NRK Meny
Normal

«Blade Runner» røk ut i semifinalen

Oscar «Blade Runner» Pistorius klarte ikke å kvalifisere seg til finalen på 400 meter i friidretts-VM i Daegu mandag. Sørafrikaneren havnet helt sist i sitt heat.

Video "Blade Runner" endte sist

Oscar Pistorius, populært kalt 'Blade Runner', klarte ikke å ta seg til finalen mandag. Se løpet her!

Beinamputerte Oscar Pistorius hadde 14. beste tid i kvalifiseringen søndag, og var dermed kvalifisert til mandagens semifinale.

Pistorius imponerte såpass at den amerikanske sprinteren Tyson Gay gjettet at han ville ta seg helt til finalen.

Slik gikk det imidlertid ikke. Fra bane sju klarte sørafrikaneren aldri å nærme seg teten i det tredje semifinaleheatet, og i mål var han godt bak de beste. Pistorius løp inn på 46,19, godt bak sin egen personlige rekord på 45,07 sekunder.

Jaimacanske Jermaine Gonzales vant heatet foran belgiske Jonathan Borlée.

Oscar Pistorius

Oscar Pistorius har møtt mye motstand på veien til VM for funksjonsfriske.

Foto: Kevin Frayer / Ap
Kontroversiell

«Blade Runner», som sørafrikaneren kalles på grunn av sine beinproteser, har vært gjennom en lang kamp for å få delta i et mesterskap for funksjonsfriske. Eksperter mener nemlig at protesene gir ham en fordel, fordi de falske leggene er langt lettere enn legger av kjøtt og blod. Ifølge enkelte gjør disse oksygenbehovet 25 prosent mindre på 400 meter.

- Jeg vet hvor hardt jeg har jobbet, og vet hvordan det er blitt forsket. Jeg mener jeg fortjener min plass - og det eneste jeg kan gjøre nå er å fortsette å jobbe hardt, sier Pistorius selv ifølge VG Nett.

Pistorius ble født uten fibula (leggbein), og begge beina hans ble derfor amputert under kneet da han var bare 11 måneder gammel. 24-åringen har vunnet fire Paralympics-gull, men nå har han omsider oppfylt drømmen om å konkurrere i et mesterskap for funksjonsfriske.

Favorittene innfrir

- Det er en helt utrolig historie. Det er fantastisk inspirerende for funksjonshemmede å se at man kan konkurrere med noen av verdens beste funksjonsfriske i friidrett, sier olympiatoppen-trener Johan Kaggestad til VG Nett.

I det første heatet var amerikanske LaShawn Merrit suveren, og tok seg enkelt til finale sammen med belgiske Kevin Borlée. Merrits tid var 44,76 sekunder.

- Bra semifinale. Nå skal jeg tilbake og få litt massasje, så er jeg klar til i morgen. Plan var å komme hit og ta det runde for runde, og det er det jeg gjør, sier amerikaneren til NRK.

Like overlegen var Kirani James fra Grenada i semifinale nummer to. Han nærmest jogget i mål.

Disse kvalifiserte seg til 400 meter-finalen:

 • LaShawn Merrit (USA)
 • Kevin Borlée (Belgia)
 • Jonathan Borlée (Belgia)
 • Kirani James (Grenada)
 • Tabaria Henry (ISV)
 • Jermaine Gonzales (Jamaica)
 • Rondell Bartholomew (Grenada), videre på beste tid.
 • Femi Ogunode (Qatar), videre på beste tid.

Siste nytt

 • Poengdeling på Aspmyra

  Oppgjøret mellom Bodø/Glimt og Odd i kveldens eliteserie i fotball endte 1-1. Kristian Fardal Opseth sendte hjemmelaget i føringen 22 minutter ut i første omgang, men fire minutter senere utlignet Espen Ruud på et frispark fra 18 meter. Odd hopper med det til en tiende plass på tabellen med sine 23 poeng. Bodø/Glimt er tre poeng bak på 12. plass etter 19 kamper.

  Kristian Fardal Opseth, Espen Ruud og Sondre Rossbach
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix
 • Gustav Valsvik vant «norsk» duell

  Rune Jarstein og Per Ciljan Skjelbreds Hertha Berlin vant 2-1 borte mot Gustav Valsviks Eintracht Braunschweig i den tyske cupen.

  Valsvik spilte hele oppgjøret. Det samme gjorde Jarstein som stod hele kampen for bortelaget, mens Skjelbred ble sittende på Hertha-benken.

  Gustav Valsvik
  Foto: JULIAN STRATENSCHULTE / AFP
 • Et mål for landet og mot verneplikt

  Tottenhams Son Heung-min scoret kampens eneste mål mot Kirgistan på volley da Sør-Korea spilte seg fram til åttedelsfinale i Asia-lekene.

  Det betyr at Son fortsatt har kurs for gullet han trenger for å unngå å måtte avtjene den obligatoriske verneplikten i hjemlandet. Leder han Sør-Korea til seier i Asia-lekene unntas han fra regelen.

  son
  Foto: Timur Matahari / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal