«Dronningene» fra 2010 i ny Russland-duell: – En trygghet

MAGDEBURG (NRK): Allerede under junior-VM i 2010 var flere av håndballjentene med på å ta gull – mot nettopp Russland. Også den gangen var backtrioen fullstendig dominerende.

Norges gull-lag i Korea

KJENTE FJES: Veronica Kristiansen, Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal var alle på laget da Norge tok VM-gull i 2010. Backrekka var sentral den gangen også. På laget spilte også Solberg-tvillingene og Mari Molid, som mange kjenner igjen fra landslaget i dag.

Foto: Norges Håndballforbund

– De spilte som dronninger, sa trener Tom Morten Svendsen etter triumfen i Sør-Korea for sju år siden.

Og det har flere av håndballjentene så definitivt gjort også i ettertid. I tillegg til Solberg-søstrene og Mari Molid spilte også Nora Mørk (født 1991), Veronica Kristiansen (født 1990) og Stine Bredal Oftedal (født 1991) finalen mot Russland i 2010.

Backrekka Mørk, Oftedal og Kristiansen var like dominerende den gangen som de har vært i VM nå. Nå skal de tre bakspillerne igjen kjempe sammen mot samme motstander, for å få Norge videre til semifinalen i VM i Tyskland.

– Oi, det er gammelt det! sier Mørk til NRK om bildet av finalejentene fra 2010.

– Jeg var vel 18 år? Jeg husker vi vant finalen litt uventet. Det var utrolig stort. Jeg husker også vi var langt hjemmefra utrolig lenge. Det føltes virkelig som andre siden av kloden.

God generasjon

I 2017 er Mørk, Kristiansen og Oftedal av de klart mest sentrale i Thorir Hergeirssons mannskap som tar et langt steg mot finale og nye medaljer med seier mot Russland i Magdeburg.

– Vi var mange gode som kom inn i et landslag som ble drevet godt. Å kjenne hverandre så godt som vi gjør, gir uten tvil en trygghet. Det er kult, og gjør det kanskje litt mer spesielt, sier Oftedal.

– Det var mange store talenter i en vanvittig bra årgang. Vi kjenner hverandre godt, slår Mørk fast.

Pressetreff i forbindelse firenasjonersturneringen for kvinner på Sotra.

2017: Kristiansen (fra venstre), Mørk og Oftedal under oppladningen til årets VM.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Hva er det med denne generasjonen?

– Vi har trent og spilt sammen i mange, mange år. Nå er det vi som skal ta det ekstra ansvaret her, så det er viktig at vi står opp, sier Kristiansen foran onsdagens møte med Russland.

Droppet trening

Det norske landslaget skulle etter planen trene rolig i kvartfinalearenaen onsdag formiddag, men droppet økten da jentene heller ville trene på helsestudio. Trener Thorir Hergeirsson tok en kort prat med pressen på vei inn til lunsj.

– Hvor avhengig er dere av Mørk, Oftedal og Kristiansen?

– Alle lag er avhengig av å ha en kjernegruppe som fungerer. At de som skal dra lasset, drar lasset. Men det er også viktig å kunne avlaste og bruke flere spillere, og holde flere i gang så vi kan gi dem pauser, sier islendingen.

NRK-ekspert Geir Oustorp mener landslagssjefen gjorde helt rett da han tidlig gjennomførte et generasjonsskifte og satset på gulltrioen fra 2010.

– Det mange av de andre landslagene har slitt med de siste årene, særlig etter OL, er at folk har gitt seg. Norge har hatt et kontrollert generasjonsskifte. Det ser man effekten av i dag, sier Oustorp.

Siste nytt

 • Hegerberg og Lyon tok første stikk

  Ada Hegerbergs Lyon slo Wolfsburg og Caroline Graham Hansen 2–1 hjemme i det første oppgjøret i kvartfinalen i mesterligaen for kvinner onsdag. Eugénie Le Sommer og Wendie Renard skåret målene for Lyon, mens Nilla Fischer stod for Wolfsburgs’ mål.

  Hegerberg.
  Foto: Jeff Pachoud / AFP
 • Pedersen vant verdenscupen

  Jesper Saltvik Pedersen ble nummer tre i slalåmrennet i franske Morzine. Det betyr seier i verdenscupen sammenlagt.

  Karmøy-gutten har vært i fyr og flamme den siste tiden. 19-åringen har også vunnet slalåmcupen og super-G-cupen denne sesongen.

  Saltvik Pedersen.
  Foto: Jessica Gow/tt / NTB scanpix
 • Ruud klar for Miami Open

  Casper Ruud tapte første sett på tie break, men snudde kampen mot russiske Jevgenij Donskoj og er klar for hovedturneringen i Miami Open. Dette er første gang Ruud kvalifiserer seg for en ATP Masters-turnering, ifølge nettstedet tennis-Norge.com.

  Ruud.
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal