NRK Meny
Normal

«Blade Runner» røk ut i semifinalen

Oscar «Blade Runner» Pistorius klarte ikke å kvalifisere seg til finalen på 400 meter i friidretts-VM i Daegu mandag. Sørafrikaneren havnet helt sist i sitt heat.

Video "Blade Runner" endte sist

Oscar Pistorius, populært kalt 'Blade Runner', klarte ikke å ta seg til finalen mandag. Se løpet her!

Beinamputerte Oscar Pistorius hadde 14. beste tid i kvalifiseringen søndag, og var dermed kvalifisert til mandagens semifinale.

Pistorius imponerte såpass at den amerikanske sprinteren Tyson Gay gjettet at han ville ta seg helt til finalen.

Slik gikk det imidlertid ikke. Fra bane sju klarte sørafrikaneren aldri å nærme seg teten i det tredje semifinaleheatet, og i mål var han godt bak de beste. Pistorius løp inn på 46,19, godt bak sin egen personlige rekord på 45,07 sekunder.

Jaimacanske Jermaine Gonzales vant heatet foran belgiske Jonathan Borlée.

Oscar Pistorius

Oscar Pistorius har møtt mye motstand på veien til VM for funksjonsfriske.

Foto: Kevin Frayer / Ap
Kontroversiell

«Blade Runner», som sørafrikaneren kalles på grunn av sine beinproteser, har vært gjennom en lang kamp for å få delta i et mesterskap for funksjonsfriske. Eksperter mener nemlig at protesene gir ham en fordel, fordi de falske leggene er langt lettere enn legger av kjøtt og blod. Ifølge enkelte gjør disse oksygenbehovet 25 prosent mindre på 400 meter.

- Jeg vet hvor hardt jeg har jobbet, og vet hvordan det er blitt forsket. Jeg mener jeg fortjener min plass - og det eneste jeg kan gjøre nå er å fortsette å jobbe hardt, sier Pistorius selv ifølge VG Nett.

Pistorius ble født uten fibula (leggbein), og begge beina hans ble derfor amputert under kneet da han var bare 11 måneder gammel. 24-åringen har vunnet fire Paralympics-gull, men nå har han omsider oppfylt drømmen om å konkurrere i et mesterskap for funksjonsfriske.

Favorittene innfrir

- Det er en helt utrolig historie. Det er fantastisk inspirerende for funksjonshemmede å se at man kan konkurrere med noen av verdens beste funksjonsfriske i friidrett, sier olympiatoppen-trener Johan Kaggestad til VG Nett.

I det første heatet var amerikanske LaShawn Merrit suveren, og tok seg enkelt til finale sammen med belgiske Kevin Borlée. Merrits tid var 44,76 sekunder.

- Bra semifinale. Nå skal jeg tilbake og få litt massasje, så er jeg klar til i morgen. Plan var å komme hit og ta det runde for runde, og det er det jeg gjør, sier amerikaneren til NRK.

Like overlegen var Kirani James fra Grenada i semifinale nummer to. Han nærmest jogget i mål.

Disse kvalifiserte seg til 400 meter-finalen:

 • LaShawn Merrit (USA)
 • Kevin Borlée (Belgia)
 • Jonathan Borlée (Belgia)
 • Kirani James (Grenada)
 • Tabaria Henry (ISV)
 • Jermaine Gonzales (Jamaica)
 • Rondell Bartholomew (Grenada), videre på beste tid.
 • Femi Ogunode (Qatar), videre på beste tid.

Siste nytt

 • Kamara hjem for å få behandling

  Ola Kamara reiste lørdag hjem til USA for å få behandling for en irritasjon i kneet. 28-åringen skal få en injeksjon. Det fortalte Lars Lagerbäck etter treningsøkta på Ullevaal dagen etter 4-1-seieren over Australia, der Kamara scoret tre mål.

  PRIVATLANDSKAMP NORGE-AUSTRALIA
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Hareide sendte nybakt far hjem

  Danmarks landslagssjef Åge Hareide lover Henrik Dalsgaard VM-billett og sender Brentford-spilleren hjem for å være med sitt nyfødte barn. Dermed er han uaktuell i den kommende privatlandskampen mot Chile. Peter Ankersen er kalt inn som reserve.

  SOCCER-WORLDCUP/POT3
  Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters
 • Kristoffersen et stykke bak

  Fabian Wilkens Solheim leder NM-storslalåmet før andreomgang. Storfavoritt Henrik Kristoffersen fikk det ikke helt til å stemme og er 76 hundredeler bak etter førsteomgangen. Marcus Monsen er nummer to.

  henrik
  Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag: V-cupfinaler, kombinert og skiskyting
V-cupfinale skiskyting: Jaktstart kvinner
V-cupfinale hopp: Kvinner
V-cup hopp: Finale kvinner
V-cupfinale hopp: Kvinner
Toppserien: Før kampen
Toppserien: Vålerenga - LSK Kvinner
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune