NRK Meny
Normal

«Dronningene» fra 2010 i ny Russland-duell: – En trygghet

MAGDEBURG (NRK): Allerede under junior-VM i 2010 var flere av håndballjentene med på å ta gull – mot nettopp Russland. Også den gangen var backtrioen fullstendig dominerende.

Norges gull-lag i Korea

KJENTE FJES: Veronica Kristiansen, Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal var alle på laget da Norge tok VM-gull i 2010. Backrekka var sentral den gangen også. På laget spilte også Solberg-tvillingene og Mari Molid, som mange kjenner igjen fra landslaget i dag.

Foto: Norges Håndballforbund

– De spilte som dronninger, sa trener Tom Morten Svendsen etter triumfen i Sør-Korea for sju år siden.

Og det har flere av håndballjentene så definitivt gjort også i ettertid. I tillegg til Solberg-søstrene og Mari Molid spilte også Nora Mørk (født 1991), Veronica Kristiansen (født 1990) og Stine Bredal Oftedal (født 1991) finalen mot Russland i 2010.

Backrekka Mørk, Oftedal og Kristiansen var like dominerende den gangen som de har vært i VM nå. Nå skal de tre bakspillerne igjen kjempe sammen mot samme motstander, for å få Norge videre til semifinalen i VM i Tyskland.

– Oi, det er gammelt det! sier Mørk til NRK om bildet av finalejentene fra 2010.

– Jeg var vel 18 år? Jeg husker vi vant finalen litt uventet. Det var utrolig stort. Jeg husker også vi var langt hjemmefra utrolig lenge. Det føltes virkelig som andre siden av kloden.

God generasjon

I 2017 er Mørk, Kristiansen og Oftedal av de klart mest sentrale i Thorir Hergeirssons mannskap som tar et langt steg mot finale og nye medaljer med seier mot Russland i Magdeburg.

– Vi var mange gode som kom inn i et landslag som ble drevet godt. Å kjenne hverandre så godt som vi gjør, gir uten tvil en trygghet. Det er kult, og gjør det kanskje litt mer spesielt, sier Oftedal.

– Det var mange store talenter i en vanvittig bra årgang. Vi kjenner hverandre godt, slår Mørk fast.

Pressetreff i forbindelse firenasjonersturneringen for kvinner på Sotra.

2017: Kristiansen (fra venstre), Mørk og Oftedal under oppladningen til årets VM.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Hva er det med denne generasjonen?

– Vi har trent og spilt sammen i mange, mange år. Nå er det vi som skal ta det ekstra ansvaret her, så det er viktig at vi står opp, sier Kristiansen foran onsdagens møte med Russland.

Droppet trening

Det norske landslaget skulle etter planen trene rolig i kvartfinalearenaen onsdag formiddag, men droppet økten da jentene heller ville trene på helsestudio. Trener Thorir Hergeirsson tok en kort prat med pressen på vei inn til lunsj.

– Hvor avhengig er dere av Mørk, Oftedal og Kristiansen?

– Alle lag er avhengig av å ha en kjernegruppe som fungerer. At de som skal dra lasset, drar lasset. Men det er også viktig å kunne avlaste og bruke flere spillere, og holde flere i gang så vi kan gi dem pauser, sier islendingen.

NRK-ekspert Geir Oustorp mener landslagssjefen gjorde helt rett da han tidlig gjennomførte et generasjonsskifte og satset på gulltrioen fra 2010.

– Det mange av de andre landslagene har slitt med de siste årene, særlig etter OL, er at folk har gitt seg. Norge har hatt et kontrollert generasjonsskifte. Det ser man effekten av i dag, sier Oustorp.

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag