NRK Meny
Normal

Hadde «Blade runner» på seg protesene i gjerningsøyeblikket?

Mandag starter rettssaken mot drapstiltalte Oscar Pistorius (27), bedre kjent som «Blade runner». Mer enn ett år er gått siden friidrettsutøveren skjøt og drepte modellkjæresten Reeva Steenkamp i parets hjem.

Oscar Pistorius

Oscar Pistorius møter mandag i retten tiltalt for overlagt drap på modellkjæresten Reeva Steenkamp.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

Pistorius og Steenkamp var et av Sør Afrikas mest populære par – han en av landets største idrettsstjerner, med proteser på begge bein og kjent under kallenavnet «Blade Runner» – hun en vakker modell med jusutdannelse og TV-karriere.

Oscar Pistorius og Reeva Steenkamp

Reeva Steenkamp og Oscar Pistorius var et av Sør-Afrikas mest populære par.

Foto: STRINGER / Reuters

14 februar i fjor skjøt og drepte Pistorius kjæresten sin med fire skudd gjennom en låst baderomsdør i parets hjem i Pretoria i Sør-Afrika.

I det eneste vitneavhøret han har gjennomført så langt sa 27-åringen at han skjøt mot bevegelsen på baderommet fordi han trodde det var en farlig inntrenger som var i ferd med å skade ham og kjæresten.

– Jeg ble fylt med frykt da jeg trodde det var en inntrenger eller flere inntrengere på badet. Jeg følte meg ekstremt sårbar fordi jeg ikke hadde på meg protesene, men jeg visste at jeg måtte beskytte meg selv og Reeva, sier mannen som videre har fortalt at Steenkamp døde i armene hans, ifølge CNN.

– Reeva lå ikke der

Han har videre fortalt hvordan han grep etter pistolen og ba kjæresten, som han hevder han trodde lå i sengen, ringe politiet.

– Etter at jeg hadde avfyrt skudd mot baderomsdøren rygget jeg bakover mot sengen. Det var bekmørkt, og jeg var fortsatt for redd til å skru på lyset. Da jeg kom til sengen skjønte jeg at Reeva ikke lå der.

Påtalemyndigheten i Sør-Afrika mener derimot at Pistorius skjøt Steenkamp med vilje etter at paret hadde kranglet, og at han senere har løyet om episoden. Når han møter i retten mandag står han tiltalt for overlagt drap. Han er også tiltalt for våpenbruk i forbindelse med hendelsen, i tillegg til to tidligere pistolepisoder.

Planteikning over huset til Oscar Pistorius

Dette bildet viser plantegningen over huset til Oscar Pistorius og hans avdøde kjæreste Reeva Steenkamp.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / Afp

Pistorius ble født uten leggbein, og måtte amputere begge beina fra kneet og ned da han var elleve måneder gammel. Et av spørsmålene som skal besvares under rettssaken er hvorvidt 27-åringen hadde på seg protesene eller ikke da han skjøt kjæresten.

Ifølge CNN mener påtalemyndigheten at han tok seg tid til å ta på seg protesene før han gikk bort til baderomsdøren og skjøt Steenkamp med vilje.

– Vi var dypt forelsket

Hva som skjedde i timene før Steenkamp døde er også noe retten ønsker å finne svar på.

Pistorius har fortalt at de spiste en rolig middag hjemme og at hun gjorde yogaøvelser, mens han så på tv i sengen.

– Vi var dypt forelsket og jeg kunne ikke ha vært lykkeligere, har han sagt om den siste tiden med kjæresten.

Myndigheter hevder på en annen side at et vitne som bor 300 meter fra Pistorius og Steenkamps bolig hørte at paret hadde opphetet krangel tidlig på kvelden.

Et annet spørsmål som stilles før rettssaken er om «Blade runner» kan felles eller frikjennes basert på gps-signaler fra mobiltelefonene deres. Med denne teknologien kan det være mulig for gps-signalene å kartlegge parets bevegelse innenfor husets fire vegger den aktuelle kvelden.

Risikerer 25 år i fengsel

I Sør-Afrika følger det alltid en livstidsdom for drap. Blir Oscar Pistorius dømt for overlagt drap står han overfor en livstidsdom med minimum 25 år i fengsel.

I forrige uke ble det avgjort at det skal tillates tv-kameraer i rettsaken, noe som er første gang i Sør-Afrikas historie. Det vil likevel ikke bli filmet når Pistorius eller vitner skal avgi sin forklaring.

Sør-Afrikanske Oscar Pistorius (kjent som "Blade Runner" på grunn av sine benproteser) kan bli dømt for drapet på sin modell-kjæreste. Sprinteren er siktet for å ha skutt sin samboer Reeva Rebecca Steenkamp i 2013.

«Blade runner» kan dømmes til livstid

Siste nytt

 • Messi med mål nummer hundre

  I kveldens 3–1-seier over Olympiakos fikk Lionel Messi æren av å sette inn sitt mesterligamål nummer 100.

  Tre minutter før pause ble Gerard Pique utvist for katalanerne.

  Barcelona leder gruppe D tre poeng foran Juventus som slo Sporting 2-1 i kveld.

  Spain Soccer Champions League
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Bare uavgjort for Atlético Madrid

  Atlético Madrid spilte uavgjort mot Tarik Elyounoussis Qarabag i dagens gruppespillskamp i Mesterligaen.

  Dermed står Atlético, som har nådd finalen i to av de tre siste sesongene, med bare to poeng etter tre kamper. Chelsea leder gruppen foran Roma.

  Azerbaijan Soccer Champions League Kevin Gameiro, Maksim Medvedev
  Foto: Aziz Karimov / AP
 • OL-sjef siktet for korrupsjon

  Carlos Nuzman, sjefen for fjorårets OL i Rio de Janeiro, er formelt siktet for korrupsjon, hvitvasking, skatteunndragelse og kriminell virksomhetsledelse. Nuzman er fra før suspendert fra sine verv i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

  Brazil Nuzman Arrested
  Foto: Silvia Izquierdo / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal