NRK Meny

«Blade Runner» røk ut i semifinalen

Oscar «Blade Runner» Pistorius klarte ikke å kvalifisere seg til finalen på 400 meter i friidretts-VM i Daegu mandag. Sørafrikaneren havnet helt sist i sitt heat.

Video "Blade Runner" endte sist

Oscar Pistorius, populært kalt 'Blade Runner', klarte ikke å ta seg til finalen mandag. Se løpet her!

Artikkelen er flere år gammel.

Beinamputerte Oscar Pistorius hadde 14. beste tid i kvalifiseringen søndag, og var dermed kvalifisert til mandagens semifinale.

Pistorius imponerte såpass at den amerikanske sprinteren Tyson Gay gjettet at han ville ta seg helt til finalen.

Slik gikk det imidlertid ikke. Fra bane sju klarte sørafrikaneren aldri å nærme seg teten i det tredje semifinaleheatet, og i mål var han godt bak de beste. Pistorius løp inn på 46,19, godt bak sin egen personlige rekord på 45,07 sekunder.

Jaimacanske Jermaine Gonzales vant heatet foran belgiske Jonathan Borlée.

Oscar Pistorius

Oscar Pistorius har møtt mye motstand på veien til VM for funksjonsfriske.

Foto: Kevin Frayer / Ap
Kontroversiell

«Blade Runner», som sørafrikaneren kalles på grunn av sine beinproteser, har vært gjennom en lang kamp for å få delta i et mesterskap for funksjonsfriske. Eksperter mener nemlig at protesene gir ham en fordel, fordi de falske leggene er langt lettere enn legger av kjøtt og blod. Ifølge enkelte gjør disse oksygenbehovet 25 prosent mindre på 400 meter.

- Jeg vet hvor hardt jeg har jobbet, og vet hvordan det er blitt forsket. Jeg mener jeg fortjener min plass - og det eneste jeg kan gjøre nå er å fortsette å jobbe hardt, sier Pistorius selv ifølge VG Nett.

Pistorius ble født uten fibula (leggbein), og begge beina hans ble derfor amputert under kneet da han var bare 11 måneder gammel. 24-åringen har vunnet fire Paralympics-gull, men nå har han omsider oppfylt drømmen om å konkurrere i et mesterskap for funksjonsfriske.

Favorittene innfrir

- Det er en helt utrolig historie. Det er fantastisk inspirerende for funksjonshemmede å se at man kan konkurrere med noen av verdens beste funksjonsfriske i friidrett, sier olympiatoppen-trener Johan Kaggestad til VG Nett.

I det første heatet var amerikanske LaShawn Merrit suveren, og tok seg enkelt til finale sammen med belgiske Kevin Borlée. Merrits tid var 44,76 sekunder.

- Bra semifinale. Nå skal jeg tilbake og få litt massasje, så er jeg klar til i morgen. Plan var å komme hit og ta det runde for runde, og det er det jeg gjør, sier amerikaneren til NRK.

Like overlegen var Kirani James fra Grenada i semifinale nummer to. Han nærmest jogget i mål.

Disse kvalifiserte seg til 400 meter-finalen:

 • LaShawn Merrit (USA)
 • Kevin Borlée (Belgia)
 • Jonathan Borlée (Belgia)
 • Kirani James (Grenada)
 • Tabaria Henry (ISV)
 • Jermaine Gonzales (Jamaica)
 • Rondell Bartholomew (Grenada), videre på beste tid.
 • Femi Ogunode (Qatar), videre på beste tid.

Siste nytt

 • Gull og sølv i junior-VM i skyting

  Regine Nesheim, Jenny Stene og Jeanette Hegg Duestad sikret norsk gull i lagkonkurransen på 50 meter liggende under junior-VM i pistol- og rifleskyting.

  Trioen vant klart foran USA og Kina. Med totalt 1859,7 poeng ble samtidig juniorrekorden knust med 4,2 poeng.

  På herresiden ble det norsk lagsølv for Henrik Larsen, Jo-Hermann Hegg og Benjamin Tingsrud Karlsen.

 • Ny nordmann klar for NHL-lag

  Kristian Røykås Marthinsen (17) ble valgt da Washington Capitals brukte sitt siste valg i årets draft. Unggutten blir med det den tredje nordmannen tilknyttet en NHL-klubb sammen med Andreas Martinsen (Montreal Canadiens) og Mats Zuccarello (New York Rangers).

  Tatt i betraktning Marthinsens unge alder er det nok likevel en stund før vi eventuelt får se venstrevingen på isen i en NHL-kamp.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal