Analyse

«Det merkeligste forsvaret i Europa»

ANALYSE: Liverpool kan være et av Englands beste lag defensivt. Den eneste betingelsen er at kampen spilles et spesielt sted.

Champions League - Sevilla vs Liverpool

SAMMENBRUDDET: Liverpool fortviler etter å ha gitt seg fra 3-0-ledelsen i mesterligakampen mot Sevilla.

Foto: Jon Nazca / Reuters

Vi vet alle at Liverpool sliter bakover. De har stoppere som ikke treffer ballen, en keeper som fomler i feltet og en lagstruktur som kollapser som et korthus.

De har sluppet inn flest mål av alle tittelfavorittene til nå. Man vinner ikke ligaen med slikt.

Dette er imidlertid kun én versjon av Liverpools forsvar. Den andre versjonen er så solid at motstanderne knapt får lov til å fyre av skudd. Hadde denne «gode» versjonen møtt opp til hver kamp, hadde Liverpool vært et av Europas gjerrigste lag.

Problemet er bare at den kun dukker opp på Anfield.

Verre enn Benevento

Liverpool forsvarer seg enten som ligamestere eller dumpekandidater, alt etter hva stadion heter.

Borte har de sluppet inn 16 mål på seks ligakamper. Før denne runden var det delt flest i ligaen sammen med kriserammede Everton.

Hjemme har Liverpool to baklengs på syv kamper. Det er nest best i ligaen.

Tallene er verdt å sette i perspektiv. Blant lagene i de fem store ligaene i Europa – Spania, Tyskland, England, Italia, Frankrike – er Liverpool nummer 96 av 98 for antall baklengsmål per bortekamp. De eneste som er verre er Freiburg og knøttlille Eibar.

Selv ikke Benevento, som har tapt alle sine 14 kamper i Serie A, lekker like mye borte som de røde.

Men på Anfield blir Liverpool forvandlet. Korthuset blir plutselig til en festning og Dejan Lovren spiller som Franco Baresi. De røde har det nest beste snittet hjemme i de fem ligaene, kun bak Manchester United.

Hvordan er det mulig?

Dejan Lovren

På hjemmebane spiller Dejan Lovren som Franco Baresi. På bortebane er forsvaret til Liverpool et helt annet.

Foto: Glyn Kirk / AFP

Wembley gir ingen forklaring

Spillet er jo det samme. Det er 11 mot 11, en rund ball og en gressmatte. Vi vet at hjemmefordel er viktig, men den skal ikke ha mye å si.

Har kampprogrammet skylden? Liverpool har hatt noen tøffe bortekamper. De tapte 5–0 mot Manchester City med 10 mann, og ble mørbanket 4–1 av Tottenham på Wembley.

Men dette forklarer ikke alt. Hva med 3–3-kampen mot Watford? Og de to baklengsmålene mot Leicester?

Faktisk gir heller ikke Wembley-fadesen noe svar. Hjemme har Spurs tapt poeng mot Chelsea (1–2), Burnley (1–1), Swansea (0–0) og West Bromwich (1–1). Ellers har de kun slått Bournemouth (1–0) og Crystal Palace (1–0). Liverpool er de eneste som har sluppet inn mer enn ett mål der.

Det er heller ikke slik at de har hatt enkle hjemmekamper. De har møtt Arsenal, United og Chelsea, pluss Burnley og Southampton. Kun Chelsea og Burnley har scoret, noe som viser at Liverpool kan holde nullen.

Men et eller annet brister så fort de forlater Merseyside.

Bedre enn Juventus

Tro ikke at denne statistikken er tilfeldig. Det er ikke slik at motstanderne scorer på alt av sjanser borte, men bommer på åpent mål på Anfield.

Hjemme er Liverpool laget i de fem ligaene som slipper til færrest skudd (5,71 per kamp); bedre enn Juventus, Real Madrid og resten. De fortjener altså å slippe inn få mål. Det eneste laget som i det hele tatt er i nærheten, er City.

Men borte flyr antallet skudd opp til nesten dobbelt så mange (10,5 per kamp).

Dette er en såpass drastisk økning at man ikke bare kan skylde på individuelle feil. Det finnes noe mer fundamentalt med Liverpools spill som gjør at motstanderne får langt flere sjanser borte enn det som er normalt. Av og til mister de røde kontroll på kampene.

Forsvarsfeilene er ofte et symptom på problemer andre steder i laget.

Sevilla vs Liverpool

Kvaliteten på Liverpools forsvar har variert veldig.

Foto: Matthew Childs / Reuters

Marerittet i Sevilla

En strålende stilstudie var oppgjøret borte mot Sevilla forrige uke. Liverpool ledet 3–0 til pause, men rotet så bort to poeng.

Den andre omgangen viste alle de klassiske feilene som ble beskrevet i starten av denne saken. Liverpool slapp inn to mål via dødballer og Alberto Moreno ga bort et unødvendig straffespark. Disse situasjonene oppsto imidlertid fordi Sevilla dominerte totalt.

Det var ingen jevn omgang hvor individuelle feil ødela. Liverpool var under enormt press.

Faktisk hadde de ballen i kun 30 prosent av kampen.

Et slikt kampbilde er dømt til å koste dem dyrt, fordi de er sårbare rent strukturmessig. De mangler et skikkelig midtbaneanker, de har mange lave spillere, og de har vunnet færrest hodedueller i Premier League. De kan ikke bare legge seg bakpå og beskytte en ledelse, slik som Chelsea og United.

I stedet må de kontrollere kamper mer. Og for å gjøre det, trenger de ballen.

Problemer med ballen

Dette var et av hovedproblemene i Sevilla. Jürgen Klopp sa det etter kampen, men uttalelsen druknet praktisk talt i all kritikken av forsvarsrekken.

– Et lag som oss er nødt til å kontrollere kampen med ballen i laget, sa treneren.

Derfor var det like naturlig å kritisere typer som Jordan Henderson og Philippe Coutinho, som begge hadde en treffprosent på under 60. Det var også overraskende hvor ofte Liverpool spilte i lengderetning. De skrudde nærmest opp tempoet, når de heller burde skrudd det ned.

Hver gang de klarerte, vant Sevilla ballen og angrep på nytt. I en slik situasjon er det ikke lett å være forsvarsspiller.

Jurgen Klopp

Klarer Jürgen Klopp å gjøre noe med forsvaret til Liverpool?

Foto: Miguel Morenatti / AP

Bom og baklengsmål

Noe svært lignende har skjedd i noen av bortekampene i ligaen denne sesongen. Hjemme har Liverpool et ballinnehav på 59,7 prosent, men borte faller det til 53,5 prosent. Treffsikkerheten på pasningene er henholdsvis 84,9 og 79,4 prosent.

Dette er unormale kontraster. Lag som City og Chelsea har faktisk en høyere treffprosent borte enn hjemme.

Spesielt mot Watford og Leicester mistet Liverpool kontroll. De ledet 3–1 i begge kamper, men i stedet for å ro poengene i land, lot de motstanderen komme inn i kampen igjen. De klarte ikke å gjøre det City har blitt så flinke til: Å ta livet av kampen ved å trille ball.

Denne observasjonen kan ikke forklare alt bak lagets sårbarhet utenfor Anfield – kontrasten mellom forsvaret hjemme og borte forblir mystisk – men lagets valg med ballen spiller utvilsomt en rolle. Om ikke annet tilsier Klopps sitat fra Sevilla at han vet hva som er galt.

Om han klarer å korrigere det, er noe helt annet.

Siste nytt

 • Idretten ber om nye 500 millioner

  Kulturdepartementet har så langt satt av én milliard kroner for å dekke de inntektstapene idretten har lidd under koronakrisen, men nå ber idrettspresident Berit Kjøll om 500 millioner ekstra. Det innebærer blant annet et ønske om å kompensere et bredere spekter av inntekter, blant annet bingo- og basarinntekter. I tillegg vil NIF flytte startdatoen for kompensasjonsordningen fra 12. mars til 5. mars.

  Kjøll
  Foto: Terje Pedersen
 • «Norske» Alkmaar klager til Uefa

  AZ Alkmaar nekter å godta at Ajax går direkte inn i høstens mesterliga. Klubben til Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø og Håkon Evjen ber nå Uefa om hjelp, skriver NTB. Årsaken er at kun målforskjellen skilte Alkmaar og Ajax, men førstnevnte vant begge oppgjørene innbyrdes. Det var ni serierunder igjen da serien ble kansellert.

  Midtsjø
  Foto: Ronald Zak / AP
 • Kings lagkamerat koronasmittet

  Joshua Kings lagkamerat og Bournemouth-målvakt Aaron Ramsdale har testet positivt for koronaviruset, opplyser klubben. Han mener selv å ha blitt smittet etter en handletur, skriver NTB.

  aPE05JOaJB8
  Foto: Jon Super / Jon Super

Sendeplan

Kl. Program Kanal