«Farse i Baskerland»

KOMMENTAR: Da det ble klart at Martin Ødegaard skulle spille for Castilla i spansk tredjedivisjon ut sesongen, var det disse forholdene man fryktet. Dette var en farse – og en bortkastet ettermiddag.

Castilla

GJØRME: Martin Ødegaard hadde nok sett for seg andre spilleforhold da han signerte for Real Madrid.

Foto: Thore Haugstad

En regntung landsby i Baskerland, et lag på nedre halvdel i spansk tredjedivisjon, og en fotballbane som minnet mer om en sump. Dette var neppe det Martin Ødegaard så for seg da han skrev under for Real Madrid.

Playmakeren fikk kun 45 minutter i oppgjøret mellom Real Madrids B-lag og Amorebieta. Det var like greit. For gressmatten her gjorde det umulig å spille fotball. Kjappe angrep ble stoppet av en ball som ikke ville trille, mens sprintende vinger skled på det våte gressteppet.

Dette var forhold som kunne fått selveste Zinédine Zidane til å se ut som en klovn.

Kontrasten til enkelte andre baner var enorm. Ikke bare til Santiago Bernabéu, men også til Estadio Alfredo Di Stéfano, Castillas strøkne hjemmebane på Valdebebas. Vi kan også ta med Marienlyst, et annet stadion hvor det er mulig å spille fotball.

Ikke alle baner i Segunda División B vil være som denne, men ettermiddagen ga et inntrykk av forholdene som kan oppstå i denne divisjonen. Dette var ingen kamp for Ødegaard. Han kunne like gjerne ha sittet igjen i bussen.

Den sentrale rollen

Heller ikke forrige helg var det lett å vurdere Ødegaards nivå i Segunda B. Lite kunne fastlås etter de 20 minuttene i toppkampen mot Athletic Club B.

Ødegaard viste et par tekniske glimt i den kampen, men skapte lite og hadde et par tidlige balltap. Høydepunktene var en pen innleggsfinte ved dødlinjen og en corner på overtid som nesten skapte vinnermålet. «Det var en tøff kamp, men vi burde ha vunnet», sa han til Real Madrid TV. «2-2 var ikke den beste starten, men sånn er fotballen».

Det mest interessante i den kampen var posisjonen Ødegaard ble gitt. Zidane bruker vanligvis en 4-1-4-1-formasjon, men da 16-åringen kom inn ble systemet omgjort til 4-2-3-1. Grunnen var at Ødegaard skulle få en fri playmaker-rolle like bak spissen.

Et av spørsmålene her taktisk sett ble da om Zidane ville fortsette med Ødegaard i den sentrale rollen, som franskmannen selv mestret så godt i sine glansdager.

Castilla

LITE MED: Her en duell på midtbanen. Ødegaard var lite synlig og ble henvist til statist.

Foto: Thore Haugstad

Alene på kanten

Svaret ble nei. Ødegaard ble brukt på høyre kant – som ofte var tilfellet i Strømsgodset – hvor han kunne skjære innover i banen og bruke venstrebeinet.

Gressmatten på Campo Municipal de Urritxe var katastrofal. Det hadde regnet hele ettermiddagen, så midtbanen var full av gjørmehull, mens en pytt lå foran ett av målene.

Åpenbart ikke ideelle forhold for Norges lille virtuos.

Kanten Ødegaard spilte på i første omgang var en av de grønneste områdene på banen, men det hadde lite å si. Det var umulig å spille pasninger her. Ingen av lagene klarte å skape noe konstruktivt angrepsspill.

Fra artist til statist

Det ble da til at Ødegaard ikke skapte noen ting. Den eneste hendelsen i første omgang var et frispark utenfor boksen fra høyre, som han sendte rett i første forsvarer.

Han var fullstendig isolert. Artisten fra Tippeligaen ble her til en statist; en tilskuer langs sidelinjen i en tragikomedie av en kamp.

Zidane tok en god beslutning ved å bytte ham ut. Taklingene fløy inn i løpet av de første 45 minuttene, og det var enkelt å miste kontrollen på det sleipe underlaget. Det virker mer sannsynlig at Ødegaard ville bli skadet enn at han ville stå frem.

Oppgjøret endte til slutt 1-1, som betydde at Castilla tapte poeng i opprykkskampen for andre kamp på rad.

Hva Ødegaard selv har i tankene etter denne farsen kan vi bare spekulere i, men flere og bedre sjanser vil komme. For spillerens utvikling og tilpasning, var dette en bortkastet ettermiddag.

Siste nytt

 • Hirscher: – Kan være mitt siste VM

  Gullvinneren i søndagens VM-slalåm, Marcel Hirscher (29), annonserte under søndagens pressekonferanse at mesterskapet i Åre mest sannsynlig er hans siste VM.

  – Det tror jeg, ja, sa Hirscher, som ikke utelukket at han ville gi seg allerede etter denne sesongen.

  – Men det venter 10 renn til på meg, så får vi se igjen etter en pause. Da vil kanskje ting være litt klarere, kommenterer han.

  Marcel Hirscher
  Foto: Dimitar Dilkoff / AFP
 • Hirscher vant – trippelt østerriksk

  Marcel Hirscher hadde et hav av tid etter den første omgangen. Den ledelsen tok han vare på, og østerrikeren vant slalåmrennet i Åre. På plassene bak fulgte lagkameratene Michael Matt og Marco Schwarz. Henrik Kristoffersen endte til slutt på en 9.- plass.

  Alpine Skiing - FIS Alpine World Ski Championships - Men's Slalom
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • To rekorder og seier for Lundby

  Maren Lundby satte like så godt to kvinne-bakkerekorder i Oberstdorf søndag. I 1. omgang ble det 135 meter, og i finaleomgangen landet Toten-hopperen på 135,5 meter. Hun vant med ni poeng ned til tyske Juliane Seyfarth. Sara Takanashi tok 3.-plassen. – For tiden driver Maren skihopping på et nivå ingen norsk skihopper, noensinne, har vært på før henne, sier hoppsjef Clas Brede Bråthen til NRK.

Sendeplan

Kl. Program Kanal