Hopp til innhold

Dette løpet reddet Northugs karriere: – Flaut å tenke på hvor langt du kan grave deg ned

Da storebror Petter var like gammel, hadde han to OL- og sju VM-gull. Nå har Even Northug (26) endelig fått plass på landslaget. Men ett verdenscuputtak kunne endret historien om «den tredje Northug».

Even Northug, Konnerud 2020

LØPET SOM ENDRET ALT: Før sprinten på Konnerud i 2020, gikk Even Northug i tanker om å bytte ut langrenn med studier. 16.-plassen reddet langrennskarrieren.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Den sammenligningen med å være broren til Petter, som var så ekstremt god ... Jeg vet at jeg alltid vil være en lillebror i forhold til han. Men alt i alt synes jeg bare det har gitt mye. Det har ikke vært så slitsomt.

Even Northug hjemme i Framverran

TREDJEMANN: Even Northug har i likhet med brødrene Petter og Tomas tatt steget inn på et elitelandslag.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Even Northug er på besøk hos pappa John på hjemgården Selli i Framverran. Han er den tredje i rekken av landslagsløpere i langrenn som har vokst opp her.

Han kommer rett fra markedsdager i Oslo. Der har han deltatt i innspilling av reklamefilmer for landslagets sponsorer.

Et lite håp

Det var blant annet den typen aktiviteter Petter Northug på tampen av sin karriere helst ville ha seg frabedt. For Even Northug er det en ære å endelig være blant dem sponsorene kan bruke.

Drøyt 26 år har det tatt å få plass på et landslag. Da Petter Northug var 26 år, hadde han allerede 13 medaljer fra VM og OL. Ni av dem var gullmedaljer. Han hadde vunnet femmila i tre internasjonale mesterskap på rad.

northug

STOR BROR: Even Northug har prøvd å ikke la seg stresse av storebror Petters prestasjoner.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Tomas Northug, som er Evens fem år eldre bror, hadde også både en individuell verdenscupseier og en VM-finale i sprint å vise til som 26-åring.

Even har måttet være mer tålmodig.

Jeg har vært motivert. Jeg fikk jo gå verdenscup for første gang som 19-åring, så jeg har fått kjenne litt på det og gått mot de beste. Jeg vet selv hvor dårlig trent jeg har vært i forhold til dem. Så da har jeg liksom hatt et lite håp om at den dagen jeg klarer å bli sterk nok, så er jeg der, sier han.

Siste navn på blokka

Likevel innrømmer han at det har tæret på i perioder. For to år siden var han nær ved å legge opp.

Den sesongen følte jeg at vi hadde gjort så mye rett i treningssesongen, vært så dedikert. Og så kommer jeg til sesongstart, og så går det så dårlig som det ... ja ... det er ille, for jeg ble parkert på Beitostølen. Jeg hadde ikke farten eller kroppen eller noe til å henge med de beste, og da blir du litt sånn ... Hva gjør du feil, liksom?

Han ble nummer 29 i den nasjonale sprintåpninga i 2019. Det gikk litt bedre utover vinteren, men langt fra bra. Even Northug følte han hadde stagnert som skiløper, og ble nesten overrasket da han ble tatt ut til å gå verdenscupsprinten på Konnerud i mars 2020.

Jeg tipper jeg fikk gå som 15. mann i den 15-mannstroppen. Jeg var siste navn på blokka. Og jeg husker hvor mye det betydde da. Hadde jeg ikke gått der, så vet jeg faen, sier han.

Northug ble nummer 16, var nær ved å ta seg til semifinale. Til tross for en skuffende sesong, var ikke avstanden opp til verdenseliten avskrekkende.

Det skal liksom ikke mer til. Og det er nesten flaut å tenke på hvor langt du kan grave deg ned, og plutselig bare få ny giv og ny motivasjon.

Even Northug i Framverran

HJEMMEBANE: Denne kulissen har fostret tre skiløpere i verdensklasse. Nå er det Even Northug sin tur.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Den harde veien

Han trodde altså han hadde gjort mye smart før den sesongen.

Det er litt sånn slag i ansiktet. Du føler du gjør alt rett fra mai, og så evaluerte jeg ganske hardt etter den sesongen, og da ser du at du har gjort feil. Da må du lære av det.

Hvilke feil fant du?

Det blir rett og slett for hardt for meg. Det blir litt for mye.

At det flere ganger har blitt litt for mye og litt for hardt, har kanskje bidratt til at Even Northug ikke har gått stabilt fortere før. Han var 16–17 år før han begynte å satse for fullt, og de siste junioråra var han mye syk. Treningsgrunnlaget var ikke det beste.

Som senior begynte han å kopiere mye av storebror Petters trening.

Filosofien hans var kanskje i overkant tøff for min del. Det jeg var med på da, var kanskje litt tøft for meg med det grunnlaget jeg hadde da. Men med så dårlig trening som junior, trengte jeg kanskje den harde veien med noen tøffe år med trening. Jeg tok jo steg av det, konstaterer Even Northug.

De to siste sesongene har han bare blitt bedre og bedre. I sesongen som akkurat er avsluttet ble det tre finaler og fem topp 10-plasseringer i verdenscupen, og åttendeplass i sprintcupen sammenlagt.

Overraska storebror

Fjoråret til lillebror har også imponert storebror Petter.

– Det overraska nok både han, meg og dem rundt Even, og jeg er veldig stolt av at han fikk landslagsplass. Han er 26 år nå og du vet det er et VM i Trondheim i 25 så det er en fin tid å komme inn på. Jeg er spent på utviklingen hans når han kommer inn på landslag, sier Petter Northug til NRK.

– Hva slags råd gir du ham?

– Jeg prøver å komme med en del råd fra da jeg var aktiv. Det med å jobbe med svakhetene sine for å bli enda bedre og fortsatt ta vare på styrkene sine. Det er nok det som har gjort at han har blitt så god som han har blitt i år, mener eldstemann i søskenflokken.

Forstår ikke Helland-vraking

Fortsatt mangler en individuell pallplass, men den første verdenscupseieren kom på lagsprinten i Dresden 19. desember.

Even Northug i Dresden

SEIERSBRØL: Even Northug gikk Norges andrelag inn til verdenscupseier i lagsprinten i Dresden før jul.

Foto: Daniel Schaefer / AP

Det holdt til en etterlengtet plass på elitelandslaget for Northug, men skjebnen til seiersmakker Thomas Helland Larsen sier alt om hvor trangt nåløyet er. Larsen hadde også en individuell andreplass fra verdenscupen på Lillehammer, men fikk verken plass på elite- eller rekruttlandslag.

Hva som har skjedd der, det vet jeg ikke. Det synes jeg er dumt, rett og slett, sier Even Northug og rister på hodet.

Les også: Seier og andreplass i verdenscupen, vraket av Skiforbundet: – Fikk ingen begrunnelse

Klæbo og Helland Larsen
Klæbo og Helland Larsen

Jeg så det var uttalt at han var for smal, men det er sprint skøyting da i Trondheim, og et rekrutteringslandslag skal vel, bør vel være sånn at «ok, han her har pallen nå, han er ganske ung, han må vi satse på fram til Trondheim». Trondheim er jo ikke noe Tour de Ski. Du trenger ikke å ta ut dem som blir nummer ti i alle verdenscuprennene, det er bedre å ta ut dem som kan gå så fort som han gjør, sier Northug.

Even Northug i Mosvika

VM-VEIEN: Om han går langt nok på denne veien og løser en fergebillett fra Rørvik til Flakk, havner Even Northug i Trondheim. Der har han tenkt å ta VM-medalje i 2025.

Foto: Anders SKjerdingstad / NRK

Har blitt Even

Når han sier Trondheim, snakker han om ski-VM i Trondheim i 2025. Det er Even Northugs store mål. Der vil han helst kopiere storebror Petter fra sist det var VM i Norge, i 2011. Det vil si; vinne gull.

Det har tidligere vært en drøm, men jeg begynner å se at det er mulig, sier han, mens en duft av vafler brer om seg i stua på Selli.

En synlig stolt far sørger for serveringa.

Tredjemann. Han har vært tålmodig. Det var oppriktig veldig artig at Even også har klart å komme inn i nåløyet og få den muligheten på et landslag, sier John Northug.

Mens Even Northug selv synes livet som Petter Northugs lillebror først og fremst har gitt mye, er pappa John tydelig på at det også må ha medført et press.

Det er klart han må ha følt på det. og har jobbet for at Even skal bli Even og ikke bror til Petter. Nå synes jeg han absolutt har tatt det steget. Han har blitt Even.

Siste nytt

 • Knudsen i LSK til neste sommar

  LSK-sportssjef Simon Mesfin stadfestar overfor Romerikes Blad at Magnus Knudsen blir hos dei gulkledde på ein avtale fram til neste sommar

  Fifa tillet utanlandske spelarar i den russiske ligaen å suspendere sine kontaktar fram til 30. juni i år fordi Russland invaderte Ukraina. I juni forlenga dei moglegheita med eitt år.

  Magnus Knudsen blei seld til Rostov frå Lillestrøm på tampen av 2021, men berre nokre månader inne i årets sesong var han tilbake hos Kanarifuglene da han nytta seg av denne moglegheita.

  Til Romerikes Blad opplyser LSK-sportssjef Simon Mesfin at klubben og spelaren har inngått ein avtale om at han held fram hos serieleiaren i eliteserien.

  – Vi er einig om ein avtale med Magnus til 30. juni neste sommar, seier han til avisa

  Magnus Knudsen har spelt elleve kampar for Lillestrøm i eliteserien denne sesongen.

  NM i fotball 2021: Skeid - Lillestrøm
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • AaFK selger Haugen til dansk klubb

  Aalesunds Sigurd Haugen er klar for danske AGF i Århus, melder klubben. Haugen har vært en av sunnmørsklubbens viktigste spillere. I oppkjøringen til årets sesong ble det hele 15 scoringer og i serien har han scoret syv mål på 13 kamper.

  Haugen drar til Danmark allerede i kveld for å forberede seg til seriestarten i dansk superliga.

  – Det er selvsagt veldig stort, for det er en stor drøm som går i oppfyllelse. Det er noe jeg har jobbet ekstremt hardt for. Jeg er stolt, sier Haugen.

  AGF ansatte nylig Uwe Rösler som hovedtrener. I tillegg er Stig Inge Bjørnebye sportssjef i klubben.

  – Med tanke på det flotte mennesket og forbildet han er blitt for så mange i vår by og region, så er det klart at det smerter å selge Sigurd, sier administrerende direktør i AaFK, Ronny Stokke.

  Sigurd Haugen.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Bronsevinner fra VM i svømming hevder hun ble dopet ned under medaljefeiring

  Dagen etter at canadiske Mary-Sophie Harvey hadde tatt bronsemedalje under svømme-VM i Budapest i juni, våknet hun opp med hjernerystelse og et skadd ribbein.

  Hun deler historien sammen med bilder av flere blåmerker på Instagram.

  22-åringen var ute og feiret bronsemedaljen med lagvenninnene i 4 x2 00 meter fri, men skal senere ifølge henne selv ha fått bedøvende stoffer i drinken hennes.

  Harvey skriver videre at hun hadde et sort hull på mellom fire og seks timer hun ikke husker noen ting fra. Dagen etter våknet hun med smerter.

  – Jeg har i lengre tid vært vurdert om jeg skal si noe eller bare la være. Jeg har likevel alltid vært ærlig med dere, og disse situasjonene skjer altfor ofte til at jeg kan være stille, skriver hun.

  Etter å ha landet hjemme i Canada, dro Harvey for å undersøke smertene. Der fikk hun konstatert lett hjernerystelse og forstuing i det ene ribbeinet.

  – Jeg blir skremt når jeg tenker på alt det jeg ikke husker fra kvelden. Jeg forsøker fortsatt å finne tilbake til «glade Mary» som fant glede før hendelsen. Jeg skal ikke la dette definere meg, sier Harvey.

  Nyhetsbyrået Ritzau melder torsdag at det canadiske svømmeforbundet undersøker saken. (NTB)

  Canadas Mary-Sophie Harvey
  Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste