«Griezmann er det motsatte av Ronaldo»

KOMMENTAR: Det finnes spisser som spesialiserer seg i å true bakrom, ruve i lufta eller styre spillet. Antoine Griezmann (25) gjør alle tre på en gang.

Ronaldo Griezmann

DUELLEN: Cristiano Ronaldo og Antoine Griezmann står på hver sin side av banen når EM-finalen blåses i gang i kveld.

Foto: VALERY HACHE / Afp

Laster innhold, vennligst vent..

Antoine Griezmann har blitt Frankrikes nøkkelspiller og vil anses som den store helten om de vinner sitt tredje EM på hjemmebane i kveld.

Med seks mål er han nesten garantert gullstøvelen. Ingen andre har mer enn tre.

Og likevel forteller ikke målene hele historien. Det var ikke slik statistikk Diego Simeone hadde i tankene da han like før mesterskapet kalte spissen en av de tre beste spillerne i verden.

På en måte er Griezmann det motsatte av Cristiano Ronaldo. Mens målene beviser Ronaldos storhet, gjenspeiler de kun en del av Griezmanns verdi.

De siste to årene har nemlig 25-åringen utviklet seg til en spesiell spisstype. Det finnes spillere som scorer flere mål, hopper høyere, regisserer en større del av spillet, jobber hardere hjemover.

Langt færre behersker alle disse tingene samtidig.

Utviklingen til EMs store spiller har vært bemerkelsesverdig. Og det hele startet med en overgang til Atlético Madrid i 2014.

En liten gigant

Thore Haugstad

KOMMENTERER: Thore Haugstad

Griezmann var egentlig for liten til å bli god. Han hadde blitt oversett av flere franske klubber før baskiske Real Sociedad tok sjansen på ham som 13-åring.

Den «lille» angriperen ble omsider en nøkkelspiller. Sesongen 2013/14 scoret han 16 ligamål – og det som kantspiller.

En stor overgang lå i luften. Han var ingen verdensstjerne ennå, men hadde demonstrert flere verdifulle egenskaper: Han var kjapp, jobbet hardt og hadde en evne til å lure seg inn i boksen.

Selv hodespillet var på plass. Fem av de 16 målene var headinger.

Klubben som skulle finslipe diamanten, var Atlético. De hadde nettopp sagt adjø til klassespisser som Diego Costa og David Villa, og de ønsket en erstatter.

Men Griezmann skulle gå gjennom en tung periode før han virkelig begynte å glitre.

Se noen av headingene til Antoine Griezmann for Frankrike i fotball-EM.

LE PETIT PRINCE: Høyden til tross, Griezmann scorer stadig med hodet.

Blytunge bein

Atlético er nemlig en krevende klubb å spille for. Mens Real Madrid og Barcelona baserer slagplanen på teknisk angrepsspill, vet Simeone at han ikke har ressursene til å gjøre det samme.

I stedet kompenserer Atlético med duellering, intensitet og masse løping.

Griezmann var utslitt i begynnelsen. Han snakket om tung pust og blytunge bein; intensiteten kom som et sjokk. De første månedene var det ofte han som ble byttet ut først.

– Simeone setter store krav til spillerne og krever høy intensitet. Hvis man sakker av ørlite grann i trening, får man høre det med en gang, sier Griezmann.

Selve 4-4-2-formasjonen var også en utfordring. I stedet for å være offensiv ving, var han nå enten spiss eller en mer defensiv kantspiller.

Griezmann fant ikke nettet i La Liga før i november.

Blant verdens beste

Antoine Griezmann og Diego Simeone

PERFEKT MATCH: Diego Simeone får ut det beste i Antoine Griezmann.

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

Frykten var at Atlético hadde kjøpt en flopp. Sannheten var heller at Griezmann trengte noen måneder på å tilpasse seg Simeones stil.

I starten av 2015 begynte ting å sitte. Han scoret flere mål og var i ferd med å beherske en ny rolle.

– Jeg håper å bli en skikkelig spiss. Jeg jobber mye med spillet mitt foran mål, og jeg vil prøve å bli bedre for hver kamp som går, sa han ifølge Goal.com.

Sesongen endte med 25 mål i alle turneringer.

Siden har han bare blitt bedre. Denne sesongen har han økt antallet til 32. Disse har ofte vært viktige: Han scoret det eneste målet borte mot Real Madrid i La Liga, begge målene i kvartfinalen av mesterligaen hjemme mot Barcelona, og det livsviktige bortemålet mot Bayern München i semifinalen.

Kun i finalen skuffet han ved å sette et straffe i tverrliggeren. Likevel: Da han dro til EM, var han blitt en av verdens beste angripere.

Sterkere under Simeone

Simeone har drevet denne utviklingen. Han har gitt Griezmann en ekstra tøffhet, en robust mentalitet og sterkere fysikk.

– Han har gjort meg til en vinner, sier Griezmann selv.

Overgangen fra kant til spiss har gitt ham et betydelig repertoar. Spesielt storkampene det siste halvåret har demonstrert allsidigheten han besitter.

Det mest åpenbare er avslutningene. Griezmann scoret på omtrent hvert fjerde skudd i La Liga denne sesongen; en effektivitet på høyde med de aller beste spissene i Europa. Den eneste som er klart bedre, er Luis Suárez, som i snitt scoret tre av ti forsøk.

Antoine Griezmann og Benedikt Höwedes

GOD I ALT: Antoine Griezmann mester det meste. Her slår han Benedikt Höwedes i en luftduell.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Hodespillet er fortsatt glimrende. Spør bare Barça, Albania eller Irland.

Disse egenskapene kombineres med en dypere rolle. Griezmann spiller som oftest litt bak spisspartneren og engasjerer seg i store deler av angrepet, både langs kant og i mellomrommet. Han spiller veggspill, kombinerer med midtbanespillere og bidrar til å starte angrep.

Denne dimensjonen har vokst det siste året. I 2014/15 spilte Griezmann 23,9 pasninger per ligakamp; nå er tallet 35,7. Han la også opp til 0,6 skudd per ligakamp i 2014/15. Nå ligger snittet på 1,4.

Defensivt ansvar

Alt dette gjør Griezmann til en uforutsigbar spiller. Mot et forsvar som står høyt, er kan kjapp nok til å stikke i bakrom; se bare målene mot Irland og Island i EM.

Om motstanderen ligger dypt, er han lur og fotrapp nok til å skape sjanser på små flater.

På toppen av det hele har arbeidskapasiteten vokst. Da Atlético slo Barça og Bayern, lå ofte hele laget like utenfor egen boks og forsvarte seg med nebb og klør, og Griezmann var nede på 30 meter for å takle og jage etter midtbanespillere.

Antallet taklinger per ligakamp har økt fra 0,8 til 1,5 denne sesongen. Snittet for klareringer per kamp har hoppet fra 0,2 til 0,8.

Alt i ett

Dette er årsakene til at Griezmann er så spesiell. Mens de fleste toppspisser lusker rundt boksen og hamrer inn mål, er han både arbeidshest, playmaker, kontringsspiller og luftens baron i ett.

Ikke rart Simeone verdsetter ham så høyt. Han gir jernet defensivt, uten at det påvirker den offensive produktiviteten.

Dette gjør det spesielt viktig at han får sin beste rolle sentralt, noe Frankrike-sjef Didier Deschamps selv har oppdaget i sommer. Han var først høyre kant i 4-3-3, før en håpløs førsteomgang mot Irland tvang Deschamps til å kjøre 4-2-3-1 med Griezmann like bak Olivier Giroud.

Deschamps ble belønnet med to mål og 2–1-seier. Treneren har siden beholdt systemet, og Frankrike har slått Island 5–2 og Tyskland 2–0.

Nå håper vertsnasjonen at Griezmanns allsidighet vil senke Portugal også.

Antoine Griezmann og Olivier Giroud

RADARPAR: Antoine Griezmann og Olivier Giroud har vært gode sammen for Frankrike i EM. Holder det til gull?

Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp

Siste nytt

 • Nærmar seg fullt hus på Ullevaal

  Tysdag kveld var det selt 21.000 billettar til EM-kvalifiseringskampen mot Sverige på Ullevaal. Det kan bety fulle tribuner med litt over 26.000 på kampen 26. mars.

  Sist det var fullt på ein landskamp på Ullevaal, var mot Tyskland i 2016.

  Publikum på Ullevaal
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Frisk Asker til NM-semifinale

  Mats Frøshaug ble den store helten da Frisk Asker slo Lillehammer 2-1 i den sjuende og siste kvartfinalekampen i NM-sluttspillet i ishockey tirsdag. Alle sju kampene endte med borteseier.

  Semifinalene: Vålerenga – Frisk Asker, Storhamar – Stavanger.

  Lillehammer IK - Frisk Asker
  Foto: Stein Schinstad / NRK
 • Casper Ruud-kamp regnet bort

  Regnvær tvang arrangørene av tennisturneringen Miami Open til å utsette alle tirsdagens kamper. Dermed fikk Casper Ruud en ufrivillig fridag. Ruud skulle ha møtt russiske Jevgenij Donskoj i 2. kvalifiseringsrunde av ATP-turneringen tirsdag.

  Casper Ruud under Australian Open
  Foto: Toru Hanai / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal