Hopp til innhold

«Han er den viktigste spilleren på et lag fullt av superstjerner»

KOMMENTAR: På lørdag vil David Silva sannsynligvis starte sin første ligakamp for Manchester City på to måneder. Det betyr at laget har fått tilbake sin viktigste spiller.

Manchester City

STJERNEGALLERI: Manchester City har et stjernegalleri av spillere. Men én spiller skiller seg ut som mer viktig enn andre.

Laster innhold, vennligst vent..

I fotballens verden står enkelte bidrag klarere frem enn andre. Susende taklinger, strøkne langpasninger og spektakulære sololøp brenner seg fast i hukommelsen som konkrete bevis på stjernenes storhet og deres verdi for laget.

Slike involveringer lar seg oversette i hovedstatistikker som mål og målgivende. Men hva med det som ikke lar seg måle like enkelt?

Tanken har lett for å dukke opp når man ser at David Silva har blitt kvitt sin ankelskade og er klar til Manchester Citys bortekamp mot Stoke. Det kan bli hans første ligakamp fra start siden oppgjøret mot Newcastle 3. oktober.

Allerede tirsdag var 29-åringen tilbake i lagoppstillingen da City slo Hull 4-1 i kvartfinalen i ligacupen. «Det er veldig viktig for oss å ha ham tilbake, fordi det er ikke lett å erstatte David», sa Manuel Pellegrini, og la til:

«Selvsagt spiller laget bedre når han er der».

SOC/ Manchester City v Watford - Barclays Premier League

VIKTIGSTE SPILLER: Manuel Pellegrini legger ikke skjul på hvor viktig David Silva er for Manchester City.

Foto: Jason Cairnduff / Reuters

Silva = tre poeng

Den siste setningen var neppe ment som et taktisk poeng, men chileneren hadde nok heller ikke protestert om journalistene i etterkant hadde satt «laget» i kursiv. Selv om flere analytikere i britisk medier har hyllet Silva opp gjennom årene, virker det fortsatt verdt å presisere hvor fundamental han er for Citys angrepsspill.

En kan begynne med Citys ligaresultater denne sesongen med og uten Silva. De ser slik ut:

Med Silva fra start

Seire-uavgjort-tap: 5-0-0

Mål for-mot: 16-1

Mål for-mot i snitt per kamp: 3,2-0,2

Uten Silva fra start

Seire-uavgjort-tap: 4-2-3

Mål for-mot: 14-13

Mål for-mot i snitt per kamp: 1,5-1,4

Dette er en noe enkel sammenligning, men den er ikke tilfeldig. Silva spilte de fire første kampene og City vant samtlige uten å slippe inn mål. De knuste West Bromwich 3-0 på The Hawthorns, slo Chelsea 3-0, Everton 2-0 borte og Watford 2-0. Så ble Silva skadet og formen forsvant. Den eneste andre kampen han har startet var den mot Newcastle, som City vant 6-1.

Rasjonelt pasningsspill

Hvorfor er Silva så viktig? Fordi han fungerer som et knutepunkt i Citys angrep. Og fordi ingen andre i stallen er kapable til å gjøre det samme.

Vi vet at Silva er hovedplaymakeren i Pellegrinis 4-2-3-1, enten i sin favorittrolle bak spissen eller som en kant som trekker inn i banen. Han søker konstant små flater i mellomrommet hvor han kan få ballen i beina, vende opp og spille stikkpasninger. Disse varierer som regel mellom leveranser som sender spillere rett på mål, eller som hjelper laget med å komme rundt langs kantene.

Denne rollen har gitt Silva ett mål og seks målgivende denne ligasesongen. Ikke dårlig. Likevel er måten han påvirker kollektivet på enda viktigere.

Det lille geniet tilhører nemlig en kategori midtbanespillere som styrer angrepsspillet på en mer indirekte måte. Tenk Luka Modrić og Sergio Busquets. De spiller ikke kun enkle eller ambisiøse pasninger, men en blanding. De holder ballen i laget, men finner samtidig alternativer som både er konstruktive og trygge. De er kloke og rasjonelle. Blant de utallige mulige løsningene finner de ikke den letteste eller den vanskeligste, men den beste.

Dette er en kunstform. Pasningene er ikke nødvendigvis de som avslutter angrepene, men gjerne de som starter dem. Det kan være en forløsende tversoverpasning til en ledig sideback; en stikker i mellomrommet som bryter et helt pressledd; et veggspill som sender en kjapp ving avgårde langs krittlinjen.

SOCCER-ENGLAND-MCI-NEW/ Manchester City v Newcastle United - Barclays Premier League

DUO: Sergio Agüero er en av dem som ofte nyter godt av David Silvas geniale fotballhjerne.

Foto: Carl Recine / Reuters

Silva service

Mens dette er en kvalitet som ofte tilhører dyptliggende pasningsspillere, gjør Silva noe lignende høyere i banen. Spesielt når han spiller like bak spissen, vandrer han fra kant til kant og danner små trekanter mellom backene, vingene og spissen.

Disse små involveringene gir City en egen dimensjon i banens siste tredjedel, fordi ingen andre spillere har oversikten, teknikken og fotrappheten til å operere med samme presisjon i så små rom. Silva trenger kun en halv meter for å motta ballen. Han kan snu på en femøring. Han har full oversikt. Plutselig har medspillerne et pasningsalternativ som åpner opp nye vinkler og kombinasjoner i de trange sonene hvor de farligste angrepene ofte finner sted.

Verdien av dette for Citys angrepsspill kan knapt overvurderes. Silva er, som Gary Neville én gang sa, «limet som holder det hele sammen».

Involveringene er ikke sporadiske. Silva er nummer tre på Citys liste over antall pasninger per ligakamp denne sesongen, marginalt bak Fernandinho og Nicolás Otamendi. Forrige sesong fullførte kun Eden Hazard flere pasninger i banens siste tredjedel.

To ulike playmakere

Det gunstige for Pellegrini er at Silvas ballfordeling komplementerer de mer direkte ferdighetene City har i stallen. Spesielt farten til Raheem Sterling, Jesús Navas og Sergio Agüero.

Det mest interessante eksempelet er Kevin De Bruyne. Belgieren, som er en annen type playmaker, har skapt flere sjanser per ligakamp enn Silva siden han ble hentet fra Wolfsburg i august, med 3,3 mot 2,8. Men Silva har fullført 59,3 pasninger per ligakamp, sammenlignet med 48,6, og har en treffsikkerhet på 88.7 prosent sammenlignet med 78.2 prosent.

Disse tallene forklarer hvorfor De Bruyne sto bak 10 mål og 20 målgivende i Bundesliga forrige sesong. Pasningsvalgene er ambisiøse. Når han lykkes, skapes sjanser.

For sin del foretrekker Silva pasninger han vet vil nå frem, noe som fører tilbake til poenget om balansen mellom lette og vanskelige valg. Sammen tilfører disse to spillerne en gunstig blanding av kortere pasninger og en mer direkte stil. En av tingene som skiller dem er at De Bruynes bidrag lettere kan verdsettes isolert sett, mens Silva i større grad på bedømmes på hvordan han hever sine offensive lagkamerater.

Nettopp derfor er det så interessant å se Citys resultater med og uten Silva. Pellegrini vil være lettet over å ha tilbake sin største nøkkelspiller.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Palestina får taletid på Fifa-kongressen – ber om at Israel utestenges

    Palestinas fotballforbund mener at Israel diskriminerer palestinere og ber på det grunnlaget om at Fifa suspenderer eller utestenger Israels fotballforbund.

    Det kommer fram i et forslag Palestinas fotballforbund (PFA) vil legge fram for Fifa-kongressen i Bangkok 17. mai.

    Torsdag får NTB bekreftet fra Fifa at Palestinas fotballforbund får taletid på kongressen, der man også skal diskutere innkomne forslag fra de nasjonale forbundene.

    Palestinerne anklager Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas statutter.

    Videre oppfordres Fifa til å presse Israels fotballforbund (IFA) når det gjelder den påståtte diskrimineringen og rasismen, samt at man fortsatt inkluderer lag fra de okkuperte palestinske områdene i sin egen liga.

    PFA ber Fifa om å ta i bruk artikkel 4 i sine egne vedtekter, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe», og de sier at ethvert brudd på disse forpliktelsene kan straffes med «suspensjon eller utelukkelse».

    Israels krig i Gaza har pågått siden 7. oktober.

    Gianni Infantino
    Foto: Torstein Bøe / NTB
  • Klubblegenden overtok etter Mourinho – har forlenget kontrakten

    Tidligere Roma-kaptein Daniele De Rossi har forlenget sin kontrakt som Roma-manager etter bare tre måneder. Det opplyser klubbens eiere.

    Ifølge eierne Dan og Ryan Friedkin har De Rossi skrevet under på en kontrakt som gjør at han fortsetter «etter denne sesongen og i overskuelig framtid».

    De Rossi tok over for José Mourinho som fikk sparken i januar. Kontrakten var da ut sesongen.

    Da lå Roma på 9.-plass og risikerte å gå glipp av spill i Europa kommende sesong. Med De Rossi ved roret har Roma rykket opp til 5.-plass og er med i kampen om en mesterligaplass.

    De Rossi har ledet Roma i 16 kamper i alle turneringer og notert seg for elleve seirer og tre uavgjort. Det eneste tapet i Serie A er mot serieleder Inter. Det andre var et 0-1-tap for Brighton i Europa League etter at Roma vant 4-0 i den første kampen. (NTB)

    Daniele De Rossi
    Foto: AP
  • Juventus dømt til å betale gigantbeløp til Ronaldo

    Juventus må betale Cristiano Ronaldo 9,7 millioner euro i ubetalt lønn fra 2020/2021-sesongen. Det tilsvarer 114 millioner norske kroner.

    Det kom fram da dommen ble opplest i en italiensk rettssal onsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    Ronaldo, som spilte for Juventus fra 2018 til 2021, vant dermed fram med sin anke i saken som har vart i flere år.

    Han fikk imidlertid ikke fullt så mye som han ba om. Portugiseren krevde nesten det dobbelte.

    Sommeren 2021 gjorde Ronaldo overgang fra Juventus til Manchester United. Etter et mislykket opphold i England flyttet han videre til Al-Nassr i Saudi-Arabia.

    Juventus har nektet å kommentere saken, men har informert AFP om at klubben snart vil komme med en uttalelse.

    Ifølge det amerikanske finansmagasinet Forbes var Ronaldo den idrettsutøveren med høyest inntekt i 2023. Lønnen hans var da estimert til 136 millioner dollar. Det tilsvarer i overkant av én milliard norske kroner.

    Juventus, som er børsnotert, ble notert med et tap på 1,5 milliarder kroner i regnskapet for 2022/2023.

    (©NTB)

    Ronaldo
    Foto: - / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal