Han var den som ga oppmuntringer og håp - om at man skulle kunne nå så langt man drømte om, skriver Jan Petter Saltvedt.

Foto: EMMANUEL DUNAND

Det han gjorde var nesten ubegripelig. Det som har skjedd i dag, ér det.

Etter at han endte karrieren- med et bejublet OL-gull i stafett i Vancouver i 2010- ble han ekspertkommentator for NRK.

Og sportens egen gentleman ble bokstavelig talt a gentleman of the press, den som aldri uttalte seg i spissere formuleringer enn det han mente det var rasjonelt grunnlag for.

Aldri det største talentet

Halvard Hanevold

Hanevold var NRKs ekspertkommentator på skiskyting.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Hanevold turte å gjøre ting på sin måte, som var den nøysomme. Hans suksess kom gjennom nitidige forberedelser, som skiskytter som i ekspertrollen- som i hans sivile liv, som investor og foredragsholder.

Ingen stilte bedre forberedt til noe, hvilket også ga enorm suksess som skiskytter. Ikke som det største talentet, men som den som visste hva som krevdes for å nå helt opp til toppen.

Halvard Hanevold var den som startet eventyret norsk skiskyting, da han overraskende vant OL-gull på den den forjettede normaldistansen 20 km i Nagano i 1998. Norges første OL-gull på distansen siden Magnar Solbergs i 1972. En ny æra var innledet. En uke senere vant Ole Einar Bjørndalen sitt første OL-gull på sprinten.

En av Norges beste skiskyttere gjennom tidene, Halvard Hanevold (49), døde tirsdag morgen.

Hanevold tok OL-gull i Nagano.


Og der det virket som om Bjørndalen var den som gikk lengst i treningsmengder, var det i realiteten kanskje Hanevold som ledet an.

Han var aldri det største talentet - og visste det. Men han var den som alltid jobbet i hardest. Han som var villig til å prøve det ekstreme for å bli best. Og aldri ga seg før han ble det.

Grublende, analytisk og nøyaktig

Hvilket gjorde at han vant sitt tredje og siste OL-gull i Vancouver i 2010 i en alder av 40 år. På veien dit hadde han også vunnet fem VM-gull.

Og en enorm mengde respekt blant publikum og kolleger. Han var den som ga oppmuntringer og håp - om at man skulle kunne nå så langt man drømte om selv uten de beste, medfødte forutsetninger.

Grublende, analytisk og ekstremt nøyaktig er ordene hans kommentatorkolleger bruker om Hanevold i kveld. Slik det har vært hele karrieren.

Det ga resultater, som skiskytter, som ekspertkommentator, som investor.

Nå er den som alle syntes var den blideste og hyggeligste av alle borte. Halvard Hanevold ble 49 år gammel.

Hanevold så tilbake på sin egen karrière i forbindelse med en skiskyttersending.

Sportsnyheter

Joshua King slo tilbake etter marerittår: – Følte jeg hadde noe å bevise

Det er gått ti måneder siden Joshua King sist scoret et mål. Mot gamleklubben Everton slo han skikkelig tilbake og ble matchvinner med et hat trick.

Siste nytt

 • Zlatan med mål og selvmål

  Zlatan Ibrahimovic scoret for begge lag da han spilte fra start i Serie A for første gang på nesten et halvt år. Milan vant så vidt mot ni Bologna-spillere.

  Det endte 4-2 til gjestene etter to sene mål. Ibrahimovic fastsatte selv resultatet.

  40-åringen var i Milans startoppstilling for første gang siden 9. mai, etter å ha kvittet seg med skaden som kostet ham slutten av forrige sesong, sommerens EM-sluttspill og begynnelsen av denne sesongen.

  Det begynte bra, da han spilte fram Rafael Leão til ledermålet etter et kvarter. Det så mørkt ut for hjemmelaget Bologna da midtstopper Adama Soumaoro fikk rødt kort noen minutter senere, og Milan-kaptein David Calabria doblet ledelsen før pause.

  I det 49. minutt rotet Ibrahimovic det til på defensiv dødball. Nicolas Dominguez slo inn, og svensken stusset ballen i eget mål. Det inspirerte Bologna, som bare tre minutter senere utlignet ved Musa Barrow.

  I det 58. minutt fikk Bologna-kaptein Roberto Soriano marsjordre for en stygg stempling, og hjemmelaget måtte spille den siste drøye halvtimen med ni mann.

  Milan slet likevel med å avgjøre, men i det 84. minutt kom ledermålet signert Ismael Bennacer. I siste ordinære minutt gjorde Ibrahimovic 4-2 med assist fra samme Bennacer.

  Serie A - Bologna v AC Milan
  Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters
 • Mead hjelpte England til seier

  Arsenal-spissen Beth Mead stråla då Englands beste kvinner entra Wembley for første gang på to år.

  I VM-kvalifiseringskampen mot Nord-Irland var stillinga 0–0 då Mead entra bana etter 63 spelte minutt. Eit kvarter seinare leda England 4–0, og Mead hadde skåra eit hat trick.

  Beth England skåra det siste målet for England, som no har ein målskilnad på 22–0 i VM-kvalifiseringa, og styrer mot eit nytt meisterskap.

  Beth Mead
  Foto: BAPTISTE FERNANDEZ / Icon Sport
 • Ulrikke Eikeri skriver historie

  Ulrikke Eikeri og hennes australske makker Ellen Perez vant Tenerife Ladies Open. Dette er den første WTA-tittelen som deles ut til en norsk kvinne.

  WTA er det øverste nivået i kvinnetennis.

  I finalen slo Eikeri og Perez det ukrainske makkerparet Lyudmyla Kichenok og Marta Kostyuk 2-0 i sett.

  Seieren kommer kun tre måneder etter at hun nådde sin første finale i WTA.

  Cleveland Championships - Day 6
  Foto: Lauren Bacho / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal