NRK Meny
Normal

«Du føler det er litt feige lag når det alltid er jeg som blir slått ned»

BREZNO-OSRBLIE/OSLO (NRK): Tarjei Bø (28) har gang på gang måttet kjempe seg i form etter sykdom. Veien tilbake har aldri vært tøffere enn nå.

Tarjei Bø

VM-KLAR: Tarjei Bø møtte NRK i Slovakia etter en sjette- og andreplass i Brezno-Osrblie.

Foto: GUNNAR BRATTHAMMER / NRK

– Det har vært noen snuoperasjoner, men ingen som denne. Det har aldri vært så brått. Det er ganske utrolig hva slags kraft som ligger i viljestyrken, sier Bø til NRK.

10. november 2016: Bø har trent hardt gjennom sommeren og høsten, men igjen kommer beskjeden om at sesongåpningen går i vasken på grunn av sykdom.

Etter flere uker med lettere trening blir Bø friskmeldt i desember, men akkurat før det planlagte comebacket i Oberhof, får 28-åringen et nytt tilbakefall.

Du har mange drømmer du vil oppnå, og så ser du at drømmene forsvinner

Tarjei Bø

– Aldri vært så langt nede

Luftveisproblemene gir så store utfordringer at VM-klokka begynner å løpe fra ham.

Bø har slitt foran flere mesterskap, men nå kimer alarmklokkene høyere enn noen gang.

Går VM i Hochfilzen uten ham?

– Det mentale er det tøffeste. Jeg har aldri vært så langt nede. Juleferien var den tyngste ferien jeg har hatt. Det var den tyngste perioden i karrieren. Det så veldig mørkt ut, sier Bø.

Han fortsetter:

– Du trener masse gjennom hele året, og du har mange drømmer du vil oppnå, og så ser du at drømmene forsvinner. Det er kanskje det som er det verste. Du vet at du er i verdenstoppen hvis ting fungerer. Du føler det er litt feige lag når det alltid er jeg som blir slått ned, sier Bø.

– Toppidretten er brutal

Sykdomsproblemene er nærmest blitt en forbannelse for stryningen, men samtidig har han vist en utrolig evne til å levere når det gjelder:

Bø

STORESLEM: Tarjei Bø hadde også en trøblete oppladning til 2013-VM, hvor han skulle ta tre gull.

Foto: Stian Lysberg Solum, Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • I 2013 kom han tilbake fra sykdom og rappet med seg tre VM-gull i Nové Mesto. Bø bygde form gjennom mesterskapet og vant fellesstarten i tillegg til stafett og mixed stafett.
 • I 2015 fikk han igjen en trøblete oppladning, men Bø tok med seg tre individuelle bronser i tillegg til stafettsølv og mixed-bronse.
 • I 2016 fikk Bø en stabilt god sesong før VM på hjemmebane, men mesterskapet fikk en verst tenkelig start med 54.-plass på sprinten. Her ble det ingen individuelle medaljer, men stafettgull og mixedbronse.

– Toppidretten er brutal. Du får mange slag i trynet, men samtidig vet jeg at det snur veldig fort. Når ting begynner å gå riktig vei.

– Det var død og liv. Vinn eller forsvinn.

Denne helgen fikk han de første tegnene på at ting faktisk går riktig vei. En sjetteplass på sprinten og fulgte opp med andreplass på jaktstarten. Særlig på jaktstarten lørdag viste han seg god nok for VM-troppen.

– Akkurat nå var det jo død og liv. Det var vinn eller forsvinn. Jeg bygger opp masse forventninger til meg selv. Det var det som måtte til for å stå på startstreken i VM, sier Bø.

28-åringen fra Stryn har opplevd det flere ganger, og Bø har lært av de trøblete oppladningene.

– Det krever god skyting, du må skyte fulle hus hele tida. Også må du grave i kjelleren. Det er kanskje mine to sterkeste egenskaper, sier Bø og legger til:

– Når VM er der ... Da er det ingen unnskyldninger. Da deles det ut gull, sølv og bronse ... Jeg håper å kunne kjempe om medalje.

Siste nytt

 • Hvas et tidel unna finale

  Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til 50,85 på 100 meter butterfly i EM-semifinalen onsdag kveld.

  Tiden holdt til en sjetteplass, og da ble det ikke EM-finaleplass på nordmannen.

 • Bjørnsen røk ut i semifinalen

  Susann Bjørnsen hadde 9. raskeste tid i semifinalen på 50 meter bryst, og røk dermed ut med minst mulige margin. Hun svømte inn til 30.20, og det holdt ikke til finaleplass.

  Hun var tre hundredeler bak åttendeplassen, som hadde gitt plass i finalen.

  Susann Bjørnsen
  Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix
 • Pimenta klar for ny jobb

  Tidligere Kongsvinger-trener Luis Pimenta har fått ny jobb. Onsdag blir han presentert som ny hovedtrener for svenske Brommapojkarna.

  «BP» vant Superettan i 2017, og spiller i Allsvenskan neste sesong.

  Luis Pimenta
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM svømming kortbane: Semifinaler og finale
OL-profiler: Ole Einar Bjørndalen
EM svømming
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland